Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe bewijzen voor illegale pushbacks Frontex, directeur stapt op

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1043 keer bekeken
  •  
bootvluchtelingenfrontex

Fabrice Leggeri is opgestapt als directeur van het Europese grensagentschap Frontex. Het vertrek van de Fransman volgt op nieuwe bewijzen deze week dat Frontex betrokken is geweest bij het illegaal terugduwen van honderden vluchtelingen. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldde donderdag dat de illegale activiteiten zijn bijgehouden in een geheime database.

Frontex wordt al tijden beschuldigd van illegale pushbacks. Dit beleid is in strijd met internationale afspraken. Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) is om die reden al langere tijd bezig met een onderzoek naar het grensagentschap. Volgens het Franse tijdschrift Le Point zou uit het binnenkort te publiceren onderzoek blijken dat Leggeri het nodige te verwijten valt.

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik had de leiding over een onderzoek dat het Europees Parlement vorig jaar deed naar Frontex. Zij noemt het vertrek van de directeur in een reactie “een noodzakelijke eerste stap om schoon schip te maken”. Volgens haar is er echter meer nodig. “Ook de EU-landen moeten de regels naleven en elkaar aanspreken op schendingen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.