Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omtzigt heeft een broertje dood aan transparantie nu hij zelf aan de macht is

  •  
29-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
30116 keer bekeken
  •  
omtzigt

Het is nog niet zo lang geleden dat Pieter Omtzigt op hoge toon een feitenrelaas én alle onderliggende stukken van het kabinet eiste als een bewindspersoon maar was vergeten om uit te checken met zijn OV-chipkaart. Maar nu Omtzigt zelf als politiek leider deel uitmaakt van een ultrarechtse coalitie is transparantie opeens een stuk minder belangrijk.

De Volkskrant meldt: “De juridische toets van het hoofdlijnenakkoord, waarin ambtenaren waarschuwen voor de zwakke plekken van de coalitieplannen, wordt vooralsnog niet gedeeld met de Tweede Kamer. Een verzoek daartoe vanuit de oppositie kreeg dinsdag niet de steun van de formerende partijen. Ook Pieter Omtzigts NSC is tegen.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben een analyse gemaakt van de rechtsstatelijkheid van de plannen van PVV, BBB, NSC en VVD. Daaruit blijkt dat er nogal wat voorstellen zijn die op gespannen voet staan met de Grondwet, zo meldde de Volkskrant dinsdag.

D66-Kamerlid Joost Sneller was wel benieuwd naar deze juridische toets en besloot de stukken op te vragen. Dat was echter buiten de ultrarechtse coalitie gerekend. PVV, BBB, NSC en VVD weigeren de analyse openbaar te maken. Al binnen een uur liet NSC van Omtzigt weten dat de stukken voorlopig onder de pet gehouden moeten worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.