Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook NOS overweegt te stoppen met racistisch riool X

  •  
09-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3007 keer bekeken
  •  
xtwitter

De NOS overweegt zich, in navolging van KRO-NCRV, terug te trekken van X. “Er wordt over gesproken”, verklaarde NOS Nieuws-hoofdredacteur Giselle van Cann dinsdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Villamedia bericht: “De NOS stopt sowieso met oproepen via X om te reageren op programma’s. ‘X is natuurlijk geen fijn platform voor interactie meer. Dus ik vind eigenlijk dat we dat niet zouden moeten doen’, zegt Van Cann. ‘Dus daar gaan we mee stoppen. Er komen niet zo heel veel reacties op, en de reacties die binnenkomen zijn vaak niet zo prettig. En ze nodigen ook niet uit tot een gesprek. Het is geen platform waar je een fijn gesprek kunt voeren.’

Maandag besloot KRO-NCRV te stoppen met X. De druppel die de emmer voor de omroep deed overlopen was de racistische haatcampagne tegen Akwasi, deelnemer aan het programma De Slimste Mens.

Ook andere omroepen overwegen X de rug toe te keren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Jan Wijn
Jan Wijn10 jan. 2024 - 11:31

Nu pas? Het verbaasde mij vele jaren terug al dat de omroepen communiceerde met luisteraarts en kijkers via Twitter. Vaak was dat nog de enige mogelijkheid. Het zijn juist de omroepen en andere media die het Twitterriool nu X mede groot hebben gemaakt en nu nog steeds. Kijk maar eens onderaan deze pagina.

peugeotje
peugeotje10 jan. 2024 - 9:10

Ik volg er vooral een aantal mensen en kijk zo min mogelijk naar het "for you" tabje. Maar het komt helaas van alle kanten zowel inks al rechts.

Greendutch
Greendutch10 jan. 2024 - 8:32

Ik zou me schamen als ik me ooit op dat platform begeven zou hebben. Nooit begrepen waarom iemand aan twitter mee wilde doen, was 10+ jaar geleden al ’n open riool. moet ook per land ingesteld kunnen worden wat men toelaat. i.p.v. Vrijheid v. meningsuiting zou m.i. beter zijn Vrijheid v. spreekrecht met argumenten, dan moet men tenminste nog even denken, want scheldkanonnades zijn geen argumenten.

pahan
pahan10 jan. 2024 - 5:44

X staat vol met figuren die met veel ophef aankondigen dat ze weg gaan. Er is een groep die dat bijhoudt en ze weer verwelkomt als het toch te veel kriebelt. Niemand ligt er wakker van, het is nou niet dat de NOS iets toevoegt. In het grote geheel staan ze 14e op social media ranglijst, en het aantal actieve gebruikers daalt. Nu heeft Musk een paar briljante moves gedaan om de bots te isoleren dus het is niet helemaal helder hoe het zit, maar dan nog. Waar maken mensen zich dan druk om?

EricDonkaew
EricDonkaew10 jan. 2024 - 1:05

X zelf is geen open riool. Het is een doorgeefluik. Veel 'twitteraars' vormen een open riool. Er wordt meer toegestaan, en minder weggehaald dan vroeger. Maar sommige dingen die geschreven worden, kunnen echt niet. De moderatie moet dus weer wat strenger worden, alhoewel de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar mag komen.

korheiden
korheiden9 jan. 2024 - 22:50

Alle vuilspuiterij is idd heel erg, maar X is en blijft een belangrijk platform. Zie niet iedereen massaal vertrekken naar Mastodon o.i.d.

Phantom3
Phantom39 jan. 2024 - 18:45

Dat is al jaren zo toch? Waarom dan nu ineens stoppen? En niet 10 jaar geleden.

1 Reactie
PGS
PGS10 jan. 2024 - 22:08

Misschien dat het te maken heeft met de politieke tegenwind die er nu is. En dat vinden deze mensen niet leuk dat er tegenwind komt. Dus dan maar roepen dat het een open riool is. Maar X is gewoon een doorgeefluik. Het zijn de gebruikers die er een puinzooi van maken. En dat was al voordat Musk het overnam.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 jan. 2024 - 18:39

Dergelijke uitspraken en meningen zijn totaal niet de functie van de NOS, laat staan dat ze eigenhandig sancties en cancels gaan uitvoeren. Ze kennen hun plek niet. Tijd voor herziening van hun functieomschrijving.

2 Reacties
LaBou
LaBou 10 jan. 2024 - 7:09

Hoezo "ze kennen hun plek niet"? Is dat zoiets als "bek houden en gewoon doen wat ik je zeg"?

Zandb
Zandb10 jan. 2024 - 8:07

Joop U heeft het over "dergelijke uitspraken". Welke bedoelt u?

VeganHarrie
VeganHarrie9 jan. 2024 - 17:30

Qua snelle verslaggeving in allerlei wereldconflicten is het nog steeds een belangrijk medium om te volgen, maar voor discussie is X totaal ongeschikt.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jan. 2024 - 8:09

Vegan U bedoelt met "snel" dat het niet nodig is om 'nieuws' te verifiëren?

Thuiszitter
Thuiszitter9 jan. 2024 - 16:37

Nu de politiek nog !!

gerryj
gerryj9 jan. 2024 - 16:16

Ik kan mij heel goed voorstellen dat de NOS en de omroepen zich distantiëren van X omdat zij niet langer willen meewerken aan het ongewild rondpompen van de racistische bagger die daar wordt geplaatst door bepaalde groepen. Geen zichzelf respecterend mens wil daarmee geconfronteerd worden en verlaat het X-riool.

Oud links
Oud links9 jan. 2024 - 15:43

Twitter of X kan mij gestolen worden, net als al die alternatieve socials die erop lijken. Als ik iets storend vind dan zijn dat wel allemaal meer en minder bekende mensen die de hele dag dingen posten om maar reacties te krijgen, liefst zo polariserend mogelijk. En daar zijn er net zo veel van van alle kanten van het politiek spectrum. Als je gelukkig wilt leven kan je beter wegblijven van X en de alternatieve socials. Allemaal ophitserij.

Poeh, poeh
Poeh, poeh9 jan. 2024 - 15:41

Omroepen hebben tal van mogelijkheden om veilig met websites via internet te communiceren en informatie te delen. Stap je naar X of andere social media, dan doe je dat toch gewoon om te horen wat ze van jou vinden? Dan weet je ook dat je je tegenstanders daarmee een wapen in handen geeft. Het is zoiets als achteraf de koe in de kont kijken, maar het had mee moeten spelen op het moment dat je daar een account aanmaakte. Berouw komt na de zonde.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jan. 2024 - 8:14

Poeh Volgens u geldt hier: "Berouw komt na de zonde." Alsof het een zonde is om te ontdekken dat het medium inmiddels zo veranderd is, dat het een nog grotere fout zou zijn om gebruik te blijven maken van dat medium.

homerus239
homerus2399 jan. 2024 - 15:24

Je ziet dat de deelnemers uit het racistische riool hier ineens weer, stomtoevallig, aanwezig zijn om te eisen dat het racistische riool door zo veel mogelijk mensen en organisaties wordt gebruikt. Alsof we al in racistische autocratie leven waarin je dat zelf niet meer kunt bepalen, en net te doen alsof de Nederlandse belastingbetaler de NOS financiert om via een racistisch riool ons het nieuws te brengen. Kappen met dat gore riool en laat die racisten daarin zelf maar verzuipen. Goede mogelijke beslissing van NOS.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 jan. 2024 - 20:37

"Je ziet dat de deelnemers uit het racistische riool hier ineens weer, stomtoevallig, aanwezig zijn om te eisen dat het racistische riool door zo veel mogelijk mensen en organisaties wordt gebruikt." Waar zie je dat? Ik ben wel benieuwd naar je concrete voorbeelden.

homerus239
homerus23910 jan. 2024 - 7:20

De gebruikte frames, de manier van spinnen en het methodes om het nazi-gedachtegoed mainstream te maken worden door hen keer op keer gebruikt. Het gebruik van de collectieve en overdrachtelijke verantwoordelijkheid voor bepaalde etniciteiten, rassen, gelovige en mensen met een andere politieke ideologie. In de praktijk kun je dan die mensen van die groepen voor eigenlijk alles verantwoordelijk maken en straffen. Levensgevaarlijk gedachtegoed. Gelijktijdig wordt de individuele verantwoordelijkheid voor mensen met een racistisch gedachtegoed ontkent. Zij worden in de slachtofferrol geplaatst waardoor ze geen verantwoording voor hun eigen doen en laten meer bezitten. 1 van de belangrijkste kenmerken van het nazigedachtegoed. Het recht op de vrijheid van meningsuiting wordt door ze omgevormd tot de verplichting om het rechtsextremistische gedachtegoed op iedere plaats en ieder tijdstip te verkondigen. Zie o.a. deze topic. De vrijheid van meningsuiting wordt een verplichting om het racistische gedachtegoed te helpen verspreiden. De veelgebruikte 'truc' is dat deze nazi's zich uitgeven als eigenlijk of voormalig links zijnde, om zo aan geloofwaardigheid te winnen. Dit hoewel ze alleen extreemconservatieve opvattingen verkondigen. Of ze komen uit de nazihoek of ze zijn zo dom dat ze niet weten wat ze verkondigen en daarvan de gevolgen. Concrete voorbeelden mag je hier niet geven. Lees de regels maar na.

Peterrr3
Peterrr310 jan. 2024 - 20:02

@homerus239, natuurlijk mag je wel concrete voorbeelden geven. Met dit algemene verhaal kan ik niet zoveel.

Erikbo
Erikbo9 jan. 2024 - 15:05

De NOS, net als de KRO-NCRV is gewoon boos dat veel mensen ze op hun onzin wijzen. Voorheen was dat minder makkelijk mogelijk. *Neemt niet weg dat al die racisten op x een ban van me mogen krijgen.

2 Reacties
watcher3
watcher310 jan. 2024 - 12:18

Erik, je houdt er wel aparte meningen op na. Vooral omdat je zelf vaak onzin verspreid. Hoezo bv is het feit dat Akwasi in de slimste mens optreedt "onzin"?

Erikbo
Erikbo10 jan. 2024 - 15:59

watcher3 Gezien wat voor nepnieuws jij allemaal verspreid vat ik dat op als een zeer groot compliment. "Hoezo bv is het feit dat Akwasi in de slimste mens optreedt "onzin"? " Waar heb je het over? Wat ik zeg komt niet eens in de verste verte in de buurt van wat je hier zegt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 jan. 2024 - 13:58

De taak van de NOS (betaald door de overheid) is o.a. het nieuws te brengen aan alle Nederlanders, en kan dat het beste doen door alle grote kanalen te gebruiken. X is nog steeds een kanaal met veel Nederlandse volgers en dus is het de plicht van de NOS om ook via dit kanaal het nieuws e.d. te verspreiden. Je terug trekken van een beschikbaar kanaal is niet anders dan moralistisch met het vingertje wapperen. Prima, maar dan ook gewoon zelf je broek ophouden.

2 Reacties
homerus239
homerus2399 jan. 2024 - 15:27

Dan ga jij toch lekker zwemmen in dat racistische riool, als dat goed bij je past, maar je lulkoek dat de NOS wordt betaald om in een racistische riool rond te hangen bestaat alleen in de feitenvrije realiteit van het riool zelf.

LaBou
LaBou 9 jan. 2024 - 16:01

"X is nog steeds een kanaal met veel Nederlandse volgers" Dat zegt natuurlijk helemaal niets. Coldeweyer heeft veel volgers met haar "juice" maar daarmee vertelt ze nog steeds niets zinnigs, anders dan allerlei roddels.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands9 jan. 2024 - 13:38

Wat hier misgaat is dat de NOS zich activistisch opstelt. De taak van de NOS is om nieuws te brengen, zo objectief mogelijk. In plaats daarvan richt men zich steeds meer op verkondigen van meningen. Nu zit er altijd een subjectieve kant aan nieuwsgaring, maar wordt dit niet meer als probleem gezien. Men leeft met het idee dat men moet opvoeden. Ook deze actie is daar een voorbeeld van. De NOS moet gewoon nieuws maken en dat via beschikbare kanalen verspreiden. "Interactie" en discussie over het nieuws zijn voor hun zaak niet. Gewoon comments uitzetten en klaar. Maar nee, ook hier wil men weer een punt maken. Gewoon niet doen.

2 Reacties
watcher3
watcher39 jan. 2024 - 14:25

" In plaats daarvan richt men zich steeds meer op verkondigen van meningen." Hoe verzin je het? Zit het WEF er achter?

Zandb
Zandb9 jan. 2024 - 14:26

Schenker Dat is dan toch precies wat de NOS gaat doen: Programma's maken en het daarbij laten. Dat nogal wat mensen dat als verlies zien, dat is weliswaar een mening maar een die er ook zijn mag, toch?

Robbin_T
Robbin_T9 jan. 2024 - 13:25

Hoe vaak ik al niet mensen heb zien vertrekken van X om een maand later stilletjes weer terug te komen. De NOS kan wel stoppen maar voor haar journalisten blijft X een soort crack waar ze niet vanaf kunnen blijven.

3 Reacties
Zandb
Zandb9 jan. 2024 - 14:30

Robbin U neemt dit bericht dus niet serieus omdat u meent te weten dat de journalisten van de NOS verslaafd zijn aan X. Maar waarom zou iemand u moeten geloven?

Robbin_T
Robbin_T9 jan. 2024 - 18:12

@zandb Reken maar dat het merendeel van de journaille gretig gebruikt maakt van X. Al is het maar vanwege fomo.

Zandb
Zandb10 jan. 2024 - 8:15

Robbin Nou, overtuigend 'argument' hoor, dat: "Reken maar....."

Anna R. Chist
Anna R. Chist9 jan. 2024 - 12:52

Overwinning voor de racisten eigenlijk. NOS en KRO/NCRV van het schoolplein gepest.

2 Reacties
Sam V
Sam V9 jan. 2024 - 13:58

@ Anna R. Chist Wat een nonsens vergelijking. Pesten is persoonlijk en is een groot probleem voor veel kinderen. Dat u de meningen en besluiten van volwassen topmensen van organisaties vergelijkt met het leed dat kinderen aangedaan wordt door pesten, getuigt van het overdreven slachtofferschapsgevoel waarmee ook deze organisaties behept zijn.

watcher3
watcher39 jan. 2024 - 15:09

Sam, wat een nare manier van discussiëren heeft u. Het heeft meer weg van vliegen afvangen op semantische gronden.

Eric Minnens
Eric Minnens9 jan. 2024 - 12:42

▪︎▪︎ Het is geen platform waar je een fijn gesprek kunt voeren ▪︎▪︎ Dan kun je toch maar beter op Joop zitten... Toch?... Ik bedoel, er wordt hier soms wel met bagger gegooid... maar niet met stront. Jammer vind ik wel dat reaguurders soms iets buitenissigs roepen. Maar komt daar dan weerwoord op, dan hoor je ze niet meer... Dus 'gesprek'...? Lang niet altijd. Dat ligt dus niet aan Joop, maar aan ons! Geen misverstand, voor Joop alle lof. (En wég met X!)

Amorettie
Amorettie9 jan. 2024 - 12:39

Tja X is inderdaad wel een verzamelplaats voor scheldkannonen aan het worden, en dan is objectieve, juiste berichtgeving extra belangrijk (evenals het blokken van idioten). En laat de NOS met z'n 600! werknemers best wel eens wat moeite hebben met objectiviteit.. bijvoorbeeld over de complexe oorlog in Gaza. (bijvoorbeeld in het bericht over het bombarderen van het ziekenhuis met 500 doden). Dat is geen reden om racistisch te reageren, maar het helpt niet echt. Zelfreflectie helpt wel...

1 Reactie
watcher3
watcher39 jan. 2024 - 15:07

Zelfreflectie zal de racisten en de PVVers tot inzicht doen komen? Geloof je dat zelf? Wat er bij dat ziekenhuis precies gebeurd is weten we nog steeds niet overigens.

Olav Meijer
Olav Meijer9 jan. 2024 - 12:33

Prima. Hoe meer dat open riool verlaten, hoe beter.

klaasd2
klaasd29 jan. 2024 - 12:24

Het idee dat je op sociale media een fijn gesprek kunt voeren, hoe naiëf.