Er is geen vertrouwen meer in de top van de Tweede Kamer, aangevoerd door voorzitter Vera Bergkamp. Dat heeft de voorzitter van de Ondernemingsraad van de Tweede Kamer Michel Meerts gezegd tegen Nieuwsuur. Volgens Meerts is de schade die is ontstaan rond het onderzoek naar Khadija Arib ‘te groot’.
Vrijdag stapte griffier Simone Roos op, de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer, met in haar kielzog een groot deel van het management. Dat deed ze vanwege de onrust rond het aangekondigde onderzoek naar Arib. Die onrust wordt mede veroorzaakt door de houding van Vera Bergkamp, zo valt in een toelichting van Roos te lezen.
Bergkamp zelf gaf vrijdagavond een persconferentie over het opstappen van de ambtelijke top, maar liet ook gelijk weten zelf geen enkel plan te hebben zelf te vertrekken. In plaats daarvan zei Bergkamp ‘de scherven te willen lijmen’. Daarnaast kondigde Bergkamp aan gewoon door te gaan met het onderzoek naar Arib, een onderzoek dat overigens geleid wordt door de ambtenaar die zelf ook een klacht over de oud-Kamervoorzitter heeft ingediend.
Het voorgenomen aanblijven van Bergkamp is volgens de Ondernemingsraad een slecht idee. ‘Ik denk niet dat Bergkamp de scherven nog zou kunnen lijmen. De schade is te groot. Er is geen vertrouwen meer bij de ambtenaren in de hele politieke top van de Tweede Kamer’, aldus Meerts. Als oplossing stelt hij voor dat de ambtelijke leiding terugkeert en dat de top van de Kamer – waaronder dus ook Vera Bergkamp – vertrekt. Het onderzoek naar Arib moet volgens Meerts na een rustperiode wel worden voortgezet.
Het zou de redactie niet misstaan als ze een kleine update geven. De voorzitter had zijn eigen mening gegeven, niet die van de OR. De OR zelf heeft in meerderheid gezegd dat ze NIET het vertrouwen in Bergkamp hebben opgezegd. Of te wel, dit artikel - hoewel men oorspronkelijk moest geloven dat het klopte - is nu inhoudelijk incorrect.
Als dit als een arbeidsconflict was behandeld dan had de kwestie binnenskamers kunnen worden opgelost, zonder reputatieschade voor Arib. Om achteraf anoniem je beklag te doen is laf en heeft het aanzien van de Tweede Kamer geschaad. Vera Bergkamp had het klein kunnen houden door het onmiddellijk terug te verwijzen naar de mensen die het betrof, maar in plaats daarvan bleef ze in de vlek wrijven. Daarmee heeft ze in haar eentje van een arbeidsconflict rond Khadija Arib een kwestie gemaakt. Door zich in allerlei bochten te wringen om zelf buiten schot te blijven is ze nu ook aangeschoten wild geworden. Het lekken naar de pers was een rotstreek met verstrekkende gevolgen en degene die daarvoor verantwoordelijk is moet disciplinair worden aangepakt. Zodra de kwestie in het nieuws kwam werd het politiek.
Vera heeft het helaas niet in zich, maar wie dan wel? Hoe moet je dan een geschikte kandidaat vaststellen? Wie bepaalt dat dan?
Bergkamp kreeg twee keer zoveel stemmen als haar concurrenten. Ja, de voorzitter wordt door de kamer uit hun midden gekozen.
Gelukkig gaat de OR niet over de voorzitter van de tweede kamer, maar door de gekozen leden van de 2de kamer. Ze is wel gekozen, ambtenaren moeten voor haar werken. Wellicht ambtenaren zoeken die wel met haar samen kunnen werken?
Precies! Wat in mijn optiek zou bijdragen aan de oplossing is door de ambtelijke organisatie van de TK niet meer onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter te laten vallen. Voorzitter is verantwoordelijk voor de gang van zaken in de TK, maar de personele en organisatorische zaken moeten onder de griffier vallen. Desnoods breng je het onder bij het ministerie van Algemene Zaken.
@ewout Dat is nu formeel al zo. Probleem was echter dat arib zich opstelde als de leidinggevende.
Niet alleen Bergkamp. Het complete kabinet Rutte 4 mag evengoed vertrekken. Ze zitten er al 12 jaar lang. 12 jaar te lang.
Dat klopt niet helemaal. De huidige samenstelling zit er pas een jaar of 6. Daarvoor heeft er een kabinet met de PvdA gezeten en daarvoor een kabinet met gedoogsteun van PVV. De enige constante factor zijn de VVD met Rutte en het CDA. (Die overigens best eens mogen wieberen)
au fond is het kamervoorzitterschap niet eens zo belangrijk. Het hoort bij het decorum netzoals het Koningshuis: dikbetaald, erg duur, veel poeha, onaantastbaar. Gewoon de 1e reserve aanstellen en doorgaan.
...'onderzoek dat overigens geleid wordt door de ambtenaar die zelf ook een klacht over de oud-Kamervoorzitter heeft ingediend'. 'De slager die zijn eigen vlees keurt'. ...Hoe verzin je het. Stop deze soap, ga aan het werk, en wees in het vervolg een luisterend oor en een welwillende dienaar van je ondergeschikten, die beleidsvoornemens foutloos in concreet beleid moeten zien te vertalen.
@teejee Nee hoor. De klachten waren anoniem. Het MT is alleen gevraagd om hetgeen daarin werd beschreven werd herkend. Daarmee is men nog geen klager. In het advies van pelsrijcken stond expliciet: in dit geval doet zich de bijzondere situatie voor dat de ambtelijke leiding de in de brief gegeven signaal uit eigen wetenschap kan bevestigen. Vanuit juridisch oogpunt neemt het signaal daarmee toe in gewicht, maar daarmee is van een zelfstandige klacht of (nieuwe) melding niet zonder meer sprake”. Je herkennen in een bepaalde situatie waarvan is gesteld dat je er bij was betekent natuurlijk niet dat je daar een klacht over indient of klager bent.
@Jozias2 Van mevrouw Wolff is bekend dat zij een van de klagers is. Het getuigt van weinig integriteit om haar vervolgens als leidster aan te stellen van het onderzoek. Tevens, vanuit het kamer reglement blijkt dat het presidium helemaal geen onderzoek ik kan stellen of mag stellen. Dat is aan de ambtelijke top zelf. Uw beroep op juridische context en wet valt daarmee volledig weg.
Tip: Martin Bosma.
"Tip: Martin Bosma." Inderdaad, ik denk ook dat het Bosma was die als lid van het presidium de pers geTIPt heeft over het onderzoek nog voordat Bergkamp Arib kon inlichten - hij heeft een motief (ik durf zelfs te beweren, meerdere mortieven) en was in de gelegenheid.
@ejoth De Or heeft het over de politieke leiding niet specifiek over bergkamp. Dat is het hele presidium. Dus inclusief Martin bosma. Daarnaast denken ook de commissie van de werkwijze dus inclusief sp, Pieter omtzigt etc.
Het volk heeft geen vertrouwen in de politiek, de partijen vertrouwen elkaar niet en nu vertrouwen de niet politieke medewerkers van de Tweede Kamer het ook allemaal niet meer. Je zou toch denken dat we ergens wel eens de bodem van de beerput bereiken, maar we kunnen ons beter schrap zetten voor meer.
"Als oplossing stelt hij [Meerts, de voorzitter van de TK OR] voor dat de ambtelijke leiding terugkeert en dat de top van de Kamer – waaronder dus ook Vera Bergkamp – vertrekt." Is Bergkamp - na Arib - nu het volgende slachtoffer van een verbolgen en verongelijkte ambtelijke top van ondersteunend TK-personeel. Is de machtsstrijd tussen de ambtelijke en politieke top van de TK - een strijd, die officieel begon met de Kamerbrede opdracht aan toenmalig TK voorzitter Van Miltenburg, om de faciliterende ambtelijke TK organisatie verregaand te professionaliseren - nu nog steeds niet uitgewoed en dreigt die machtsstrijd nu te ontaarden in een soort veredelde coup d'état door het TK personeel. Het zal deze lieden toch voor eens en altijd duidelijk moeten worden gemaakt, dat het (politieke) primaat in de TK ligt bij de gekozen TK leden en dat het ambtelijk personeel in hoofdzaak een dienstverlenende organisatie vormt, ten principale ondergeschikt aan de TK leden. Ondergeschikt natuurlijk wel in die zin, dat het personeel van de TK in het kader van werkgever-werknemerschap over uitstekende rechtsbescherming dient te beschikken, al zou het alleen maar zijn, om ook op dat gebied te kunnen dienen als voorbeeld voor personeel uit het bedrijfsleven. Wat zich nu lijkt te ontvouwen is het cynisch exploiteren door het TK-personeel (via de OR) van regelrechte botte chantage-argumentatie - "zij eruit of wij er uit" - tegen de politieke staf en dat is ten ene male onaanvaardbaar.
Over politiseren gesproken. Eerst wilde de tweede kamer zo nodig laten weten wat ze er van vond, nu komt de ondernemingsraad ook nog effe langs.
Ja en mag de OR ook een mening hebben in deze kwestie? Is helemaal niets mis mee, dat zij , in deze kwestie, naar een mening wordt gevraagd. Ik zit zelf in de OR en het MT betrekt ons heel goed bij belangrijke zaken.
Merkwaardigdat Vera Bergkamp zelf niet inziet dat ze te veel krediet heeft verloren om door te kunnen gaan.
Een conflict tussen een cultuur van bedienden en de bevoegdheden van de top, en het maakt niet uit of dat Arib of Bergkamp is? Over 'houding'? Mijn god het word steeds nietiger. Dat is toch niet volwassen. Hoeveel nep-stammetjes en mini-egos zitten er in dat kamertje?
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Dus die OR doet nu ook al mee aan de hetze tegen Bergkamp. De ambtelijke top stapte toch op omdat de politiek op hun stoel ging zitten? En nu wenst de OR het vertrek van de politieke top. Omgekeerde wereld.
Welke hetze? Als een voorzitter fouten maakt of niet over de juiste capaciteiten blijkt te beschikkenag daar geen kritiek op zij? Of mag dat alleen al diegene van de verkeerde partij is.
@ikhebaltijdgelijk Het gaat in deze toch niet om haar kwaliteiten om een vergadering voor te zitten.
Barbertje Bergkamp... Ik hoop dat ze het verdomt om op te stappen.
Ik weet niet of je het weet maar Bergkamp zelf zat ook in het presidium voor ze kamervoorzitter werd. Hetzelfde presidium dat de vorige klachten niet ter hand heeft genomen. Bergkamp is alleszins een heilige.
@ Minoes, het functioneren van Arib is kwestie nummer een. Hoewel mensen het anders willen laten lijken is Bergkamps functioneren als voorzitter echt een andere kwestie. Zij heeft niet de klachten ingediend. Zij wil ze met het presidium laten behandelen. En ik vind dat ze daarmee moeten doorgaan. Ik hoop dat het Bergkamp lukt om niet te bezwijken. Zij is impopulair, maar ze hoeft niet op te stappen omdat de lynchmenigte om haar hoofd roept. En als ze toch opstapt, toch hopelijk niet nu, in deze puinhoop.
Mirzas Ik probeer me enkel aan de feiten te houden voorzover ik ze ken. In ieder geval heeft ze toen zelf ook geen enkele actie ondernomen voor zover ik weet. Dit terwijl Arib toen wel aan het stuur zat. Ik probeer enkel de kluwen te ontwarren voor mezelf. Vanuit oogpunt van onder controle houden van de kamerdebatten vind ik haar overigens niet sterk. Anderszins vond ik Arib destijds soms ook wel weer te stringent. Wat ik wel weet voor mezelf is dat het onder Bergkamp te vaak uit de hand loopt omdat ze te laat ingrijpt. Ik probeer mijn persoonlijke mening erbuiten te laten, ik doe althans mijn best daarvoor. Ik vind dat wat Han doet overigens van hetzelfde laken een pak als zijn verwijt. Ik weeg daarbij wel de late reactie mee, nl. op het moment dat Arib al lang geen TK voorzitter meer is. maar volksvertegenwoordiger. Voelt toch enigszins als natrappen. Zeker als je zelf destijds ook geen stappen hebt ondernomen als lid van het presidium en dus toezichthouder. Ik vind alles een beetje een vreemde gang van zaken.
Zou bij opstappen van Bergkamp dan Bosma doorschuiven naar voorzitter? Als voorzitter veel beter, maar van de verkeerde partij. Dan nog liever Bergkamp laten zitten.
Als hij het vervolgens dermate goed doet dat iedereen dat schoorvoetend toe moet geven, dan zou ik dat bijzonder vermakelijk vinden. Maar zoals altijd; eerst zien, dan geloven.
De kritiek is op de gehele politieke leiding dus ook bosma, en wat lost het op? Dan komen er 9 nieuwe politici die het politiek gaan maken.
@Jozias2 Van de heer Rutte hebben we toch altijd begrepen dat opstappen gelijk staat aan verantwoordelijkheid nemen, zelfs als dezelfde poppetjes daarna weer zitting nemen. Het lost wellicht niks op, maar voorkomen is beter dan genezen, om er maar even een dooddoener in te gooien.
@teejee Dat klopt daar waar het opstappen vanuit de ministeriële verantwoordelijkheid betreft. Dat is staatsrecht en heeft hier helemaal niets mee te maken.
@Jozias2 Opstappen heeft hier alles mee te maken, en is de beste oplossing voor het falen van deze voorzitter en presidium. Dat u dat niet ziet geeft te denken.
Arib had zich gewoon netjes en volgens normen en waarden moeten gedragen als een voorzitter betaamt. Dan was al dit gezeik niet nodig geweest. Politiek is nu een geknakt worstje. Niet meer en niet minder.
En het onderzoek naar deou-kamervoorzitter had op een ordentelijke onafhankelijke manier moeten plaatsvinden, zonder ongestraft expres lekken naar de media. Het NRC hapte maar al te graag toe om hieraan mee te werken.