Het verenigd optreden van bijna de gehele oppositie heeft de Kamerleden van de coalitie peentjes laten zweten bij het verdedigen van wat niet verdedigd kon worden. Het was uiteindelijk niet genoeg. In het parlement telt al lang niet meer de kracht van het argument maar de macht van het getal. Als premier Rutte naakt op zijn handen door vak K loopt, krijgt hij nog het vertrouwen van de voor hun baantjes van hem afhankelijke meerderheid. Daar hoeft niemand aan te twijfelen.
Het is dan ook tijd voor de volgende stap, het bestendigen van de samenwerking tussen de linkse en de rechtse oppositie met als enig doel het ten val brengen van het kabinet Rutte IV.
Er ligt een voorbeeld uit het verleden. In België verenigden zich de katholieken en de liberalen tegen het bewind van koning Willem I. Dr. August Cuypers , onze leraar geschiedenis op het Sint Franciscus College van haast zestig jaar geleden, kon er beeldend over vertellen. Hij deed de toenmalige paus na, die volgens hem zou hebben uitgeroepen: "Mais, c´est une alliance monstrueuse". Het is een monsterverbond. Nu – googlende – vind ik hiervan geen directe bevestiging. ChatGPT helpt ook niet. Dat haalt het Monsterverbond en de Heilige Alliantie door elkaar. Het zou kunnen zijn dat deze uitdrukking gebruikt is door paus Leo XII in een gesprek met graaf Antoine de Celles, een politieke rat die zijn leven lang van alle walletjes wist te eten.
Ik denk dat mijnheer Cuypers een blik had geworpen op de dissertatie van de roemruchte Nijmeegse historicus A.F. Manning De Betekenis van Mrg. C.R.A. van Bommel voor de Noordelijke Nederlanden, die in 1956 verscheen en misschien ging zijn fantasie een klein tikje met hem op de loop. Cuypers was zo'n leraar van de oude stempel met een groot theatraal vermogen, zo'n docent die je na een halve eeuw nog precies voor ogen kunt halen, die je hóórt spreken en die tegenwoordig door de Inspectie van het Onderwijs zou worden veroordeeld en in functioneringsgesprekken door onbevoegde collega´s op zijn verkeerde 'competenties' aangesproken. Tot zover dr. August Cuypers.
Hoe dan ook, de term Monsterverbond lag al gauw op ieders lip. Het hield stand ondanks de ongelijksoortige partners. Dankzij deze samenwerking lukt het zelfs in de toenmalige Tweede Kamer de begroting van Willem I te verwerpen. Dat had gezien de toenmalige Grondwet geen effect maar het was wel een klap in het gezicht van de koning. Het Monsterverbond werd in 1841 pas verbroken nadat Nederland eindelijk de onafhankelijkheid van België had erkend.
Dit voorbeeld zij de Nederlandse oppositiepartijen van harte aanbevolen. Ze verschillen van elkaar als dag en nacht. Er is zelfs iets dat lijkt op wederzijdse haat. Toch zouden ze zich – net als de Belgische katholieken en liberalen - moeten verenigen rond een helder en beperkt doel: het wegstemmen van het kabinet Rutte IV. De rest doet er niet toe.
Het zou allemaal morgen al kunnen maar de oppositiepartijen doen er wellicht goed aan te wachten tot de nieuwe Eerste Kamer is verkozen. Die anderhalve maand overleven we wel met zijn allen. Dan stemmen de verenigde oppositiepartijen met hun riante meerderheid zonder veel omhaal vooraf alles weg tot Rutte de koning het ontslag van zijn ploeg aanbiedt. Daarna verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Of dan de zondvloed volgt, zien we wel.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Israël in gevecht met zichzelf.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De nieuwe bestuursstijl van Rutte is uitgemond in indeterminisme van een leugenaar. Wat de controlerende functie van de tweede kamer ernstig beschadigd. Op termijn kunnen versnelde provinciale oplossingen met 2030 als uitgangspunt elk moment worden opgeblazen door het CDA met 2035 als uitgangspunt. Daar waar Rutte claimt het schandaal van de toeslagenaffaire versneld op te lossen, leest men bij Follow the Money: De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in. Niks, mensen weten niet de weg naar voorzieningen. Ook geassisteerd door rechtspersonen zijn slachtoffers niet in staat om door de muur van bestuurlijke onwelwillendheid te breken. Rutte is op een weerzinwekkende manier bezig elke solidariteit in Nederland te vernietigen. Dat gaat net zo lang door tot gevaarlijk populisme Nederland onherkenbaar veranderd. Op 5 maart schreef ik hier ''U loopt door een donker woud.'' Precies een maand later stelt Pieter Omtzigt in de TK : "Ik loop door een donker bos.'' Het enige wat de VVD te bieden heeft is ... duisternis.
Tja, nieuwe verkiezingen en dan een nieuwe regering, zoiets als Balkenende 1 met de LPF. Misschien wordt het record van Philomena Bijlhout dan wel gebroken.
"Of dan de zondvloed komt, zien we wel." Kijk eens naar de peilingen op dit moment en probeer een coalitie te bedenken die alle problemen op gaat lossen. Misschien kunnen we eerst een alternatief bedenken voor we de boel in de hens zetten?
Ik ben wel voor. En na de Tweede Kamerverkiezingen de SP 40 zetels en de BBB 40 zetels, het zou geweldig zijn. (Nou ja, de precieze aantallen zullen wat anders zijn, maar mijn bedoeling is duidelijk.) Het is even 'umdenken' voor mensen en afstand nemen van die eeuwige links-rechtstegenstelling waarbij eigenlijk bijna niemand meer weet te vertellen wat nou eigenlijk links is en wat rechts. Wat vroeger links was, is nu rechts en andersom. Het beste is, om de termen links en rechts maar te laten vallen. Inderdaad, umdenken dus. Ik denk, dat de SP en de BBB in een regering best kunnen samenwerken. Met een regering met vakministers die gecombineerd SP- en BBB- beleid uitvoeren, maar die niet noodzakelijk uit deze partijen hoeven komen. Ik zie het wel zitten. En trouwens, het feit dat de gevestigde orde oftewel de elite nu eens niet gaat regeren, zal de meeste (potentiële) SP-en BBB-kiezers toch wel aanspreken.
@eric Hoeveel verkiezingen heeft de sp nu op rij verloren? 6? Ook bij de laatste verkiezing hebben ze ingeleverd. Dan moet je je toch afvragen, als er kennelijk zoveel onvrede is over de huidige coalitie, waarom je als sp en protest partij daar niet van hebt kunnen profiteren.
@Jozias Elke keer weer die standaardleugen over de verloren verkiezingen van de SP. Emile Roemer heeft die partij zeven jaar lang op het niveau van ruim 9% van de stemmen gehouden in de TK en andere verkiezingen gewonnen. https://allecijfers.nl/politieke-partij/sp/
@arjan Emile Roemer is al weer 6 jaar weg. Hoeveel gemeenteraad, ps en TK verkiezingen heeft de sp volgens jou sindsdien gewonnen?
Ik heb net de stemming van de oppositie teruggekeken, en ik heb het hele kleine venijnige geitenpaadjes al in beeld. Er ontbreekt een naam in de motie van wantrouwen: Groenlinks. Atje kuiken stond wel op de lijst. Welnu, nu gaat het element treintjes worden ingezet. PvdA stemt in alles op Groenlinks, die dan weer Rutte aan zijn meerderheid gaat helpen. Die bijeenkomst op de kamer van Atje Kuiken: dat WAS een groot fuck you statement van PvdA en GroenLinks naar de rest van de partijen. Niks oppositie: Rutte bondgenoten. Voor een tweede keer in korte tijd hebben ze daarmee de boel bedonderd. Ruttiaans in het pak naaien
"Ik heb net de stemming van de oppositie teruggekeken, en ik heb het hele kleine venijnige geitenpaadjes al in beeld." O ja?, zie je ze ook vliegen? "Er ontbreekt een naam in de motie van wantrouwen: Groenlinks." Je wekt de indruk dat heel gl het heeft laten afweten, Lisa Westerveld ontbrak, heel geniepig hoor. "Welnu, nu gaat het element treintjes worden ingezet." Element treintjes, heb je die term zelf verzonnen?, creatief hoor. " PvdA stemt in alles op Groenlinks, die dan weer Rutte aan zijn meerderheid gaat helpen." Waar heb ik dat eerder gehoord, of is dit een nieuwe variant?, dat treintje van je? "Niks oppositie: Rutte bondgenoten. Voor een tweede keer in korte tijd hebben ze daarmee de boel bedonderd. Ruttiaans in het pak naaien" Ik begin medelijden met je te krijgen, je bent een roepende in de woestijn, door zonnesteek bevangen, de dorpsomroeper van Zottenburg die hetzelfde even enthousiast blijft uitkramen, als een dronken ijsco.
En dat monsterverbond. Gaat dat stemmen voor of tegen de stikstofplannen? Gaat dat stemmen voor of tegen asiel opvang? Etc etc
Je bedoelt verdeel en heers zal de coalitie in het zadel houden. De linkse partijen hebben weinig te winnen om alles ,(stikstof wet, spreidingswet) tegen te houden.
@ Jozias: Dat is pas van belang in een volgende fase. Han van der Horst zegt immers duidelijk: "Of dan de zondvloed komt, zien we wel." Het is nu een onvoorstelbare rotzooi, die eerst moet worden opgeruimd. Lijkt me plausibel. Het kabinet moet zo snel mogelijk vallen, juist om zo min mogelijk tijd te verliezen.
@olaf eens! en bij de volgende verkiezingen haalt VVD een zetel of 30, BBB waarschijnlijk ook, kunnen we misschien eindelijk over rechts gaan regeren .
@Jozias: asielopvang? Nu stromen asielzoekers het land in, maar is er geen opvang. Linksom of rechtsom moet dit aangepakt worden. Stikstof? Nu verzanden we in een discussie over een datum, maar is er geen zicht op beleid. Etc, etc. Rutte regeert niet. Hij is uitsluitend bezig met verdelen en heersen. Goed dat de nagenoeg voltallige oppositie dit niet langer pikt. Wie weet dat daar mooie dingen voor de toekomst uit kunnen komen zonder de wederzijdse uitsluitingen die Rutte in het zadel hebben gehouden.
@ik heb altijd gelijk en anderen Er zijn zeg maar drie blokken. Een blok oppositie aan de linkerkant (pvdd, PvdA, gl, sp, volt) dat de stikstof aanpak wil versnellen. Een blok oppositie aan de rechterkant met fvd, pvv, ja21, bbb etc die de stikstof aanpak wil traineren. En een blok meer in het midden met de coalitie. Als je echt progressief beleid wil voeren heb je het midden blok nodig zolang je dat getalsmatig niet zelf voor elkaar krijgt. Volgens mij ligt de oplossing veel meer in het beïnvloeden van de coalitie om zo progressief mogelijk beleid te voeren ook al is dat iets minder dan wat je idealiter zelf zou willen. Het alternatief van de coalitie buiten spel zetten is samenwerken met het rechter blok. Als je de coalitie al niet zover krijgt gaat je dat met het rechter blok helemaal niet lukken. En op basis van de peilingen en ps verkiezingen is die kans alleen maar kleiner na nieuwe verkiezingen.
Om met Henriëtte Roland Holst te spreken: “ sterft, gij oude vormen en gedachten”. OT: Ik begrijp heel goed de gedachte van velen dat ze niet zitten te wachten op de onzekerheid van nieuwe verkiezingen, alleen je kunt je onderhand afvragen of verder regeren door Rutte IV onderhand niet erger is. Behalve de stikstof is de lijst met onoplosbare problemen ellenlang: De armoede, de (sociale) woningbouw, de toeslagenaffaire, de Groninger gaskwestie (op de reactie op het vernietigende rapport wachten we trouwens nog steeds), de jeugdzorg, de ouderenzorg, de migratiecrisis (welke oplossing je ook voorstaat), en nog veel en veel meer. Op een gegeven moment moet het genoeg zijn. Geef het volk de kans een nieuwe keuze te maken. Wat en of dat een succes wordt is afwachten, maar in mijn optiek te prefereren boven de huidige puinzooi.
Er hoeft trouwens niet eens een geformaliseerd pact te komen: het kan er heel simpelweg uit bestaan gewoon alle plannen van Rutte niet meer te steunen. Dit is de tijd van doen: la maar zien dan.
Het lijkt er vooral op dat Van der Horst al zijn frustraties op Rutte heeft gericht alsof hij het Kwaad zelf is en eigenhandig de toeslagenaffaire, de klimaatcrisis, tekorten in de zorg en de schade aan Groninger infrastructuur heeft veroorzaakt. Een beetje veel eer voor een manager pur sang. Ik blijf daarnaast met de nodige vragen zitten. De penibele situatie waarin het land en zeker ook het kabinet zit, is dat niet veel meer het gevolg van a) de perikelen binnen het CDA en (vooral) b) het feit dat een groot deel van de Nederlanders het niet zo gek veel kan schelen dat de aarde opwarmt, toeslagen niet worden toegekend en de natuur verslechtert? Daarnaast, welke redelijke alternatieven zijn er op dit moment voor een leiderschap van Rutte? Zit de kweekvijver van BBB vol talent die ons land een gezonde toekomst gaat geven? Zitten er talentvolle VVD'ers aan te komen die we leiderschap van het land kunnen toevertrouwen? Is er iemand die denkt dat D66 of bijvoorbeeld PvdA/GL een mandaat van de kiezer krijgen een leider te leveren? Zou er vanuit de SP iets constructiefs te verwachten zijn? Prima dat je wat anders wilt, maar ik keek naar de alternatieven en dacht: mooi is anders.
Het leiderschap van Rutte leidt nergens toe. Dat is wel duidelijk.
@ Markzelluf: De "manager pur sang" heeft het land op een zeer destructieve manier, uitdrukkelijk zonder visie, "gemanaged". Het is hoe dan ook van belang dat deze over zijn tijd zijnde hinderpaal voor nieuwe politieke ontwikkelingen opzij wordt gezet, ook al brengt dat ook onvermijdelijk risico's met zich. Op dit moment bevinden we ons op een doodlopende weg.
@Han: Het leiderschap van Rutte leidt zeker wel ergens toe. Hij zal de geschiedenis ingaan als de MP die de meeste crises heeft veroorzaakt zonder er ook maar een enkele op te hebben gelost. Voorwaar een prestatie van formaat!
Iets meer aandacht voor het aftreden van het huidige kabinet had ik bij Van der Horst wel verwacht. Rutte is duidelijk over zijn hoogtepunt heen, de glans is er totaal van af en feitelijk had de man de eer twee jaar geleden aan zichzelf moeten houden. Allemaal waar. Maar nú de gevolgen: een kabinetscrisis betekent hoogstwaarschijnlijk (wederom) een ellenlange formatie en een hele forse ruk naar rechts. Links is in Nederland nogal klein geworden en versnipperd en zal ook in de nabije toekomst het verschil niet meer weten te maken. Doemt er een coalitie op van obscuur rechts, met VVD en BBB als motorblok, aangevuld met het hoognodige rechtse klein grut om een meerderheid over rechts mogelijk te maken. Da's ons voorland en klaar ben je want belabberder dan dat kun je niet bestuurd worden. De opvolger van Rutte zal niet te beroerd zijn de PVV weer het bad in te trekken, indien nodig. Fatsoenlijk (relatief) kwalitatief hoogwaardig(er) of serieuzer bestuur door middenpartijen verdwijnt in ons land volledig uit beeld. Klaar ben je met z'n allen: super schadelijk voor een volk dat meestal vrij gematigd is en ingesteld op poldercompromissen. Een Weimar voor gevorderden is in ons land eigenlijk al realiteit geworden - uiterst zorgelijk in wezen.
Voortgaan met Rutte zal de uiteindelijke crisis alleen maar versterken.
@ Hanvander Horst - Op zich waar wat U hier te berde brengt, maar iets meer oog voor de (langere) termijngevolgen zou U gesierd hebben. Je bent op dit moment getuige van de totale implosie van een politiek bestel met als voorland een land dat compleet onbestuurbaar dreigt te worden.
Rutte zal steun gaan zoeken bij PvdA, GL, Volt en desnoods PvdD. Of de VVD-kiezer hem dat vergeeft blijkt pas over 2 jaar. Ik denk dat, ondanks alle vertragende tactieken van Hoekstra, over enkele maanden - of wellicht eerder - het kabinet gaat vallen.
Aan eenieder op zijn eigen merites om het statement te maken: en dat is simpelweg geen steun meer tot het kabinet is gevallen. De tijd van geitenpaadjes is voorbij.
Een historisch moment; Han die een beroep doet op Rechts. Ik lijst 'm in, in de categorie "de vijand van mijn vijand is mijn vriend" Einde aan de polarisatie. Hulde.
"Of dan de zondvloed volgt, zien we wel" getuigt volgens mij niet van politiek verantwoordelijkheidsbesef. Evenmin past het niet om de taak van de EK tussen neus en lippen te wijzigen: "Dan stemmen de verenigde oppositiepartijen met hun riante meerderheid zonder veel omhaal vooraf alles weg tot Rutte de koning het ontslag van zijn ploeg aanbiedt." De baas van de regering is immers de TK. Gelukkig worden de (staatsrechtelijke) aanbevelingen van HvdH nooit werkelijkheid.
Geen enkele vorm van steun aan Rutte -ook niet een ietsie pietsie- is voor welke serieuze partij dan ook nog een optie. Verkiezingen. Gisteren nog. En dan gaan we kijken hoe de kaarten worden geschud.
@Mathijs De taak van de EK is om wetsvoorstellen te beoordelen die in de TK zijn aangenomen. Niet om een regering ten val te brengen. Zo leerden we dat bij het vak Staatsinrichting.
De taak van de Eerste Kamer is breder. Zij heeft bij ernstige aangelegenheden een noodremfunctie. Dat er geen referendum is en geen gekozen burgemeester komt alleen en uitsluitend rond de Eerste Kamer. Dan kan dit lichaam ons ook wel van een regering zonder draagvlak verlossen.
@HanvanderHorst Dat laatste is gewoon wensdenken uwerzijds. U wilt een EK die aan de leiband loopt van de TK en niet meer zelfstandig tot een oordeel komt. En het draagvlak wordt vastgesteld in de TK, niet daarbuiten, dat zijn opinies.
@Frans: De eerste kamer kan gewoon een motie van wantrouwen indienen en aannemen. Dat eerste is trouwens vorig jaar nog gebeurd, maar is toen niet aangenomen. Ik kan me heel goed voorstellen dat zo’n motie het nu wel gaat halen.
Ik zou nooit met extreemrechtse partijen gaan samenwerken om rechtse en centrumrechtse partijen weg te krijgen, hoeveel gebreken Rutte ook moge hebben. Zeker niet als we er dadelijk een nog rechtsere VVD en de BBB, en wie weet zelfs extreemrechts met de PVV, of nog erger FvD, voor terug krijgen.
Het leek me redelijk om geneigd te zijn ook mevrouw v/d Plas het voordeel van de twijfel te gunnen. Helaas! Toen ze in het debat met Rutte gisteren het had over `wegzetten' van haar beweging BBB, wist ik genoeg! `Wégzetten', is een naargeestig slachtofferig werkwoord dat Geert Wilders ook vaak gebruikt. Het verwoordt de jammerklacht van populistisch rechts dat meent overal de dúpe van te zijn: `Hullie pakt ons álles af en moet ons áltijd hebben'.
Ha ha, nou, "redelijk geneigd", dan moet je, bij uw commentaren eerder, wel een bril opzetten met ongelooflijk dikke glazen.. Om dan al meteen bij t woordje 'wegzetten' meteen terug te vluchten in de oude comfort zone..
@Hannes: In de afgelopen tijd heb je vrij consequent lopen afgeven op BBB. Doe nou niet ineens net alsof je ze het voordeel van de twijfel geeft. Of heb je daar ineens geen actieve herinnering meer aan?
De oppositie is door de kiezer destijds op democratische wijze in het achtergrond koortje gezet. Over 2 jaar mogen ze weer meedoen met de grote mensen wedstrijd. Tot die tijd mogen ze vanuit het achtergond koortje even de microfoon pakken.
Er is geen draagvlak meer. Het is als een koning zonder volk. Valt ook niet meer te herstellen. Levens zijn verwoest. Wegwezen.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"Het zou allemaal morgen al kunnen maar de oppositiepartijen doen er wellicht goed aan te wachten tot de nieuwe Eerste Kamer is verkozen." Sterker nog, het had 2 jaar geleden al gekund, maar men was of te bangig, of niet creatief genoeg. Wilders, Klaver, Baudet hadden achter Rutte's rug om, en met een geschaakte CDA, D66 of CU een minimaal kabinet kunnen vormen. (De koning is immers geen onderdeel meer van de formatie, alleen de Tweede Kamer. Het regeerakkoord zou flinterdun zijn, en voor elk onderwerp zou een parlementair debat en stemming zijn (democratie! transparantie!) Er zou een goede kans zijn dat het geen 4 jaar stand zou houden, maar de geest van Rutte zou uit het land zijn verdreven, en de kaarten voor de verkiezingen daarna zouden opnieuw geschud zijn, waardoor uit de loopgraven getreden kon worden. Maar dat is niet gebeurd. Nu hebben we een kabinet dat niks doet, omdat die handelswijze de premier de 10 jaar daarvoor zo goed uitkwam. Na de PS-verkiezingen blijft de situatie gelijk, alle jubelberichten van BBB-fans ten spijt. Dat wordt me een kater!
"Dan stemmen de verenigde oppositiepartijen met hun riante meerderheid zonder veel omhaal vooraf alles weg tot Rutte de koning het ontslag van zijn ploeg aanbiedt. " Dat zou mooi zijn. Dan is ook meteen de nieuwe stikstofwet van de baan en kan D66 naar de oppositie.
"Dat zou mooi zijn. Dan is ook meteen de nieuwe stikstofwet van de baan en kan D66 naar de oppositie. " Een mooi toekomstbeeld!
@ Hanvanderhorst. Ja. Dan moeten er echter wel snel zaken veranderen. Jesse Klaver is geen partij, kan niet blijven zitten omdat hij de kiezer een loer heeft proberen te draaien. Dan zou ik als Groenlinks als de brandweer zo'n Johan Vollenbroek of soortgelijke man van gewicht gaan polsen. Atje kuiken was al geen serieuze partij, maar idem. Want zaken worden gedaan met serieuze spelers. Niet met opportunisten en jokkebrokken .
Onnodig te zeggen dat die kamersteun in de eerste kamer de prullenbak in moet. En wel na geoormerkte ledenraadpleging en hoofdelijke raadpleging van de gehele GroenLinks fractie en partijbestuur.
@Mathijsco: Serieus, Vollenbroek? Man van gewicht? Van de week gezien wat voor man dat is bij een talkshow. Maakt anderen uit voor stikstofontkenner en iemand anders voor wappie. Nee met zo’n man ga je de oorlog niet winnen.
Kortom, we krijgen verkiezingen. De BBB wint heel veel. Links blijft min of meer gelijk of verliest iets. Vervolgens gaan we proberen een regering te maken ... en over een jaar of wat is er misschien een minderheidsregering. Tot die tijd kunnen geen beslissingen genomen worden. Briljant plan. De BBB tekent er voor!!!
"Briljant plan. De BBB tekent er voor" Waarom zou BBB daarvoor tekenen?
Minderheidsregering? Tel de zetels eens van de rechtse partijen bij de laatste peilingen? Daarbij zal BBB (inclusief Omtzigt) weleens een hele verassende ploeg kunnen formeren gezien de vriendschap van Ouwehand met van der Plas en de hechte samenwerking tussen Omtzigt en de SP. Die drie partijen komen in de peilingen al bijna aan de benodigde meerderheid. De partijen uit het oppositieberaad komen trouwens al aan een ruime meerderheid in de eerste kamer.