Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Orka's brengen midden op zee Franse zeilboot tot zinken, bemanning gered

  •  
07-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26964 keer bekeken
  •  

Spannende momenten voor de vierkoppige bemanning van een Franse zeilboot die afgelopen dinsdag zo'n 15 mijl voor de Portugese kust voer, ter hoogte van Porto. Een groep orka's viel de boot die een pleziertocht maakte aan. Ruim drie kwartier bleven ze inbeuken op de boeg en het schip begon water te maken. Uiteindelijk ontstond er een gat van zo'n 80 centimeter. De bemanning, afkomstig uit het Franse Brest, zond een SOS oproep uit en vluchtte op een reddingsvlot. Vandaar moesten ze toekijken hoe hun schip onder water verdween. Een naburig schip pikte de zeilers op. Geen van hen raakte gewond bij de actie van de orka's.

Het komt in dit deel van de Atlantische Oceaan vaker voor dat orka's op georganiseerde wijze schepen aanvallen en de opvarenden angstige momenten beleven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

evertjan1
evertjan17 nov. 2022 - 21:10

Orka´s zijn intelligent en hebben wellicht zelfbewustzijn net zoals dolfijnen, olifanten en sommige vogelsoorten (raven, papegaaien), dus net zoals wij mensen. Wij mensen zijn minder bijzonder en uniek als we soms denken. Dieren met zelfbewustzijn kun je als gelijkwaardig als mensen aanmerken - toch? Deze dieren zijn intelligent, maar andersoortig dan mensen. Niet ondenkbaar lijkt mij dat orka's een link leggen tussen de achteruitgang van hun biotoop en de activiteiten van mensen op zee. Scheepsmotoren veroorzaken ontzettende herrie onder water over grote afstanden. Tegen grote schepen zijn orka's ze machteloos, maar kleinere zeilschepen kunnen ze beschadigen. Ik kan me voorstellen dat ze woede en hebben opgebouwd tegen menselijke activiteiten en dat botvieren op kleinere zeilschepen. Ze ondervinden immers alleen maar nadelen van deze activiteiten en, voor zover ik het kan bekijken, geen enkel voordeel.

2 Reacties
Rob12342
Rob123428 nov. 2022 - 11:53

Zeker Evertjan, en die Orca's hebben eerst een teamsmeeting gehouden waarbij de strategie is besproken en is gekeken en gesproken over de impact op het algehele welzijn van de Orcapopulatie en de toekomst daarvan.

Déjà vu
Déjà vu8 nov. 2022 - 22:56

Robbie, Zo te lezen mis je nogal wat kennis op het gebied van dierengedrag. Je bent echter nooit te oud om dat te gaan bijspijkeren.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 nov. 2022 - 18:00

kut gedrag, van die orka's