Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omstander, bemoei je met je eigen zaken

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
7467094112_530c1b4b14_z

© Cc-foto: Roel Wijnants, arrestatie in Den Haag

Er duiken berichten op dat de politie 'moslima's' en/of 'vrouwen' heeft mishandeld. Come on! Als het geen Fatima maar een Margriet was geweest die de politie bij het doen van werk herhaaldelijk aanvalt, was zij even goed aangepakt.
Woensdag ging de politie in Utrecht af op een melding dat een vrouw lastig werd gevallen. Eenmaal op de locatie aangekomen bleek de vrouw zich al uit de voeten gemaakt te hebben, maar de politie probeerde toch vast te stellen wat er aan de hand was. Tijdens een controle van identiteitsbewijzen bleek een man nog een openstaande taakstraf te hebben. Die taakstraf is niet uit de lucht komen vallen; de rechter vond dat deze man over de schreef was gegaan en dat daar een straf op staat. Meenemen die handel dus. De politie doet haar werk.
Over de schreef Althans, de politie probeert haar werk te doen, ware het niet dat de man zich hevig verzette en omstanders blijkbaar dachten dat ze de man in kwestie moesten redden. Ik snap dat ergens wel. We hebben meerdere voorbeelden waarbij de politie zelf ook over de schreef is gegaan door gebruik van excessief geweld. Dat tast het vertrouwen in de politie aan. Dat wantrouwen kan de reden geweest zijn dat de omstanders nu ook geen vertrouwen in deze situatie hadden. Maar rechtvaardigd dat het gegeven dat tientallen mensen de agenten omsluiten en op ze inslaan? Zeker niet. De politie was daar om een vrouw te helpen, niet om een vrouw te mishandelen.
Ik zie nu op meerdere plekken berichten opduiken dat de politie ‘moslima’s’ en/of ‘vrouwen’ heeft mishandeld. Come on! Als het geen Fatima maar een Margriet was geweest die de politie bij het doen van werk herhaaldelijk aanvalt, was Margriet even goed aangepakt. Ik zie dit niet als een situatie waarin ‘de vrouw’ wordt mishandeld, maar als een situatie waarin de bemoeial op haar plek wordt gezet. Ook een Achmed op Hans zou evengoed op z’n plek gezet zijn. Het gaat hier niet om wie iets doet, maar om wát iemand doet. De discussie nu compleet andere kanten op trekken is zinloos en maakt die discussieleiders ook in de toekomst ongeloofwaardig. Daar waar er daadwerkelijk sprake is van wangedrag, moet dat benoemd worden. In dit geval wijt ik het wangedrag eerder aan de omstanders dan de agenten.
Zelfbescherming Stel dat jij agent bent. Je gaat op een melding af om een vrouw te helpen. Vervolgens staan er tientallen mensen om je heen die je aanvallen. Zou jij anders gehandeld hebben? Ik zou dan ook om me heen slaan uit zelfbescherming. Die agenten zijn er voor ons, niet tegen ons. Gefundeerde kritiek is oke, maar gebruik de feiten en empathie.
En bedenk; als we het normaal gaan vinden dat omstanders de politie aanvallen, zijn we ver van huis. Dan heeft niemand meer het gevoel veilig te kunnen zijn. Kan geen enkele agent zijn werk meer doen. Hoef jij ook niet te bellen als er een keer iets aan de hand is. Eigenrichting is nergens goed voor.
De les voor ons allen? Omstander, bemoei je met je eigen zaken. Politie, doe iets aan het wantrouwen. Discussieleiders, misbruik misplaatste voorbeelden niet, anders ondermijn je je eigen geloofwaardigheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.