Joop

OM komt met waslijst aan verdenkingen tegen oud-wethouders De Mos en Guernaoui

  •  
10-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
39005060042_c585481e14_b
De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden door het Openbaar Ministerie (OM) formeel verdacht van deelname aan criminele organisaties, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie. Dat heeft het OM laten weten in een persbericht.
Behalve de twee oud-wethouders wordt ook raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos verdacht van meineed en deelneming aan een vermoedelijke criminele organisatie met horecaondernemers. Drie vastgoedondernemers en twee horecaondernemers worden ondertussen verdacht van strafbare feiten die samenhangen met de beschuldigingen tegen de Haagse politici, meldt Omroep West. Die feiten omvatten bijvoorbeeld betrokkenheid bij de schending van het ambtsgeheim en omkoping van politici. Een van hen was daarnaast in bezit van een vuurwapen.
"In het onderzoek door de rijksrecherche naar corruptie en omkoping komt een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes, het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen, meldt het OM."
Vorig jaar werden bij Richard de Mos en Rachid Guernaoui huiszoekingen verricht, zowel in hun kantoor in het stadhuis als in hun woningen. In oktober 2019 legden de twee hun functie neer, wat uiteindelijk de val van het Haagse college inluidde. Groep de Mos is met acht zetels de grootste partij in Den Haag.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2020 - 13:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2020 - 0:58

Oh man, dan ga jij dadelijk helemaal genieten als T dadelijk wordt vervolgd voor alle feiten die hij heeft gepleegd. Niks geen getuigen meer blokkeren en laten liegen. Maar eerlijk gezegd, dat proces kan me niet lang genoeg duren.

JoepJos
JoepJos11 jul. 2020 - 10:03

Het OM komt nu, maar ook eerder, met hele zware beschuldigingen, in een ronkend persbericht. Het proces gaat pas eind 2021 van start. De heren zelf zijn nog niet eens verhoord. Ik hoop voor het OM dat er iets te bewijzen valt, want anders hebben ze de carrieres van twee politici volledig verwoest. Hetzelfde is onlangs met Ait-Taleb gebeurd. Iemand is pas schuldig als hij veroordeeld is, maar ook nu zullen velen beweren dat vanuit het 'waar rook is, is vuur' De Mos en Guernaoui moeten hangen. Tegen de tijd dat er een uitspraak is, is (bijna) iedereen vergeten wat er nu eigenlijk gebeurd en niet gebeurd is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 jul. 2020 - 7:49

Twee zaken: Ze zijn zelf nog niet verhoord Ze vertegenwoordigen een populistische partij Vooral dat laatste is reden genoeg om het grootste deel vd media achter je te krijgen. Dat eerste is vergelijkbaar met het op voorhand schuldig bevonden zijn. Als hrt OM zo sterk staat had er na 1 jaar al lang wederhoor moeten plaatsvinden. Hopelijk klopt het verhaal vh OM en zitten we straks niet weer met een faal van een vooringenomen overheid/OM.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop11 jul. 2020 - 7:49

Achter = tegen

Bernie2
Bernie211 jul. 2020 - 7:26

Grijns, De Mos heeft als PVV'er qua scheve schaats rijden een uitstekende opleiding gehad zoals andere PVV'ers voor hem. Liegen is er immers bon ton. Zoals Wilders sinds jaar en dag zijn 'feitjes' bij elkaar liegt, zou onverlaat De Mos zich onterecht als oud-schoolhoofd hebben geprofileerd. Op TV West kreeg het stuk tuig uitgebreid airtime om er uit te janken over het op handen zijnde 'politiek' proces. Het rookt, dus er is zeker vuur. Een leugenachtig type die het tot mafiose wethouder heeft geglibberd. Beng..!

3 Reacties
snieanders
snieanders11 jul. 2020 - 10:38

is nogal wat, wat jij er tegenaan gooit!. Heb jij een hekel aan die man?.

Bernie2
Bernie211 jul. 2020 - 14:50

Ik heb iets grondig tegen elke PVV'er, spijtoptant of welke haatzaaier ook. Redelijk goor volk.

Nico de Mus
Nico de Mus11 jul. 2020 - 18:17

En Rachid Guernaoui heeft zijn opleiding bij d66 gehad...

Bert de Vries
Bert de Vries10 jul. 2020 - 21:43

De VVD ontvangt in tal van plaatsen geld van stichtingen. Die komen aan hun geld dankzij gulle gevers die de VVD willen plezieren, maar die niet met naam en toenaam bekend willen worden. Natuurlijk is de lokale VVD-top bekend met de namen van de gulle gevers. Want voor wat hoort wat. De groep De Mos had het VVD-model moeten gebruiken.

Uitgekleed
Uitgekleed10 jul. 2020 - 20:43

betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen, meldt het OM." Website laten maken en promotiefilmpjes. etentjes. Dat lijkt op klein bier Om kiezers om te kopen klinkt ook niet logisch want hoeveel wil je dan effectief omkopen. Verstrekken van vergunningen is ook niet verboden maar is vaak verplicht.

Mr Ed
Mr Ed10 jul. 2020 - 18:29

Ik begreep uit een interview met De Mos dat beide heren zelf nooit verhoord zijn. Als dat waar is lijkt me dat toch zeer bedenkelijk, beiden zijn al driekwart jaar hun functie kwijt en zijn door alle media door het slijk gehaald.

1 Reactie
MaryJane
MaryJane10 jul. 2020 - 21:18

Misschien hebben ze deze keer wel gelijk de bonnetjes gevonden.

Pater
Pater10 jul. 2020 - 17:39

Zware beschuldigingen, en dat na een jaar onderzoek en de wetenschap dat het OM extra zeker zal willen zijn gelet op de positie van de heren. Ze kunnen hun borst nat maken.

I am Legion
I am Legion10 jul. 2020 - 13:56

Mooi voor politieke tegenstanders die verdenkingen van fraude of corruptie van de Mos maar dan ook niet meer dan dat. De aantijgingen komen volgens hemzelf vooral van krachten die er belangen bij hebben hem en zijn politieke signatuur zwart te maken. Verschillenden waaronder ook media hebben er al genoeg aan zoals is te constateren. Het aardige is dat dit niet het eerste geval is van zoiets en dat ook daar net deze week belangwekkend nieuws over is waarvan ik dan begrijp dat je dat niet naast elkaar zet. Saadia Ait-Taleb is net deze week vrijgesproken van alle zaken in relatie tot haar functie voor de gemeente Amsterdam waarvan ze beschuldigd werd en ook haar werk kwijtraakte. Niet dat ze geen fouten gemaakt heeft overigens. Die heeft ze ook toegegeven, Daarover geen discussie. Zoiets geldt voor zover nu feitelijk bekend ook bij de Mos. https://www.parool.nl/amsterdam/ex-ambtenaar-saadia-ait-taleb-vrijgesproken-van-fraude~bf28a2de/ Ook in deze zaak waren velen inclusief diverse media sterk politiek gemotiveerd in hun voorbarige oordeelsvorming en werden behalve Ait-Taleb diverse andere personen besmeurd. Zo was het was een zaak waar ook Fatima Elatik mee beschadigd werd. Ten onrechte dus naar nu blijkt. Dat Elatik zich om diverse andere wel ernstige zaken onmogelijk gemaakt had is wat anders. Maar wie nu meent dat er iets anders aan de hand is m.b.t. de Mos mag zich dat toch nog eens afvragen. De meesten zullen redenen hebben dat niet te willen.

10 Reacties
ton14024
ton1402410 jul. 2020 - 16:55

Het wekt vertrouwen dat je niets zinnigs te melden hebt.

I am Legion
I am Legion10 jul. 2020 - 17:36

@Ton Waarom je onnodige melden dat jij dus geen redenen hebt niet te willen weten dat het om iets anders gaat?

OlavM
OlavM10 jul. 2020 - 18:11

@ I am Legion: [Maar wie nu meent dat er iets anders aan de hand is m.b.t. de Mos mag zich dat toch nog eens afvragen.] Natuurlijk gaat het nu nog slechts om verdenkingen tegen De Mos en Guernaoui, maar het lijlt me sterk dat ze, als het OM na justitieel onderzoek met zo’n enorme waslijst komt, helemaal vrijuit zouden kunnen gaan. Dat ze de onschuld zelve uithangen verbaast natuurlijk niemand.

I am Legion
I am Legion10 jul. 2020 - 19:57

@OlavM Bij Saadia Ait-Taleb was het ook zo dat er ernstige verdenkingen waren en wel zozeer dat toenmalig burgermeester van der Laan haar als antiradicaliseringsambtenaar ontsloeg. Elatik kreeg er ook opnieuw een tik van mee maar in haar geval waren er al veel meer gevallen waar haar juist te vaak de hand boven het hoofd gehouden was. Maar Ait-Taleb is dus nu na veel jaren, ondanks dat ze door haarzelf toegegeven ook verwijtbare fouten heeft gemaakt, volledig vrijgesproken van de ernstige zaken die haar ten laste werden gelegd. Er waren destijds verscheidene gekleurde media die maar al te graag haar schandpaalden vanewge de ernstige verdenkingen. Ik heb daar een hekel aan omdat dat een gepolitiseerd schandpalen is. Dat gebeurt bij de Mos nu net zo door andere media die dit duidelijk net zo goed gepoliseerd gedreven hem al zo goed als veroordeeld zien en in ieder geval een middel om hem en zijn partij te beschadigen. Daar moet je niet onderscheidend in zijn wil je enig verschil maken met dit soort m.i., minderwaardige heksenjachten. Jij gebruikt nu ook al argumenten dat als het OM dergelijk ernstige verdenkingen heeft het niet anders zou kunnen dat de Mos niet vrijuit zou mogen gaan. Heb je dat nou zelf niet door? Naar jouw redenatie had Ait-Taleb dan ook niet vrijuit mogen gaan.

Starter2
Starter210 jul. 2020 - 20:55

Als je de groep de Mos een beetje volgt dan zie dat ze heel dict bij de inwoners van Den Haag staan. Dan krijg je snel dat er allerlei kruisverbanden ontstaan, al dan niet wenselijk. Wat de "de Mos" niet kwalijk kan nemen is dat hij opkomt voor de belangen van de gemiddelde Hagenees.

MaryJane
MaryJane10 jul. 2020 - 21:16

Elatik en Saadia Ait-Taleb worden er weer eens ‘met de haren en hoofddoek’ erbij gesleept, deze keer om aan te tonen dat wanneer dames met een andere etnische achtergrond vals zijn beschuldigd, waarbij racisme misschien wel een rol speelde, dat daarom een echte Nederlander, zo'n originele Haagse volkse jongen als Richard de Mos, toch op zijn minste het voordeel van de twijfel hoort te krijgen.

Zandb
Zandb11 jul. 2020 - 6:07

Legion Allemaal beweringen. Inderdaad, er zou niets aan de hand kunnen zijn. Inderdaad zouden er mensen kunnen zijn die De Mos cs in een kwaad daglicht willen stellen. Inderdaad zou hier iets vergelijkbaars aan de hand kunnen zijn met de gevallen die u noemt. (Zou er overigens ook iets vergelijkbaars aan de hand kunnen zijn met gevallen die u niet noemt?) Natuurlijk zouden "de meesten" redenen kunnen hebben om niet te willen dat De Mos onschuldig zou blijken. Natuurlijk zou het leuk zijn voor de politieke tegenstanders van De Mos wanneer hij schuldig zou zijn. Kortom: Allemaal beweringen en alles is mogelijk. Waarom u per se voor maar een mogelijkheid wilt kiezen, en mensen die andere mogelijkheden zien zo hard wilt afvallen, dat ligt dan wel weer in lijn met wat u gewoonlijk weet krom te spreken.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jul. 2020 - 9:51

@ I am Legion In je ijver om het falen van extreem rechtse politici goed te praten vergeet je het allerbelangrijkste excuus. Domheid. Immers deze politici hebben aangetoond dat door het uitdelen van vergunningen aan vrienden in ruil voor voor wat kleingeld en gunsten voor hun partijtje normaal gedrag is voor extreem rechts. Net zoals uit jouw tekst blijkt dat voor een extreem rechtse burger het heel normaal is dat politici gunsten uitdelen aan bevriende burgers. Het stelt allemaal weinig voor maar het laat zien dat deze mensen ongeschikt zijn voor het besturen van een stad en jouw reactie laat zien dat de extreem rechtse achterban niet in staat is dat gedrag op zijn waarde te schatten.

I am Legion
I am Legion11 jul. 2020 - 10:18

@Zandb Bij de Mos in Den Haag is het net zo zeker als bij de linkse partijen in Amsterdam dat er krachten zijn die garen spinnen bij pogingen deze te beschadigen en dat er daarbij ook, zoals iedereen weet, media zijn die daar dan de gekleurde publiciteit voor hun rekening nemen. @MaryJane Ik gebruik Saadia Ait-Taleb en Elatik niet om hen ‘met de haren en hoofddoek’ (dat zijn jouw m.i. zeer bedenkelijke woorden) erbij te slepen. Het is nu juist dat juist deze zelfde week na vele jaren een vrijspraal is t.a.v. Ait-Taleb in deze zaak waar er net zo krachten waaronder ook gekleurde media waren die zoals nu bij de Mos hun oordeel al klaar hebben met als duidelijk doel deze personen en hun politieke omgeving te beschadigen. Dus waar ik deze teven zeer actuele zaak aanhaal doe ik dat om te laten zien dat dit soort smerige campagnes vaker voorkomen en zonder onderscheid als kwalijk te beschouwen zijn. Daar valt m.i. jouw bedenkelijke toevoeging nu juist ook alweer onder. Ik maak dergelijk onderscheid nadrukkelijk in geen geval. Ik probeer te laten zien dat het meer voorkomt en m.i. altijd kwalijk is. Maar bij sommigen is dat natuurlijk niet te bevatten of zal men dat vooral niet willen begrijpen. @Starter Dat voor jou het feit dat een politicus of partij dicht bij de mensen staat voor jou al een veroorzakende aanname geeft "dat er allerlei kruisverbanden ontstaan, al dan niet wenselijk." is wanneer dat dan natuurlijk voor iedere politicus en partij geldt nogal wat. Ik zou het nooit als op voorhand ten nadele van partij of politicus willen zien. Net zo goed niet als meer of minder waarschijnlijk bij een partij of politicus die verder van burgers afstaat. Ik licht de slotwoorden van Zandb hier aan mij gericht nog even nadrukkelijk uit: "Allemaal beweringen en alles is mogelijk." Een goede reden dus daar bij de Mos net als eerder gebeurde bij Elatik en Saadia Ait-Taleb geen politiek opportunistisch volksgericht te wensen. En kijk dan hoe Zandb dan verdergaat: "Waarom u per se voor maar een mogelijkheid wilt kiezen, en mensen die andere mogelijkheden zien zo hard wilt afvallen, dat ligt dan wel weer in lijn met wat u gewoonlijk weet krom te spreken." Ik kies dus evident voor geen enkele mogelijkheid door te pleiten niet aan het politiek opportunistisch lekengericht mee te doen. Maar dat is voor Zandb dus ook één mogelijke keuze die ik per se verkies. Ja het staat er echt. Volgens Zandb is het "in lijn met wat u gewoonlijk weet krom te spreken" bij deze "mensen die "andere mogelijkheiden zien" d.i. die dus wél kiezen voor dit volksgericht i.p.v. daar principieel niet aan mee te doen kwalijk. Dat u ze "zo hard wilt afvallen". Leest u deze argumentatie van Zandb nog eens goed na. Misschien dat ik iets niet begrepen heb. Mijn indruk is dat ik alle politici en partijen gevrijwaard wens van politiek opportunistische heksenjachten en haal ik daarom er ook een actueel voorbeeld bij met een vergelijkbare gang van zaken maar andere poppetjes en bloedhonden. Maar er zijn dus (niet helemaal verrassend) mensen als Zandb die toch naar behoefte en geval voor zichzelf andere mogelijkheden (opportunistisch dus) wensen te behouden en het maar krom vinden in plaats van (ge)recht daar anders over te denken.

Zandb
Zandb11 jul. 2020 - 16:14

Legion Wat is er toch mis met uw leesvaardigheid. "Alles is mogelijk", zeg ik. Mijn kritiek is, dat u reageert alsof niet alles mogelijk is. Vandaar dat ik concludeer: "Waarom u per se voor maar een mogelijkheid wilt kiezen, en mensen die andere mogelijkheden zien zo hard wilt afvallen, dat ligt dan wel weer in lijn met wat u gewoonlijk weet krom te spreken."

JasDon
JasDon10 jul. 2020 - 13:47

Ik heb me wel eens door een toezichthouder laten vertellen dat bestuurlijke en ambtelijke corruptie nog redelijk veel voorkomt in Nederland. Vooral mensen met een lange loopbaan als ambtenaar, beleidsmaker en openbaar bestuurder weten precies waar ze mee weg kunnen komen. Dat was volgens die persoon ook een van de redenen dat de VVD'ers zo vaak het haasje waren: weinig ervaring met de inner workings van de overheid. Partijen waarbij leden altijd ergens in de publieke sector hadden gezeten, zoals de PvdA, hadden volgens deze persoon veel beter door waar je wel of niet weg mee kon komen. In dit kader verbaast het me dan ook niet dat een idioot als de Mos hier gelijk tegen de lamp aan loopt. Ik ben benieuwd wat aan hem blijft plakken.

5 Reacties
Pater
Pater10 jul. 2020 - 17:37

Dat is pas echt kwaadaardig: ik heb me wel eens laten vertellen dat ... Gister hoor ik iets over ene Jasdon, nou, dat was me wat !

OlavM
OlavM10 jul. 2020 - 18:08

@ JasDon: [.....een van de redenen dat de VVD’ers zo vaak het haasje waren: weinig ervaring met de inner workings van de overheid.] Nou, de VVD is vaak genoeg coalitiepartner geweest in kabinetten om te kunnen snappen hoe de hazen lopen. Je poetst hier het belangrijkste, nl. de ware eigenschappen van het VVD-DNA, weg: streven naar eigen privé-voordelen, zorgen dat je als "vrije jongen" nét niet gepakt kan worden (wat dus niet altijd lukt), en de rest zoekt het maar uit. Witte raven als Jan van Zanen (kersverse burgemeester van Den Haag) en vroeger b.v. Hans Dijkstal niet te na gesproken. Natuurlijk gaat het nu nog slechts om verdenkingen tegen De Mos en Guernaoui, maar het lijlt me sterk dat ze, als het OM na justitieel onderzoek met zo'n enorme waslijst komt, helemaal vrijuit zouden kunnen gaan. Dat ze de onschuld zelve uithangen verbaast natuurlijk niemand.

MaryJane
MaryJane10 jul. 2020 - 21:00

Pater: "Dat is pas echt kwaadaardig." Valt wel mee. Ik heb ooit eens met de zoon van een bouwondernemer zitten praten, die de inschrijvingen bij overheidsprojecten "deed". Nou dan vallen je pas echt de oren van het hoofd.

JasDon
JasDon11 jul. 2020 - 7:57

"Dat is pas echt kwaadaardig: ik heb me wel eens laten vertellen dat …" Er worden jaar in en jaar uit nog steeds corrupte partijleden gepakt, ook van de genoemde partijen. Er wordt nog steeds gegraaid (zie EP) hoe immoreel het ook is. Er mag worden aangenomen dat iedereen die corrupt is niet altijd gepakt zal worden. Dat kan je wel kwaadaardig vinden. maar dat corruptie aanwezig is en zelfverrijking plaatsvindt binnen de partijkaders is een feit.

JasDon
JasDon12 jul. 2020 - 8:43

@MaryJane Het kan overal in zitten, kleine bouwprojecten waar niet wordt geloot maar aangewezen, mensen een heads up geven als er een subsidiepotje beschikbaar komt. Tippen of zelf investeren wanneer een bepaald gebied wordt ontwikkeld door een gemeente, etc etc. Het zijn allemaal vormen van corruptie waar de pakkans hard richting de 0 gaat.

Buitenstaander
Buitenstaander10 jul. 2020 - 13:23

Ben benieuwd, wordt zeker net zo'n drama-proces als bij Wilders...….

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jul. 2020 - 13:54

Norm Zou het niet kunnen, dat u iets al heel gauw benoemd als " dramaproces". Soms is iets gewoon wat het is. In dictaturen zijn de processen vaak een stuk helderder in die zin, dat je dan wel heel snel weet waar je aan toe bent.

frankie48
frankie4810 jul. 2020 - 13:15

Zullen toch niet allemaal valse beschuldigingen zijn zoals Richard de Mos en Rachid Guernaoui nu gezamenlijk roepen!

1 Reactie
Sustainaboy
Sustainaboy10 jul. 2020 - 13:26

Inderdaad,het OM zal toch wel weten waar ze mee bezig zijn. En zal toch ook wel lering trekken uit de ervaringen met het Wilders-proces. Toch?

Thuiszitter
Thuiszitter10 jul. 2020 - 12:16

Ben benieuwd wat er uiteindelijk overeind blijft in deze zaak. Of dat Mos en de zijnen in ere worden hersteld geloof ik niet in.

Aurora01
Aurora0110 jul. 2020 - 11:52

Dat is toch niet verwonderlijk voor een ex-PVVer