Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omwonenden ziekmakend Tata Steel willen schadevergoeding

  •  
24-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
tatasteel

Meer dan 1400 omwonenden van Tata Steel willen dat de staalfabriek hun een schadevergoeding betaalt vanwege alle overlast. “Tata Steel maakt winst dankzij gratis uitstoot, terwijl omwonenden op allerlei manieren kosten maken, last en schade ondervinden. Wij vinden dit onrechtvaardig en vinden dat Tata Steel als vervuiler deze kosten zou moeten betalen”, stelt Frisse Wind, de organisatie die opkomt voor de belangen van omwonenden.

De aanwezigheid van de staalfabriek heeft forse gevolgen voor de volksgezondheid. De NOS schrijft: “Bekend is dat de bevolking vaker last heeft van acute gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid dan elders in Nederland. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor.

Uit een RIVM-rapport bleek vorig jaar dat Tata Steel veel meer schadelijke stoffen uitstoot dan mag worden verwacht op basis van de gegevens van het bedrijf zelf. Met name de emissie van metalen en kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) blijkt veel hoger te liggen.

Tata Steel gaat de brief van de omwonenden bestuderen en wil daarom nog niet reageren op de claim van zijn buren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.