Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw praat Rutte IV over asielplannen die juridisch dubieus zijn

  •  
06-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5889 keer bekeken
  •  
ruttecrisis

Voor de tweede zomer op rij wil Rutte IV een asielakkoord sluiten. De afspraken van dit jaar zijn volgens VVD en CDA nodig nadat een van de belangrijkste afspraken van vorig jaar – het traineren van gezinshereniging voor vluchtelingen – geen stand hield bij de rechter.

Ook dit jaar weer liggen er plannen op tafel waarvan het onduidelijk is of ze juridisch door de beugel kunnen. NRC schrijft: “Het lijkt erop dat Rutte IV in elk geval komt met maatregelen om kansrijke asielzoekers sneller een verblijfsvergunning te geven en de mogelijkheid om te werken, en de kansarmen sneller af te wijzen. Dat er verschil zal worden gemaakt tussen erkende asielzoekers, lijkt ook waarschijnlijk: wie bijvoorbeeld in eigen land wordt vervolgd om z’n seksuele geaardheid of geloof en dus niet terug kan, zou voortaan een andere status krijgen dan mensen die vluchten voor oorlog. Zij zouden op een dag misschien weer terug kunnen. Waar ze helemaal niet uit lijken te komen is: geef je die twee groepen dan ook andere (lees: minder) rechten? Hoe rechtvaardig is dat? En houdt zo’n plan stand bij de rechter?

De coalitiepartijen laten de afgelopen dagen veelvuldig doorschemeren dat een kabinetscrisis tot de mogelijkheden behoort. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar – CDA en VVD aan de ene kant, en D66 en ChristenUnie aan de andere kant. Woensdagavond schoven Mark Rutte en andere kopstukken uit de coalitie aan bij het overleg, maar vooralsnog zonder resultaat.

“Ik ga ervan uit dat er komende vrijdag afspraken liggen”, aldus VVD-fractieleider Sophie Hermans. Hoe hard deze deadline is en of de partijen het daadwerkelijk zullen laten aankomen op een kabinetscrisis is onduidelijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.