Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw kritiek op Wilders gecensureerd

  •  
20-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
wilders
PVV-fractievoorzittter Geert Wilders is niet alleen fysiek de best beveiligde persoon van Nederland, hij wordt ook figuurlijk het beste beschermd. Dat wil zeggen dat het lastig is om kritiek op hem te uiten. Wie dat toch doet maakt veel kans bedreigd te worden met eisen tot ontslag , een spreekverbod of gewoon ordinair geweld. Die praktijk leidde er onder meer toe dat de NOS een volstrekt kritiekloos interview met hem afnam. De redactie noemde het zelf een manier om ‘gebekvecht’ te voorkomen.
Cd2bx3PWoAA9vM7
Nu is het de politieke jongerenorganisatie JS die getroffen wordt door censuur, dit keer uitgevoerd door de Nederlandse Spoorwegen. De JS had een satirische affiche laten ontwerpen voor de campagne rond het Oekraïne-referendum. Op het affiche is te zien hoe Wilders, een van de aanvoerders van het ‘nee’-kamp, zoent met de Russische leider Poetin. Al begin vorig jaar onthulde Newsweek dat Poetin populistische partijen zou gebruiken om de Europese Unie te destabiliseren. Het referendum, georganiseerd door het populistische Geenstijl dat opvallend weinig kritisch is ten opzichte van de Russische despoot, past naadloos in die tactiek.
Het affiche is een verwijzing naar de beroemde zoen-scene van Breznjev en Honecker maar ook een rake knipoog naar de hypocriete moraal van de PVV, die voortdurend de moslimgemeenschap aanvalt op een gebrek aan tolerantie ten opzichte van homo’s maar ondertussen dikke maatjes is met het homohatende Kremlin. De politieke partners van de PVV worden openlijk financieel gesponsord door Poetin.
De Nederlandse Spoorwegen weigert het affiche van de JS op te hangen op stations. Experion, het bureau dat de reclame op stations exploiteert wil niet dat ze opgehangen worden want ‘aanstootgevend’, hetzelfde argument waarmee bijvoorbeeld Mohammed-cartoons worden geweigerd. Tegenover de NOS verklaart de NS :
“De stations beschouwen wij als openbare ruimte, waar iedereen zich thuis moet voelen”, zegt NS. “Wij hebben met Exterion afgesproken dat posters niet kwetsend of aanstootgevend mogen zijn. Uiteindelijk heeft Exterion dit bepaald.”
Ook een alternatief (links) waarop de mannen niet zoenen werd geweigerd. De JS komt met een andere versie waar Wilders is weggelaten. Die mag wel.
CeAloUCXEAAS7at
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.