Joop

Meer dan 2.000 vluchtelingen dood door illegale terugduw-acties EU

  •    •  
05-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
Europe Migrants

© FILE - In this Friday, Feb. 28, 2020 file photo, migrants arrive with a dinghy accompanied by a Frontex vessel at the village of Skala Sikaminias, on the Greek island of Lesbos, after crossin

Sinds het begin van de coronapandemie hebben EU-lidstaten zeker 40.000 vluchtelingen tegengehouden. Daarbij zijn meer dan 2.000 mensen om het leven gekomen, meldt The Guardian. Ook minderjarige oorlogsvluchtelingen werden het slachtoffer van de illegale terugduw-acties.
Vluchtelingen worden zowel op zee als op land tegengehouden. Zo heeft de Kroatische politie sinds het begin van de pandemie zeker 18.000 vluchtelingen teruggestuurd richting Bosnië. Daarbij gaan de Kroatische autoriteiten bepaald niet zachtzinnig te werk. Agenten beroven, misbruiken en slaan vluchtelingen. Ook verklaren vluchtelingen dat de politie een rood kruis op hun hoofd spoot, zogenaamd om hen “te genezen van corona”.
Het terugduwen van vluchtelingen is in strijd met internationale afspraken, maar uit gegevens van de Verenigde Naties en NGO’s blijkt dat Europese landen zich er op grote schaal schuldig aan maken. Behalve Kroatië voeren ook Italië, Griekenland, Malta en Spanje sinds het begin van de pandemie een nog hardvochtiger migratiebeleid.
Met hulp van landen buiten de EU onderscheppen zij boten met vluchtelingen. De passagiers worden vervolgens in detentiecentra gedumpt. Ook gebeurt het dat de vluchtelingen worden beroofd en naakt worden achtergelaten op zee. Vorige zomer bleek al uit onderzoek van The New York Times dat Griekenland meer dan duizend vluchtelingen op open zee heeft achtergelaten.
Vorige maand negeerden de Italiaanse en Libische autoriteiten een noodoproep van een vluchtelingenboot in de Libische wateren. Enkele uren later trof een reddingsboot van een NGO tientallen doden aan in zee.
Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) is inmiddels een onderzoek gestart naar Frontex. De Europese grensbewaker wordt beschuldigd van intimidatie, misdragingen en illegale acties die erop gericht zijn om vluchtelingen ervan te weerhouden om de EU-kust te bereiken.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Uw Psychiator
Uw Psychiator6 mei 2021 - 10:09

Ja ja - dit chapiter op Joop gaat uiteraard over de zoveelste versie van menselijk geweld, afkeer, terreur, en geweld die alle het gevolg zijn van marktkapitalisme (kapitaalaccumulatie tot de dood aan toe, zelfvergroting, de illusies van onsterfelijkheid en oneindig genot). In mijn jonge jaren was de Middellandse Zee een oceaan van plezier, natuur, zwemmen, stranden, avontuur, verliefdheden, kamperen... wie kan ooit de schoonheid van Antibes, Juan-Les-Pins, of Nice vergeten? Of die van de Normandische kusten? Nu, ik schrijf 2021, doemt er weer een mogelijk gewapend conflict op, kijk hier maar, en denk aan de Falkland-oorlog: https://www.theguardian.com/uk-news/2021/may/06/uk-sends-gunboats-jersey-french-vessels-st-helier-brexit-fishing-rights Kapitalisme is niet het geneesmiddel van het communisme (alhoewel Rolandb Gilead, EenMening, en Poeha dit oprecht geloven - geestelijk leven ze niet in 2021, veeleer in 1980, de arme zielen). Liberalisme, kapitalisme, de zelfbevrijding uit de jaren '50 en '60 - al die stromingen uit dat wat wij 'De Verlichting' noemen, alles vergeten, alles voorbij. En het klimaat zelf zal een feitelijk eind maken aan al deze fantasieën).

Henk32
Henk326 mei 2021 - 7:13

Vreselijk hoe medogenloos mensen zijn. Terug duwen in zee en opnieuw aan hun lot overgelaten worden waar zeker ook jonge kinderen omkomen? En dan de rest nog, dit is maar een topje van de ijsberg van wat wij weten. Ik denk dat vluchtelingen sowieso wel heel bewust zijn van de risico's maar wagen erop. Ik vrees dat gewoonweg geen juiste oplossing is en bevolking in vele andere landen zullen mensen waarschijnlijk hetzelfde zeggen als hier dat er niet genoeg plek is. Het is afgrijselijk maar wat is de juiste oplossing? Ik vrees dat dit nooit zal ophouden.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew6 mei 2021 - 9:50

@Henk: Ik vrees dat dit nooit zal ophouden. ----------------------------------------------- Nou, in Australië is het wel opgehouden. Dit is even los van de discussie of het fair is om Europese (economische) migranten wel in een relatief leeg continent als Australië op te nemen, maar mensen uit veilig maar straatarm Zuid-Azië niet... Die discussie mag naar mijn mening best gevoerd worden, al hebben Australiërs daar natuurlijk wel het laatste woord in. Maar nogmaals, waar een wil is, is een weg. Het (figuurlijk) terugduwen kán dus wel.

Norsemen
Norsemen7 mei 2021 - 8:39

@Eric Tuurlijk kan terugduwen, en het zal misschien ook wel werken. Maar vluchtelingen ter plekke doodschieten kan ook, en zal ook werken.

Wilco4
Wilco45 mei 2021 - 16:45

Pan-Europese solidariteit is mbt dit vraagstuk ver te zoeken. Wij als t rijke noordwest Europa hebben t zuiden in de steek gelaten.

2 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend5 mei 2021 - 23:28

Ik heb toch sterk het idee dat Zuid Europa ons in Noord Europa in de steek laat door zich aan geen enkel verdrag te houden. Gewoon de EU splitsen in Zuid en Noord. Beetje triest die reacties hier, klagen over de woningmarkt, de verdringing op de arbeidsmarkt, de afbraak van de verzorgingsstaat en de klimaatcrisis, maar wel de halve wereld op deze postzegel onder zeeniveau willen toelaten. Politiek is keuzes maken, jij kunt niet de geit en de kool sparen.

Norsemen
Norsemen7 mei 2021 - 9:52

Zuid Europa laat Noord Europa in de steek? Hoe is het mogelijk dat mensen dit soort waanideeën hebben.

Joop den Uil
Joop den Uil5 mei 2021 - 16:13

Ik denk dat we nog maar een klein topje van de ijsberg weten wat er zich afspeelt in de middelandse zee, straat van gibraltar, nauw van calais en de georganiseerde bendes van mensen smokkelaars. De prioriteiten liggen waarschijnlijk elders van de overheden. Nederland moet wel erg aantrekkelijk zijn dat mensen zulke risico's willen nemen. Mevrouw Knol (en die Grapperhaus) zal er -ook al is zij demissionair- haar handen vol aan hebben.

1 Reactie
Gaitj
Gaitj5 mei 2021 - 20:05

De meeste mensen zijn onderweg naar Duitsland (Wir schaffen das) of Engeland vanwege de taal.

JasDon
JasDon5 mei 2021 - 15:36

The road to hell is paved with good intentions We hebben te maken met herkomstlanden die bewust niet meewerken aan de terugkeer van migranten, er zijn landen als Turkije die mensen met een vluchtelingenstatus op de boot of bus zetten naar de EU. We hebben binnen Nederland nauwelijks woonruimte, we moeten ons best doen om klimaatdoelstellingen te halen, met meer mensen blijven die alleen maar verder buiten bereik. Wat mij mag er binnen de EU wat harder worden opgetreden om illegale migratie tegen te gaan, maar ook tegen het doorreizen van vluchtelingen uit veilige landen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -5 mei 2021 - 15:08

Vluchtelingen kunnen gewoon via de Turkeye route Europa binnenkomen. Als nodig begeleid, dus een overtocht met krakkemige bootjes is voor hen niet nodig. Het warme en minder wind seizoen is begonnen dus de overtochten op de Middellandse Zee zullen nu wel sterk gaan toenemen. Me dunkt dat er nu eens vaart achter reguliering gezet moet worden van Griekse en EU zijde

Ivan61
Ivan615 mei 2021 - 13:02

VN beschouw ik niet als betrouwbare bron sorry. Srebrenica, Rwanda. Irak om te herinneren. Over China en Jemen zeg ik ook niks. En welke NGO zijn dat? Van wie krijgen zij geld om actief te blijven? Dat even ter zijde. Hier wordt oorzaak en gevolg door elkaar gehaald. Na 2015 en werden de muren neergezet en Kroatie en Griekeland moesten en moeten alles tegenhouden in de opdracht van EU. In mijn geboorteland Bosnie die altijd kruitvat is begint situatie nu beetje rustig te worden. Zo hebben zij deal met Pakistan dat zij eigen burgers terugnemen, De overheden daar hebben genoeg geld ontvangen om grens te beveiligen maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Nu begint dat ook enige vorm te krijgen. De meeste mensen die daar beland zijn komen uit veilige landen en maken weinig tot geen kans om asiel in Europa te krijgen. In Servie is de situatie vergelijkbaar met die in Bosnie alleen zij genieten hulp van Rusland en China. De lokale bevolking kan amper overleven laat staan dat corrupte staat iets wil doen voor gestrande mensen. Wij hebben hier over een grote menselijke ramp en wij willen hier niks van leren. De mensen die daar blijven steken moeten geholpen worden om ergere te voorkomen. Al die mensen hier naartoe halen is onrealistisch en kan op langere termijn voor grote ontwrichting zorgen. De landen van herkomst moeten ook gaan meewerken en voor eigen burgers gaan zorgen, EU toont eigen onvermogen omdat zij de muren laten staan en bepaalde landen willen niet meewerken aan opvang van de mensen. Het begin van oplossing zit in Brussel en New York hoofdkantoren van EU en VN. Zij doen niks en dat is grootste probleem. Het is nu moment dat machtige land vetorecht verliezen, Zij houden alles tegen niet de bevolking.

2 Reacties
Satya
Satya5 mei 2021 - 18:12

Mensenrechten mensen die daar op letten wantrouw jij volledig of niet? Erg benieuwd hoe dat komt. In Rwanda was sprake van verkeerd beleid maar dat heeft niet zozeer met een fout betreft gevaar inschatting te maken.

Ivan61
Ivan616 mei 2021 - 9:13

@ Satya, Jij haalt goede voorbeeld aan. Foute inschatting en 800.000 mensen zijn afgeslacht. Kort geleden werd bekend dat Mitterrand wegkeek en de rest van de wereld ook. Zulke " foute " inschattingen worden iets te vaak gemaakt vind je niet?

Rode druppel
Rode druppel5 mei 2021 - 11:26

Ik ben voor opvang van echte vluchtelingen. Economische vluchtelingen zijn wat mij betreft niet welkom. Deze mensen op die schepen hebben betaalt om hier te komen. Zijn dat echte vluchtelingen ? Je mag er dus vraagtekens bij zetten. Neemt niet weg dat Frontex geen levens in gevaar mag brengen. Wie een handelszone wil hebben met open grenzen moet de buitengrenzen goed bewaken. Wie dat niet kan of niet aan wil betalen moet Schengen opheffen.

13 Reacties
rvb2
rvb25 mei 2021 - 12:20

Je moet vooral de handel goed controleren. De mensen die over een denkbeeldig lijntje stappen moet je zo veel mogelijk met rust laten.

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 mei 2021 - 12:54

Wat zegt betalen voor je vlucht volgens jou precies over wel of niet 'echt' vluchteling zijn? En als je economische vluchtelingen niet wil opvangen, denk je dan dat er helemaal niets nodig is om oorzaken weg te nemen of dit in goede banen te leiden? Hoe zie je dat voor je?

Norsemen
Norsemen5 mei 2021 - 12:54

Een "echte" vluchteling. Wat kan ik me rot ergeren aan mensen die deze term gebruiken. Vaak zijn dit dezelfde mensen die al beginnen te janken als hun pakje shag met tien cent omhoog gaat, maar iemand die uit eigen land vlucht vanwege een totaal uitzichtloos bestaan anders dan oorlog een profiteur noemen.

Norsemen
Norsemen5 mei 2021 - 12:56

"Wie een handelszone wil hebben met open grenzen moet de buitengrenzen goed bewaken" En uit deze zin blijkt dat je niet weet wat een handelszone met open grenzen is.

Rode druppel
Rode druppel5 mei 2021 - 13:48

Le Chat Natuurlijk moet je de economische en sociale omstandigheden in hun thuisland drastisch verbeteren. Niet door geld er heen te sturen, maar economische welvaart ( bedrijven ) te brengen. Dan komt werkgelegenheid en vormt zich een middenklasse. Ook uit klimaat oogpunt is dit een goede zaak.

Rode druppel
Rode druppel5 mei 2021 - 13:52

Norsemen. Ik kan mij ontzettend ergeren aan mensen die reageren zonder argumenten. Voor mij is duidelijk dat dit land niet in staat is alle vluchtelingen op te vangen. Dus komt er een onderscheidt. Mensen in levensnood door geweld of vervolging krijgen van mij voorrang.

Thuiszitter
Thuiszitter5 mei 2021 - 16:02

Rode druppel - een vluchteling uit bv Syrië kan natuurlijk geld hebben overgehouden van wat hij of zij had opgebouwd in het land van herkomst. T’is en blijft een oorlogsvluchteling . Ik weet in ieder geval zeker dat er ook mensen vanuit dat oorlogsgebied op die bootjes zitten. Overigens is het natuurlijk schandalig om welk mens dan ook aan hun lot over te laten op zee in een gammelbootje daar ben je dan gelukkig mee eens.

Exkraker
Exkraker5 mei 2021 - 16:03

@Kat De oorzaak ligt vaak in corruptie en slecht bestuur in de landen van herkomst. Wat kan Nederland doen aan b8jvoorbeeld de puinhopen in Nigeria, Kenia of Libië?

HappyBuddha
HappyBuddha5 mei 2021 - 16:12

@Rode druppel 5 mei 2021 at 15:52 Norsemen. Voor mij is duidelijk dat dit land niet in staat is alle vluchtelingen op te vangen. Ze hoeven ook niet allemaal door Nederland opgevangen te worden. Daar zijn in Europa afspraken over gemaakt. Quota. Dus dat slaat helemaal nergens op , dat allemaal.

Kuifje3
Kuifje35 mei 2021 - 17:28

@Happy: Leuk hoor die afspraken, maar volgens mij zijn Duitsland en Nederland zo ongeveer de enigen die zich hieraan houden. @Rode Druppel: Ik denk dat Schengen binnenkort flink herzien gaat worden. De afspraak van de open grenzen werkt niet goed meer en is zwaar achterhaald. Europa zal terug moeten naar de tekentafel. Zo is ook het verdrag van Maastricht al een tijdje niet houdbaar.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 mei 2021 - 20:01

@Kuifje, Ik denk dat Schengen prima werkt. Het enige wat volgens mij niet werkt is het obeperkte recht op asielaanvraag. Die verdragen zijn tientallen jaren geleden gemaakt. Inmiddels is de wereldbevolking flink gegroeid en ook rijker en dus mobieler geworden. Het is evident dat iedereen die het zich kan veroorloven naar de beste plek wilt, m.a.w. NoordWest Europa. Hier worden de beste voorzieningen aangeboden. We worden tevens ook overspoeld met nepaanvragen van mensen die vervolgens vaak narigheid schoppen in de illegaliteit. Beperk het recht tot asielaanvraag tot een kleinere geografie bijv. geografisch Europa. Dat doen meer landen in de wereld. Iemand uit Somalië / Eritrea is ook veilig in Ethiopië, dan wel Sudan, dan wel Egypte. Ad hoc kunnen landen dan altijd mensen rechtstreeks uit vluchtelingenkampen op quota basis opnemen. Het huidige systeem is achterhaald en niet langer houdbaar.

Thuiszitter
Thuiszitter5 mei 2021 - 20:49

Kuifje - alleen Duitsland en Nederland houden zich daar aan ? Hoe kom je erbij , Duitsland staat inderdaad bovenaan maar wij echt niet op de tweede plaats. https://www.ser.nl/nl/thema/werkwijzer-vluchtelingen/feiten-en-cijfers/aantallen-herkomst

Norsemen
Norsemen7 mei 2021 - 9:59

Wel apart is dat mensen die zeggen dat landen als Ethiopië, Sudan en Egypte veilig zijn, zijn vaak dezelfde mensen die zeggen dat Nederland onveilig wordt door de komst van vluchtelingen/asielzoekers. Grappig dat ze voor zichzelf een heel ander criteria hanteren van veiligheid dan voor andere mensen.

Leontrotsky
Leontrotsky5 mei 2021 - 10:51

Er is een VN resolutie en VN ingrijpen nodig om de vluchtelingen toegang te geven tot de EU. Het Marrakesh pact wordt hiermee met voeten getreden door Italië en Griekenland en Spanje en hier dienen consequenties aan verbonden te worden. Het verdrag stipuleert heel nadrukkelijk dat vluchtelingen toegang dienen te krijgen tot Europa. Landen bovengenoemd zijn dan ook in overtreding.

8 Reacties
poeslief
poeslief5 mei 2021 - 11:01

Vluchtelingen of economische immigranten Leon? Of maakt dat voor jou geen verschil? Indien zo dan misbruik jij de - status van de - de echte vluchteling.

Piet Helmons
Piet Helmons5 mei 2021 - 12:47

Het Marrakech Pact was volgens de 2e kamer nadrukkelijk een verdrag waar geen rechten aan verbonden waren dus kan je ook nooit in overtreding zijn. Er staat ook in verdrag dat landen vluchtelingen die geen verblijfsvergunning krijgen moeten terugnemen maar dat wordt ook niet gedaan.

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 mei 2021 - 12:58

@poeslief Hoe stel je het verschil in vluchtmotieven vast als je op elkaar gepakte groepen in opblaasbootjes terug de zee in aan het duwen bent? En denk je echt dat degenen die een vluchteling beroven, mishandelen of verkrachten bezig zijn met het vaststellen van vluchtmotieven?

Hakkepuf
Hakkepuf5 mei 2021 - 18:02

Het Marrakeshverdrag voorziet ook in de terugkeer van uitgeprocedeerden. Laat nu net het land waar Marrakesh in ligt het verdrag aan zijn laars lappen. Nu is Den Haag, de stad van Vrede en Recht. We hebben aan de toeslagenaffaire kunnen zien dat Nederland met stip de grootste mensenrechtenschender van de EU is. Ik snap dan ook niet dat mensen naar Nederland willen vluchten.

poeslief
poeslief5 mei 2021 - 20:17

Een "de kip of het ei" dilemma Le Chat. Als ontmoedigt zou worden om economische vluchtelingen in de EU landen op te nemen hoeveel van die mensen zouden dan alle moeite, ontberingen, gevaar nog opbrengen Le Chat? Nu lijdt de vluchteling onder de gelukszoeker. Wanbeleid door de EU is 1 van de oorzaken. Grootschalige opvang in de regio en aldaar schiften wie wel en wie niet in aanmerking komen had deze humanitaire misstand kunnen voorkomen. Zou het een verbetering zijn als iemand zoals de bevlogen wereldverbeteraar Leon Trotski zich garant zou stellen voor een periode van 10 jaar voor een immigrant en deze in zijn huis opneemt voor die periode en deze immigrant wegwijs maakt, integreert zo gezegd? Practice what you preach.

Le Chat Botté
Le Chat Botté6 mei 2021 - 5:58

@poeslief Mijn punt is dat het onderscheid in vluchtmotief geen rechtvaardiging kan zijn voor de behandeling die de vluchtelingen krijgen. In een andere reactie laat ik zien wat de achtergrond is van het economisch vluchten: economische ongelijkheid tengevolge van scheve handelsregels en scheve internationale geldstromen. Zie https://therules.org/case-studies/inequality-video/

poeslief
poeslief6 mei 2021 - 7:56

@Le Chat Ik ben het met jouw eerste zin helemaal eens, daarover geen misverstand. De oorzaken zoals jij ze benoemt dienen dus aangepakt te worden. In NL maar ook in de rest van West-Europa hebben wij steeds meer en meer een diensteneconomie en specifieker is NL een handelsland en al eeuwen. De maakindustrie is voor een groot deel verplaatst naar China of het voormalige Oostblok maar ook andere outsourcing zoals callcenters naar bv. India. Hoe komt het dat men daar wel intern met oplossingen komt om stap voor stap een economie op te bouwen en in de gebieden/landen waar familie/clan/stam/religie (in die specifieke volgorde) belangen primair heersen dit niet schijnt te lukken? Ligt dat volgens jou alleen aan de verdragen die voor scheve verhoudingen zorgen? En wie heeft dan in naam van de benadeelde landen zijn/haar handtekening onder die verdragen gezet? Of moet het Westen alle wereldwijde problemen (bevoogdend) aanpakken en oplossen, en zo ja waarom dan?

Le Chat Botté
Le Chat Botté6 mei 2021 - 18:21

@poeslief Interessante vragen. Dank! [Ligt dat volgens jou alleen aan de verdragen die voor scheve verhoudingen zorgen?] Nee, ook de rente op schuldenlast debiliseert de ontwikkeling van talloze 'ontwikkelingslanden'. Ook geforceerde regime change, enabelen van corruptie, het oneigenlijk verkrijgen van mining rechten, e.d. spelen een rol. Om dit volledig te bespreken is een flink jaar politieke, economische en militaire geschiedenis als achtergrond een pré, maar ik denk dat ik binnen de mogelijkheden van dit medium iig de kern wel heb weergegeven. Ik wil dit larderen met eén klein snel geschetst voorbeeld: Somalië. Dit land ontbeerde een centrale regering. Westerse landen maakten hier misbruik van door met mega-trawlers de zee voor de kusten van Somalië leeg te roven en illegaal afval te dumpen. Vervolgens schreeuwde de westerse scheepvaarders moord en brand toen de wanhopig verarmde somalische vissers schepen gingen beroven om te kunnen overleven. [En wie heeft dan in naam van de benadeelde landen zijn/haar handtekening onder die verdragen gezet?] Niemand. Die gelegenheid werd hen niet geboden, of was een wassen neus. The game is rigged.

P Haan
P Haan5 mei 2021 - 10:27

Het zijn geen vluchtelingen, het zijn betalende reizigers. De reisbureaus maken misbruik van de eeuwenoude verplichting om te helpen als mensen op zee in nood zijn. En dat het nu zo ver gekomen is dat zeelui niet meer te hulp schieten is voor mij onbegrijpelijk. Ik denk dat we het meeste niet horen en mogen weten van de misstanden daar.

1 Reactie
Mokker
Mokker5 mei 2021 - 14:26

Ben ook verbaasd dat de NGOs zich voor het karretje van meedogenloze mensensmokkelaars laten spannen.

Phil2
Phil25 mei 2021 - 10:05

Mensen, en met name jongeren daar waar ze geboren en getogen zijn, uitzicht bieden. Maar ja, zolang we onze landbouwproducten dumpen in Afrika en daarmee locale landbouw en handel onmogelijk maken, en (illegale) wapenexport plaatvindt waardoor het recht van de sterkste en meest gecorrumpeerde geldt en conflicten blijven voortduren, zit het eerste er niet in.

4 Reacties
Klein zonnetje
Klein zonnetje5 mei 2021 - 10:26

Hoeveel landbouwproducten dumpen wij dan in Afrika. Kan er niets over vinden? En over wapenleveranties al helemaal niet.

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 mei 2021 - 13:07

@zonnetje Als je echt op zoek bent naar de oorzaken van economische vlucht, dan kan ik je wel op weg helpen: https://therules.org/case-studies/inequality-video/

Phil2
Phil26 mei 2021 - 7:23

@Kleinzonnetje Ga es wat lezen, joh! https://fairplaymovement.org/eu-food-exports-hinder-african-agricultural-development/ En waar denk je dat al die wapens vandaan komen? Niet uit een fabriek van enig Afrikaans land. Hieraan zijn EU landen natuurlijk niet als enige schuldig.

Klein zonnetje
Klein zonnetje6 mei 2021 - 9:02

Ah, dus ‘we’ is hierin het westen (inclusief China en Rusland) die de boel voor Afrika vergallen. Dacht even dat met ‘we’ Nederland bedoelt werd. Maar blijkbaar moet ik me aangesproken voelen voor wat de hele wereld Afrika aandoet.

Kuifje3
Kuifje35 mei 2021 - 9:38

Tussen 2014 en 2019 verdronken naar schatting ruim 15.000 vluchtelingen onderweg naar Europa. Dat zijn er dus 3.000 per jaar gemiddeld. Het beleid is keihard, maar per saldo is het resultaat dat er minder mensen verdrinken. Iedere vluchteling die verdrinkt is er een te veel. De discussie moet niet zijn of we ze wel of niet op zee moeten opvangen, maar hoe we kunnen voorkomen dat ze in gammele bootjes de overtocht proberen te maken. Maak jacht op mensensmokkelaars en regel kampementen aan de andere kant van het water. Maak daarbij ook duidelijk dat de kans op een toekomst hier minimaal is. Steeds meer landen in Europa accepteren helemaal geen vluchtelingen meer. Dat zijn niet uitsluitend de landen als Hongarije of Polen, maar zie ook het beleid van Denemarken. Dat is niet goed of fout, maar de huidige realiteit.

4 Reacties
rvb2
rvb25 mei 2021 - 10:48

We moeten ons afvragen of het niet beter is om een legaal alternatief te bieden, een echte veerdienst naar de EU dus. Waarom zouden buitenlandse mensen niet het recht hebben om naar de EU te komen? We zijn immers allemaal wereldburgers.

poeslief
poeslief5 mei 2021 - 11:11

@rvb Er bestaan geen wereldburgers. Er zijn wereldwijd wel heel veel onderdanen van heersers. De rechten van buitenlandse mensen (jouw idioom) zijn de plicht van de EU volgens jouw schrijven. Welke rechten hebben de EU burgers dan volgens jou of hebben die alleen plichten? En hoezo zouden landen die pas net zelf bevrijd zijn - Oost-Europa - en een economie aan het opbouwen zijn en heel veel arbeidsmigranten leveren in hemelsnaam verplicht voor jouw schuldgevoelens omtrent de westerse landen te moeten boeten?

Norsemen
Norsemen5 mei 2021 - 12:58

"Het beleid is keihard, maar per saldo is het resultaat dat er minder mensen verdrinken." Hoe kom je hierbij? Je moet niet alles geloven wat figuren zoals Wilders en Baudet zeggen.

Kuifje3
Kuifje35 mei 2021 - 17:20

@rvb: alles is natuurlijk beter dan mensen te laten verdrinken, maar een legale veerdienst gaat natuurlijk nooit gebeuren. Of u en ik nou voor zouden zijn of niet, een meerderheid voor dat voorstel is onmogelijk. @ norseman: ik weet niet wat Wilders en Baudet hiermee te maken hebben. Het is een simpele kwestie van logisch redeneren en rekenen. Het is ook geen kwestie van dat ik voor dit beleid zou zijn. Mensen zomaar over laten steken is verder minstens zo hardvochtig. Ik vind het geen van beiden een goede zaak net zo goed als ik een legale veerdienst niet zie zitten.

vdbemt
vdbemt5 mei 2021 - 9:20

Hierop (op deze hele vluchtelingesituatie) is nu de tekst van Tyler Rozema van vandaag (Mijn vragen over vrijheid) van toepassing: "Waarom worden mensen die vluchten voor geweld en oorlog in Nederland nog steeds zo veel gedemoniseerd? Waarom zijn niet meer mensen daar boos over en doen niet meer mensen daar wat tegen? Waarom gaat het bij hulp aan mensen die hulp nodig hebben alleen maar over hoe het voor Nederland zo pijnloos mogelijk blijft, en niet over hoe we de pijn van deze mensen het beste kunnen verzachten? Wat is ‘Dit nooit weer’ nog waard als het op veel plekken wel weer gebeurt?"

Exkraker
Exkraker5 mei 2021 - 9:20

Vluchtelingen of migranten? Je komt Spanje en Italië ook niet in zonder PCR-test, dus logisch.

9 Reacties
Karingin
Karingin5 mei 2021 - 9:45

Wat maakt dat uit? Sinds wanneer is iemands status een reden om hem te mishandelen of vermoorden? En wat als er 2 vluchtelingen tussen 10 migranten zitten, sla je er dan 8 in elkaar en verwelkom je die andere 2 met open armen? En hoe zie je dat? Als ik jou IRL tegenkom, zie ik dan aan je uiterlijk dat je een gewetenloze klootzak bent? En mag ik je dan slaan?

rvb2
rvb25 mei 2021 - 10:17

Logisch zou zijn om deze mensen gewoon toe te laten in de EU.

Klein zonnetje
Klein zonnetje5 mei 2021 - 10:38

@karingin, jij blinkt echt uit in tolerantie. Een voorbeeld voor ons allemaal. @rvb ik zit persoonlijk niet te wachten op 30 miljoen medelanders. We hebben enorm mazzel gehad hier geboren te worden en nu in vrijheid te mogen leven. Daar hoort ook bij dat we samen democratisch over onze toekomst kunnen/moeten beslissen. En niet iedereen is het eens over hoe die toekomst er uit moet zien, maar alleen met een beetje wederzijds respect kunnen we daar samen uitkomen.

Ik weet het wel
Ik weet het wel5 mei 2021 - 10:41

@Karingin Heel veel voor mij. Vluchtelingen zouden we zonder problemen moeten opnemen, dat zou veel beter geregeld moeten worden dan nu. Mensen die op zoek gaan naar een beter bestaan heb ik een veel groter probleem mee. Die kunnen we niet allemaal opnemen zonder problemen te krijgen met onze fragiele welvaartsstaat. Ik kies hier duidelijk voor het geluk van mijn kinderen, boven dat van mensen uit een ander contingent.

poeslief
poeslief5 mei 2021 - 10:57

Hoezo is "het logisch" om alle immigranten in de EU toe te laten @rvb? Want dat is wat jij bedoelt, het gevolg van jouw houding. In NL leven inmiddels heel veel mensen op straat, daklozen genaamd. Hoeveel van die slachtoffers heb jij in je huis gehuisvest en hen dezelfde rechten overhandigd over dat huis en alle spullen incl. een deel van jouw geld?

vdbemt
vdbemt5 mei 2021 - 13:10

@Klein zonnetje. Karingin blinkt inderdaad uit in tolerantie. Die vindt dat we vluchtelingen welkom moeten heten. En dat migranten, ook wel genaamd 'gelukszoekers', die hun leven op zee wagen voor een beter leven, nou niet bepaald gelukszoekers te noemen zijn en ook en levenswaardige plek mogen krijgen. Het toppunt van tolerantie, medeleven dus. Jij daarentegen prijst je geluk en wil dat niet delen. Waar haal je in godsnaam trouwens die 30 miljoen vandaan? Malloot. En dan pleiten voor wederzijds respect. Het kan niet gekker.

Cageman2
Cageman25 mei 2021 - 19:06

@vdbemt die 30 miljoen is eerder te laag ingeschat. Nigeria. Gaat van 200 naar 400 miljoen mensen in 30 jaar. 45% gaf aan graag te willen migreren in een recent PEW onderzoek. Sommetje kun je wel afmaken neem ik aan. Nu de wat moeilijkere sommen. Hoeveel tot de sociale vangnetten instortten? Hoeveel tot de sociale cohesie instort? Harde realiteit staat wensdenken weleens in de weg.

vdbemt
vdbemt6 mei 2021 - 15:28

@Cageman. "Nu de wat moeilijkere sommen. Hoeveel tot de sociale vangnetten instortten? Hoeveel tot de sociale cohesie instort? Harde realiteit staat wensdenken weleens in de weg." Een heel makkelijk sommetje. Ik kan 1 iemand noemen waar je, zonder veel (echte) pijn 2 miljoen kunt weghalen. De CEO van KLM. Wel staatssubsidie genieten van zowel nederland la s Frankrijk. Ook vele mensen ontslaan, want 'we kunnen niet anders'. En evengoed 2 miljoen bonus incasseren. Een extraatje dus. Boeven de miljoenen die hij al jaarlijks verdient. 1 persoon. Van dit soort lieden hebben we er veel. Ook nog eens door ons liberale kabinet geholpen. Stop toch met die onzin van 'waar moeten we dat vandaan halen.' En sociale vangnetten die instorten. Onder liberaal IS het al ingestort. Er is geld zat. Het mag alleen wat beter verdeeld worden. Al was het alleen maar om levens te redden.

Satya
Satya7 mei 2021 - 4:51

Cageman De 3e wereld betaald die sociale vangnetten. Dat is een lastig maar goed te berekenen som. Waar extreem rechts altijd aan voorbij gaat.