Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Russische huurlingen begaan massamoorden in Mali'

  •  
05-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1390 keer bekeken
  •  

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt Russische huurlingen van de Wagner-groep ervan honderden ongewapende burgers vermoord te hebben in Mali. De massamoord zou vijf dagen geduurd hebben en zijn uitgevoerd in samenwerking met het leger van Mali. Ooggetuigen verklaren dat honderden mannen zijn opgepakt in Moura, een stad van 10.000 inwoners in het midden van het land. De mannen zijn vervolgens in kleine groepen geëxecuteerd. HRW spreekt van de ernstigste misdaad van de afgelopen 10 jaar. Volgens het leger zijn er zo'n tweehonderd 'extremisten' gedood. NRC schrijft

Maar volgens getuigenissen van dorpelingen, opgetekend door HRW en journalisten van de Franse kranten Le Monde en Libération, zijn in die vijf dagen vooral onschuldige burgers gedood. „Sommigen die werden gedood waren echte jihadisten”, vertelde een van hen aan onderzoekster Corinne Dufka van HRW. „Maar veel anderen werden gedood simpelweg omdat zij door diezelfde jihadisten waren gedwongen hun broeken af te knippen en hun baard te laten groeien.” Veruit de meeste slachtoffers zijn Peul, nomadische herders die zich gemarginaliseerd voelen door de Malinese staat – iets waar de jihadisten behendig op inspelen bij hun rekrutering.

In Mali, dat deels in de Sahara ligt, woedt al jarenlang een gewapend conflict met islamistische extremisten. Europese strijdkrachten voerden onder leiding van Frankrijk veiligheidsoperaties uit in het gebied maar daar is een einde aan gekomen, onder meer omdat de junta van Mali in zee ging met Russische huurlingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.