Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Online shoppen drijft uitstoot van schadelijke stoffen tot ongekende hoogte, en het wordt alleen maar erger

  •  
26-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1071 keer bekeken
  •  
ANP-374593207

De halve wereld winkelt online en wil de pakketjes, vaak vanuit lagelonenlanden als China, ook zo snel mogelijk in huis. Als direct gevolg daarvan is de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door luchtvracht sinds 2019 met maar liefst 25 procent gestegen. De grootste boosdoeners zijn de Verenigde Staten, zij nemen 40 procent van de mondiale luchtvrachtuitstoot voor hun rekening.

Onderzoekers van campagnegroep Stand.earth noemt de toegenomen uitstoot “een nieuwe bedreiging voor het klimaat en de menselijke gezondheid”. Ze dringen er bij luchtvrachtbedrijven op aan “hun afhankelijkheid van luchtvracht te staken en hun vrachtvervoer te verschuiven naar koolstofarme(re) vervoerswijzen zoals scheepvaart of per spoor”.

Luchtvracht produceert naar schatting 80 keer meer koolstof dan verzending per zee of vrachtwagen, wat het een van de meest koolstofintensieve transportmethoden maakt. De onderzoekers schrijven de scherpe stijging toe aan onder meer online shopping op, waar snelle verzending de standaard is geworden.

Voor de wereldwijde uitbraak van de Covid-pandemie werd luchtvracht hoofdzakelijk gebruikt voor beperkt houdbare goederen, tijdgevoelige vracht en luxeartikelen. Verstoringen in de toeleveringsketen die in het pandemietijdperk ontstonden, hebben geleid tot een ongekende stijging van het aantal niet-bederfelijke en minder waardevolle goederen die per luchtvracht werden vervoerd. Voor de pandemie werd vracht vaak vervoerd in de buik van passagiersvliegtuigen. De daling van de consumentenvraag naar internationale vliegreizen tijdens de pandemie leidde vervolgens tot een uitbreiding van de vrachtvloten om waren te vervoeren. Die is vervolgens niet gedaald, ook al zijn de emissies van buikvracht na de pandemie ook weer op 90 procent van het niveau van 2019.

Een verbetering is niet in zicht. Een vorig jaar gepubliceerd onderzoek voorspelt dat het wereldwijde jaarlijkse pakketvolume in 2030 kan toenemen tot 800 miljard pakketten per jaar, vergeleken met 315 miljard in 2022.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
28 jun. 2024 - 10:45
Begin al eens met minder te kopen. Je kunt overal een sport van maken.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2024 - 10:49
Precies.
EenMening6
EenMening6
27 jun. 2024 - 16:34
Ieder mens heeft een gat zijn hart. De een probeert dit gat te vullen met mooie spullen, de ander met carrière maken, de derde met rijkdom vergaren. Weer een ander is opzoek naar macht, eer en aanzien of wil de de mooiste van het land worden. Maar met al die moeite en inspanning wordt dat gat niet gevuld.
EenMening6
EenMening6
27 jun. 2024 - 9:12
Globalisering resulteert in het onnodig over de aardbol slepen van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Dat zorgt voor veel onnodige vervuiling en verspilling. Bovendien zijn veel van deze "producten" van bijzonder slechte kwaliteit. Maar er is nog een andere reden om geen goederen uit China te importeren. China is, net als Rusland, Iran en Noord-Korea, een (semi)-totalitaire tegenstander van het Westen. We moeten dat land economisch niet nog sterker maken dan het al is. In Washington hebben ze dat beter in de gaten dan in Brussel, de Amerikanen zijn in redelijk hoog tempo bezig hun ecnomie te ontkoppelen. Daarom is o.a. het importtarief op EV's van 25 % naar 100 % verhoogd.
Frits Jansen
Frits Jansen
27 jun. 2024 - 7:36
Ik heb net een Bluetooth transmitter besteld die ook wel uit China zal komen. Het ding weegt 50 gram, dus daar kunnen er heel veel van in een vliegtuig. Bedrijfseconomisch loont het blijkbaar niet voor de Chinezen om een fabriek in Europa op te zetten. Of vrezen ze dat zo'n fabriek genationaliseerd kan worden? Nee, goedkope arbeid zal het punt niet wezen, want zulke apparaatjes worden door robots in elkaar gezet.
1 Reactie
TheunT
TheunT27 jun. 2024 - 11:14
Robots zetten zichzelf nog niet in elkaar...
Eric Minnens
Eric Minnens
27 jun. 2024 - 7:31
Dat komt, na de homo habilis, de homo erectus en de homo sapiens, hebben we ons inmiddels ontwikkeld tot de homo ignavus (de luie mens). De homo ignavus teert op uitspraken als ▪︎ Gemak dient de mens▪︎ en ▪︎Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?▪︎ Ik zou daaraan willen toevoegen: Tja, waarom de trap aflopen, als je sneller beneden bent wanneer je je laat vallen? Zo zullen wij snel beneden zijn. Waarom? Daarom! Daarom is de reden. Wij zijn met zijn allen bezig de trap af te vallen. Eh... En dit allemaal n.a.v online shoppen?... Ja, dit allemaal n.a.v. online shoppen...
2 Reacties
KM2
KM227 jun. 2024 - 11:05
-Nijverheid en vleit bouwt huizen als kastelen. -Er is nog nooit iemand verzopen in z'n eigen zweet. -Zweet meer, bloed minder. -Rammen met je kadaver.
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2024 - 21:09
Vorig jaar brak ik het scherm van mijn laptop toen bij thuiskomst uit Oslo de rolkoffer omviel. Een nieuw scherm was bijna even duur als een nieuwe laptop, maar eenmaal gerepareerd werkte hij zelfs beter dan tevoren. Mijn lievelingssokken zijn alleen nog online te krijgen. Vroeger nog bij een schoenenwinkel waar ik op weg naar de UNI langs kwam.
JohnVKR
JohnVKR
27 jun. 2024 - 4:55
Probleem is wel dat je lang niet altijd weet dat je iets bestelt dat speciaal vanuit China wordt ingevlogen. Bij de ads op Insta worden je bijvoorbeeld nuttige producten voorgesteld waarbij het lijkt alsof het gewoon uit Nederland komt. De ads zijn niet afkomstig van Temu, Shein of Ali Express. Pas als je de track & trace code krijgt zie je een Chinees postbedrijf. Levering is ook nog eens binnen een paar dagen. Enige wat je kan doen om het uit te sluiten: als er niet staat dat het binnen 24 uur geleverd wordt, komt het waarschijnlijk rechtstreeks uit China. Dat is dus je enige realistische controleoptie.
2 Reacties
Robbin_T
Robbin_T27 jun. 2024 - 7:22
"Enige wat je kan doen om het uit te sluiten: als er niet staat dat het binnen 24 uur geleverd wordt, komt het waarschijnlijk rechtstreeks uit China. Dat is dus je enige realistische controleoptie. " En als het niet rechtstreeks uit China komt dan komt het indirect alsnog uit China. Of dacht je dat die spullen miraculeus uit het niets spawnen?
Vuurrood
Vuurrood27 jun. 2024 - 9:47
Als een pakketje uit China eerder in je Nederlandse brievenbus ligt dan een Nederlandse overlijdenskaart zodat de begrafenis gemist wordt, heb ik het gevoel dat de CO2 belasting van het milieu meer schade ondervind van het bezorgen van de kaart dan van het bezorgen van het Chinese pakketje. Ik heb wel grote bezwaren tegen Chinese producten omdat hun prijzen slechts op een manier zo laag kunnen zijn. Uitbuiting van de mensen die deze producten maken!
Greendutch
Greendutch
27 jun. 2024 - 2:31
https://Kijk vóór je iets koopt, of liever/beter nog gewoon regelmatig eens op de site van human Rights Watch of Amnesty vóórdat je iets koopt - en praat daarover in je omgeving- dan weet je uit welke landen je nooit moet kopen. Het zijn bedrijven die lobbyen bij regeringen om vooral niks! te doen als er berichten komen van armoe, onrecht, misbruik, slavernij etc etc >> zij denken aan hun winst. Alleen wij kunnen door producten n i e t te kopen een ander pad bepalen waardoor ook de luchtvaart afneemt om al die veel te goedkoop geproduceerde kleding, schoenen, speelgoed, hobby spullen etc etc naar hier te vliegen!! EN…. Eet nooit avocado’s … die worden allemaal ingevlogen Let bij voedsel op lokale productie want ook bonen, fruit, rozen, etc worden ingevlogen vanuit Afrika
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
26 jun. 2024 - 21:44
Globalisatie is het princiepe van liberalisme voor kapitalisme op wereldwijde schaal. Natuurijk is zulk een deregulatie laag boven nationale gemeenschappen vernietigend voor de natuur. Dat legt droog het verschil tussen individuele prive wil en algemeen sociaal goed.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
26 jun. 2024 - 17:38
De trein is een uitstekend alternatief voor goederenvervoer vanuit China. Mensen moeten de dingen niet morgen willen
4 Reacties
TheunT
TheunT26 jun. 2024 - 20:32
Als je het mij vraagt is het nog beter als ze het helemaal niet willen.
Karingin
Karingin26 jun. 2024 - 21:23
Voor goede producten, prima. Maar de goedkope troep moet je gewoon helemaal boycotten. Flinterdunne kleding die al scheurt als je ertegen blaast, electronica die uit elkaar flikkert als je het te hard neerlegt; dat soort shit zou verboden moeten worden
itsme3
itsme327 jun. 2024 - 12:05
Inderdaad. De trein die via Rusland rijdt naar... Oh, wacht. 99% van de goederen uit China komen met het schip.
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2024 - 13:45
Broeikasgasemissies door scheepvaart zijn dan ook tijdens de voorbije drie decennia snel toegenomen. Momenteel moeten schepen met junk uit China nog omvaren ook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor