Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omwonenden komen met miljardenclaim tegen staat vanwege Schiphol

  •  
29-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1121 keer bekeken
  •  
lawaaischiphol

Omwonenden en belangenorganisaties willen 3 miljard euro claimen bij de staat vanwege het gedogen van onwettige praktijken door Schiphol. De luchthaven heeft honderdduizenden burgers jarenlang benadeeld door stelselmatige geluidsoverlast en de uitstoot van giftige stoffen, meldt Schipholwatch. Daar komt bij dat burgers extra belasting moeten betalen om de door Schiphol veroorzaakte klimaat- en stikstofschade te herstellen.

De omwonenden borduren bij hun claim voort op een uitspraak van de rechtbank Den Haag vorige maand. In een zaak die was aangespannen door de Stichting Recht op bescherming tegen vliegtuighinder (RBV), oordeelde de rechtbank dat de staat het belang van omwonenden van Schiphol ondergeschikt heeft gemaakt aan het belang van de luchtvaart.

Schipholwatch schrijft: “Het recente vonnis biedt volgens de initiatiefnemers voldoende aanknopingspunten om de schade te verhalen op de overheid. Zij wijzen op een RIVM-rapport dat 250.000 mensen het slachtoffer zijn van de vliegindustrie en 48.000 mensen iedere nacht uit hun slaap worden gehouden.

Geld is niet het belangrijkste, verklaren de initiatiefnemers van de massaclaim tegenover Schipholwatch. “Wij vinden het belangrijk om met de claim verandering van beleid af te dwingen. De luchtvaart moet binnen de grenzen van de wet worden gebracht, zodat we in de toekomst minder herrie en vervuiling hoeven te accepteren.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.