Joop

Nieuwe acties zullen het imago van de boeren geen goed doen

  •  
10-10-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
varkens
Er was veel steun voor de acties van de boeren op 1 oktober, maar het is de vraag of dat een volgende keer weer zo zal zijn. Het publiek lijkt zich de stalbranden, fipronilcrisis en subsidies voor de agro-industrie weer te herinneren.
De blokkeerboeren van 1 oktober slaan weer toe. Ze noemen zich in rond Hollands ‘Farmers Defence Force’- de ‘Vermoorde Onschuld’ was beter geweest – en trekken volgende week woensdag naar het Binnenhof.
Ook bij het RIVM in Bilthoven zal worden geprotesteerd. Dit Rijksinstituut doet volgens hen niet op de juiste manier onderzoek naar de stikstofcrisis. Ik ben het wel een beetje met hen eens. Het gat niet alleen maar om de enorme uitstoot van koeien. Denk ook aan de uitstoot van al die transporten van vee en veevoer. Die vervuilende stookolieboten die soja en mais hierheen over de oceaan voeren. Meer dan de gemiddelde Nederlander houden ze van SUV’s en RAM Vans en zo te zien ook van vuurwerk. Dat zou de RIVM inderdaad ook moeten meenemen als het om de schadelijkheid van onze agro-industrie gaat. Het is te lief voor boeren.
Farmers Defence Force neemt het nu ook op voor nertsenfokkers. Die weten al jaren dat zij hun bedrijf moeten moderniseren, maar willen meer geld. Dit laatste betekent dat het de Defence Force niet meer gaat om opkomen voor hun eigen belang, maar om een boerenoorlog tegen alles wat in hun ogen met milieubeweging, diervriendelijkheid en polderpolitiek te maken heeft.
Grootste file ooit Het zal het imago van de boeren geen goed doen. Terwijl hun PR rond 1 oktober klonk als een klok (deels betaald door megaconcerns als Vion, De Heus en For Farmers; die weten hoe de hazen lopen).
De grootste file ooit gecreëerd. Hekken omvergereden op het Malieveld, zodat daar honderden tractors heen konden in plaats van 75, een kritisch D66-Kamerlid geschoffeerd en zijn collega’s van DENK, die de actie nota bene kwamen steunen, van het terrein proberen te jagen: ‘Ga terug naar je eigen land.’ Desondanks bleken media en publieke opinie hen zowaar te steunen. Heel anders dan de klimaatdemonstranten in Amsterdam. Het boerentheater heeft zich geframed als een nostalgisch cultureel erfgoed.
Wat voor de bankier niet slaagde – de situatie omdraaien en zichzelf in een slachtoffer omtoveren – lijkt de boeren kennelijk gelukt.
Onaanvaardbaar grote hoeveelheid mest Maar net als de bankiers hebben zij de huidige situatie vooral aan zichzelf te wijten. Toen de EU-melkquota werden afgeschaft, werden de veeboeren van diverse kanten en lang van tevoren – ook door de verantwoordelijke staatssecretaris Dijksma – gewaarschuwd om niet massaal koeien aan te schaffen. Want dat zou tot een onaanvaardbaar grote hoeveelheid mest leiden. Dat zou de EU volgens haar nooit tolereren, want die heeft Nederland wat de mest betrof al een uitzonderingspositie gegund.
Maar de boeren kochten koeien en bouwden stallen. Onder leiding van het LTO rekenden ze zich rijk. Het kabinet dat in 2017 aantrad, bestond immers uit de ondernemerspartijen VVD en D66 en de boerenpartijen CDA en ChristenUnie, in dit dossier bovendien gedoogd door PVV, FvD, DENK en SGP. Rutte III lobbyde zich suf in Brussel voor de mestboeren.
Maar de EU bleek niet te vermurwen, de Raad van State hield de regering aan de Europese regels, D66 herinnerde zich dat de partij ook over een milieu-agenda beschikte en Remkes adviseerde krimp. In veel ogen too little and too late, maar voor boeren sloeg deze uitspraak erin: ‘Daarbij mag niet onbenoemd blijven dat de veehouderij binnen Nederland nog altijd veruit de grootste veroorzaker is van ammoniakemissie.’
Pikant dat de Defence Force volgende week Johan Remkes tegenkomt als Haagse interimburgemeester.
Jijbakken Media en publiek lijken de afgelopen dagen een beetje wakker te zijn geworden. De jijbakken van de agro-industrie – ‘stop met vliegen; jij wilt goed vlees en goedkope groenten’ – en de leugens en halve waarheden – ‘wij voeden Nederland’, ‘weilanden verminderen de CO2-uitstoot’, ‘één boer biedt werk aan tien man’ – worden niet zo vaak meer gereproduceerd.
Het overgrote deel van het vlees wordt geëxporteerd. Driekwart van de Nederlandse varkens gaat naar het buitenland, een groot deel van de koeien en de zuivel wordt eveneens verscheept naar buurlanden en naar Azië en Amerika. Evengoed importeert Nederland. In 2018 stond tegenover 90,3 miljard euro aan export, 61,4 miljard aan import van agrarische producten. Soja en mais uit de platgebrande regenwouden bijvoorbeeld, via de uiterst vervuilende stookolieschepen. Is dat misschien de circulaire landbouw van Carola Schouten?
Bovenmodaal inkomen Men lijkt zich de stalbranden weer te herinneren. 176.000 dode dieren dit jaar. En de fipronilcrisis, waarbij zo’n anderhalf miljoen kippen werden geruimd. Dit middel was illegaal, maar de boeren die het illegale middel Fipronil hebben gebruikt geven deze week overheid de schuld. Het zal de boerenoorlog geen goed doen.
De cijfers van de Algemene Rekenkamer en het CBS beginnen in te dalen. Volgens de Algemene Rekenkamer gaat tweederde van de Europese inkomenssteun voor Nederlandse boeren naar agrariërs met een bovenmodaal inkomen. Die zullen we dan ook nooit in Boer zoekt vrouw zien. Zestig procent van de boeren heeft mede dankzij deze subsidies een hoger inkomen dan de doorsnee werkende Nederlander.
Het zijn er nogal wat, die subsidies. Niet alleen Europees, maar ook lokaal, regionaal, provinciaal en nationaal. Ik noem er een paar. Subsidie voor slecht weer, asbestverwijdering, beveiliging, innovatie, bodemkwaliteit, Jonge Landbouwers en natuurbeheer. Ik vergat bijna de ‘Instandhouding’. Als een groentewinkel, bakker of slagerij in de problemen komt, die al generaties door dezelfde familie wordt gedreven, houdt de betreffende gemeente de ogen droog. Kan gebeuren, een bedrijfsrisico immers. Maar met een paar generaties boeren moet en zal een bedrijf in stand worden gehouden!
Onderbetaalde Polen Bij mij in de Achterhoek wonen veel sappelende boeren. Die staan overigens niet met ‘hun poten in de klei’, maar in het zand. Sommige telen biologisch en zitten daar niet zo mee, want hun afzetgebied groeit langzaam maar gestaag. Andere beschikken niet over de middelen en mogelijkheden om uit te breiden, want alleen op een grote schaal rendeert de agro-industrie. Volgens het CBS is ‘18 procent van de boeren is miljonair’.
Die staan nooit met hun poten in de grond, maar hebben verscheidene agrobedrijven, soms ook in het buitenland. Een paar onderbetaalde Polen in een caravan runnen de megastallen. Laten we dan ook ophouden met in dit dossier over ‘boeren’ te spreken. Die vormen een constructie. Van Yvonne Jaspers’ – vorstelijk betaald door For Farmers – programma Boer zoekt vrouw tot en met de acteurs uit het zelfgeschreven boerentheater van de laatste weken.
Oerend gevaarlijk Hun scenario bestaat overigens al meer dan veertig jaar.
Een Achterhoekse jongen studeerde aan een Twentse kunstacademie en ging vervolgens naar Amsterdam om het te maken. Dat lukt niet en hij keerde beteuterd terug in het oosten. Daar speelde hij met vrienden in een Engelstalig bandje. Toen een los nummer in dialect bij het publiek aansloeg, besloot de band voortaan alles in dialect te zingen. De boerenrock was geboren, met boerse bijnamen voor de bandleden, met kleding die daarbij werd uitgezocht, plus elementen uit de plattelandsfeestcultuur. Dat kon, in de tijd van het postmodernisme in de kunst. Maar postmodernisme in de reële samenleving is Oerend gevaarlijk.
Een persoonlijke noot. Ik heb in mijn jeugd vaak op de boerderij van mijn grootvader gelogeerd en daar ook meegeholpen. Mijn lievelingsoom was tuinder. Het is volkomen irrelevant, maar ik hoop voortaan van het reaguurdersgezeik af te zijn dat ik een onwetende Randstedeling ben (die zich laat misleiden door idiote fanatici).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (118)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2019 - 8:42

Volgens mij zijn ze losgebroken. Dan bedoel ik niet de koeien maar de boeren!

Katootje2
Katootje211 okt. 2019 - 19:06

FransAkkermans1947: "Samengevat komt het neer op pleiten voor minder, minder, minder boeren." Een duidelijk bewijs dat hij gewoon niet snapt waar het over gaat. Er is geen enkel bezwaar tegen meer boeren, die kleinschaliger en duurzaam werken aan meer natuur in plaats van minder. Met de huidige kennis levert dat meer dan voldoende op om de Nederlandse bevolking te voeden.

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 okt. 2019 - 10:08

Een belangrijke nuancering. Wilders cs heeft ook niets tegen moslims, wel tegen de islam. Als hij 'minder moslims' roept bedoelt hij natuurlijk criminele moslims.

Karingin
Karingin12 okt. 2019 - 20:01

Zo, die Frans, je laat je wel kennen zeg. Wilders had 't over Marokkanen, maar jij gebruikt het woord moslims. Dus je doet er nog een schepje bovenop zelfs. Holy crap.

Katootje2
Katootje212 okt. 2019 - 23:32

De Vleeslijn - https://www.youtube.com/watch?v=XlXbdERcPDY

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 okt. 2019 - 14:20

@Karingin U heeft gelijk, Wilders had het over Marokkanen. Hoe kom ik erbij dat hij iets tegen moslims heeft? @Katootje Het blijft leuk.

Karingin
Karingin13 okt. 2019 - 20:43

Frans: Ik geef alleen maar aan dat je zaken door elkaar haalt. En dat je de zaak Wilders en zijn hetze tegen bepaalde bevolkingsgroepen blijkbaar ondersteunt. Die suggestie wek je in elk geval met je opmerking.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2019 - 15:10

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 okt. 2019 - 18:08

Afpersen, chanteren zijn misdrijven. Ik was er niet bij maar de politie wel. Is er aangifte gedaan?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 okt. 2019 - 21:00

U constateert een misdrijf, niet ik.

Tom7
Tom712 okt. 2019 - 4:16

Ikzelf, zomaaar een hypothetische vraag? Zeg je hebt een huis, je hent besloten er over een aanbouw bij te laten zetten, bijvoorbeeld wegens gezinsuitbreiding of studerende kinderen. Ondertussen heb je tekeningen laten maken die goedgekeurd zijn door de gemeente. Bouwvergunning is verleend en opdracht is verleend aan een aannemer.er zijn dus kosten gemaakt en verwachtingen die geschept zijn. ingevuld. Dan hoor je via via dat ergens iemand de regels anders gaat interpreteren, en daar een andere invulling aangeeft. Zonder overleg wordt besloten dat je niet mag bouwen. In feite wordt je dan bestolen toch? In Friesland houden ze niet van dat soort praktijken, het maakt ook niet uit wie dat doet. Want in dit geval was het een bestuurder van de FNP die ze bij zijn balletjes hebben gepakt.????

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 okt. 2019 - 10:10

Het is wat anders als die boeren de democratische gang van zaken zouden hebben verstoord of onmogelijk gemaakt. Maar daar heb ik niet van vernomen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 okt. 2019 - 11:25

Het is wel degelijk chantage. Door met honderden trekkers een stad volledig vast te laten hopen en te dreigen niet weg te gaan voordat de maatregelen van tafel zijn. Er zaten tientallen mensen met kinderen in hun auto vast in diverse parkeergarages. Toen ze na uren eindelijk konden vertrekken moesten ze opnieuw afrekenen. En dan heb je het over bedragen van 30 euro of meer. Leuk die boeren. Het openbaar vervoer functioneerde niet meer. Mensen kwamen te laat op hun werk. De mensen die met de boeren in discussie wilden over dit schandalige gedoe werden door agenten afgevoerd uit angst voor geweld van de boeren. Je had ze moeten zien staan met hun triomfantelijke koppen over zoveel vertoon van macht. Natuurlijk was dit chantage. Wat kon die arme gedeputeerde Kramer anders doen dan toegeven? Had hij dat niet gedaan dan was de zaak geëscaleerd.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 okt. 2019 - 12:10

Tom, denk je nu echt dat de boeren of hn organisaties niet op de hoogte waren van de voorstellen? Ze waren zelf bij de werkgroepen aanwezig. De boerenlobby is een groot speler in het politieke veld. Ze behoren samen met de tabaks- en de farmaceutische industrie tot de sterkste lobby groepen. Niet alleen in Nederland, wereldwijd zijn ze actief. Er gaan miljarden om in die business. Ze wisten precies wat er aan zat te komen. Hun acties lijken spontaan maar zijn minutieus voorbereid, al maanden geleden. De boer in jouw hypothetische voorbeeld bestaat niet of hij doet zich dommer voor dan hij is. Je voorbeeld laat zien hoe makkelijk mensen in het boerenbedrog trappen.

Tom7
Tom712 okt. 2019 - 20:55

Hierbij nog wat onderbouwing. https://www.lc.nl/friesland/leeuwarden/Boeren-kwaad-op-gedeputeerde-Kramer-Pleuris-is-uitgebroken-24913018.html

Gefaald
Gefaald11 okt. 2019 - 14:15

We hebben 10 miljard mensen te voeden binnenkort. Dat kan niet met biologische landbouw, want daarvoor is zoveel grondoppervalk nodig dat de aarde op raakt. Landbouw zal geïntensiveerd moeten worden om alle mensen te voeden, anders zal er weinig natuur meer over blijven. Dit is de realiteit die linkse sneeuwvlokjes niet willen begrijpen. Dombo's.

2 Reacties
Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 18:40

Dít is de realiteit: "Het aandeel van ons land in de wereldwijde productie van zuivel is 1,8%, van vlees 1,1% en van plantaardig 0,24%, zo werd onlangs berekend. Met ons aandeel in het wereldwijde landbouwoppervlak van 0,04% is dat relatief gezien natuurlijk nog heel aardig, maar de wereld is dus bepaald niet afhankelijk van wat wij hier op dit gebied zelf produceren." Dombo.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 okt. 2019 - 21:31

'We hebben 10 miljard mensen te voeden binnenkort.' Och arme, moeten we nu ineens voor de hele wereld opdraaien terwijl jij normaliter pleit voor opvang in eigen regio en grenzen dicht. NL heeft 17 miljoen monden te voeden en dat lukt zelfs al zouden we de veestapel halveren nog steeds riant.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2019 - 12:01

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 14:06

@ oma-oeverloos Jij schrijft: Wat ook de heer den Boef maar niet lijkt te begrijpen …. Ik denk dat jij veel gewoon niet begrijpt. Want boeren die in de ingekrompen vee stapel fatsoenlijk gaan produceren kunnen leveren aan de Nederlandse markt. En dus niet op de internationale markt waar een gigantische concurrentie op prijs plaatsvindt. Immers de producten gaan de hele wereld over. Door de logistieke processen te vereenvoudigen, de grondstoffen en mest lokaal te verwerken, lokale verkoop, veel minder vreemd vermogen en een veel lagere rente en een hogere prijs ontstaat een totaal nieuwe business case. Die heel goed als resultaat kan hebben dat veel minder koeien veel meer inkomen gaat opleveren. Er zijn meer varianten dan jij denkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2019 - 9:13

Er kan nog gekozen worden, ook voor het worst case scenario, waarbij alleen de grote internationaal opererende spelers in de agrobusiness overblijven.

korheiden2
korheiden211 okt. 2019 - 9:58

Ik denk dat de boeren zo langzamerhand maling hebben aan hun imago en zich vooral bezorgd maken over de toekomst van hun bedrijven, waarvan er zeer velen moeten verdwijnen. Dan kun je uitgekocht worden, maar er komen ook emoties bij. Volgens mij staat dierenwelzijn in ons land op een hoog niveau. De wereld zal niet minder vlees gaan eten, alleen komt het dan ergens anders vandaan. Ik las ergens dat het hier gaat om 800000 arbeidsplaatsen, m.a.w. één boer houdt tien andere mensen aan het werk. Dat laat onverlet dat er nog steeds aandacht moet zijn voor de zeer grote megabedrijven, stalbranden e.d. Maar nu lijkt het of de regering van vele boeren af wil. Bijdeweg, nertsenfokkers wordt niet verzocht te moderniseren, ze moeten gewoon weg. Nederland wil geen fokkers van bont. Andere landen zullen het gat dat Nederland achterlaat graag opvullen. Waarschijnlijk minder diervriendelijk.

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 14:11

@ korheiden Jij schrijft: Ik las ergens dat het hier gaat om 800000 arbeidsplaatsen, m.a.w. één boer houdt tien andere mensen aan het werk. En jij gelooft dat? Waar werken die 10 dan? En die huurt de boer in? Hij koopt diensten in per jaar van minimaal 500.000 euro? Van welke opbrengst? Of in zijn productieketen zijn dedicated 10 mensen voor 1 boer bezig? Volgens mij laat jij jezelf iets ergs raars aanpraten. Als je trouwens denkt dat nertsen hier diervriendelijk gefokt worden moet ik je teleurstellen. Dat maakt dus helemaal niets uit. Laten we het vertrek van die fokkers vieren met het nooit meer dargen van bont.

korheiden2
korheiden211 okt. 2019 - 16:34

@Daan : Het stond in het AD. Het gaat m.i. vooral om de vele bedrijfstakken die met boeren te maken hebben, zoals transporteurs, slagers, bakkers, machineleveranciers, zuivelcoöperaties enzovoorts. Ik ben tegen het dragen van bont, maar ik denk echt dat andere landen heus door zullen gaan met de handel hierin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2019 - 18:32

Nertsen diervriendelijk houden in kooien kan helemaal niet. Dat beest heeft zwemwater nodigen flink wat ruimte.

Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 18:35

Het zijn 180.000 arbeidsplaatsen, waarvan een groot deel door migranten wordt ingevuld Kor, en dat laatste weet je best. Die we nauwelijks kunnen huisvesten, dus dat probleem los je ook deels op als we minderen. Bovendien wordt steeds meer geautomatiseerd, dus de werkgelegenheid wordt al jaren minder. Wat betreft ons aandeel in de wereldwijde vleesproductie: 1,1%. Nou jij weer.

DaanOuwens
DaanOuwens12 okt. 2019 - 9:07

@ korheiden Jij schrijft: Het stond in het AD. Het gaat m.i. vooral om de vele bedrijfstakken die met boeren te maken hebben, Dat zal vast. Maar een hoogbejaarde in een verpleeghuis houdt er dan zeker 20 aan het werk. Haar verzorgenden en verpleegkundigen, het keukenpersoneel, de schoonmakers, het management, het vervoer op maat, de artsen, de ergo en fysiotherapeut, de activiteitenbegeleiding. Ik neem aan dat ik je verder niet hoef uit te leggen dat dit dus onzin is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2019 - 10:01

Bedrijven zoals slachthuisgigant Vion (omzet 4,6 miljard euro), veevoerdersgigant De Heus (omzet bijna 3 miljard euro) bieden banen maar het is de vraag wie er feitelijk werken. In de slachthuizen wordt slechtbetaald en onprettig werk verricht door oa. Polen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2019 - 10:02

https://www.groene.nl/artikel/heya-kilo-s-knallen

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 okt. 2019 - 11:21

@Kortheiden Bakkers en slagers, winkelbedrijven enz. tellen niet mee in het agrocomplex. Hier een samenvatting van de WUR over hoe ze dit benaderen. (https://www.agrimatie.nl/themaResultaat.aspx?subpubID=2232&sectorID=2243&themaID=2280&indicatorID=2919). Wel grappig is dat de export in de tijd van de gulden nog als een verdienste werd gezien omdat dat buitenlandse deviezen opleverde waarmee import mogelijk werd gemaakt. Dat in sinds de Euro niet meer nodig. Veel ontwikkelingslanden zitten natuurlijk nog wel in die situatie.

WillemdeGroot
WillemdeGroot11 okt. 2019 - 9:48

.... en uiteindelijk beland je bij de constatering dat de (meeste) boeren slachtoffer zijn van de politiek waaraan ze ook zelf volop (met hun stemgedrag en hun kortzichtigheid) hebben meegewerkt: groter, meer, nog meer, winst, economie eerst, banken, vrije markt, bevoorrechten multinationals, neoliberalisme, kleinere overheid, grotere vrijheid, enz., enz., enz. En toch, ook zij zijn slachtoffer van de kortzichtigheid en het opportunisme van de door ons gekozen overheid.

2 Reacties
korheiden2
korheiden212 okt. 2019 - 9:39

@Karingin : Ik heb het nog even nagezocht. Wat blijkt? Ik zat er naast. Het juiste aantal moet zijn 600000. Bijgaand het artikel uit het AD : https://www.ad.nl/binnenland/zo-belangrijk-zijn-boeren-elke-boer-houdt-tien-mensen-aan-het-werk-in-nederland~a3ac5bc1/

Karingin
Karingin12 okt. 2019 - 19:50

Kor: Nee. Het zijn er 180.000 en worden er steeds minder. Ik weet niet waar die 600.000 van het AD op gebaseerd zijn, maar ik vermoed dat dat voor een groot deel producenten van bijv. landbouwapparatuur betreft. Die worden niet direct getroffen als we hier de veestapel verminderen. Mijn cijfers komen van https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2017/8/Landbouw-als-economische-motor-166247E/ en dat vind ik een iets betrouwbaardere bron dan het AD.

Buitenstaander
Buitenstaander11 okt. 2019 - 9:32

We kunnen wel een beetje 'moreel' gaan lopen te doen, maar we waren er met z'n allen (als politiek) bij en hebben er jaren economisch van geprofiteerd, we waren immers nr 2 in de wereld qua export en opbrengst. En hoe hebben diverse maatregelen de boeren niet aangezet om te produceren zoals ze nu doen? En dan nu het hele stikstof verhaal gebruiken om tegelijkertijd, heel 'verhullend' eigenlijk de wens van veel actiegroepen door te voeren dat we naar kleinschaligheid willen en bio.…. De rekening van dat geheel, want tot nu toe bracht t veel op, die beantwoorden we liever even niet, maar we willen wel meer geld voor Zorg, Onderwijs etc. En iedereen moet een huis kunnen kopen…..

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 12:28

@ Norm Jij schrijft: We kunnen wel een beetje ‘moreel’ gaan lopen te doen, maar we waren er met z’n allen (als politiek) bij en hebben er jaren economisch van geprofiteerd, Wie is nou "we"? Ik niet. Ik vond de manier waarop de bio-industrie groeide altijd al belachelijk. En zo zijn er velen. We is hier "jij". En spreek dan ook namens jezelf en schuif mij geen zaken in mijn schoenen waar jij aan schuldig bent. Voor mij was de eerste keer dat ik besefte dat dit verkeerd was het moment dat duidelijk werd dat onze haringvissers de Noordzee hadden leeggevist en dat het dus noodzakelijk werd de haringvloot op te leggen. Blijkbaar kon je zo met de natuur omgaan dat je je eigen broodwinning kapot kon maken. Vanaf dat moment liep ik tegen een eindeloze reeks van excessen aan waarin op grote schaal werd geproduceerd ten koste van de natuur. De kistkalveren, de reeks slachtfraude gevallen, de Q-koorts, het Roundup gebruik, de champignontelers die hun eigen sector kapot maakten, het mishandelen van slachtvarkens. En nu weer op zee de fraude met het motorvermogen. het is een vreselijk slechte gewetenloze vorm van ondernemerschap, slechter dan veel multinationals. Over decennia is de reeks eindeloos. Met als rode draad. Wij doen wat we willen en regels zijn er niet voor ons. Dat is het signaal van "hen". Dat jij hier nog durft op te schrijven dat de agrarische sector in economisch opzicht bijdraagt aan zorg en onderwijs is belachelijk. De sector leeft van gefinancierde investeringen en betaalt dus nauwelijks belasting. Een boer kan heel goed als miljonair aan zijn pensioen beginnen zonder ooit netto betaler te zijn geweest.

korheiden2
korheiden213 okt. 2019 - 8:50

@Karingin : Tsja. Is het AD minder betrouwbaar dan de door jou aangehaalde website? Weet ik niet. Ook 180000 lijkt me nog een fors getal.

Karingin
Karingin13 okt. 2019 - 20:35

Kor: Vermoeiend dat je echt altijd onder de verkeerde draad reageert. En ja, de door mij aangehaald site is betrouwbaarder, want dat is een toelichting van het CBS. Verder heb ik mijn stelling wel voldoende onderbouwd lijkt me, waarom geef je daar geen inhoudelijk antwoord op?

korheiden2
korheiden214 okt. 2019 - 10:36

@Karingin : Ik klik steeds op de dichtstbijzijnde 'beantwoorden'knop. Maar goed, je gaat er dus vanuit dat het om 180000 arbeidsplaatsen gaat waarvan een groot deel door illegalen wordt ingevuld. Dat is evengoed een aanname. Maar toch : sanering van het boerenbedrijf zal, naast flink wat emotionele problemen (ja, er zijn boeren met hart voor hun zaak), toch flink wat werkloosheid gaan opleveren. De Staat der Nederlanden verdient jaarlijks miljarden aan onze boeren. Een aantal boeren zal moeten worden uitgekocht. Hoeveel gaat dat kosten? Wat gaan die boeren daarna doen? Ik vind dat over deze problematiek wel gemakkelijk wordt heengewalst.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 okt. 2019 - 8:27

' Het is te lief voor boeren.' ' Het is volkomen irrelevant, maar ik hoop voortaan van het reaguurdersgezeik af te zijn dat ik een onwetende Randstedeling ben (die zich laat misleiden door idiote fanatici).' Probleem is dat het milieu en het boerenbedrijf niet op houdt bij de grens, en zelfs niet bij de buitengrenzen van Europa. Dat de foute stikstof niet wenselijk is, lijkt me navenant. Maar de boel hier om zeep helpen en dan vervolgens vh buitenland afhankelijk worden lijkt me geen goed plan, dat is naïef zijn in het kwadraat. Nobel, maar een weg met ons cultuur helpt geen steek. Ik dacht even dat het volgende om een 1-aprilgrap ging, niet dus: https://www.ad.nl/buitenland/china-fokt-varkens-zo-groot-als-ijsberen-om-vleestekort-op-te-vangen~a8ed3010/ China verwacht een tekort van 10 miljoen ton varkensvlees per jaar, meer dan er nu wereldwijd verhandeld wordt. De enige manier om NL leefbaar te houden is in te zetten op technologische vooruitgang, een andere manier is kansloos. Hier wat minder vlees eten of de auto laten staan of een kleiner boerenbedrijf, het is niet genoeg. Er is structureel veel meer nodig dan dit, op alle vlakken.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2019 - 9:39

China is verantwoordelijk voor de eigen voedselvoorziening. Niet iedere vraag vereist een aanbod. Nederlandse boeren zijn ook niet verplicht ze zuiveltoetjes te leveren.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 okt. 2019 - 10:49

Je mist mijn punt. Het gaat erom dat NL nietig is in vergelijk met de rest. Bovenstaand vraagstuk maakt deel uit vh grote milieuvraagstuk en dat is geen lokaal probleem

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 12:33

@ RaymondenJoop Jij schrijft: Je mist mijn punt. Het gaat erom dat NL nietig is in vergelijk met de rest. Jij mist het punt. Nederland is met zijn oppervlakte van een postzegel een mondiale speler op het gebied van productie, export en vervuiling. Laat die boeren in China gaat produceren en laat de Chinese bevolking gevoed worden door de boeren daar. En laat hen ook hun deel in het mondiale milieuprobleem oplossen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2019 - 13:15

Gewoon doorgaan met locaal natuur en milieu verpesten omdat de Chinezen meer varkensvlees willen eten?

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 okt. 2019 - 16:53

@Daan Efficient is NL zeker, maar niet mondiaal.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2019 - 7:38

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2019 - 9:33

Ja stel je voor dat halvering van veestapel zou leiden tot een lotsverbetering van de overblijvende helft! De Randstad wordt uitgebreid en de dieren blijven opgesloten in megastallen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 okt. 2019 - 7:17

Wat lees ik toch een haat bij veel mensen hier tegen de boeren. Ja, er gaan dingen mis, die moeten verbeterd worden, maar deze onredelijke haat van o.a DaanOuwens, Katootje, Karingin e.a. doet me toch erg denken aan Wilders c.s. Waar Wilders de misstanden onder een deel van de Marokkanen aangrijpt om een hele bevolkingsgroep te stigmatiseren met het idee ze uit de maatschappij te verwijderen doet deze groep hetzelfde met een andere bevolkingsgroep. Volkomen schaamteloos wordt deze haat hier geplaatst terwijl de haat tegen mensen met een kleurtje of een ander geloof terecht niet geplaatst wordt. Haat blijft echter haat in mijn ogen en zou niet geplaatst moeten worden, iets met haatzaaien of zo...

10 Reacties
Katootje2
Katootje211 okt. 2019 - 8:21

Wat lul je nou toch man, ik ben dol op biologische boeren.

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 8:44

@ Jan Lubbelinkhof Jij schrijft: Ja, er gaan dingen mis, die moeten verbeterd worden, maar deze onredelijke haat van o.a DaanOuwens, Katootje, Karingin e.a. doet me toch erg denken aan Wilders c.s. Ik haat boeren die hun zakken vullen door hun beesten te mishandelen en hun omgeving vergiftigen. Niet onlogisch toch. Die boeren brengen hun medeburgers enorme schade toe. En je schrijft: Waar Wilders de misstanden onder een deel van de Marokkanen aangrijpt om een hele bevolkingsgroep te stigmatiseren met het idee ze uit de maatschappij te verwijderen doet deze groep hetzelfde met een andere bevolkingsgroep. De boeren laten vrijwel collectief weten dat zij hun manier van ondernemen niet zullen veranderen. Een groot deel van de Marokkanen zijn gewone mensen. Het aantal boeren dat met aandacht en zorg voor hun beesten, de omgeving en het milieu zorgt is minder dan 5%. Dus je vergelijking met Wilders is nogal misplaatst. Er is geen sprake van discriminatie van de groep boeren. Die boeren worden aangesproken op wat ze bijna allemaal doen. Het zijn ook de boeren die goed vergeleken kunnen worden met Wilders. Lees nog even wat tegen Zihni Özdil wordt gezegd namens de boeren. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zihni-ozdil-met-de-dood-bedreigd-na-kritische-column-over-boeren Het zijn de boeren zelf en mensen zoals jij die weigeren deze kritiek serieus te nemen. En dan moet je niet klagen dat de afkeer tegen je manier van handelen steeds groter wordt. Daar kies je zelf voor.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 okt. 2019 - 9:00

Alleen uw toon (wat lul je nou) toont al uw gebrek aan beschaving. Uw haat kiert uit al uw postings. Ik zou me persoonlijk dood schamen als ik zo vol haat in de wereld stond. Al snap ik dan wel weer dat u anoniem reageert, zou ik doen in uw geval.

Buitenstaander
Buitenstaander11 okt. 2019 - 9:36

@Daan Misschien toch een reden om eigen commentaren nog eens door te lezen: Het taalgebruik betrof niet de nuancereing die er nu ineens heel omzichtig in gaat. Het ging om het verketteren van boeren. Niet groepje boeren A of B....

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 10:21

@ Norm Jij schrijft: Het taalgebruik betrof niet de nuancereing die er nu ineens heel omzichtig in gaat. Welke nuancering? Jij schrijft: Het ging om het verketteren van boeren. Niet groepje boeren A of B…. Er is geen groepje boeren a of b. Er zijn de boeren die het land vergiftigen en hun zakken vullen. En er zijn enkele individuele boeren die op fatsoenlijke manier om willen gaan met dieren, milieu en samenleving. Bijvoorbeeld: De Nederlandse productie van biologische melk is minder dan 2% van het totaal. Daarom wordt deze melk uit Duitsland geïmporteerd. Daar valt weinig genuanceerds over te zeggen. Tenzij je van mening bent dat autochtone rechtse Nederlanders het recht hebben het land te vergiftigen. Ongeacht de schade die ze andere Nederlanders toebrengen. Het kan zijn dat dit jouw opvatting is, echter niet de mijne.

Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 10:28

O god het gaat weer over de toon.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 okt. 2019 - 12:47

Daan Ouwens lijdt kennelijk aan agrofobie. Zo ziet dat er uit (een bloemlezing van de laatste weken) en hij is niet alleen op dit forum. Samengevat komt het neer op pleiten voor minder, minder, minder boeren…Nu is dat al sinds mensenheugenis aan de gang maar het gaat Ouwens niet hard genoeg. Ouwens Als we wat boeren laten vertrekken kunnen er een heleboel mensen bij. Al met al vond ik het een verhelderende dag. Mijn vooroordelen ten aanzien van de agrarische sector zijn allemaal bevestigd. Ik had het idee dat de demonstratie zou bijdragen aan het begrip voor de boeren. Dat dit het doel zou zijn is mij uit niets gebleken. En van de 5 miljonairs is er 1 boer of voormalig boer. Die hebben dus hun zakken flink gevuld met subsidies. Een boerenbedrijf hoort te functioneren zonder subsidie. Veel biologische bedrijven doen dat ook. Dus die worden veel minder geraakt door intrekking van subsidie. En die hebben de mogelijkheid hun prijs te verhogen. Nee, de overgrote meerderheid van de boeren fraudeert op de een of andere manier. Al bij aankondiging van het protest was al duidelijk dat het uit de hand zou lopen. Nu om 11 uur terwijl ik dit schrijf zijn inmiddels 3 arrestaties verricht. Nederland heeft een visionaire landbouwminister nodig    Ik meen dat de boeren vandaag actie voeren en met hun trekkers naar Den Haag rijden. Ik hoop dat de zaak niet uit de hand loopt. De politie gaat proberen die trekkers uit het centrum te weren omdat er grote kans op ongelukken is. In ieder geval schat ik de kans op een redelijk en fatsoenlijk protest van deze groep, zoals het klimaatprotest bijvoorbeeld, als nihil in. Deze boeren zijn niet gevoelig van argumenten die niet die van hen zijn en ook niet voor maatschappelijke spelregels. Het eigen boerenbelang boven alles. Hard werken doen ze, liefde voor het product is er niet anders zouden er niet zoveel kalveren sterven, verbeteren gebeurd ook niet ze doen jaar op jaar hetzelfde en gebruiken nog steeds round up terwijl iedereen weet dat het milieu er door wordt verziekt en investeren slechts met een lening van Rabo-bank om meer produceren om uiteindelijk meer geld naar binnen te harken. Paul250371 8 oktober 2019 at 21:08 Welk grootkapitaalboerenbedrijf steenrijk geworden met het massaal industrieel vermoorden van miljoenen dieren (voor ons voedsel haahha) zal dit treurig blank xenofoob verongelijkte boerenprotest nu weer financieel steunen. Jij schrijft: De helft van alle boerderijen sluiten, en zodra de stikstof het toestaat de (voormalige) weilanden en akkers volbouwen met sociale huurflats. Nu wonen 17 miljoen mensen op nog geen 10% van het Nederlandse grond oppervlak. De boeren gebruiken 70 %. Dus als de helft van de boeren vertrekt kunnen wij zeker 60 miljoen Nederlanders een sociale huurflat bieden. En dan nog zijn we allemaal dan groener dan nu met die boeren. Lijkt mij dus prima idee van jou. Jij schrijft: Je bent de laatste 40 jaar niet eens meer in de buurt geweest van een boerenbedrijf. Natuurlijk niet niets te zoeken bij dat volk. De melkveestapel groeide dus wel. 1,7 miljoen koeien op 17 miljoen Nederlanders is belachelijk, slechts 1,6% produceert biologisch dus import van biologische melk uit Duitsland is noodzakelijk terwijl Nederland de grootste melk exporteur ter wereld is. Het gaat niet om de wetgever, het gaat om de nederlandse bevolking. En inderdaad trekken de nederlandse boeren zich helemaal niets aan van de nederlandse bevolking. Het zou erg mooi zijn als die boeren vertrokken, goede suggestie van je. Maar naar rusland, china of verder weg vind ik ook een prima bestemming voor de nederlandse boer. Laat ze produceren en vervuilen op de plaats waaraan ze leveren. En niet hier het land vervuilen en de bevolking vergiftigen. Maar nu laten boeren slechts weten dat ze eindeloos willen doorgaan met zakken vullen, beesten mishandelen, bizarre hoeveelheden voedsel exporten en Nederland vergiftigen. Met die boodschap win je geen respect en ook geen solidariteit van anderen. Overtuig ze van een andere aanpak en zowel de boeren als de rest van Nederland zijn je dankbaar.

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2019 - 16:14

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft; Daan Ouwens lijdt kennelijk aan agrofobie. Zo ziet dat er uit (een bloemlezing van de laatste weken) en hij is niet alleen op dit forum. Samengevat komt het neer op pleiten voor minder, minder, minder boeren… Inderdaad minder, minder, minder boeren. Wat is je probleem met die stelling? Is dat een ras? Een geloof? Een minderheid in Nederland? Zijn die mensen geboren als boer en kunnen ze niks anders? Het zijn gewoon een soort ondernemers die hun zakken vullen ten koste van andere inwoners van Nederland. Men wil ook minder oplichters, minder onbetrouwbare auto verkopers en minder frauderende bankiers. Er zijn veel te veel boeren want meer dan 75 % van de productie wordt geëxporteerd. Ik zie jou ook niet opkomen voor de belangen van de oplichters. Verder prima bloemlezing van mijn tekstjes en fijn dat je er nog een paar herhaald, ik sta er ook helemaal achter, maar heb je er ook nog een zinnige reactie op?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 okt. 2019 - 10:22

@Daan Ouwens Tja, als Wilders 'minder, minder, minder Marokkanen' roept bedoelt hij natuurlijk ook de criminelen onder hen. Hij generaliseert echt niet. Hij heeft iets tegen de islam, niet tegen moslims. Uw redeneringen over landbouw en boeren (oprotten, deporteren) zijn van hetzelfde laken een pak.

DaanOuwens
DaanOuwens13 okt. 2019 - 8:18

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Tja, als Wilders ‘minder, minder, minder Marokkanen’ roept bedoelt hij natuurlijk ook de criminelen onder hen. Nee, Wilders bedoelde alle Marokkanen. Hij wil ook alle moskeeën sluiten. Dus het gaat hem niet expliciet op de criminelen. En je schrijft: Uw redeneringen over landbouw en boeren (oprotten, deporteren) zijn van hetzelfde laken een pak. Nee ik generaliseer terecht. Ik verwijs niet naar criminele boeren, alle boeren zijn fout bezig. Met uitzondering van minder dan 5% die probeert met aandacht voor hun dieren, het milieu en de samenleving voedsel te produceren. De rest wil dat niet. Bovendien wordt 75% van de productie geëxporteerd. Goede reden om dus te zoeken naar een andere plek om te produceren. Kortom mij verwijten dat ik hetzelfde doe als Wilders is nogal kortzichtig.

de Boer2
de Boer211 okt. 2019 - 7:07

Uiteraard was de Boer gesticht door de boeren die naar het Malieveld trokken. Maar nieuwe protesten vindt ie onnodig, want hardleersheid is er alom daartegen is toch geen kruid gewassen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 okt. 2019 - 6:55

Ik behoef me dat eerlijk gezegd niet 'weer te herinneren', ik ben het nooit vergeten! Maar het verminderen dat ze nu gaan doen van het aantal staldieren zal weinig effect sorteren op het geheel. Het is weer eens een doekje voor het bloeden.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2019 - 6:19

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 okt. 2019 - 6:38

'randstedelijk neerkijken ' Het Calimerocomplex spat er weer eens van af.

Bromsnor3
Bromsnor311 okt. 2019 - 6:48

Zeer goed verwoord en volledig mee eens!

Katootje2
Katootje211 okt. 2019 - 8:30

Ik mis het woordje "stikstof" in het hele verhaal. Of ging het daar niet over?

LaBou
LaBou 11 okt. 2019 - 10:05

@Katootje: heb je echt dat héle verhaal gelezen? Petje af, hoor.

LaBou
LaBou 12 okt. 2019 - 9:38

Ik begrijp dat Z_edje niet in staat is om zijn warrige gedachten in een korte tekst weer te geven. Opvallend dat iemand die niets te zeggen heeft daar vaak een hele roman voor nodig heeft. Tja, dan is het wel schrikken als iemand dat in één zin onderuithaalt natuurlijk.

Abma
Abma11 okt. 2019 - 5:03

Nederland: Exploiteren van onze dieren is mishandelen. Het uitmelken van onze bodem dat niet alleen van boeren is, is fout. Het vergiftigen van onze gezamenlijke lucht is fout. Het ontkennen van deze Feiten is misdadig. Als wij met met zijn allen niet is staat zijn om water bij de wijn te doen om de kwaliteit van dit land terug te krijgen, is er wat mij betreft geen sprake meer van een Nederlands volk, en is dit te wijten aan reactionaire krachten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 okt. 2019 - 6:56

Goed gezegd.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten10 okt. 2019 - 21:07

Nou nou. Heeft een van die protesterend boeren z'n tractor in je tuintje geparkeerd of stond je misschien in die grootste file ooit? Je hebt werkelijk alles uit de kast gehaald om die boeren in een kwaad daglicht te stellen. Gelukkig hebben enkele reaguurders je verhaal een beetje genuanceerd

1 Reactie
Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 10:25

Dat kunnen ze anders prima zelf hoor.

Bert de Vries
Bert de Vries10 okt. 2019 - 20:19

Na hun acties hebben de boeren zich in babbelprogramma's van hun slechtste kant laten zien. Grootspraak, zelfbeklag, wentelen in slachtoffergedrag, het kon niet op. Intussen werden opponenten aan de babbeltafels geschoffeerd met ontzettend domme opmerking. Ze gaven een schoolvoorbeeld van hoe je binnen de kortste keren vrijwel alle verworven sympathie kunt laten verkeren in afkeer. En van de manier waarop je één van de meest schadelijke vooroordelen (boeren zijn ook niet in staat om met succes een lagere opleiding af te ronden) met een vingerknip kunt bevestigen. De boeren hebben door een falende strategie de strijd verloren. Nogmaals met veel hoempapa de straat op gaan is het domste dat ze kunnen doen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 okt. 2019 - 6:58

J hebt gelijk. Maar breng ze dat maar eens aan het verstand!

WiebeI
WiebeI10 okt. 2019 - 20:19

Vraag mij af waar welke afslag hier wordt gemist. Boeren zorgen dat we te eten hebben! Nogal essentieel. Of moeten we alle eten uit Afrika en Zuid-Amerika importeren? Lijkt mij niet een goed idee voor de ecologische voetafdruk, de bossen en de mensen daar. En dat boeren gesubsidieerd worden van belastinggeld. Dat worden kunstenaars, ambtenaren, sommige ambachten, publiek media zoals de VARA ook. Moeten we daar dan ook razend over worden zoals hierboven op de boeren? Er is een groot verschil. Als morgen alle literatuurwetenschappers zoals mijnheer hierboven stoppen, valt de wereld niet om. Als alle boeren er mee willen stoppen gaan we allemaal uiteindelijk dood.

9 Reacties
Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 21:08

"Als alle boeren er mee willen stoppen gaan we allemaal uiteindelijk dood." Wat dom dat ik daar nog niet bij had stilgestaan..., nou ben ik om! De export verbieden, nu gelijk, voor de redding van het vaderland.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 okt. 2019 - 6:36

'Boeren zorgen dat we te eten hebben! Nogal essentieel.' Het is niet bepaald essentieel dat we hier vier keer meer produceren dan we zelf op kunnen eten.

WiebeI
WiebeI11 okt. 2019 - 6:47

@ Joe Speedboot De meeste agrarische export gaat naar onze buurlanden, dus in de eigen euroregio. Jou lijkt het een beter idee dat Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België hun agrarische producten uit Afrika of Zuid-Amerika halen? Denk toch na, man!

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 okt. 2019 - 8:01

'Jou lijkt het een beter idee dat Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België hun agrarische producten uit Afrika of Zuid-Amerika halen? ' Waarom zouden ze in de landen die je opnoemt zelf geen vee kunnen houden. Ze hebben daar aanzienlijk meer ruimte dan wij hier. En talking about Z-Amerika. De schappen in Nederlandse supermarkten liggen ook nu al vol met vlees uit dat land, terwijl ruim driekwart van het in NL geproduceerde vlees rechtstreeks naar het buitenland gaat. Had jij het nou over nadenken..? Dit gaat niet over logica en al helemaal niet over verantwoord met het milieu omgaan. Dit gaat puur over pakken wat je pakken kan!

WiebeI
WiebeI11 okt. 2019 - 8:39

@ Joe speedboot Begrijpen ik goed dat jij denkt dat als er meer landbouw plaatsvindt in België of Duitsland en evenredig minder bij ons dat de hoeveelheid stikstof en CO2 lager wordt? Denk je echt dat stikstof en CO2 bij de grens ophoudt? En dat op wereldschaal er dan minder stikstof en CO2 is? Mijn “denk toch na, man” is toch echt wel terecht opgeschreven. Heb nog een nieuwtje voor je: de landbouw in ons omringende landen is vervuilender dan in NL. Dat komt omdat hier de eisen nu al strenger zijn en omdat er in onze buurlanden minder wordt gehandhaafd. Per saldo gaat het klimaat, dat zich niets aantrekt van door mensen getrokken grenzen, er op achteruit. De Engelsen noemen dat “pennywise, poundfoolish”.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 okt. 2019 - 10:40

'Denk je echt dat stikstof en CO2 bij de grens ophoudt?' Dat verzin jij. Stikstof, daar gaat het hier wat betreft die veeteelt vrnl over, slaat vrij snel neer. Binnen 100 km is 80% neergeslagen. Dus ja het is een vrij plaatselijk probleem. Dat had je kunnen weten als je je wat beter had ingelezen. 'Heb nog een nieuwtje voor je: de landbouw in ons omringende landen is vervuilender dan in NL. ' Ach houdt toch op met dat kulargument dat NL'se boeren een soort weldoeners zouden zijn. Zie ook de topic elders over het langdurig zonder eten laten zitten van kuikens. Een kip is bij een indianenstam in de rimboe beter af dan bij de gemiddelde NL'se boer. Die export gaat gewoon puur om de centen en nergens anders om. Plus in landen als Duitsland, Zwitserland etc zijn boeren ook hoogontwikkeld. 'De Engelsen noemen dat “pennywise, poundfoolish”.' Gezien de veelal minimale marges in de landbouw, zeker als je dat tegen de milieuschade afzet, zijn er veel lucratievere industrieën te bedenken dan de NL'se veeteelt. Een relatief schoon bedrijf als ASML draait in haar eentje meer omzet als de hele NL'se zuivelsector (van koe tot eindproduct) bij elkaar. Dat boerenprotest gaat niet om ratio maar om emotie.

WiebeI
WiebeI11 okt. 2019 - 13:07

@ Joe speedboot Factcheck: baseer mij op de gehele landbouw en niet alleen zuivel. Discussie gaat over de hele landbouw. Laatst bekende gegevens van beide branches dateren van 2016. Omzet ASML 6,8 miljard. Omzet Nederlandse landbouw volgens CBS 24,1 miljard. Met ASML neem je een uitzonderlijk bedrijf als maatstaf, bepaald niet maatgevend voor de gehele industrie. Hoe dan ook, jouw idee dat de Nederlandse landbouw niks voorstelt klopt niet in deze factcheck. Kennelijk weet je niet wat omzet is, ga je uit van exportcijfers en neem je de binnenlandse consumptie niet mee.

Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 18:18

Het doet er niet toe hoe groot het aandeel van de sector in onze economie is Wiebel (jouw cijfers kloppen trouwens niet, het is nog veel meer, en toch minder dan 2% van het BBP: https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2017/8/Landbouw-als-economische-motor-166247E/ ). Maar goed dat je wel erkent dat het grootste deel voor de export is, en dat we dus niet dood gaan als we de helft inkrimpen. Want niemand zegt dat alle boeren weg moeten. En er is trouwens ook een deel sierteelt, wat natuurlijk best wel overbodig is (ik koop zelf al nooit meer bloemen en wil ze ook niet krijgen). Het is nu toch wel duidelijk dat eindeloze groei een heilloze weg is? Waarom zijn er zoveel mensen die dat blijven verdedigen?

Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 18:20

Ik pluk nog een aardig citaat uit de reacties onder het artikel: "Het aandeel van ons land in de wereldwijde productie van zuivel is 1,8%, van vlees 1,1% en van plantaardig 0,24%, zo werd onlangs berekend. Met ons aandeel in het wereldwijde landbouwoppervlak van 0,04% is dat relatief gezien natuurlijk nog heel aardig, maar de wereld is dus bepaald niet afhankelijk van wat wij hier op dit gebied zelf produceren."

Jabuka
Jabuka10 okt. 2019 - 19:46

Het gaat de boeren natuurlijk niet om hun imago, maar om hun manier van leven en overleven! Makkelijk praten vanuit de grachtengordel.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens10 okt. 2019 - 20:59

@ Jabuka Jij schrijft: Het gaat de boeren natuurlijk niet om hun imago, maar om hun manier van leven en overleven! Exact. En het zou beter zijn als ze dat zouden zeggen. Ik zie nu boeren volstrekt krankzinnige verhalen houden. Ammoniak verspreid zich slechts verticaal beweert een boer op TV. Het meetpunt van RIVM staat naar een rioolpunt beweert een boer op TV, terwijl het RIVM zegt dat weten we en daar houden we rekening mee. Er komen bedreigingen uit de boerengemeenschap, racisme en geweld. En in plaats van dat kunnen die mensen beter zeggen wij zien onze manier van leven veranderen of verdwijnen en daar hebben we moeite mee. Dat is namelijk een ervaring die ze delen met een groot deel van alle Nederlanders. Mensen die PVV en FvD stemmen. maar ook SP, CDA en vergelijkbare partijen. Vaak oudere mensen. Er ontstaat dan een andere dialoog. Maar nu laten boeren slechts weten dat ze eindeloos willen doorgaan met zakken vullen, beesten mishandelen, bizarre hoeveelheden voedsel exporten en Nederland vergiftigen. Met die boodschap win je geen respect en ook geen solidariteit van anderen. Overtuig ze van een andere aanpak en zowel de boeren als de rest van Nederland zijn je dankbaar.

itsme3
itsme310 okt. 2019 - 19:26

Ik had zo mijn twijfels bij de nieuwe aangekondigde acties van de boeren, maar na het lezen van uw verhaal sta ik weer helemaal achter ze. Zo lang er mensen zoals u zijn, ben ik bang dat boerenacties hard nodig blijven.

JanKlaasen
JanKlaasen10 okt. 2019 - 18:52

Tja, blokkeer-klimaatfemonstranten slaan ook weer toe. Doet hun imago ook geen goed.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2019 - 18:36

Hoe zat het ook al weer met de fipronilcfrisis? "In de zomer van 2017 werd Nederland opgeschrikt door de fipronilcrisis. Honderden miljoenen eieren werden vernietigd, bedrijven werden geblokkeerd door de NVWA en kippen werden geruimd. De onafhankelijke Commissie Sorgdrager, die onderzoek deed naar de crisis en de borging van voedselveiligheid, constateerde eerder al dat de NVWA niet adequaat had gereageerd op de signalen over het gebruik van fipronil. De eerste aanleg van de rechtszaak draaide om de vraag of de NVWA rechtmatig handelde door niet in actie te komen terwijl de toezichthouder al in november 2016 wist van de fraude met fipronil door Chickfriend. Chickfriend mengde fipronil illegaal door een schoonmaakmiddel heen, zonder dat de getroffen pluimveehouders daarvan op de hoogte waren. De rechtbank oordeelde in juli 2019 dat de NVWA geen waarschuwingsplicht had, en dat het niet onrechtmatig was dat de NVWA Chickfriend zonder de sector te waarschuwen hun gang liet gaan tot zo’n driekwart jaar na de eerste signalen. Dus het gaat om de vraag om je mag verlangen dat een NVWA de boeren waarschuwt als een illegaal en onveilig middel in gebruik is genomen. Wat is daar onredelijk aan?

6 Reacties
Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 18:51

Nee, het ging om de vraag of de boer zelf de eindverantwoordelijke blijft inzake het nakomen van de wettelijke normen. Wat is daar onredelijk aan? Wil je dat de staat een garantie afgeeft dat het diervoer veilig is? Die garantie hebben mensen niet eens als ze bij AH worst gaat kopen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2019 - 19:55

Ik wil de pluimveehouders niet vrij pleiten. Uiteraard hebben die een eigen (eind)verantwoordelijkheid. Maar je mag de NVWA verwijten dat die die wetenschap dat het ontsmettingsmiddel (het ging niet om voer) niet deugde zo lang onder de pet heeft gehouden. Uit het interview met voorzitter onderzoekscommissie Sorgdrager: Terug naar het begin. In het najaar van 2016 krijgt de NVWA al meldingen over het gebruik van fipronil bij het reinigen van kippenstallen. Pas in de zomer van 2017 wordt er echt ingegrepen. Waarom duurde het zolang? “Er is niet één oorzaak. Dat je een eerste melding laat liggen, kan. Maar bij de volgende signalen moet je in actie komen. Pas in januari werd er overlegd over de mogelijke risico's van de melding. De NVWA concludeerde dat er geen acuut gevaar was voor de volksgezondheid. Maar niemand stelde vervolgens de vraag: wat is het dan wel? Het werd doorgestuurd naar de eigen opsporingsdienst en daarmee verloor de toezichtstak van de NVWA het zicht op de meldingen. Niemand vroeg zich af: moeten we die overtreding niet stoppen?” Terwijl dat wel haar taak is. „Maar het mechanisme was er niet bij de NVWA. Er werd geen onderzoek gedaan, geen monsters genomen, niet gekeken hoe schadelijk fipronil in eieren nou eigenlijk was. Er is een keer gezegd: laten we organen van kippen onderzoeken. Had dat dan gedaan! En door capaciteitsgebrek liet de recherchedienst het onderzoek ook lang liggen.”

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2019 - 20:03

De boeren zijn gefrustreerd, laat ik het zo maar noemen, dat ze aangesproken worden op rampen en ongelukken terwijl dat niet terecht is of maar ten dele hun verantwoordelijkheid is. Deze affaire is er een van. Doen alsof de boer onverschillig staat ten opzichte van stalbranden een andere.

Gandalf2
Gandalf210 okt. 2019 - 20:04

@Katootje De boeren waren te goeder trouw. Zij wisten niet van het ingrediënt af. De NVWA liet het gebeuren, verzuimde snel in te grijpen om de schade te beperken. Je mag wel wat meer verwachten van de NVWA.

Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 21:25

Het lijkt me dat het in dit geval de taal van de ondernemers is om zich zo nodig aaneen te sluiten om deskundigen in te huren of een instituut op te zetten om de kwaliteit van de aangeboden waar te controleren. Een consumentenbond voor boeren, zeg maar. De consumentenbond voor mensen is toch ook geen overheidsorgaan? Dus waarom zou de overheid deze taak speciaal voor deze groep ondernemers wel op zich nemen? Dat betekent niet dat ik geen kritiek heb op de NVWA, maar dan met het oog op de consument, niet de boeren. Wat me bovendien stoort is, dat van de kant van de boeren voortdurend een valse voorstelling van zaken wordt gegeven. Zoals ook in dit geval.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 okt. 2019 - 13:04

@Katootje "Het lijkt me dat het in dit geval de taal van de ondernemers is om zich zo nodig aaneen te sluiten om deskundigen in te huren of een instituut op te zetten om de kwaliteit van de aangeboden waar te controleren." Dit bestaat al, u bent op uw wenken bediend: http://www.ikbvarken.nl/Over-IKB-Varken.aspx Het valt me op dat u de NVWA uw kritiek onthoudt als ze faalt tov boeren maar dit niet doet als het om consumenten gaat. (Dat betekent niet dat ik geen kritiek heb op de NVWA, maar dan met het oog op de consument, niet de boeren.) Die boerenhaat zit wel diep zeg.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 okt. 2019 - 18:32

Wat mij betreft een uitstekend betoog.

dirkdirk
dirkdirk10 okt. 2019 - 18:22

Hmm, om me heen hoor ik andere verhalen. De steun is groot, groter dan ik ooit had gedacht. Het lijkt wel of er meer op het spel staat, want veel mensen die de boeren steunen, hebben niks met het boerenbedrijf. Ik kan het nog niet helemaal duiden, maar er lijkt meer onbehagen achter te zitten.

2 Reacties
Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 21:28

"Het lijkt wel of er meer op het spel staat." Dat is juist, hetzelfde als in het geval van Zwarte Piet. Alleen zijn de belangen die er achter schuil gaan veel groter.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 okt. 2019 - 21:53

'Ik kan het nog niet helemaal duiden, maar er lijkt meer onbehagen achter te zitten." Dat het niet zo'n vaart zal lopen met stikstof en meer van die teringbende?

EmC2
EmC210 okt. 2019 - 18:15

Ook voor bakker zijn er subsidies en regelingen kijk eens op Kredietuniebakkerij.nl bijvoorbeeld. Ook winkelgebieden worden door overheden gesubsidieerd of krijgen bescherming (bestemmingensplannen) om steden/kernen leefbaar te houden. 3,3% van aardgas wordt gebruikt om ammoniak te maken voor kunstmest. Lijkt me verstandiger eens te praten of we dat ammoniak niet direct uit de stallen kunnen trekken. Ipv de vinger naar groepen te wijzen.

Sam V
Sam V10 okt. 2019 - 18:13

De schrijver heeft niet nagelaten om alles dat ook maar enigszins te relateren is aan de agrarische sector hier te benoemen en een negatieve draai aan te geven. Daarmee een volledig hij/zij verhaal van makend. Inhoudelijk vraag ik mij af hoe deze schrijver het de boeren wil aanrekenen dat de import op agrarische grondstoffen/producten zo hoog is? Heeft hij liever avocado’s uit de Nederlandse kas? Is het de schuld van de boeren dat de voedselproducerende bedrijven of de groothandels goedkoper voedsel uit het buitenland importeren? Daarnaast rekent de schrijver het de boeren aan dat ze exporteren. Ze runnen een bedrijf in een open wereld. Liever de grenzen sluiten en handelsbarrières? Raar punt. Daarentegen lees ik wel een pleidooi voor minder E.U.-subsidies en afschaffen onderbetaalde arbeidsmigratie in dir stuk. Dat doet mij wel goed. Bijdrage van Nederland terug, zodat wij zelf kunnen bepalen welke bedrijfstakken en innovaties geldelijke steun verdienen. Boeren horen hier overigens zeker wel bij. Daarnaast zelf beslissen wie binnen mag komen en tegen welk salaris. Ik lees hier niet per se een verhaal van een onwetende Randstedeling. Wel een onsamenhangend betoog dat als een schot hagel ergens een stukje de waarheid probeert te raken. Helaas niet meer zichtbaar in de schroothoop van de rest van de hagel.

7 Reacties
Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 18:59

"Inhoudelijk vraag ik mij af hoe deze schrijver het de boeren wil aanrekenen dat de import op agrarische grondstoffen/producten zo hoog is?" Omdat die zo hoog is omdat de boeren onvoldoende of zelfs niets produceren om hun eigen vee te onderhouden. En ze importeren geen avocado’s. Als je zelfs dat niet wist, dan vraag ik me af waarom je je mengt in de discussie.

Jabuka
Jabuka10 okt. 2019 - 19:49

Heeft Katootje wel eens rondgekeken hoeveel mais er wordt verbouwd in Nederland?

MountEverest
MountEverest10 okt. 2019 - 19:53

@Katootje Elke koeienboer maait 2 of 3 keer per jaar gras om in te kuilen. De meeste boeren verbouwen mais die ze in oktober laten kneuzen. Daarom liggen er bij elke boerderij kuilhopen. Daarnaast kopen ze krachtvoer om bij te voeren.

Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 21:31

En toch is het nog niet genoeg, kun je nagaan hoe groot het probleem is.

Sam V
Sam V10 okt. 2019 - 22:04

@Katootje “ Omdat die zo hoog is omdat de boeren onvoldoende of zelfs niets produceren om hun eigen vee te onderhouden. En ze importeren geen avocado’s.” Heb je enig idee wat je hier zegt? Zelf niets produceren? Wordt er niet massaal avocado’s geïmporteerd? Wat bedoel je? Wellicht kan je dat met cijfers onderbouwen in plaats van direct mij afserveren als onwetend. Ik zie het graag tegemoet. Alvast dank.

Katootje2
Katootje211 okt. 2019 - 8:13

Ik geloof niet dat de \Nederlandse overheid cijfers bijhoudt met betrekking tot de hoeveelheid avocado’s die de boeren per jaar aan hun koeien voeren. Dus je zult het op mijn gezag moeten aannemen: niet één. -

Sam V
Sam V11 okt. 2019 - 11:20

@Katootje Dan begrijp ik dat het een gevalletje slecht lezen is. Ik heb het ook niet over het importeren door boeren. Ook de schrijver van het stuk niet. Dat heb je zelf verzonnen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2019 - 17:52

Voor zover ik weet hebben de protesterende boeren geen inkomenseisen gesteld. Ze gingen vooral de straat op vanwege het gehannes en gesol met hun sectoren en valse berichtgeving. Deze column is daar ook weer een voorbeeld. De boeren wordt kwalijk genomen dat ze zoveel exporteren en subsidie ontvangen, dat ze goed verdienen (wat ook de bedoeling is van het GLB). De rekenkamer: "Dus nog steeds heeft een op de drie Nederlandse boeren ondanks de EU-steun een inkomen onder het bruto wettelijk minimumloon. " Elke dag stoppen er wat boeren, jaar in jaar uit. En nog is dat niet genoeg,

2 Reacties
Karingin
Karingin10 okt. 2019 - 17:57

Dat klopt, het is niet genoeg.

Henk Joh
Henk Joh10 okt. 2019 - 18:46

Staan een aantal financiële aannames in die op z'n minst los uit het verband staan. Maar de schrijver heeft er een mooi stukje van gemaakt. Asbestsubsidie (niet alleen voor boeren) is er niet meer te vergeven. Inkomen kan nu wel goed zijn, maar langjarig een stuk minder (als je per arbeidsuur kijkt helemaal). Van landbouwers is er misschien 18% miljonair, maar dat maakt ze niet rijker. Waarde aanwas van grond geeft een vertekend beeld. Het is in ieder geval niet van het rendement van de bedrijven. Ben het er wel mee eens dat de boeren op zijn minst naïeve besluiten hebben genomen. Uitbreiding van de veestapel bij afschaffen melk quotum, het gebruikmaken van een wondermiddel tegen bloedluis, en masse instappen op pulsvisserij.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2019 - 17:36

Ik las uw laatste zin. Op grond van wat u daarboven schreef constateer ik dat u vergeten bent waar u vandaan komt.

9 Reacties
Karingin
Karingin10 okt. 2019 - 17:56

Wat een gelul. Er staat geen onwaar woord in. Waarom mag iemand geen kritiek hebben op zijn eigen familie/achtergrond?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2019 - 18:23

@Karingin Hij heeft geen kritiek op zijn familie of de Achterhoek. Hij voert zijn grootvader op om aan te geven dat hij verstand van zaken heeft. Ik lees geen greintje solidariteit of begrip met de boerengemeenschap waar hij vandaan komt. Laat ie godverdomme eens bij een boer op bezoek gaan die een stalbrand heeft meegemaakt. Of een weduwe opzoeken waarvan de man de hanenbalken heeft opgezocht. U bent tenminste eerlijk: weg met de boeren.

MountEverest
MountEverest10 okt. 2019 - 20:04

@Karingin Hoe zou het komen dat juist linkse mensen zo tegen de boeren zijn? Als ze één keer in 30(!) jaar demonstreren is het huis te klein. Nu wordt de stikstofproblematiek aangegrepen, maar anders wordt er wel een andere stok gevonden. Het lijkt erop dat er bij links een fundamentele aversie tegen de boeren bestaat. Het is opmerkelijk dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking achter de boeren staat, ook mensen die niets met het boerenbedrijf hebben.

MountEverest
MountEverest10 okt. 2019 - 20:09

Mogelijke verklaringen: - boeren zijn onafhankelijk - boeren bezitten een groot deel van het cultuurland; onteigenen van tienduizenden bedrijven is niet eenvoudig - boeren beheersen de voedselvoorziening

Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 21:37

Yep, ik ben extreem links en wij hááááten die domme boeren: weg, naar Canada, Brazilië of desnoods naar Afrika met die lui. Get a Life..... -

Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 7:55

Ik heb geen aversie tegen boeren an sich, ik heb een aversie tegen de bio-industrie. En dus ook tegen mensen die dat koste wat kost in stand willen houden.

Katootje2
Katootje211 okt. 2019 - 8:08

Karingin - Toch aardig dat je dat nog een keer wilde uitleggen. Denk je dat het helpt? -

MountEverest
MountEverest11 okt. 2019 - 8:26

@Katootje De reacties van veel linkse mensen hier zijn uiterst negatief.

Karingin
Karingin11 okt. 2019 - 18:06

Mount: Die zijn negatief omdat boeren nogal wat op hun geweten hebben. Niet alle boeren, maar wel veel. Mestfraude, stalbranden, verhongerende kuikens, illegale pesticiden, dooie varkens tussen de levende laten liggen, uitbuiting van mirgantenwerknemers, en dat bovenop een aandeel van bijna de helft van de stikstofuitstoot. En nauwelijks enige verbetering, of zelfreflectie. Integendeel, zien we nu. Het kan zo gewoon niet verder, dat ziet elk weldenkend mens. Niemand zegt dat ze allemaal weg moeten. Maar er moet wel ingekrompen worden en anders gewerkt. Overigens gaan veel boeren niet mee in deze actie, inderdaad omdat ze bang zijn dat draagvlak verloren gaat. Volgens mijn zijn veel boeren best bereid om mee te werken, maar die lui van FDF zijn gewoon militant.