Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels hebben veel last van vuurwerk

  •    •  
01-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2625 keer bekeken
  •  
Grauwe ganzen en kolganzen in de lucht

Grauwe ganzen en kolganzen in de lucht

© Rob Buiter

Onderzoek met gezenderde ganzen en buienradars bewijst: vogels hebben veel meer last van vuurwerk dan tot nu toe gedacht. Op nieuwjaarsnacht om 00:00 uur registreren de radars tot duizend keer meer vogels in de lucht dan de nacht ervoor. Zenders op ganzen laten bovendien zien dat de vogels tot wel 500 km ver vluchten voor het geknal. "Tijd voor een verbod op vuurwerk, op zijn minst rond natuurgebieden."

Veel verstoring

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) volgen al jaren ganzen met behulp van zendertjes. "Rond oud en nieuw zien we dat de vogels veel en ver opvliegen en vervolgens ook meer tijd besteden aan eten. Dat laat zien dat de verstoring door vuurwerk de vogels veel energie kost. En dat terwijl er al zoveel verstoring is", zegt Bart Nolet van het NIOO.

Buienradar

Tien jaar terug begonnen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam met het analyseren van de beelden van weerradars, om daar ook de vogels op te bekijken. Op deze beelden kan je zien hoe in de verschillende jaren heel veel vogels rond 00:00 uur op 1 januari de lucht in gaan. Onderzoeker Bart Hoekstra van de UvA legde die radargegevens ook naast tellingen op de grond. Hij zag dat het vooral om vogels gaat die op open water verblijven, zoals ganzen en eenden, die veel en ver opvliegen voor vuurwerk. 

Emiel van Loon (UvA) en Bart Nolet (NIOO)

Emiel van Loon (UvA) en Bart Nolet (NIOO)

© Rob Buiter

Stress

Een Oostenrijks onderzoek maakte ook gebruik van gezenderde ganzen, waarbij ook hartslag en temperatuur werden geregistreerd. Ook daaruit bleek dat het de dieren veel energie en stress kost, wanneer ze worden opgejaagd door vuurwerk.

Verbod bij natuurgebieden

In onze uitzending pleiten onderzoekers Emiel van Loon (UvA) en Bart Nolet (NIOO) dan ook op zijn minst voor een verbod op vuurwerk rond natuurgebieden. "Vogels krijgen al meer dan genoeg verstoring voor hun kiezen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

annewolf
annewolf2 jan. 2023 - 15:43

Alle dieren zijn enorm gestrest, mijn poes die getraumatiseerd is en geadopteerd uit het asiel s zo bang! We zouden het liefste weg gaan naar een vuurwerkvrije omgeving maar de poes kan niet worden vervoerd omdat ze zo getramatiseerd is, dus ieder jaar is het vreselijk! De regering doet helemaal niks, waarom? Verdienmodel, brengt veel btw in de kas! En hoe geloofwaardig is dat dan? Boeren moeten verdwijnen vanwege stikstof, CO2 etc....hoe dan?? Maar vuurwerk mag wel terwijl er bewezen is dat de uitstoot van deze viezigheid gelijk staat aan 7 maanden auto uitstoot, he, hoe dan?? Amelisweerd moet weg om een verbreding te maken , waarom in vredesnaam, is helemaal niet nodig, in de corona tijd kon men ook thuis werken, en er bestaat ook zoiets als op verschillende tijden werken zodat het verkeer over de hele dag wordt verspreid! Het zijn allemaal verdienmodellen en degene die er wat aanhebben zijn niet de gewone mens zoals jij en ik! Vuurwerk moet gewoon verbannen worden, niet meer worden verkocht door niemand niet! Zijn we allemaal blind, zien we niet dat onze huisdieren lijden, zo ook de buitendieren/vogels!? En dan de mensen die gevlucht zijn voor oorlog geweld, hoe bang zijn zij? En zieke mensen, baby's, oudere, ik, jij? Dan blijft er illegaal vuurwerk wel bestaan maar daar kun je dan beter op handhaven, toch. ik zeg stop deze ellende, ieder jaar is het afzien, 10% verknald het oud/nieuw voor 90% andere!? En het begint al in november, en zaterdag van 9uur tot 3uur id nacht:(

annewolf
annewolf2 jan. 2023 - 15:28

Vogels hebben het heel moeilijk, vooral eten,drinken, en ruimte komen ze enorm tekort! Vooral waar ik woon, Utrecht/Leidscherijn waar de bebouwing sinds 20 jaar alsmaar meer wordt met alle gevolgen vandien! Wij voeren het gehele jaar door omdat dat nodig is! Er komen groenstroken, parken maar die zijn zo enorm druk met recreanten dat dit ook weer negatieve gevolgen heeft. Dan denken nog een heleboel mensen dat voeren niet hoeft want er is toch genoeg?! Nou sinds de laatste 10 jaar is de hoeveelheid aan vogels wel vertienvoudigd en krijgen we het haast niet aangevoerd. Als nu eens meer mensen meer vanuit hun hart zouden leven dn kunnen ze voelen dat er niet genoeg is, ook niet voor de egels en een heleboel andere dieren! Ik voel me vaak een roepende in de woestijn...ik geloof dat ik de enige in mijn straat ben die vogels voeren en ja dat is niet genoeg! Dan het vuurwerk....het is een verdienmodel, wat nu traditie! Helemaal niet waar, traditie is, om 24.00 uur geesten verjagen en het nieuwe jaar verwelkomen, half uurtje vuurwerk bij voorkeur een proffesionele show wat vroeger ook gebeurde en dat ws dat. Voor mij hoeft het helemaal niet! En dat tuincentra's hieraan mee doen, niet te geloven. Ze zijn zo bezig met groen, biologische producten, dieren/vogel voeding etc hoe geloofwaardig zijn ze dan als ze voor duizenden euro's ten koste van de dieren hieraan verdienen. ik heb de directie vorig jaar hierop aangesproken maar ik krijg geen eens een antwoord!

3xoma
3xoma2 jan. 2023 - 14:58

Mijn Parkiet Flippie zat te trillen in Zijn kooi en toen dacht Ik ach al die arme vogels buiten en niemand die Hun kan troosten

Joshua
Joshua1 jan. 2023 - 10:21

Zoals bekend is, hebben vogels het al niet gemakkelijk, vanwege vogelgriep en andere ziektes, zoals Merels het Usutu-virus, etc., in aantallen afhankelijk van de vogelsoort (sterk) afnemen. Ook als gevolg van de effecten van klimaatsverandering, zoals bijvoorbeeld dat landvogels door droogte minder gemakkelijk aan drinkwater en voedsel kunnen komen. Uiteraard zijn er nog meer effecten door droogte en andere omstandigheden waar vogels last van hebben. Oplossingsrichtingen: geluidszonering rondom natuurterreinen. Vraag: De betekenis van het stedelijke gebied voor flora en fauna wordt steeds groter. Hoe dient daar ten aanzien van vuurwerk dan mee worden omgegaan?

Joshua
Joshua1 jan. 2023 - 10:19

Wat gaat volgende jaarwisseling gebeuren ten aanzien van het gebruik van vuurwerk? Niet iedereen wil dat er verbod komt. De politiek heeft hiervoor geen passende oplossing voor gevonden. Gemeenten zijn autonoom en kunnen afzonderlijk eigen keuzes daarin maken, maar dat zorgt voor onduidelijkheid bij het publiek, omdat in de ene gemeente wel en in de andere gemeente geen vuurwerk mag worden afgestoken. Waarom mag het in de ene gemeente wel vuurwerk worden afgestoken en in de andere gemeente niet? Leg dat maar eens goed uit! Volgens Natuurwet- en regelgeving moeten er voor heel veel zaken terecht toestemming worden gevraagd voor diverse soorten activiteiten in relatie tot aanwezige flora en fauna, maar voor het afsteken van vuurwerk kennelijk niet en/of wordt de betreffende wet- en regelgeving overtreden door degenen, die het vuurwerk afsteken en door degenen, die dienen te handhaven en toe te zien, maar dat niet afdoende doen en/of kunnen garanderen. Kennelijk moeten hierover rechters nog uitspraken gaan doen, ingeval dit nog niet eerder aan de rechter is voorgelegd? Op Oudejaarsdag 2022 rond het middaguur zag ik, dat in Haaren in de omgeving van de vestiging van het Noord-Brabants Landschap veel vogels door vuurwerk werden verstoord bij het zoeken naar voedsel en tegelijkertijd waren er ook nog 3 á 4 jagers aan het schieten op 'wild', waardoor de vogels ook werden verstoord. Op andere momenten komen daar ook nog illegale motorcrossers.