Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw brengen orka's voor de Spaanse kust een luxe zeiljacht tot zinken

  •  
21-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98818 keer bekeken
  •  

Voor de derde keer heeft een groep orka's in de wateren rond het Iberische schiereiland een luxe zeiljacht tot zinken gebracht. Nu waren de Zwitser Werner Schaufelberger en zijn bemanning die eerder deze maand doodsangsten uitstonden op de Middellandse Zee terwijl de drie orka's begonnen te slopen. De gealarmeerde Spaanse kustwacht schoot de bemanning te hulp en bracht hen in veiligheid maar het jacht haalde de veilige haven niet en verdween in de diepte.

Een stel Britse zeilers werd begin mei aangevallen voor de kust van Marokko. Hun schip overleefde de aanval wel maar bij de bemanning zat de schrik er goed in. Eerder brachten de orka's al twee andere jachten tot zinken.

Volgens wetenschappers gaat het vermoedelijk om een vrouwelijke orka die door een botsing met een schip een trauma heeft opgelopen en nu met haar groep wraak neemt. Andere orka's nemen dat gedrag over. De autoriteiten roepen zeilers op voorzichtig te zijn.

De orka's krijgen ondertussen morele steun van dierenbeschermers op sociale media.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.