Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ons dominante narratief rammelt aan alle kanten, dat maakt Zomergasten pijnlijk duidelijk

  •  
24-08-2024
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
73519 keer bekeken
  •  
ANP-488769324

Wat is het toch opmerkelijk, hét tv-programma dat een vrije val maakt dit seizoen in kijkcijfers (en dus naar ik vrees terechtkomt in de gevarenzone van geschrapt worden) ontvouwt zich juist tot de zuiverste spiegel van onze samenleving anno nu. Een gebroken spiegel, dat wel. Want Nederland oogt in deze spiegel meer versplinterd dan ooit. Wat er danig ontbreekt is een gedeeld narratief over wie we zijn - wie is de Nederlander – en wat ons bindt, saamhorigheid brengt en het land maakt tot wat het is. En, direct daaraan verbonden, een verhaal over ons moreel kompas, waarop dat is gebaseerd, en wat de richting is die het aangeeft en hoe we in de wereld behoren te staan.

Vooral de confrontatie – want het was voor mij niet echt een ontmoeting – tussen Joris Luyendijk en Sakir Khader tijdens Zomergasten sprak boekdelen. 'Oud normaal', of het nu om de tongval gaat of om hoe het Israël-Palestina conflict als journalist te verslaan, kwam maar niet samen met het nieuwe verhaal. Oude vanzelfsprekendheden rondom wie 'gewone Nederlander is' en wat je hoort te denken, werken niet meer. Zuchtend en puffend illustreerde Luyendijk dat eigenlijk zeer treffend, maar ook de nieuwe vanzelfsprekendheden zijn nog lang niet gesetteld, Khader zat er continue en garde bij in dat gesprek.

Maar de fundamentele historische breuklijn, waar wij ons als land in bevinden, ontvouwde zich nog indrukwekkender tijdens de Zomergastenaflevering met Liesbeth Zegveld. Het gedeelde narratief over het verleden laat zich niet zomaar vervangen, liet Zegveld, de advocaat-aanklager ultimum van het verleden van de Nederlandse staat, in haar aflevering zien. Maar het narratief lijkt toch wel te beginnen te buigen voor de historische feiten en de afgedwongen juridische vonnissen. De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en misdaden die Nederland heeft begaan als de koloniale macht die daar maar niet weg wilde, wordt steeds minder vaak verhuld in geschiedenisboeken onder het keurige frame van ‘politioniele acties’. Ook de nabije geschiedenis van Srebrenica wordt steeds eerlijker in de ogen gekeken. Men voelt zich langzaam maar zeker verplicht om na drie decennia onder ogen te zien dat die massamoord het moreel-ethische Waterloo van onze defensiemacht was.

Helden en heldinnen als Zegveld hebben moeten knokken om deze verschuiving richting een geloofwaardiger, eerlijker maar ook pijnlijker historisch narratief voor elkaar te krijgen, en het is hen gelukt. Toch verkeerde Liesbeth Zegveld niet in een jubelstemming. Integendeel. De toetssteen van wat we werkelijk hebben geleerd van politieke, morele en ethische misdaden en dwalingen van ons land in het verleden, wordt gevormd door hoe we in het heden handelen. Het ultieme bewijs dat we weinig van geschiedenis hebben geleerd, ziet Zegveld dagelijks met lede ogen aan: de oorlog in Gaza, en het weigeren van de Nederlandse overheid de om eigen medeverantwoordelijkheid in te zien bij een volkerenmoord die zich live voor onze ogen zich voltrekt.

En toch zou ik willen zeggen, dat we wel degelijks iets aan het leren zijn. Alleen, ook in dit geval: het oude narratief piept en kraakt maar het nieuwe is nog in de maak. Daarom voelt deze 'tussentijd' zo ontzettend ongemakkelijk aan.

Ik ben sinds 1988 burger van Nederland en heb nog nooit het door politieke meerderheid afgedwongen narratief, heden ten dage gerepresenteerd door de reactionaire en xenofobische partijen die ons huidig kabinet vormen, zo zwak zien staan en zo ongeloofwaardig horen klinken.

Het verhaal van onze nationale overheid over wat onze rol is bij de oorlog in Gaza staat lijnrecht tegenover het maatschappelijke middenveld. De mensenrechtenorganisaties zijn tegen de Nederlandse steun aan Israël, de ingewijde journalisten, een groot deel van de academici, de geëngageerde studenten, én als kers op de taart de vele mensenrechten- en Midden-Oosten-deskundigen binnen het ambtenarencorps, hebben zich hier openlijk tegen verzet. In de loop van een jaar Gaza-oorlog, bij weer of geen weer, is er een grote groep rijksambtenaren die elk donderdag een sit-in tegen Nederlands beleid houdt. Dat is werkelijk een novum en een teken aan de wand.

Maar ons kabinet houdt vast aan de onvoorwaardelijk steun voor Israël. Een halsstarrigheid die in mijn ogen helemaal niet op realpolitiek geënt of nuchtere diplomatie is. Maar vooral gedreven wordt door de moreel historische schulden van gisteren, aangaande de Shoah en de afslachting van miljoenen Europese joden toen.

Het tragisch verhaal van de Shoah is even relevant als in vorige decennia, en behoort nog altijd ons van moreel kompas te voorzien, mijns inziens.  Maar hoe we daar in het hier en nu lessen van trekken, dat kan toch niet uit blindelingse steun aan Israël bestaan? Een één op éen narratief, tussen Shoah als moreelkompas en Israël als ons geadopteerd kind door dik en dun, is niet meer zo makkelijk aan de man te brengen, blijkt uit het grote en groeiende verzet hiertegen.

De zogenaamde asielcrisis die door het kabinet - en dus de meerderheidsstemmen - dezer dagen in de maak is lijdt precies aan hetzelfde ongeloofwaardigheid van het narratief. Menig gedegen journalist zegt dat het een leugen is: er is geen asielcrisis maar hoogstens een opvangcrisis, of erg nog: een door de VVD aangezwengelde en door PVV verzilverde politieke manipulatie van de kiezers. Vluchtelingenwerk Nederland – een van de grootste en wijdst verspreide vrijwilligersorganisaties die ons land rijk is - zegt eveneens dat de asielcrisis een leugen is. Menig wetenschapper met kennis van zaken zegt dat het een leugen is. En, naar verwachting gaat de Europese Unie ook zeggen dat het een leugen is – aangezien vanuit proportionaliteitsprincipe Nederland nog lang niet aan het plafond zit, wat betreft aantal asielzoekers.

Maar het gaat mij hier niet zozeer over de feiten. ‘If men define situations as real, they are real in their consequences’, weten we dankzij de sociologen al langer. Waar het mij om gaat is dat het dominante narratief, waar de meerderheid halsstarrig probeert onze identiteit, onze zienswijze en ons collectieve moraal aan vast te knopen, heden ten dage fragieler is geworden dan ooit.

Een werkelijk gedeeld narratief dat onze samenleving naar binnen en naar buiten omvat, wie we zijn, en hoe we met de ander omgaan, bestaat op dit moment niet. Die leemte van het ontbreken aan gedeeld narratief gaat gepaard met verwarring, boosheid, soms wanhoop.

Liesbeth Zegveld benoemde dat gebrek aan een gedeeld narratief in verband met hoe ons kabinet omgaat met de misdaden van Israël in Gaza. Zij was zo eerlijk om naast de strijdlust die we van haar kennen ook haar wanhoop te laten zien. Zij is van doordrongen hoe groot de leemte is.

Hoe komen we deze 'tussentijd' met wat minder wanhoop door, zonder onze kop in het zand te steken? Ik denk vooral door het hart te laten te spreken en de moed te tonen om begane paden te verlaten. Ik vond de ontboezeming van Zegveld over haar recente vurige liefde inspirerend in deze. Een mooie metaforische fakkel die ons door deze donkere tijden zou kunnen gidsen. De tijden die iedere sensitief mens, die om Nederland en de waardigheid van onze samenleving geeft, als een collectieve dark night of the soul zou kunnen ervaren.

Want Zegveld was in deze liefdesepisode tegen alle zelf bedwingende, disciplinerende en calculerende van Nederland anno nu ingegaan: uit de eigen eenkennige kennissenkring, zelfde opleiding en beroepsgroep gestapt bij het aangaan van haar liefdesavontuur; niet berekenend, maar intens de liefde aangegaan; 'inkomen technisch' onverstandige stappen gezet, wetende dat ware liefde onbetaalbaar is, niet verstandelijk maar zintuigelijk. Etc, etc, etc.

Zegveld is gedreven door de liefde de onbekende zone ingegaan, heeft de onzekerheid omarmd, in overgave. En zie daar, ze ontdekte dat een er hele wijde wereld daarbuiten is. Eenmaal buiten een verouderd narratief durven te staan, zou ik willen zeggen, ontstaat er een zee van ruimte.

Wat het Zegveld had opgeleverd was dat ze met iemand had gekust – “iemand ontdekte”, in haar eigen woorden- “die niet bang is voor het leven”. “Kunnen we ook niet bang zijn voor het leven?”, vroeg zij zich tegen het einde van het programma met grote ogen af.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Anno2024
Anno2024
4 sep. 2024 - 15:17
De heer Elzinga moet zich eens gaan bezighouden met werknemersbelangen, niet met globale politiek. Daar betaal ik geen contributie voor.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:29
@Anno Dat deed je al niet. En als je het niet bevalt dan stop je daarmee toch.
DaanOuwens
DaanOuwens
4 sep. 2024 - 14:10
Maf dat de tekst van de lezing nergens te vinden is. Niet door mij in ieder geval. Op de FNV site wordt slechts naar de lezing verwezen. De ideologische verwantschap tussen het fascisme en Afd is helder. En Trump en Wilders hebben een vergelijkbare verwantschap net zoals Orban. Maar het zo wel mooi zijn als in dit artikel een adequate onderbouwing van Elzinga te vinden zou zijn. Overigens zelfs voor Xi Jinping geldt dat hij ruime steun van zijn achterban heeft. Net zoals Trump, Wilders en Orban. Kortom het zijn de extreem rechtse burgers die deze totalitaire leiders hun macht geven.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
4 sep. 2024 - 10:42
De problemen die uit neoliberalisme voortkomen, stoppen niet door de PVV De PVV zal vast de migrantenstromen verminderen. Dus als je dat als een probleem ziet, dan kunnen ze dat deels voor je oplossen, denk ik Maar de pathologieën die uit het neoliberalisme voortkomen, gaat Geert niet aanpakken, niet eens bespreken. Alles dat ook maar een klein beetje naar hervorming of sociaal democratie neigt, is volgens Geert 'heel Noord Koreaans'. Dus met de PVV heb je nog steeds woningnood, dakloosheid en tegelijkertijd halve steden die leeg staan, kantoorpanden waarmee gespeculeerd word Trump is een neoliberaal, maar autoritairder en daarnaast meer intern gericht, minder globaal
Anna R. Chist
Anna R. Chist
4 sep. 2024 - 10:16
[De daadwerkelijke oorzaken van de problemen en "de echte elite", zoals grote bedrijven, zouden volgens Elzinga buiten schot blijven.] En zo lang die de steun genieten van de neoliberale 'middenpartijen' blijft dat probleem bestaan. De VVD is al neoliberaal vanaf haar oprichting, echte pioniers op dat vlak. Maar regressieven van GL en PvdA zijn nu ook bekeerd in plaats van tegengas te geven wat hun kiezers hadden gehoopt. Het FNV zelf blijft hier trouwens ook niet buiten schot. Men moet de neoliberale veren afschudden anders komt het niet goed!
6 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 sep. 2024 - 10:44
Neoliberalisme is een nogal radicale ideologie, als je het onderzoekt Het is een soort van sociaal darwinisme. Althans, het haalt inspiratie uit die hoek. Daarnaast was het gelieerd aan het Zuid Amerikaanse fascisme. Dus ik zou het geen 'midden politiek' noemen. We zijn het gaan zien als 'gematigd'. Maar toen het opkwam in de jaren tachtig, zag iedereen het als totaal van de pot gerukt
Gerygrr
Gerygrr4 sep. 2024 - 13:32
De derde weg van Wim Kok, die dus al lang geleden tot die neoliberale zienswijze was bekeerd. Wat ons het poldermodel opleverde, het onderhandelen met elkaar. Klinkt aardig, maar rechts was veel geraffineerder tegenover de dus te snel toegevende linkse politici. Als Zalm lachte, ooit VVD minister van financiën, hadden ze zich bij de PvdA achter de oren moeten krabben….. Te goed van vertrouwen en te overtuigd van zichzelf.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:30
@Gerry "Wat ons het poldermodel opleverde, het onderhandelen met elkaar." Het poldermodel bestond reeds lang daarvoor. Er zit wat mis met jou tijdlijnen.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:31
(het poldermodel werd er eerder mee de nek omgedraaid...)
Gerygrr
Gerygrr5 sep. 2024 - 9:28
MG, Tijdlijn? Als 1982 als beginpunt wordt gezien van het poldermodel en Wim Kok zat in dezelfde periode al als voorzitter van het FNV te onderhandelen en werd vervolgens zelf premier dan is hij een kind van zijn tijd.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 15:17
@GerryG Kortom: Het poldermodel is van voor de derde weg. Niet gek ook. Want het staat er mee op gespannen voet. Dat Kok aan beide kanten heeft gestaan zou jij ook moeten weten en evenals de conclusie dat niet alles in zijn leven tegelijkertijd plaats vond.
Backtobasics
Backtobasics
4 sep. 2024 - 8:37
Het blijft me ook verbazen dat ondanks de steeds maar verdere vermogens verschillen het toch een "taboe blijft om de rijken wat zwaarder te belasten. Gewoon pure logica. Sociale media is het nieuwe gevaar voor de democratie en rechtvaardigheid want met dit middel weten de extreem vermogenden allerlei geldbeluste types voor hun karretje te spannen en af te leiden van dit soort logische vragen, met het focussen op immigratie ( waar ook wel degelijk een probleem zit) en aanwakkeren van haat.
Frits Jansen
Frits Jansen
4 sep. 2024 - 7:16
Vermoedelijk bedoelt Tuur in essentie dat de politiek zo hard bezig is met zichzelf dat die niet meer toe komt aan het behartigen van belangen van burgers (ook BBB). De doctrine van Wilders is dat vermindering van het aantal migranten alle problemen oplost, van volkshuisvesting tot zorg. Dat is natuurlijk een bespottelijke oversimplificatie, nog afgezien van het feit dat Wilders niets voor elkaar krijgt omdat hij niet samenwerkt. Migratie moet worden omarmd, maar tegelijk moeten de uitwassen worden aangepakt door het (bestaande) arbeidsrecht strikt toe te passen. Mala fide bedrijven moeten worden opgeheven en mala fide directies verdienen gevangenisstraf. Nederlands arbeidsrecht geldt voor iedereen die in Nederland werkt. Bona fide werkgevers zullen dat graag streng toegepast zien omdat hun kwaadwillende concurrenten anders een oneerlijk concurrentievoordeel hebben.
2 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:32
@Frits "Nederlands arbeidsrecht geldt voor iedereen die in Nederland werkt." Nee hoor. Die voor een nederlandse werkgever in nederland werkt.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:32
En deels (niet volledig) voor een nederlandse werkgever in het buitenland werkt.
weereenmening
weereenmening
4 sep. 2024 - 7:15
Kiezers stemmen op partijen die beloven hun problemen op te lossen, wat op zich niet verrassend is. Wat dan inderdaad teleurstelt, is dat deze politici vaak nalaten die problemen daadwerkelijk aan te pakken. De echt grote vraag is echter waarom de oppositie van deze rechtse politici deze kwesties überhaupt niet wil oplossen. Het gaat kiezers niet per se om Wilders, maar om het verminderen van migratie. Zo zien we bijvoorbeeld ook dat Harris het migratievraagstuk lange tijd negeerde en zelfs ontkende. Hetzelfde geldt voor de PvdA en GL. Het is dan ook niet vreemd dat mensen uiteindelijk hun toevlucht zoeken tot andere, populistischere politici.
2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 sep. 2024 - 13:50
@ weereenmening Jij schrijft: Het gaat kiezers niet per se om Wilders, maar om het verminderen van migratie. Inderdaad die kiezers willen grenzen dicht, geen asielzoekers, wel arbeidsmigranten, geen EU en geen euro. Dus die willen een extreem rechts beleid. Dus kiezen zij Wilders. Dat jij vindt dat linkse partijen een extreem rechts programma moeten hebben is een belachelijk idee.
weereenmening
weereenmening5 sep. 2024 - 9:15
@DaanOuwens Dit spanningsveld vormt de kern van het democratische dilemma.
Leman
Leman
4 sep. 2024 - 7:11
"Maar als autoritaire leiders eenmaal aan de macht zijn, nemen ze vooral democratisch verworven vrijheden en rechten weg en blijven de zorgen bestaan", stelt hij. De daadwerkelijke oorzaken van de problemen en "de echte elite", zoals grote bedrijven, zouden volgens Elzinga buiten schot blijven." Als ik dit bovenstaande lees dan is het tijdperk Rutte er een prima voorbeeld van. Waarom het door de massa als zodanig niet wordt gezien is voer voor psychologen.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:36
@Leman Dat werd toen ook gezien. En jij met de jouwe wist er wel de oplossing voor. En die zien we nu voor onze neus geïnstalleerd worden. Kun je het niet laten zien @Leman? Hoe verrassend...
Sam V
Sam V
4 sep. 2024 - 7:09
Ik kan de uitgeschreven tekst van zijn lezing niet vinden. Had hij behalve een verhaal over hullie zijn slecht, ook nog iets van suggesties wat wel te doen?
Algra12345
Algra12345
4 sep. 2024 - 5:00
Tuur heeft het allergrootste gelijk ter wereld. Hij is een groot visionair en wellicht de beste voorzitter die de FNV ooit heeft gehad!!
Joop1961
Joop1961
4 sep. 2024 - 3:06
Ik zie Orban en Wilders als extreem rechtse rakkers die achter hun idolen aanlopen en zulke mensen noemen ze meelopers die vervolgens n stroming op gang weten te brengen onder ontevreden burgers die voelen dat de huidige en voorgaande politieke leiders steken hebben laten liggen ( zie al die onafgewerkte affaires ) en vervolgens als protest stem wat gewoon onbenullig gedrag is op gajes als wilders gaan stemmen. Het rechtse blok komt Xi en poetin goed uit en het is aan de lichtwerkers de mensen met n zuiver hart om dit af te remmen en vervolgens te stoppen!
PVDB2
PVDB2
3 sep. 2024 - 22:12
Waar de VVD jarenlang er mee weg is gekomen door de belangen van de achterban, het grote bedrijfsleven en de financieel vermogenden, zo had men een andere partij om het zelfde te kunnen bewerkstelligen. In België willen de liberalen, wiens aanhang het vermogen elk jaar stijgt, liefst niet dat de grootste punt van de taart die particulier vermogen heet, ietsje kleiner wordt, zodat de kleinste punten, die door omstandigheden of achtergrond dat zijn, iets meer krijgen om fatsoenlijk rond te komen. Want stel dat je belasting zou moet betalen op de winst van beleggingen. Waardoor je vermogen jaarlijks ietsje minder stijgt. Waar de rijkste 1% nu 24% van het gehele particulier vermogen heeft. Wat een kabinetscrisis waard is. En langer duurt dan mogelijk was. Net als dat in Frankrijk gebeurt waar de winnaar van de verkiezingen een premier voor stelde die onze liberale vriend Macron niet zag zitten. Want (te) links. Met de kans dat de eigen achterban iets van vermogen zal moeten delen door een grotere belastingheffing. Nu zijn liberalen in deze landen nog altijd beter als extreemrechts of populisten die er economisch een boeltje van zullen maken. Ook al heeft men het vaak praatjes over luie mensen en dat men het succes en vermogen vooral zelf gemaakt en bereikt heeft. En dat hun afkomst en uitgangspositie er niets mee te maken heeft.
hgroen2
hgroen2
3 sep. 2024 - 21:22
right on the spot. morgen zal extreem rechts op de social media wel los gaan op deze voorzitter, maar elk punt dat hij maakt, is raak.
4 Reacties
Pagadder
Pagadder4 sep. 2024 - 6:16
Fijn dat Tuur n analyse maakt van zijn tegenstanders, maar wat is er nieuw aan en wat schieten we er mee op en hoe nu verder?
antony2
antony24 sep. 2024 - 7:50
Inderdaad; right on the spot. Er wordt altijd gezegd dat de democratie een schild vormt tegen radicale of fascistische bewegingen. Maar o.a. de Weimarrepubliek laat zien dat het bestaan van een democratisch systeem op zichzelf onvoldoende garantie biedt tegen het ontwikkelen van een splijtend proces. Belangrijker is, dat er ook in de dagelijkse praktijk bij geen enkele persoon of beweging het monopolie van het gelijk mag komen te liggen in het oordeel over goed en kwaad. Essentieel daarbij is dat we onze maatschappij beschermen tegen het primitieve en splijtende denken.
Vuurrood
Vuurrood4 sep. 2024 - 7:55
Pagadder: Misschien een ideetje om eens de partijprogramma's te lezen van andere partijen dan PVV, BBB, VVD en NSC?
MG1968-2
MG1968-24 sep. 2024 - 7:56
@Pagadder Fijn dat het OM analyse maakt van zijn tegenstanders, maar wat is daar nieuw aan en wat schieten we er mee op en hoe nu verder. Meegaan met de tegenstanders. Natuurlijk. Dûh. /s
Cahan
Cahan
3 sep. 2024 - 20:33
Wilders, Trump, allebei fascisten.
1 Reactie
weereenmening
weereenmening4 sep. 2024 - 8:46
Lucht het op?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor