Joop

Opnieuw brengen orka's voor de Spaanse kust een luxe zeiljacht tot zinken

  •    •  
21-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92658 keer bekeken
  •  

Voor de derde keer heeft een groep orka's in de wateren rond het Iberische schiereiland een luxe zeiljacht tot zinken gebracht. Nu waren de Zwitser Werner Schaufelberger en zijn bemanning die eerder deze maand doodsangsten uitstonden op de Middellandse Zee terwijl de drie orka's begonnen te slopen. De gealarmeerde Spaanse kustwacht schoot de bemanning te hulp en bracht hen in veiligheid maar het jacht haalde de veilige haven niet en verdween in de diepte.

Een stel Britse zeilers werd begin mei aangevallen voor de kust van Marokko. Hun schip overleefde de aanval wel maar bij de bemanning zat de schrik er goed in. Eerder brachten de orka's al twee andere jachten tot zinken.

Volgens wetenschappers gaat het vermoedelijk om een vrouwelijke orka die door een botsing met een schip een trauma heeft opgelopen en nu met haar groep wraak neemt. Andere orka's nemen dat gedrag over. De autoriteiten roepen zeilers op voorzichtig te zijn.

De orka's krijgen ondertussen morele steun van dierenbeschermers op sociale media.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Rooje Miggy
Rooje Miggy29 mei 2023 - 9:55

Er zijn te veel mensen…

jantje
jantje28 mei 2023 - 21:18

De Orka's net zo intelligent als mensen lees ik in een reactie.. Misschien wordt het tijd om een goed gesprek met de Orka's aan te gaan.

agnar123
agnar12326 mei 2023 - 14:07

John C. Lilly https://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Lilly was dolfijnentrainer. Hij leerde dolfijnen in gevangenschap bepaald gedrag. Toen zag hij, dat wilde dolfijnen in de buurt dat gedrag overnamen. Zijn conclusie: Dolfijnen hebben een abstracte taal en kunnen via taal informatie overdragen op soortgenoten. Volgende conclusie: Dolfijnen zijn zeer intelligent, hun bewustzijn komt in de buurt (of overtreft) de intelligentie en het bewustzijn van mensen. Dus is het gevangen houden van deze dieren een misdaad. Vervolgens stopte hij met het trainen van deze dieren. Orka's zijn geen dolfijnen. Maar hun gedrag is zeer intelligent. Mogelijk zijn ze net zo intelligent of misschien zelfs intelligenter dan dolfijnen. Aangezien de mensen zich onvoldoende inspannen om de oceanen te beschermen, nemen de Orka's het recht in eigen hand. Of in eigen snuit. Ik wens ze veel succes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2023 - 8:05

Die zeilboten schenden hun soevereiniteit. Die Orka's hebben het recht zich te verdedigen.

Eric Minnens
Eric Minnens22 mei 2023 - 5:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens22 mei 2023 - 5:19

Orca's. De hooligans van de zee. De Wagners van de oceaan. De katers van het water, die graag met muizen spelen.

MicroWolf
MicroWolf21 mei 2023 - 19:11

Eeuwenlang antropocentrisch beleid heeft als een van de vele nare gevolgen de totale klimaatverwoesting waar wij ons thans in bevinden. Dieren zijn steeds gemarginaliseerd, hun stemmen bleven ongehoord. Als praten niet helpt, dan doen we het zo, dachten deze Orca's waarschijnlijk. Wie meer wil weten over het betrekken van niet-menselijke Dieren in (politieke) besluitvorming raad in het uitstekende proefschrift "Political Animal Voices" van Eva Meijer aan.

1 Reactie
FelixFlex
FelixFlex22 mei 2023 - 8:10

Aha, het einde der tijden. Tja, wij zijn de enige soort die kan autorijden, naar de maan kan vliegen en schepen kunnen bouwen en besturen. Spreken Orca's dezelfde taal als Orks, of hoe kan ik ze het beste aanspreken?

Joop  den Uil
Joop den Uil21 mei 2023 - 19:10

de zwart witte kleuring: om angst aan te jagen ? Idem bij ? ekster, scholekster, pinguin, koe...

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens22 mei 2023 - 7:53

@Uil "ekster, scholekster, pinguin, koe..." Ja nou! Ik schrik me altijd dood als ik deze beesten zie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2023 - 17:25

Vooral die pinguins zijn doodeng!

Eric Minnens
Eric Minnens23 mei 2023 - 5:11

En vergeet de kluut niet, of de dalmatiër... Eek! 🤯

Eric Minnens
Eric Minnens23 mei 2023 - 5:17

Of... Joop zélf (Joop den Sneeuwuil). https://www.mythofasia.nl/products/sneeuwuil-maan-diamond-painting

Eric Minnens
Eric Minnens23 mei 2023 - 5:21

No harm intended Joop. Een grapje moet kunnen toch?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mei 2023 - 9:35

[de dalmatiër] Ja die ook, iiieks.....

Miss Piggy
Miss Piggy21 mei 2023 - 19:10

Vrienden van mij was dit jaren geleden overkomen. Een vrij enge ervaring, aangezien ze ook in een niet al te groot zeiljacht zaten. Er zal idd een voorgeschiedenis aan zitten, waar de opvarenden van deze boot helaas niets aan kunnen doen. Orca's zijn samen met mensen (en mensapen) 1 van de weinige diersoorten met een collectief geheugen. Wat inhoud dat ze opgedane kennis en ervaring doorgeven aan volgende generaties.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:26

De natuur slaat terug.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk22 mei 2023 - 5:22

Geloof je het zelf?

Dehnus
Dehnus21 mei 2023 - 18:13

Het kan ook zijn dat het illegale visvangst zijn, die laten hun netten achter, en daar komen ze in verstrikt. Dat is de andere theorie voor de trauma. Ze weten het nog niet precies, maar het schijnt een "Die boot moet weg, want die gaat je pijn doen!".

2 Reacties
hartpine
hartpine21 mei 2023 - 21:04

Of het zijn die varende visfabrieken die de zeeen leeg vissen en te weinig overlaten voor onder andere de orca's, volgens mij hebben die dieren gewoon honger.

Radio-Head
Radio-Head22 mei 2023 - 7:26

@hartpine "Of het zijn die varende visfabrieken die de zeeen leeg vissen " Precies dat, zeilbootjes en kleine vissers zijn niet het probleem, en de drukte van de scheepvaart ook niet, dat is kleuterschool gewauwel van mensen die de wereldzeeën vergelijken met een badkuip. Ik snap aan de andere kant wel dat men ook dit niet weet, er wordt maar sporadisch over geschreven of gesproken, en mensen zijn steeds minder in staat om pluriform te denken, ze zitten gevangen in de opgelegde culturele hegemonie van een heersende klasse waar sprookjes/religies (religies want steeds weer zondebokken) met een apocalyptische narratief in stand worden gehouden, terwijl andere bedreigingen zoals in dit geval van visfabrieken (leveren aan Groot Kapitaal) buiten schot worden gehouden. Positie Trawler Cap Blanc https://www.vesselfinder.com/vessels/details/8814665 Verantwoord en duurzaam, yeh right, https://www.cornelisvrolijk.eu/nl/ We zien het ook terug bij de Windmolens op Zee, waarbij ik trouwens ook weer kan begrijpen, dat mensen geen idee hebben. Het is ook moeilijk om je daarbij een voorstelling te maken die afwijkt, want hoe kan je het ook weten, als je de (desastreuse) veranderingen in de afgelopen 15 jaar in die gebieden niet gezien hebt, en je het materiaal waar parken meer worden aangelegd en gebouwd (en zullen moeten worden onderhouden) niet voor ogen of in je handen hebt gehad.

BasTrom
BasTrom21 mei 2023 - 15:56

Misschien is de verklaring wel simpeler en hebben de orka's door dat er op boten lekkere hapjes zitten. Wellicht al veel vluchtelingen verorberd en ze zien in een luxere boot misschien wel een vettere hap. Maar een trauma bekt ook wel lekker en ben je straks oceanisch traumatoloog en mag je gesubsidieerd onderzoek doen om de orka naar menselijke voorbeeld te heropvoeden. Zal wel op uitroeien uitdraaien, want de mens is zooo belangrijk.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 mei 2023 - 0:36

Jij projecteert nogal. Daarnaast heb je het over "lekkere hapjes" Het lijkt me dat je behoorlijk van het padje bent.

BasTrom
BasTrom22 mei 2023 - 13:08

Ach, mij lijkt me niet. Je bent volgens mij van het padje, als je een menselijke eigenschap als 'wraak' aan de orka's toedicht. Uit onderzoek blijkt blijkt dat deze dieren enige intelligentie hebben, maar het zijn en blijven beesten. Net als alle beesten (dus ook mensen) leren ze het snelst waar voedsel te halen valt. Pavlov effect noemen ze dat geloof ik. Aan gezien er veel vluchtelingen op boten omkomen, misschien wel doordat orka's ze actief bejagen, hebben ze een boot leren associëren met voedsel. Wellicht kieperen jachten ook heel vaak voedselafval overboord, dat ze daardoor worden getriggerd. Mensenvlees schijnt goed te eten te zijn, daarentegen schijnen kraaien niet te pruimen te zijn, dus ik zou me, als ik u was, weinig zorgen maken als u weer eens van het pad afdwaalt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2023 - 14:26

Orcas eten geen mens. Wat ze wel eten hangt af van waar ze zich bevinden. Orcas in de arctische wateren hebben een ander diet dan die in gematigde streken. Het grootste gevaar voor orcas wordt gevormd door visnetten, naast overbevissing en habitatverlies. https://www.fisheries.noaa.gov/species/killer-whale

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst21 mei 2023 - 15:26

In Canada komt bijna geen chinook-zalm meer voor doordat de orka deze bijna gedecimeerd heeft. Het is namelijk de grootste soort zalm en levert de meeste voedingswaarde op.

5 Reacties
Adaestuo
Adaestuo21 mei 2023 - 19:18

@Wir sind Pabst "In Canada komt bijna geen chinook-zalm meer voor doordat de orka deze bijna gedecimeerd heeft. Het is namelijk de grootste soort zalm en levert de meeste voedingswaarde op." Jouw lulverhaaltje botst met verschillende bronnen op het internet, en daar worden andere oorzakelijke factoren opgesomd: dammen, droogte en overbevissing door de mens, de orka's worden niet genoemd. Numeriek in beschouwing genomen is het ook nogal vreemd wat jij hier vertelt want er leven slechts zo om en nabij 90 orka's in de Canadese wateren, en als we er alle andere orka's elders in Noord Amerikaanse zeewateren bij meetellen, dat zijn er zo'n 650 tot 700, komen we in totaal op 790 orka's, en zelfs dat is nog een al te optimistische schatting.

oproerkraaier
oproerkraaier22 mei 2023 - 0:38

Voordat de witte mens daar kwam was het een soort "hoorn des overvloeds". Helaas dat is weg dankzij witte mensen.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst22 mei 2023 - 6:03

@ adaestuo Dan moet je Jeremy Wade even bellen, die denkt er heel anders over.

GeenProbleem
GeenProbleem22 mei 2023 - 8:55

@oproerkraaier 'Voordat de witte mens daar kwam was het een soort "hoorn des overvloeds". Helaas dat is weg dankzij witte mensen.' Bron.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2023 - 14:31

Dat het slecht gaat met de Chinook zalm is waar maar dat is niet de schuld van de orcas.

Mirzas
Mirzas21 mei 2023 - 13:30

Hell hath no fury like an orca scorned. Heel naar voor de mensen op de boot. Maar dat dieren ruimte terug eisen is niet verwonderlijk. Een nieuw risico dat je accepteert als gegeven, of je verkoopt toch gewoon je boot...

KritischKijken
KritischKijken21 mei 2023 - 12:54

Als je dat hier op Joop leest denk je toch al gauw dat het socialistische Orka' s moeten , zijn geworden: Een soort vogelgriepvariant dat hen overkomt, maar dan voor zoogdieren.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:26

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gerygrr
Gerygrr21 mei 2023 - 12:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kersten2
Kersten221 mei 2023 - 10:33

Dit gebeurt heel veel rondom het Iberisch schiereiland, de meeste boten zinken niet maar raken beschadigd, overigens nooit in de Middelandse zee zoals in het artikel staat. Heb het zelf vorig jaar mogen ervaren voor Portugal. Het zijn ook echt niet alleen de luxe jachten die aan de beurt komen maar bijvoorbeeld ook vissers, bekijk dit filmpje en bedenk je hoeveel Marokkaanse vissers nooit meer bij hun gezin terug komen https://youtu.be/z48-mSuspTc. Hopelijk komt er snel een oplossing voor dit abnormale gedrag. Beter voor dier en mens.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 mei 2023 - 12:15

@Kersten2 Aan welke oplossing dacht u? Wij mensen zijn immers indringer i hun leefruimte. Denkt u aan een goed gesprek met de dieren? Massaal afschieten? Of iets ertussen in? Of moeten we hun leefomgeving niet constant verstoren met het geluid van de motoren (dat draagt vel vele kilometers ver en daar hebben de dieren last van.

Kersten2
Kersten221 mei 2023 - 12:27

Hi Alfred, geen idee dat mogen biologen bedenken die er onderzoek naar doen. Het idee van zeilen is overigens dat de motor uitstaat

Dehnus
Dehnus21 mei 2023 - 18:14

Het schijnen juist de vissers te zijn, die hun netten laten liggen, die het misschien hebben "uitgelokt".

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2023 - 21:26

Blokhuizen, Elders blijk je een fan van onbegrenst ongehindert indringen van mensen. Al die regels belemmeren absoluut rechten of de vrijheid enzo. De facto zou je dus voor natuurvernietiging kiezen.

Olav Meijer
Olav Meijer22 mei 2023 - 1:30

Vermoedelijk ervaren de orka's dat mensen zich "abnormaal" gedragen, doordat die in toenemende mate in hun leefgebied binnendringen.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 mei 2023 - 10:23

Vervelend maar afschieten lijkt de enige oplossing voor er menselijke doden vallen.

5 Reacties
LaBou
LaBou 21 mei 2023 - 11:14

Dat denken die orka's ook: afmaken voor er orkadoden vallen.

Martin108
Martin10821 mei 2023 - 11:15

8 miljard mensen op deze aarde, en nog maar 50 duizend orca's over. Maar laten we inderdaad maar gaan schieten want rijke lui die met een bootje willen gaan spelenvaren zijn veel belangrijker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2023 - 12:00

Een andere hobby zoeken ligt meer voor de hand.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 mei 2023 - 15:55

Hartelijk dank voor de voorspelbare reacties op mijn post. Natuurlijk mogen rijke mensen dood. En orka's met een geestelijke afwijking niet. Maar die arme vissers dan die ook aangevallen worden?

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:28

Gewoon verbieden in die regio te varen. Verzekering intrekken ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2023 - 10:22

Het wordt veel de druk op het water, niet alleen daar.

20 Reacties
Adaestuo
Adaestuo21 mei 2023 - 10:25

Goed nieuws, tegen 2050 gaat het echt heel rustig worden...

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 11:05

@adaeusto Zijn alle zeilende boomers dan weg?

Pindaklaas
Pindaklaas21 mei 2023 - 13:08

@GeenProbleem, Ja, de ineenstorting van de mensheid is wel een op zichzelf staand gegeven. En het gaat harder dan u denkt.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 17:20

"zeilende boomers" hoe kwaadaardig ben je dan?

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 18:44

@pindaklaas Gelukkig gaat het gros van de reaguurders dat niet meer meemaken, als het al waar zou zijn wat je zegt.

Pindaklaas
Pindaklaas21 mei 2023 - 20:06

@GeenProbleem, De wereldbevolking vergrijst. Er worden vanwege allerlei redenen minder kinderen geboren. Uiteindelijk zullen hele samenlevingen instorten.

MG1968-2
MG1968-221 mei 2023 - 20:21

@gp 'Gelukkig' Na jou de zondvloed. Wisten we al.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2023 - 21:34

Pindaklaas. Welnee. Mensen in het algemeen blijven gewoon door neuken en vernietigen. Die kunnen zo'n beetje overal wonen en eten, integendeel tot die Orcas. Vergrijst ie op een plek, dan importeren kapitalisten uit op een fijne kans wel goedkoper mensenvlees uit ander plekken. Dat gebeurt nu al. "The world’s population is more than three times larger than it was in the mid-twentieth century. The global human population reached 8.0 billion in mid-November 2022 from an estimated 2.5 billion people in 1950, adding 1 billion people since 2010 and 2 billion since 1998. The world’s population is expected to increase by nearly 2 billion persons in the next 30 years, from the current 8 billion to 9.7 billion in 2050 and could peak at nearly 10.4 billion in the mid-2080s. This dramatic growth has been driven largely by increasing numbers of people surviving to reproductive age, the gradual increase in human lifespan, increasing urbanization, and accelerating migration." https://www.un.org/en/global-issues/population#

oproerkraaier
oproerkraaier22 mei 2023 - 0:42

Pindaklaas: Het zal hem allemaal een worst zijn.

Pindaklaas
Pindaklaas22 mei 2023 - 8:15

@Paul Spijkers, Mensen kunnen neuken wat ze willen, als het zaad niet meer goed is maakt dat neuken geen ruk uit. Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van zaad achteruit gaat. Verder worden er minder kinderen geboren dan dat er ouderen bijkomen. Die kinderen die nu geboren worden gaan een zware dobber krijgen de boel draaiende en betaalbaar te houden. Maar neuk er maar op los met de gedachte dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen.

GeenProbleem
GeenProbleem22 mei 2023 - 8:55

@MG1968 'Na jou de zondvloed. Wisten we al.' In tegenstelling tot jou ben ik geen boomer, dus die vlieger gaat niet op.

Mohawk2
Mohawk222 mei 2023 - 9:52

"In tegenstelling tot jou ben ik geen boomer" MG1968 ook niet. 1968 is Gen X...

GeenProbleem
GeenProbleem22 mei 2023 - 11:02

@mohawk Maar hij/zij heeft wel de boomer mentaliteit.

MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 11:31

@GP "...dus die vlieger gaat niet op." Dat had ik al eerder geconcludeerd dat je kinderen nog bij je leven verhaal kwamen halen. Goed om te lezen dat je dat nu ook beseft.

GeenProbleem
GeenProbleem23 mei 2023 - 6:22

@MG1968 'Dat had ik al eerder geconcludeerd dat je kinderen nog bij je leven verhaal kwamen halen' Niet bij mij, maar bij lui zoals jij.

MG1968-2
MG1968-223 mei 2023 - 15:23

@GeenProbleem "Niet bij mij, maar bij lui zoals jij." Historisch gezien is dat toch echt bij degene die alleen zich zelf zien staan en in dit specifieke geval helpt het niet dat je je eigen belang boven dat van je kinderen hebt gesteld. Daarbij. Jou wereld maak ik links of rechtsom niet mee. En niemand 'zoals mij'.

GeenProbleem
GeenProbleem23 mei 2023 - 17:19

@MG1968 'Historisch gezien is dat toch echt bij degene die alleen zich zelf zien staan en in dit specifieke geval helpt het niet dat je je eigen belang boven dat van je kinderen hebt gesteld.' Het is niet in het belang van mijn kinderen om de verzorgingsstaat op te blazen en de bevolking van Nederland onbeperkt te laten groeien.

MG1968-2
MG1968-223 mei 2023 - 19:11

@gp In leven houden is geen verzorgingsstaat. En meer waren je kinderen je niet waard.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 mei 2023 - 8:56

Pindaklaas. Je zegt maar wat tegen wat er gebeurt in. Dat is sci fi.

MG1968-2
MG1968-224 mei 2023 - 9:22

@GP Niemand wil de bevolking van Nederland onbeperkt laten groeien. De meeste daarvan hebben voor de keuzes die ze maken ook argumenten waar ze achter staan en niet alleen instrumenteel ingezet worden omdat het de vreemdelingen-weer agenda dient. Niemand wil de verzorgingsstaat kwijt. Behalve dan degene die er niet aan willen bijdragen en de verzorgingsstaat maar op twee manieren inzetten. Hoe duur die voor diegene wel niet is en dat die niet anders dan met de beurs wil denken en om mensen die ervan afhankelijk zijn met zich mee te laten stemmen door te dreigen dat daardoor ze een kleiner deel van de koek krijgen. Wat voor jou geld. Sterker nog. Je hebt aangegeven dat in leven houden voor jou voldoende is als invulling van de verzorgingsstaat en dat je er voor verbeteringen geen cent extra aan wilt uitgeven. Ergo: als het aan jou ligt hoeft zelfs dat 'in leven houden' niet. Je zet je kinderen in voor je agenda. Ze zullen zich dat realiseren.