Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM start onderzoek naar neofascistisch Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD)

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3013 keer bekeken
  •  
ANP-455466745

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar het neofascistische Kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie. Die had eind september via Twitter een gefotoshopte afbeelding verspreid van twee ministers met een nazivlag. Van Houwelingen wordt verdacht van smaad.

Die ministers, te weten Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid) en Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken) deden daarop aangifte. Op de originele foto staat de ministers bij een vlag van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Van Houwelingen verspreidde eerst een bewerkte foto waarop de vlag een nazi-symbool had gekregen. Na een storm van kritiek verving hij die afbeelding door een gefotoshopte communistische vlag. 

Van Houwelingen probeerde later zijn actie goed te praten, door te zeggen dat hij de rollen een keer wilde omdraaien. Omdat zijn partij die zich veelvuldig bedient van nazi-retoriek vaak met het nazisme in verband wordt gebracht, wilde hij dat ook eens bij een andere partij doen. Noch het CDA, noch D66 zeggen te streven naar een “blank Europa”, roepen op tot “tribunalen” voor journalisten en politici, en grossieren in antisemitisme, zoals Forum voor Democratie. 

Na de tweets van Van Houwelingen vroeg D66 al om schorsing van het FvD-Kamerlid. Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte had Van Houwelingen met zijn tweet de gedragscode geschonden die voorschrijft dat Kamerleden zich moeten onthouden van gedrag dat ‘het gezag of de waardigheid van de Kamer in ernstige mate’ aantast. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (70)

Y-Line
Y-Line13 dec. 2022 - 16:20

FVD is fascistisch, iedereen die daar nog over twijfelt is aardig van het padje af.

1 Reactie
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque13 dec. 2022 - 21:16

Het is helaas waar.

oproerkraaier
oproerkraaier13 dec. 2022 - 13:08

Hij blijft ijzersterk: https://www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI

Jan Wijn
Jan Wijn13 dec. 2022 - 12:55

Tja, wat is fascisme, Georgi Dimitrof heeft er in 1934 een pamflet over geschreven: 'Eenheid tegen het fascisme' Onder de verhoudingen van het uitbreken van een diepgaande economische crisis. De felle verscherping van de algemene crisis van het kapitalisme, de revolutionering van de werkende massa is het fascisme tot een krachtig offensief over gegaan. De heersende bourgeoisie zoekt meer redding in het fascisme ten einde de ergste uitplunderingsmaatregelen tegen de werkers toe te passen.' Hoewel er nu extreem rechtse politici pogingen doen om bij het Nederlandse volk verwarring te zaaien en in de ellende te dumpen, ontbreekt hier vooralsnog de voedingsbodem om die ellendelingen succes te laten hebben. De Nederlandse democratie is krachtig genoeg om pogingen van clubs als FvD te weerstaan.

Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 12:13

In de commentsectie zie je weer de huilverhalen van rechtsmensjes die zich zorgen maken over de blijkbaar ernstig bedreigde raszuiverheid [eyeroll] van het F-woord. Maar de huilverhalen betreft altijd linksmensen die het woord vaak min of meer correct gebruiken. Je hoort niemand klagen als men linksmensen als fascist duidt, terwijl het niet veel onzinniger wordt dan dat. Het is zoiets als een communist kapitalistisch noemen, een onbestaanbare tegenstelling, en niet alleen omdat het uitroeien van linksmensen één van de kernwaarden van het fascisme is. Over monddood maken gesproken worden. Nee, we moeten zo voorzichtig zijn met het woord fascisme, dat je pas mag overwegen het te gebruiken als je (ik noem maar iets) uit de klas gesleurd wordt en in en geblindeerd busje wordt getieft, omdat iemand het "FvD Meldpunt voor Linkse Leraren 1 punt 488" heeft gebeld. Want je moet er niet aan denken dat onze rechts-realistische medeburgers op hun blanke sabel worden getrapt als je het woord fascist gebruikt voordat de politieke zuiveringen begonnen zijn. Liever wacht je zelfs tot er echt duidelijk sprak is van genocide.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 13:16

Ik ben geen 'rechtsmensje'. De keren dat ik stemde, stemde ik SP en PVDD Natuurlijk mag jij het woord 'fascisme' gebruiken. Je komt alleen nogal ongenuanceerd over, als je alles 'fascisme' noemt. Je doet jezelf en je eigen beweging er schade mee FVD Is gewoon niet écht fascistisch. Of FVD gevaarlijk is, is een andere discussie. Er zijn nog wel echte fascisten. Denken aan de mensen van deze kitscherige muziek act. Deze mensen zijn openlijk fascistisch en willen een politiestaat etc. Zie de link https://www.last.fm/music/Von+Thronstahl

Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 15:16

Baloemparoempaloempa U doet met uw reactie, de zorgvuldig gekozen woorden van Marinus ernstig tekort. Niets hebt u er van begrepen, helaas. Want als er nu iemand zeer weloverwogen en beargumenteerd iets fascistisch noemt, dan is dat Marinus. Misschien dat u het daar niet mee eens bent omdat u er anders overdenkt. Ik ben bang dat het probleem met u is, dat u als uitgangspunt hanteert, dat er een objectieve, blindelings te vertrouwen standaard bestaat, waaraan we kunnen afmeten wat fascistisch is en wat niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 21:17

Uhmm Op wikipedia is een lijstje, met kenmerken van fascisme. Iets van tien punten, geloof ik. Als je naar het lijstje kijkt op deze site https://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme Als je naar dit lijstje kijkt, dan zie je dat FVD wel wat kenmerken heeft van fascisme. Maar wat mij betreft niet genoeg om gezien te worden als een écht fascistische beweging Ja, FVD is tegen zowel links als rechts. En ja, zij is nationalistisch Maar, FVD verheerlijkt geen macht, wilt geen politiestaat, is niet gewelddadig Je kan het dus niet fascistisch noemen. Althans, dat mag wel, maar het komt ongenuanceerd over en niemand heeft er iets aan. Zij niet en jij niet. FVD is een uitwas van maatschappelijke spanningen, die al heel lang spelen. Vroeger wist links die spanningen te kanaliseren, maar nu doen bewegingen als FVD dat.

Backtobasics
Backtobasics13 dec. 2022 - 11:09

De vraag waarom mensen sympathie hebben, voor figuren met dit soort ideeen is eigenlijk interessanter. Ik vermoed onwetendheid, onzekerheid en onvrede over veel zaken.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 15:12

Misschien komt dit doordat de mainstream partijen geheel falen? En dan zoeken mensen een alternatief? Aangezien veel mensen bang zijn voor socialisme en communisme, komen ze dan uit bij partijen als de FVD Daarnaast trok FVD ook veel mensen, door hun covid positie. De mensen die tegen het covid beleid waren, stemde FVD. Niet omdat ze 'fascisten' zijn. Maar, omdat ze geen extreem autoritair beleid willen, in Nederland.

develhunt
develhunt13 dec. 2022 - 9:09

Het woord fascisme is een holle frase geworden, het woord wordt te pas en te onpas ingezet om iemand de mond te snoeien, vooral D66 heeft daar een handje van gekregen, als je het niet met ons eens ben en je mening bevalt ons niet, dan ben je verkeerd, tuurlijk is Pepijn best een beetje fout, helaas, dat kan van veel meer kamerleden worden gezegd, maar om een gekozen kamerlid of gehele democratische gekozen partij weg te zetten als fascistisch, dat is pas echt eng.

7 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut13 dec. 2022 - 10:39

Develhunt, van Houwelingen is heel fout. Hij is zelf schuldig aan wat hij anderen verwijt. Hem consequent als fascist bestempelen lijkt mij in deze ook fout. Laat het OM maar vaststellen wat de grenzen zijn, dan is dat maar duidelijk.

Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 11:04

Ondertussen, in echte wereld, is het vooral het reactionair-rechtse deel van de bevolking wat zich hier schuldig aan maakt. Er is een hele school van reactionair-rechtse propaganda die zich bezig houdt met linksmensen fascisme aan te wrijven, terwijl fascisme per definitie een rechtse stroming is. Waar linksmensen over het algemeen meestal een heel eind in de goede richting zitten als ze de term gebruiken, is het concept van "links fascisme" waar rechts mee dweept, een volslagen onzinnige contradictio in terminus. Daar hoor ik selectief verontwaardigden zoals U dan weer niet over. En ik hoor links ook niet jammeren over dat ons de mond gesnoerd wordt. Dat gebeurd pas als de (ik noem maar wat) FashBros voor Demagogie linksmensen daadwerkelijk de mond proberen te snoeren met bijvoorbeeld hun meldpunt waar linkse leraren bij de autoriteiten aangegeven konden worden.

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 12:01

develhunt En hoe zit het met u: Holt u het begrip niet uit, door hier met een drogreden wel een heel vreemd soort fascisme te benoemen. U stelt namelijk dat fascisme volgens D66 is: "Als je het niet met ons eens ben en je mening bevalt ons niet, dan ben je verkeerd" ofwel, dan noemen we jou "fascist". Het is heel simpel: Alles en iedereen kan en mag, afhankelijk van de argumentatie, als fascistisch benoemd worden; gaat het om een gekozen volksvertegenwoordiger dan wel om een hele organisatie (partij).

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 dec. 2022 - 12:57

lees jij nou wat hier boven geschreven staat? 'blank Europa', oproepen tot tribunalen voor journalisten, klopt dat niet wat er geschreven wordt, of zijn dat inderdaad ideeen die leven binnen de FvD / Van Houwelingen? Iedere reactie die niet over inhoud gaat is een holle frase, ook die van jou. iets 'holle frase' noemen is zonder motivatie zelf een holle frase. En de motivatie moet gaan over FvD / Van Houwelingen fascistisch noemen, niet over wat precies in abstracte zin een holle frase is.

oproerkraaier
oproerkraaier13 dec. 2022 - 13:11

Nee hoor, fascisme is gewoon een politieke stroming. Als je iemand een fascist noemt, scheld je niet maar je benoemd. Zo zijn er in ons land de fascistische partij PVV, die zou je zelfs nazistisch kunnen noemen als je in haar programma en uitspraken van hun fuhrer het woord moslim vervangt voor Jood. Verder hebben we de fascistische partijen FvD, JA21 en de fascistoide partij BBB.

Olav Meijer
Olav Meijer13 dec. 2022 - 19:57

@ develhunt: [....tuurlijk is Pepijn best een beetje fout,.....] Nee hoor, een beetje veel fout. Dat maakt toch wel een behoorlijk verschil.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 15:13

PVV is nazistisch? Want PVV wilt concentratiekampen opzetten en mensen massaal vergassen? Wat zeg je nou weer voor een onzin Onzinkraaier

Adaestuo
Adaestuo13 dec. 2022 - 7:08

Even een opmerking over de vastgelegde situatie op die foto boven dit artikel. Is het al iemand opgevallen dat hoe Pepijn van Houwelingen zijn rechterhand heft toch wel erg verdacht veel weg weg heeft van hoe Adolf Hitler zijn officieren regelmatig begroette?

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 11:25

Ja, en dat was denk ik ook een klein beetje de bedoeling. haha, ik mag dat wel van JOOP.

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 12:03

Adaestuo Zonder enige context kan hij ook wel o.i.v lsd proberen om een trein tegen te houden!

dordtenaar2
dordtenaar213 dec. 2022 - 6:38

Zou het OM ook een onderzoek starten naar aanleiding van D66 de Groot die een journalist fascist noemt?

6 Reacties
vdbemt
vdbemt13 dec. 2022 - 9:18

Je mag in dit land best iemand een fascist noemen. Je mag ook iemand een klootzak noemen. Ik zeg niet dat het leuk is. Maar dit mag. Een fascist ZIJN en heel sneeky die levenshouding uitdragen, heel sneeky oproepen tot ondermijning van de democratie, DAT is een ander verhaal.

Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 10:16

Technisch gezien is het woord fascist een min of meer neutrale term, zoals bijvoorbeeld liberaal, democraat of communist dat ook zijn. En al was het dat niet, iemand uitschelden mag gewoon (nog) in dit land.

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 12:05

dordtenaar Ik vat dat maar op, als een poging tot stemming maken. Want dat hangt er maar helemaal van af. O.g.v. de karige informatie die u geeft, is daar geen zinnig woord van te zeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2022 - 12:25

Het theocratisch gedachtengoed van de SGP is ook niet verboden. Het gaat om de "sneakyness" van de weg naar de heilstaat.

dordtenaar2
dordtenaar213 dec. 2022 - 13:34

@zandb Google de woorden. De Groot, journalist en fascist.

Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 15:27

dordtenaar Als ik beweer dat zonder enige context u weinig meer doet dan stemmingmaken, dan bedoel ik wat ik zeg. De context bij de woorden van De Groot is o.a. èn dat hij niemand bedreigt èn dat hij inmiddels zijn woorden terug heeft genomen. Of het voor het OM aanleiding in een onderzoek te starten, dat weet ik niet maar hoe dan ook, deze context is wel een hele andere dan die waarin Van Houwelingen zijn gefröbelde afbeelding op een sociaal medium plaatst.

Ruud62
Ruud6212 dec. 2022 - 23:13

In deze kolommen wordt constant met betitelingen als " extreemrechts" en "fascistisch" gesmeten. Ik heb de betekenis van het woord fascisme nog eens opgezocht, het is niet met een kenmerk te vangen. Dat acties van van Houwelingen en van Meijeren als schandelijk, belachelijk en idioot betiteld kunnen worden lijkt mij vrij duidelijk. Diegenen die hier meteen het woord "fascisme" opplakken zou ik aanraden zich te verdiepen in de kenmerken van het fascisme. Er zijn zeker raakvlakken en deze lieden moeten goed in de gaten gehouden worden, maar pleidooien om ze uit de Kamer te gooien en hun partij te verbieden gaan mij vooralsnog te ver. Misschien heb ik ongelijk en krijgen jullie gelijk, we zullen het zien. Aub geen scheldpartijen aan mijn adres, probeer mij eens genuanceerd van mijn ongelijk te overtuigen. Een fijne dag morgen gewenst.

10 Reacties
vdbemt
vdbemt13 dec. 2022 - 9:24

Je geeft zelf al toe dat er in het gedrag van deze lieden raakvlakken zijn met het fascisme. Hoeveel raakvlakken wil jij geteld hebben voordat je het als echt fascisme bestempelt? Bij anderen blijkt dat aantal wat lager te liggen dan bij jou. We zijn het erover eens dat acties van van Houwelingen en van Meijeren als schandelijk, belachelijk en idioot betiteld kunnen worden. En deze lieden goed in de gaten gehouden moeten worden. Wat dan nu ook gebeurt. Er zijn immers raakvlakken met het fascisme.

Eric Minnens
Eric Minnens13 dec. 2022 - 9:59

@Ruud62, Jij hebt het opgezocht? Ik ook. Geplukt van amnestie.nl: ● Het fascisme is genoemd naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm in Italië in de jaren dertig van de vorige eeuw (fascismo). Het werd een algemenere aanduiding van een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, absoluut leiderschap, streven naar macht, nationalisme en geweld verheerlijkt. ● Jij mag dan andere bronnen hebben geraadpleegd, dat neemt niet weg dat de huidige betekenis in bovenstaand citaat wordt samengevat. Hoe dan ook, wat jij doet is de acties van Van Houwelingen en Van Meijeren als walgelijk etc. bestempelen. Maar...En dan kom je met een maar... Maar NEEN! Waar deze lieden voor staan is schandelijk, belachelijk en idioot. En fascistisch! Dat jij daaromheen wilt lullen, is eveneens "schandelijk, belachelijk en idioot". Je verdedigt het onverdedigbare. En... eh... bekijk de omschrijving van Amnesty nog eens... Herken jij jezelf daarin?

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2022 - 10:07

Een fascistische partij zal nooit 1 op 1 hetzelfde zijn als de fascisten van Mussolini. De Duitse nationaal-socialisten waren dat ook niet (en noemden zich ook niet ‘fascistisch’). De partij zal ook historische paralellen willen vermijden omdat veel mensen de lessen van de jaren 30 en 40 nog niet ontleerd zijn. Hondenfluitjes voor de directe aanhang komen in de plaats van openlijke verwijzingen. Het gaat dus om karakteristieken en volgens mij vind je die bij het FvD terug: *etno-nationalisme *racisme/antisemitisme *zondebokkenpolitiek *complottheoriën (omvolking, complotten rond de covid-pandemiebestrijding) *geloof in mythisch (boreaal) verleden en de noodzaak van een nationale renaissance *extreem anti-links, tegelijk tegen traditioneel rechts en de traditionele instellingen *intimiderend (tegen journalisten en andere politici maar ook bv tegen linkse leraren waarvoor ze een ‘meldpunt’ hebben opgericht) *extreem opportunistisch: het gaat om de macht en ze zullen alles doen om die te veroveren. Zo was Baudet in eerste instantie voor vergaande maatregelen om de covid-pandemie te beteugelen tot hij zich realiseerde dat er meer te halen was bij de wappies. Het gaat niet om die punten afzonderlijk maar om de samenhang die maakt dat we in geval van het FvD van een fascistische partij kunnen spreken.

Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 11:13

Daarom heb ik de voorkeur voor het woord fascistoïde; dat betekend dat iets kenmerken van (raakvlakken met?) het fascisme heeft, en is dus een stuk breder. Het laat ook de gewenste associaties intact, en dat niet allen, het woord fascistoïde klinkt zo mogelijk nog fascistischer dan het woord fascistisch. En je bent sneller klaar met dit soort vermoeiende semantisch discussies.

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 12:15

Ruud En als "iets niet met een kenmerk te vangen is", dan kan je zoiets niet gebruiken? Ik ben geen voorstander van het elkaar proberen te duiden in termen als fascistisch, racistisch, links, rechts, deugmens en dergelijke. Onder andere om de redenen die u noemt. Maar veel meer nog, omdat men het er vaak bij laat, bij dat benoemen. In feite geeft u zelf het verkeerde voorbeeld. In plaats van klip en klaar uit te leggen waarom mensen dan bepaalde begrippen 'misbruiken' komt u met de loze raad "om zich eens te verdiepen in de kenmerken van fascisme". En uit u hier, zonder enig argument, uw vooronderstelling dat wie mensen of partijen uit de kamer willen weren er een verkeerd begrip van het woord fascisme - een begrip wat ze soms niet een inbrengen als het om het weren van bepaalde mensen en partijen gaat - op na houdt.

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2022 - 13:44

[Daarom heb ik de voorkeur voor het woord fascistoïde; dat betekend dat iets kenmerken van (raakvlakken met?) het fascisme heeft, en is dus een stuk breder.] Die term is denk ik van toepassing op clubs als de PVV en Ja21 maar ik denk dat we in geval FvD met een full-blown fascistische club te maken hebben. Ik denk dat het wel belangrijk is om het zo te noemen omdat er een ander soort dreiging van uitgaat dan van partijen met fascistoïde tendenzen waardoor er dus ook een andere anti-strategie vereist is. Het FvD heeft een uitgekiende lange termijn strategie waarbij het niet alleen om zetels winnen gaat maar om de creatie van een ideologisch geschoold kader en het winnen van maatschappelijk invloed op alle niveau’s. Onderdeel daarvan is het wegwerken van progressieve individuen en groepen (zie lerarenmeldpunt). De partij is ook veel meer dan de fascistoïde clubs actief in het aanjagen en beïnvloeden van straatbewegingen zoals de wappie-protesten, de Samen voor Nederland club, de boerenacties etc. Ik denk dat dat een belangrijke eigenschap is van het fascisme die ik hierboven nog vergeten ben te vermelden: de opbouw van een beweging op straat. En dat betekent voor links ook dat het onvoldoende is om ideologisch tegengeluid te geven maar dat er ook tegenmobilisaties georganiseerd moeten worden. Want als de fascisten op straat domineren dan hebben ze een belangrijke slag gewonnen, ook als ze maar weinig zetels halen.

Y-Line
Y-Line13 dec. 2022 - 16:21

@markhuysman 'Die term is denk ik van toepassing op clubs als de PVV en Ja21 ' Welke raakvlakken heeft JA21 met het fascisme?

Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 17:43

@Mark Huysman Ik ben het i.i.g. goeddeels met je eens hoor, mijn voorkeur voor het woord fascistoïde heeft in geval van het FvD ondertussen meer te maken met mijn beperkingen als semantische zeiksnor dan met mijn problemen met mensen die die club als bona fide fascisme duiden. In feite vind ik het lastig te zeggen waarom die club (mogelijk) niet fascistisch zou zijn, nu ik er even over nadenk.

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2022 - 21:33

De oprichters van Ja21 zijn zoals je weet enthousiaste partijleiders geweest van het fascistische FvD. Ze hebben daar niet mee gebroken omdat ze plotseling tegen fascisme waren maar omdat het vergaande antisemitisme van partijleider Baudet op straat kwam te liggen en de media stelling begonnen te nemen tegen de partij. In eerste instantie wilde Eerdmans ook na de onthullingen gewoon door en hoopte hij op verdere samenwerking met Baudet. Maar toen duidelijk werd dat het schip op zinken stond koos hij er toch voor om iets nieuws te beginnen. Dat betekent dat hij (en ‘mooie ovens van Hitler’ Nanninga) geen problemen hadden met het fascisme van FvD. Net als dat ze nu geen problemen hebben om op Europees niveau samen te werken met types als Le Pen en Meloni en de Zweden Democraten die directe wortels hebben in het nazisme. Ik heb al vaker aan je gevraagd, stem je op deze partij? Je geeft daar nooit antwoord op. Durf je er niet voor uit te komen?

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2022 - 21:41

Dat was een reactie op Y-Line 13 dec. 2022 - 17:21

Kit2
Kit212 dec. 2022 - 21:56

Het OM seponeerde afgelopen jaar meer dan 1500 zaken omdat ze er ’geen tijd meer’ voor hadden, met ‘excuses aan eventuele slachtoffers’. Deze Pepijn is ongetwijfeld een vervelend ventje, maar schaam je kapot om hier dan wel je tijd aan te besteden. Ik durf niet te veronderstellen dat d’66 mensen hier partijgenootjes bedienen, maar ik zou ook maar een heeeeeeel voorzichtig zijn met het wekken van die schijn.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt13 dec. 2022 - 9:26

Je durft het dus WEL te veronderstellen. Telegraaflezer? Lid van de partij?

oproerkraaier
oproerkraaier13 dec. 2022 - 11:09

Hoezo mag het OM geen tijd besteden aan dit soort fascistoïde acties van jou? Gelukkig heb jij daarover niets in de melk te brokkelen. Dat zou wat zijn zeg.

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 12:19

Kit Zo jammer dat u de door u zelf gegeven raad, zo vreselijk in de wind slaat. En, u en ik zouden het wel weten natuurlijk, maar het is aan het OM om te bepalen welke zaken geseponeerd worden en welke niet. Ik hoop dat het allemaal in de openbaarheid gebeurt en dat het controleerbaar is wat en waarom het OM doet wat het doet. Op zichzelf hoeven u en/of ik het daar niet mee eens te zijn. Toch?

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 18:16

[Van Houwelingen wordt verdacht van smaad.] Beter is het "laster"te noemen. Bij "smaad" gaat het om verspreiding van negatieve berichten over een persoon, waarbij het waarheidsgehalte niet bepalend is. Bij laster worden een of meer leugens verspreid, terwijl degene die dat doet weet dat om een of meer leugens gaat.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens12 dec. 2022 - 21:56

@Olav, Het kan misschien ook nog als belediging worden gezien? Nl.: Iemand een etiket opplakken dat niet klopt = ongeveer hetzelfde als iemand een woord toevoegen dat beledigend is... Bijvoorbeeld, iemand met een nazivlag afbeelden = iemand nazi noemen = in beide gevallen weten dat dat niet waar is, maar dat alleen doen om te pesten = belediging? belediging: max. 1/2 jaar cel, smaad: max. 1 jaar cel, laster: max. 2 jaar cel.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal12 dec. 2022 - 17:39

Hier is geen onderszoek voor nodig; klip und klar dat dit figuur uit de Kamer gezet moet worden. a.s.a.p. Overigens: heb ik het Rijksoverheid register van reizen van 2e Kamerleden eens (voor t eerst) bekeken .... hier zakt de broek van af !!!! nu begrijp ik dat de meeste blauwe stoelen altijd leeg zijn (over plucheklevers gesproken).

2 Reacties
Jozias2
Jozias212 dec. 2022 - 21:59

@rechtse bal Wat heeft het uit de kamer zetten hier mee te maken? Je mag ook met een strafblad en n de kamer zitten. Alleen als de rechter het passief kiesrecht ontneemt (bij bijv terreur daden) is daar geen sprake van.

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 7:57

Bal Zo werkt het misschien in een rechts- of linksdraaiende dictatuur, ik citeer: "Hier is geen onderszoek voor nodig; klip und klar dat dit figuur uit de Kamer gezet moet worden. a.s.a.p."

Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 17:19

Ik ben benieuwd of dit standhoudt. Dat het absurd en onwenselijk is, snap ik. Maar het is ook in het politieke debat. Hij kan makkelijk opperen dat hij het kabinetsbeleid gevaarlijk vindt en doet denken aan donkere tijden. Het heeft helemaal geen betrekking op de kabinetsleden zelf. Maar we zullen zien. Los daarvan zou het mooi zijn als ook de media zich meer gingen richten op inhoudelijke zaken. Kamerleden weten nu dat ze kunnen scoren met ophef. Niet dat ik de media hiervan de schuld geef, maar misschien kan de media de politici bij de les houden in plaats van meedoen met het populisme.

7 Reacties
Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 22:16

Van Houwelingen loopt de boel op te stoken. De boel op te naaien en olie op het vuur te gooien. Dat vindt u allemaal prima. U bestrijdt hier liever linkse mensen. Held op sokken wat u bent. Van Houwelingen/Forum of welke rechts radicaal heeft geen enkele zinnige bijdrage aan welk debat dan ook. Ze zijn ook niet geïnteresseerd in het voeren van discussie, inhoud of debat. Ze zijn ook niet geïnteresseerd in democratie en vrijheid. Die willen ze liever om ver werpen. Voor de rest zijn die 2 alinea's( net als een andere Forum relativeerder hier) niet relevant. Gewoon een totale veroordeling van alles wat Forum doet. En alles wat van Houwelingen doet. Hoe moeilijk kan het zijn? Voor u dus heel moeilijk

Bert van der Neut
Bert van der Neut12 dec. 2022 - 22:43

Sonic, waar staat dat Sam dat allemaal prima vindt? Zo moeilijk kan lezen toch niet zijn?

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 8:05

Sam U bent benieuwd of het standhoudt. Ik ook. Soms maken mensen heel slim ge- of misbruik van de mogelijkheden die wetten ons bieden. Maar ik bedank er toch feestelijk voor om mijn mening aan dat gegeven aan te passen. Als Van Meijeren zo slim ge- of misbruik maakt van de wet, dan kunnen we nog steeds met argumenten aantonen, dat hij onzin beweert. En dan is het veel beter om, in dit geval Van Meijeren, aan te sporen zich op de inhoud te richten. (Ik weet niet of het over is gekomen maar een vorige keer, toen ik u verweet dat u vreemd omging met feiten, toen had ik het bij het verkeerde eind. Mijn excuus weer of alsnog.)

Sam V
Sam V13 dec. 2022 - 10:02

@ Zandb Ik deel uw mening over de inhoud, maar niet de wijze hoe daarmee om te gaan. Voor menigeen hier is het lastig dat ik niet eerst expliciet met bepaalde woorden afstand neem van de foute/abjecte gedraging zoals die gebracht worden. Ik heb namelijk geen enkele illusie dat mijn reactie verandering teweeg brengt. Ik denk dat politici, maatschappelijke organisaties en de media een veel betere positie hebben daarvoor. Ik beperk mij dan vaak tot de wijze waarop zaken tot stand komen, hoe het gebracht wordt of hoe er op gereageerd wordt door partijen die wel invloed hebben. Als ik reacties op fout gedrag niet begrijp, reageer ik daar op. Als ik de uitvoering van een onderzoek naar een misstand discutabel acht, zeg ik dat. Niet omdat ik het inhoudelijk per se mee oneens ben, maar omdat ik wil waken dat de tegengeluiden of -beweging dezelfde foute trekjes gaan vertonen. Hoewel mijn invloed daarop natuurlijk ook nihil is, maar hoop doet leven dat het verstandige midden het eerder oppakt dan de geharnaste flanken. De polarisatie en extreem-rechts worden er anders alleen maar groter door. Daarbij ben ik natuurlijk wel redelijk conservatief rechts. Dat mijn mening dan hier dan niet gedeeld wordt, neem ik voor lief. (Dank voor uw excuses, maar is van u echt niet nodig. Iedereen die niet tot belediging omgaat, waardeer ik om de reactie).

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 12:32

Sam Zo fout vind ik in ieder geval het standpunt: "De media moeten zich niet richten op de ophef maar op de inhoud" niet. Integendeel. Ik wilde slechts duidelijk maken, dat wanneer iemand beweert dat Jan niet de slimste is, ik gerust mag denken en uiten dat hij bedoelt dat Jan dom is.

Sonic2
Sonic213 dec. 2022 - 12:52

@ Bert van der Neut Sam en ook u doen niets tegen Forum. En met jullie een heleboel mensen niet. Sam legt de schuld bij het kabinet en de media. En als het niet anders kan bij links. Begin eens met de schuld te leggen waar die thuishoort. Bij Forum. Al het andere is afleidend gezwam. https://twitter.com/mmeeuw/status/1602589250221907968?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet Dit hierboven is jullie schuld. Nooit ingegrepen. Nooit wat gedaan. Jullie hebben dit monster laten ontsporen. Jullie schuld. En met jullie nog van een heel aantal hier. Die niets hebben gedaan. Behalve het verzet kapot maken.

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 dec. 2022 - 14:20

@Sonic, "Sam en ook u doen niets tegen Forum". Aannames zijn nooit erg verstandig. Maar u loopt weg van de vraag. U komt slecht weer met aannames. Niet echt sterk als ik eerlijk ben.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 dec. 2022 - 16:56

Punt met fascisme, is dat fascisten zichzelf altijd graag fascisten noemen Net als dat communisten zich communistisch noemen. Fascisme is revolutionaire en totalitair. FVD is niet revolutionair en wilt niet de democratie afschaffen. Dus ze zijn niet fascistisch. Deze actie van van Houwelingen was voornamelijk heel dom en sloeg nergens op.

14 Reacties
Proletarier
Proletarier12 dec. 2022 - 17:38

Grappig wat je zegt want FVD wil wel degelijk de Nederlandse staat omver werpen. Vandaar nog de recente oproep van fascist van Meijeren om het binnenhof te bestormen.. Dat ben je gemakshalve voor je meningsvorming maar even vergeten. Wel zo handig je mening vormen op halve waarheden. Daarnaast zou ik de definitie van fascisme even opzoeken. Regel 1 in het fascisten handboek is ondermijn de vrije pers.Zie de rioolratten actie van fascist van Mijeren. Graag eerst nadenken voor je een mening vormt Gegroet

Armoedegrens
Armoedegrens12 dec. 2022 - 18:22

Mmm.... FvD (..) wil niet de democratie afachaffen. denk daar nog eens over na.

Adaestuo
Adaestuo12 dec. 2022 - 20:08

@Baloemparoempaloempa: "Punt met fascisme, is dat fascisten zichzelf altijd graag fascisten noemen." Nou, dat is werkelijk ronduit onzin. De hedendaagse fascist wil dus wel dolgraag fascist zijn, maar heeft er een broertje dood aan wanneer hij/zij zo wordt benoemd. Een veelzeggende voorbeeld daarvan was dat grappige akkefietje afgelopen donderdag van Ongehoord Nieuws. Dat rookgordijntje van jou is dus grandioos mislukt. "Fascisme is revolutionaire en totalitair. FVD is niet revolutionair en wil niet de democratie afschaffen." Fascisten zijn in de kern doorgaans antirevolutionair. Maar dat is nu geen punt van orde. Je moet toch eens wat beter het FVD program gaan lezen en scherper kijken naar hun optreden in de kamer en op/bij de (sociale) media, dan komt het autoritaire en totalitaire daarvan beter bij je binnen. "Dus ze zijn niet fascistisch Deze actie van van Houwelingen was voornamelijk heel dom en sloeg nergens op." En daar is dan je zielige poging om het af te doen als een niemandalletje. Het is pure propaganda voor het opstoken van zijn volgers. Fanatisme voeden is zeer makkelijk te doen via de hedendaagse media mogelijkheden, dat weten fascisten dondersgoed.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 dec. 2022 - 21:25

Ja, ik ben ook geen FVD aanhanger. En het is natuurlijk prima als jullie het FVD hekelen etc, etc. Maar, fascisme is nogal een groot woord Fascisme een heel specifieke stroming, die in de vorige eeuw actief was. In deze tijd is het fascisme niet meer zo groot, net als dat het communisme niet meer zo groot is FVD is nationalistisch en populistisch, dat zeker. Maar, fascistisch zou ik ze niet noemen. Fascisme gaat nog wel een stapje verder, dan waar FVD mee bezig is. Je moet dat woord niet te makkelijk gebruiken

Zandb
Zandb13 dec. 2022 - 8:16

Baloemparoempaloempa Het FVD wil niet de democratie afschaffen? Moet u mij eens uitleggen dan, hoe er sprake van een democratie kan zijn, als de voorwaarde gesteld wordt, dat "blank dominant moet blijven".

Volrin
Volrin13 dec. 2022 - 8:23

"Fascisme is revolutionaire" Onzin. Net zoals dit: "Punt met fascisme, is dat fascisten zichzelf altijd graag fascisten noemen " Een No True Scotsman.

Volrin
Volrin13 dec. 2022 - 8:24

"Maar, fascisme is nogal een groot woord " Toch heeft een duidelijke definitie met kenmerken, die bijvoorbeeld ook mijn geschiedenis leerlingen moeten leren. Zichzelf fascist noemen en revolutionair zijn horen daar niet bij.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2022 - 9:32

@Baloem. Hier zijn er nu toch al (met mij mee) 6 mensen erg met je oneens.

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2022 - 9:37

@Baloem Volgens mij zei jij in een discussie over Bij1 dat die partij communistisch is. Dat haalde je uit hun programma. Ondanks dat die partij zich niet zo noemt. Nu is dit een discussie apart maar wat ik wil laten zien is dat jij in dat geval de karakterisering van een partij dus niet afhankelijk maakt van hoe de partij zichzelf noemt. Ik vind het vreemd dat je dat bij FvD wel doet. (mocht ik me vergissen en was het iemand anders die dit over Bij1 stelde, dan excuses).

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 dec. 2022 - 12:30

Uhmm ja Maar in Bij1 zitten ook veel mensen die communist zijn, openlijk. Ik noem geen namen Daarnaast wilt Bij1 de hele economie nationaliseren. Dat is communisme. De Bij1 jongeren, vierde de verjaardag van Lenin De FVD jongeren vieren niet de verjaardag van Mussolini Maar goed, jullie kunnen best FVD 'fascistisch' noemen. Het heeft alleen niet zoveel betekenis

EenMening3
EenMening313 dec. 2022 - 13:08

@Mark Ik heb het programma van BIJ1 gedeeltelijk doorworsteld en was enigszins verrast om daar zoveel marxisme in aan te treffen. Rebekka Timmer, derde op de kieslijst van BIJ1, geciteerd in een interview in de Groene Amsterdammer: "In het verkiezingsprogramma schreef Timmer onder andere over economie en zorg, domeinen die volgens BIJ1 radicaal ‘rechtvaardiger’ moeten, het woord dat 62 keer in het programma staat. Timmer lacht. ‘99 procent zou gebaat zijn bij ons programma. Noem het communistisch, wij noemen het rechtvaardig.’ " BIJ1 zou er goed aan doen om, net als de SP, de (zolderkamer)communisten te royeren en het verkiezingsprogramma 'op te kuisen'. https://www.groene.nl/artikel/wij-moeten-die-kamer-in Toch vindt ik mevrouw Simons een aanwinst voor de Tweede Kamer. Zij neemt het op voor mensen die nogal als eens vergeten worden. Maar daar heb je geen communisme voor nodig, integendeel. Het communisme is, net als het fascisme, een afschuwelijke ideologie, die slechts armoede, stagnatie en extreme onderdrukking heeft gebracht. Je kunt zoeken tot het einde der tijden naar het “echte” communisme, maar je zult het nooit vinden.

Marinus C.
Marinus C.13 dec. 2022 - 13:14

Het fascisme is niet revolutionair en kan dat trouwens ook niet zijn. De aanduiding "revolutionair" heeft in de politieke zin alleen betrekking op (militante) extreem-linkse stromingen. De extreemrechtse evenknie van revolutionair links is reactionair rechts. De FVD is duidelijk reactionair.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2022 - 15:31

@Eenmening. "Het communisme is, net als het fascisme, een afschuwelijke ideologie, die slechts armoede, stagnatie en extreme onderdrukking heeft gebracht. " Net als het fascisme? Kun je mij uitleggen wat er in de ideologie (!!!) van het communisme net zo verwerpelijk is als in de ideologie van het fascisme. Ik vaaraag nadrukkelijk om de ideologie. Niet om de uitvoering ervan. In haar ideologie is het liberalisme van oorsprong behoorlijk sociaal. Daar zien we, zeker in het neo-liberalisme, weinig van terug. Dat is het verschil tussen de ideologie en de uitvoering. Het fascisme is in haar ideologie al hartstikke fout. Daar verschilt zij in met liberalisme, socialisme EN communisme.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 11:34

Marinus Het fascisme wilt de democratie met geweld vernietigen en vervangen voor een een partij stelsel, met een fuhrer. Dat is vrij revolutionair vdbemt Ze zijn het met mij oneens. Ja, dat mag. Haha In haar ideologie is het liberalisme van oorsprong behoorlijk sociaal. Daar zien we, zeker in het neo-liberalisme, weinig van terug. Mee eens. Oorspronkelijk liberalisme ging om burgerschap en autonomie. Neoliberalisme gaat over geld en zogenaamde niet bewezen 'trickle down' economie

Peterrr3
Peterrr312 dec. 2022 - 16:35

Dat er nog steeds mensen zijn die op deze malloot uit die enorme mallotenpartij stemmen....

2 Reacties
Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 22:22

Dat zal blijven bestaan, zolang u mensen blijft schofferen( zoals ik) die hier tegen op komen. U stelt precies hetzelfde als mij, maar kennelijk levert u liever achterhoede gevechten. Het wordt tijd voor een algemene veroordeling van welke rechts radicale partij dan ook. Geen verbod. Geen censuur. In de jaren 60 werd er nog veel gerookt. Op dit soort partijen moet in die categorie komen. Het deugt absoluut niet. Ik snap niet wat er door een aantal hier nog aan te nuanceren en te relativeren valt. Fortuyn had zich in zijn graf drie keer omgedraaid als hij had gezien wat voor malloten zijn erfenis aan het kapot maken zijn. Fortuyn was een soort Kennedy vergeleken bij de stoethaspels die het nu voor het zeggen hebben.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa15 dec. 2022 - 12:08

Als je niet kan relativeren en nuanceren, komt je beweging en/of je politiek niet serieus over.