Joop

Orka's voeren 'georganiseerde' aanvallen uit op zeiljachten in Europese wateren

  •    •  
13-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1630 keer bekeken
  •  
33518920004_723e1b2c84_k

© cc-foto: Robin Agarwal https://flic.kr/p/T4Xe8S

Van de Straat van Gibraltar tot de kust van Galicië in het noorden van Spanje zijn zeiljachten de afgelopen tijd aangevallen door orka’s. De aanvallen zijn zo heftig dat de bemanningen noodsignalen hebben uitgestuurd. De immense zoogdieren hebben de schepen daarbij beschadigd, in twee gevallen verloor het schip het roerblad en is minstens een bemanningslid gewond geraakt.
Geen video? Klik hier.
Afgelopen vrijdag werd een 11-meter lang Brits jacht aangevallen nadat het vanuit A Coruna koers zette naar Engeland. De orka ramde daarbij minstens 15 keer de achtersteven. Het schip raakte stuurloos en moest naar de haven gesleept worden.
Geen video? Klik hier.
Anderhalve week eerder stuurde een Frans schip een noodsignaal uit naar de kustwacht dat het werd belaagd door de immense zeezoogdieren. Op dezelfde dag raakte een Spaans jacht het roer kwijt bij een soortgelijke aanval.
Eind juli werd een schip bij Kaap Trafalgar omsingeld door negen orka’s. Een uur lang beukten ze in op het roer, het schip werd in het rond geduwd en de motor werd beschadigd terwijl de dieren luid met elkaar communiceerden. Bemanningslid Victoria Morris verklaart dat de aanval “volledig georkestreerd” werd. Eerder die week werd een ander schip bijna een uur lang aangevallen waarbij de schouder van de stuurman bijna uit de kom raakte. De avond daarvoor werd een Brits jacht volgens het schipperspaar abrupt tot stilstand gebracht, rondgedraaid en enigszins uit het water getild. Een andere schipper meldt dat ook zijn schip eerder die avond werd aangevallen en omhoog getild. Dat schip werd een kwartier lang stuurloos heen en weer geduwd.
Onderzoekers staan voor een raadsel. Orka’s volgen vaker schepen maar aanvallen van dit niveau komen zelden voor en zeker niet in deze frequentie. Orka’s zijn zeer intelligente dieren en het lijkt er op alsof de aanvallen ‘georganiseerd’ plaatsvinden. Onderzoeker achten het hoogstwaarschijnlijk dat het steeds om dezelfde groep orka’s gaat. Mogelijk voelen de dieren zich bedreigd.
Bioloog Alfredo López legt in The Observer uit dat orka’s ieder jaar in september van de Golf van Cadiz naar de Golf van Biskaje trekken om daar op tonijn te jagen.
De Spaanse kustwacht raadt schippers aan uit de buurt van orka’s te blijven maar de vraag is of dat in de praktijk mogelijk is. Wel waarschuwen schepen elkaar nu als de dieren gespot worden.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Robin Agarwal
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Verver
Verver14 sep. 2020 - 15:09

Het schijnen redelijk intelligente wezens te zijn en als ze weldoorvoed zijn, hebben ze misschien zin in een spelletje. Of ze willen de 'wildstand' gaan beheren, omdat ze te veel mensen zien. Of misschien hebben ze ook wel feestdagen in aantocht, waarbij dit jaar een lekkere vette kantoorklerk met veel zitvlees op het menu staat.

Ryan2
Ryan214 sep. 2020 - 14:13

Kijk, Orca's zijn slim, en communiceren met elkaar. Dat kan over grote afstanden gaan, in een periode van een paar maanden zou het nieuws wel eens heel de wereld over kunnen gaan. Kijk dit maar eens.. https://youtu.be/jeyXRF_1FOE Ik zou ook de pest in hebben als ik een Orca was :)

Gerry Jöris
Gerry Jöris13 sep. 2020 - 19:38

Vreemd hè dat dieren hun habitat verdedigen. Ik geef ze groot gelijk.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2020 - 20:11

Precies!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 sep. 2020 - 21:00

Verdedigen waartegen? De gemiddelde zeilboot is een onschuldige passant. Gemotoriseerde schepen maken flink lawaai onder water of hebben een gevaarlijke schroef, maar een zeilboot niet.

vdbemt
vdbemt14 sep. 2020 - 9:11

@Fransss en Vrij. "De gemiddelde zeilboot is een onschuldige passant." Terechte opmerking. Houd dit vast en denk met me mee. Als je zegt "de gemiddelde zeilboot", dan dekt dat niet de hele lading, toch? Er hoeft maar 1 uitschieter te zijn, die onder die beesten (misschien bij herhaling) iets heeft aangericht. Dat is al genoeg.

Eric Minnens
Eric Minnens13 sep. 2020 - 16:37

Orka's zijn lustmoordenaars, dus owee als ze een mensje te pakken krijgen. Ze gooien je eerst drie keer de lucht in en koppen je vervolgens een paar keer naar elkaar over, voordat ze je been er als amuse af bijten.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 sep. 2020 - 2:34

Yep, -je kunt nog beter proberen om haaien te temmen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2020 - 9:19

Zoiets als een kat met een muis doet, een kat en muisspel dus.

Marcus A.2
Marcus A.213 sep. 2020 - 16:29

Hun punt is denk ik dat hun levens er ook toe doen. Ze zijn misschien wat radicaal in hun aanpak, maar hoe krijg je anders verandering? Orka's zijn jarenlang slachtoffer geweest van menselijk gedrag, ik steun hen van harte in hun strijd.

EricDonkaew
EricDonkaew13 sep. 2020 - 16:25

Ik stuurde dit bericht door aan mijn broer die met zijn vriendin de wereld overzeilt en nu uitgerekend daar is. Het is het gesprek van de dag, een andere Nederlandse boot heeft de orka's gezien, maar er zijn verder geen rampen gebeurd.

vdbemt
vdbemt13 sep. 2020 - 13:05

"Mogelijk voelen de dieren zich bedreigd.". Werkelijk? Wat voor een schade brengt de mens nou aan de flora en fauna op de aardkloot toe?

10 Reacties
Tampert
Tampert13 sep. 2020 - 13:10

Complete onzin inderdaad. Het is veel meer voor de hand liggend dat ze denken dat ze een jonge walvis aanvallen want dat doen ze normaliter altijd met de hele familie.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 sep. 2020 - 13:25

De wraak van de Orka. (Moby Dick was weliswaar een potvis (sperm whale) maar niet uniek, dus) Hitchcock waardig.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 sep. 2020 - 13:52

Tampert: Alsof Orka's zeilboten systematisch zou verwisselen met jonge walvissen. Piept de ene orka tegen de andere: het zijn net enorme kreeften: de buitenkant is knalhard, maar de binnenkant is heerlijk. Complete onzin inderdaad.

vdbemt
vdbemt13 sep. 2020 - 14:11

@Tempert. Nou denk ik dat eerlijk gezegd niet. Orka's zijn super intelligent. Ik weet het natuurlijk niet. Maar het zou me niet verbazen dat ze met een bepaald (type?) schip een zeer onprettige ervaring hebben opgedaan en dat ze dat nu uit hun gebied weren. Ik bedoel dus ook dat de mens overal ter wereld dieren bedreigt en soorten doet uitsterven.

ton14024
ton1402413 sep. 2020 - 15:42

Tuurlijk Tampert, dat roerblad is typisch voor een walvis ????

Tampert
Tampert13 sep. 2020 - 16:17

@ iedereen Dieren zijn niet haatdragend, dat is nu net het verschil met de homo sapiens.

ton14024
ton1402413 sep. 2020 - 18:29

´´Dieren zijn niet haatdragend´´ Corona e.d. niet, maar de slimste, waarschijnlijk zogende dieren wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2020 - 20:15

Ik zou ook kwaad worden als ik zie dat ze iedere keer de tonijn voor mijn neus wegvangen.

vdbemt
vdbemt14 sep. 2020 - 9:20

@Sander. Werkelijk. Met "Ik bedoel dus ook dat de mens overal ter wereld dieren bedreigt en soorten doet uitsterven." wil ik aanduiden dat het niet vreemd is dat mensen dieren iets aandoen. Ik heb het er niet over dat de Orka's dat verband leggen. Zij zien wel dreiging, dat ziet en herkent ieder dier. Ieder dier is scherp op bedreiging en heeft daar passief en actief gedrag tegen ontwikkeld. Orka's zijn zo intelligent dat zij tot actieve, gezamenlijk uit te voeren, strategieën kunnen komen en die uitvoeren. In dit geval tegen een bepaald type boot.

vdbemt
vdbemt14 sep. 2020 - 9:25

@Tampert. "Dieren zïjn niet haatdragend". Dat wil ik geloven. Maar wel altijd beschermend. Ervaringen die bedreigend zijn, kunnen, zullen, leiden tot gedrag om die ervaringen voortaan vóór te zijn. Dat kan zijn: wegwezen. Dat kan ook zijn: verjagen middels de aanval. Dit laatste is eerder mogelijk als ze samenwerken. En dat doen ze.

ton14024
ton1402413 sep. 2020 - 12:47

Zijn dit allemaal zeiljachten en is het dezelfde orka familie? Ik lees dat een motor werd beschadigd, maar dat kan een buitenboordmotor op een zeiljacht zijn. Als het om één orka familie gaat en om alleen zeiljachten, dan vermoed ik dat het om een conflict of jachtmethode gaat. Iets dat je bij orka´s kan verwachten.