Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwjaarstraditie in ere hersteld: politie bekogeld, branden, gewonden en een dode

  •  
01-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4482 keer bekeken
  •  
brandveghel

Na twee relatief rustige jaarwisselingen als gevolg van de coronapandemie was het vannacht weer als vanouds. Monumentale panden, zoals een leegstaand kerkgebouw in Veghel en de Rietendakschool in Utrecht, gingen in vlammen op.

In Amsterdam en Den Haag werden agenten bekogeld met vuurwerk. In verschillende steden moest de mobiele eenheid in actie komen. Er werden tientallen arrestaties verricht. In Friesland en Drenthe raakten agenten gewond.

De politie meldt: "Bij meerdere incidenten in de Eenheid Den Haag, raakten meer dan tien politiecollega’s gewond. Een aantal van hen moest naar het ziekenhuis voor medische behandeling. Ook in Helmond moesten collega’s naar het ziekenhuis, na belaagd te zijn met knalvuurwerk. Een van hen liep gehoorschade op. Verdachten zijn aangehouden. Ook in onder meer Zeist, Geleen, Breda en Roosendaal werden politie en brandweer met zwaar vuurwerk bestookt."

"De vuurwerktraditie is er één geworden waarbij er elk jaar collega’s blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen.  Ik maak me daar kwaad over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden", stelt korpschef Henk van Essen.

Oogartsen spreken van een “ouderwetse horrornacht”. In Drachten raakte een kind ernstig gewond bij het afsteken van vuurwerk. En in het Brabantse Diessen overleed een 23-jarige man na een ongeluk met carbidschieten.

De vuurwerkverboden die in verschillende steden waren afgekondigd, werden massaal genegeerd. Het afsteken van vuurwerk levert elk jaar ook weer het nodige dierenleed op. Honden en katten zijn vaak doodsbang voor de knallen. Ook van vogels is bekend dat ze tijdens Oud en Nieuw veel last hebben van stress. Het lawaai zorgt ervoor dat de kans dat ze ’s nachts opvliegen duizend keer zo groot is als tijdens een normale nacht. Vogels hebben vaak nog dagen nodig om te herstellen. Zwermen storten soms uitgeput neer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.