Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niet in mijn naam

  •  
03-11-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
1871 keer bekeken
  •  
kinderengaza

Toespraak Lilian Marijnissen tijdens het Vredessymposium op 31 oktober 2023

Hoe moet je gaan slapen met je gezin als je weet dat er volop wordt gebombardeerd en je misschien niet meer wakker wordt? Of één van je kinderen niet meer wakker wordt? Elke dertien minuten sterft er nu in Gaza een kind, volgens Save the Children. Ik denk dat wij allemaal nog geen begin hebben van een idee hoeveel angst je dan voelt.

Wat moet je doen als je weet dat je zoon of dochter is gegijzeld door de terroristen van Hamas en je niet weet hoe het met hem of haar gaat, terwijl je intussen de meest afschuwelijke berichten hoort over wat de gijzelaars wordt aangedaan? Ik denk dat wij allemaal nog geen begin hebben van een idee hoeveel verdriet je dan voelt.

Het leed van de Israëlische ouders wiens kinderen door het beestachtige Hamas zijn vermoord en het leed van de Palestijnse bevolking dat nu genadeloos wordt gebombardeerd is indringend en hartverscheurend. De aantallen slachtoffers zijn zo hoog, dat ze geen namen en geen gezicht meer lijken hebben, maar zijn gereduceerd tot een getal. En elke dag loopt de teller op. Zojuist weer 50 Palestijnse doden bij een Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp. U hoort het goed. Op een vluchtelingenkamp. Er wonen in dit vluchtelingenkamp 116.000 Palestijnen op 1,4 vierkante kilometer.

‘Te midden van de wapenen zwijgen de wetten.’ Erasmus was een van de eerste filosofen die zich zo nadrukkelijk tegen de zinloosheid van oorlog uitsprak.

Op 7 oktober pleegden terroristen van Hamas een walgelijke aanslag op Israëlische burgers. Meer dan 1400 mensen zijn daarbij op veelal brute wijze om het leven gebracht. Meer dan 200 mensen worden nog steeds vastgehouden als gijzelaars in Gaza. Niets, het is al vaak en terecht gezegd, rechtvaardigt de wrede aanval van Hamas op onschuldige Israëlische mannen, vrouwen en kinderen. Maar oorlogsmisdaden, hoe gruwelijk ook, rechtvaardigen geen nieuwe oorlogsmisdaden. De afgrijselijke actie van Hamas rechtvaardigt niet dat een volk, de Palestijnen, collectief wordt gestraft, wordt gebombardeerd en afgesloten van voedsel en water.

Het menselijk leed in Gaza is onvoorstelbaar groot. Je ziet de woede hierover toenemen in de samenleving en die woede voel ik ook. Dat dit voor onze ogen plaatsvindt en dat niemand Israël daadwerkelijk een halt toeroept. Sterker nog, dat de regering van Nederland zei ‘onvoorwaardelijk achter Israël’ te staan.

De verwoesting in Gaza is nu al gigantisch. En dit terwijl de bombardementen, die afgelopen weekend alleen maar heviger werden, elk dag doorgaan en Israël inmiddels beelden deelt van grondtroepen in de Gazastrook. Volgens de berichten zijn duizenden Palestijnen in Gaza al gedood door Israëlische bombardementen. Waaronder mogelijk ruim 3000 kinderen. Velen liggen nog onder het puin begraven. In 2021 beschreef VN Secretaris-Generaal Antonio Guterres het leven van kinderen in Gaza als ‘de hel op aarde’. Al jaren is het leven daar uitzichtloos, zeker voor kinderen. Maar nu dreigt deze hel op aarde te veranderen in een massagraf.

Het grootschalig bombarderen van gebieden waarvan je weet dat er veel burgers wonen en dus slachtoffer zullen worden, is een schending van het internationaal humanitair recht. Mensenrechtenorganisaties en deskundigen hebben al uitgesproken dat hier waarschijnlijk sprake is van oorlogsmisdaden. Het collectief straffen van een bevolking door het afsluiten van water, voedsel, brandstof is ook een oorlogsmisdaad. Net zoals het opzettelijk belemmeren van humanitaire hulp.

Afgelopen vrijdag stemde een ruime meerderheid, 120 landen, waaronder België, Frankrijk en Noorwegen vóór een VN-resolutie die opriep tot een onmiddellijk humanitair bestand. Voor het stoppen van de bombardementen zodat eindelijk de hulp aan de mensen in Gaza weer op gang kan komen. Er staan hulporganisaties klaar om te helpen maar zolang de bommen op Gaza vallen is dat onmogelijk.

Maar Nederland onthield zich van stemming! Het land dat de bevordering van het internationale recht in de grondwet heeft staan, het land van het Internationaal Strafhof, het land waar het parlement zetelt in de stad van recht en vrede, wilde niet voor een resolutie stemmen die oproept tot een einde aan de bombardementen en het mogelijk maken van hulp aan het verwoeste Gaza. Het is laf, het is hypocriet en het is een schande. Om je kapot te schamen, Nederlandse regering!

Zowel de oorlogsmisdaden van Hamas als die van Israël in Gaza zouden onderzocht moeten worden door het internationaal Strafhof. Nota bene ook gevestigd in Den Haag! Maar daar horen we Rutte niet over. Nee, onze regering wil zelfs geen oproep tot een humanitair bestand steunen. De dubbele moraal hier is niet alleen stuitend maar holt ook het internationale recht – dat immers in gelijke mate voor iedereen moet gelden – uit. Dat is een hele slechte zaak.

De SP wil dat de Tweede Kamer van verkiezingsreces komt om over de stemonthouding in de VN een spoeddebat te voeren. Het is triest dat een meerderheid van de partijen daar geen steun voor wilde geven. Er moet onmiddellijk een einde komen aan de genadeloze bombardementen van het Israëlische leger die alleen maar een eindeloze cyclus van geweld in stand zal houden. Er moet natuurlijk ook weer eindelijk perspectief komen op duurzame vrede, op een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. Juist nu is die oplossing harder nodig dan ooit, en misschien helpt het dat die nu de aandacht van de hele wereld - hoe afschuwelijk ook - weer op dit conflict is gericht.

Om het conflict duurzaam te kunnen oplossen moeten we het uiteraard eerst begrijpen en plaatsen in een context. Een context waarin de Palestijnen al decennia het recht op nationale zelfbeschikking ontzegd wordt, de bezetting in de Palestijnse gebieden en de ook steeds gewelddadigere Israëlische kolonisten met steun van de regering hun illegale nederzettingen op de Westbank uitbreiden.

Volgens internationaal recht is die bezetting illegaal en moet Israël zijn troepen uit alle bezette gebieden terugtrekken. Deze illegale bezetting duurt al sinds 1967. Toen was ik er nog lang niet, mensen. Zo lang is dit al aan de gang, al 56 jaar!

Dat die bezetting illegaal is vindt ook officieel het Westen, ook Nederland, ook Amerika, maar het trieste is dat men er al jaren helemaal niets aan doet om Israël ertoe te bewegen een einde te maken aan de bezetting. Integendeel. Amerika geeft Israël niet alleen onvoorwaardelijke politieke steun maar ook 3 miljard dollar militaire steun per jaar. En nu wil Biden nog veel meer wapens aan Israël leveren. En wie profiteren daarvan? Natuurlijk de wapenindustrie. Op maandag 9 oktober, een dag nadat Israël de oorlog aan Hamas had verklaard, schoten de aandelenkoersen van Amerikaanse wapenfabrikanten enorm omhoog. Wat een zieke wereld.

Een twee-staten oplossing lijkt in deze ellende verder weg dan ooit. En ik begrijp ook dat mensen dat zeggen. Maar het is relevanter dan ooit. Er kan alleen maar vrede komen als de Palestijnen hun recht op nationale zelfbeschikking eindelijk kunnen uitoefenen. En dus moet Israël eindelijk een einde maken aan de bezetting, de nederzettingen ontmantelen en onderhandelingen beginnen over het vormen van een levensvatbare soevereine Palestijnse staat naast Israël. Nederland zou dat proces op weg kunnen helpen door om te beginnen Palestina als staat te erkennen. Door erkenning van Palestina te bepleiten, wordt expliciet bevestigd dat een tweestaten-oplossing de enige kans is op een beëindiging van het conflict en uitzicht biedt op duurzame vrede, gebaseerd op erkenning van beide staten als soeverein land.

Er moet een eind komen aan deze oorlog, aan dit verschrikkelijke bloedbad. De bombardementen moeten stoppen met een duurzaam staakt-het-vuren, de Israëlische gijzelaars moeten direct vrij worden gelaten en de hulp aan de mensen in Gaza moet weer op gang komen. Nederland, de wereld, moet maximale druk op Israël zetten, desnoods via sancties, om zich te houden aan het internationale recht.

Want mijn allergrootste angst is dat wat de Israëlische regering nu doet volstrekt contraproductief zal zijn en dat de buiten proportionele aanvallen op Gaza voor de langere termijn vooral een voedingsbodem zullen zijn voor nóg meer extremisme, nog meer haat. En daarmee nóg meer onveiligheid. Voor de Israëlische bevolking én de rest van de Westerse wereld.

Juist nu moeten we, meer dan ooit, elkaar op zoeken en met elkaar in gesprek blijven. Juist ook in Nederland. Het is vreselijk en een nederlaag voor onze vrije samenleving dat joodse scholen dicht moeten blijven. Dat raakt velen diep.

Daarom deze oproep: Er is geen behoefte aan schreeuwende politici die lijken te proberen van dit onderwerp en het leed van duizenden een verkiezingsthema te willen maken. Want je bent geen Hamas-aanhanger als je opkomt voor de afschuwelijke situatie van de Palestijnen en kritiek hebt op het Israëlische leger en regering veroordeelt. En je zorgen maken over de veiligheid van joodse mensen, het groeiende antisemitisme, betekent niet dat je de daden van de Israëlische regering goedkeurt.

SP'ers, wij komen altijd op tegen onrecht en voor vrede. Er moet onmiddellijk een staakt het vuren komen. Als we dat vandaag afspreken, kunnen de doden van morgen gespaard worden.

Het geweld moet stoppen, en dat zullen wij blijven roepen. Hopelijk snel in een debat in de Kamer. En altijd daarbuiten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

JaapBo
JaapBo3 nov. 2023 - 22:03

Jammer dat Marijnissen niet door heet hoe slecht Israel daadwerkelijk is. Zonder Israëlische kolonisatie en apartheid was er geen Hamas geweest. Jammer dat Marijnissen nog eens de tweestatenoplossing wil herkauwen, die ons hier gebracht heeft. Waar dit conflict om vraagt is rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor Joden en Palestijnen, om een einde aan Israëlische apartheid.

1 Reactie
VeganHarrie
VeganHarrie5 nov. 2023 - 11:22

Als jij denkt dat een enkele staat-oplossing denkbaar is met onze vredelievende broeders van Hamas, dan spoor je echt niet.

pahan
pahan3 nov. 2023 - 14:35

En dan nog iets. Oproepen voor een debat in de Kamer in verkiezingstijd is een podium geven aan mensen die stemmen gaan proberen te winnen over de lijken van Palestijnse en Israëlische kinderen. Niet doen.

Inzicht
Inzicht3 nov. 2023 - 14:14

Goed verhaal van de SP. Onwaarschijnlijk dat het conflict opgelost zal zijn voordat het hele Middenlandse zeegebied onleefbaar is geworden door klimaatverandering. Een staakt het vuren zou het minste zijn wat op dit moment bereikt moet worden. En dat Israël afschaalt richting kleinschaliger aanvallen op Hamas. Het zou eigenlijk verboden moeten worden winst uit te keren op de verkoop van wapens. Dus dat een bedrijf moet kiezen de winst te herinvesteren of te schenken (aan oorlogsslachtoffers bijvoorbeeld). Vanzelfsprekend zou zo'n wet op alle mogelijke manieren ontdoken worden, en zelfs al hield iedereen zich eraan, dan nog zou het weinig verschil maken, maar het is beter dan niets.

Nicolay2
Nicolay23 nov. 2023 - 14:01

Zoals DanielleDefoe 3 nov. 2023 - 13:37 al schreef: Hamas valt niet te verslaan. De getraumatiseerde kinderen die de bombardementen en andere acties overleven vormen de potentiële recruten voor de volgende ronde.

VeganHarrie
VeganHarrie3 nov. 2023 - 11:26

Als je de Arabische cultuur een beetje kent, weet je dat concessies doen als een teken van zwakte wordt gezien. Toegeven aan Hamas zal hun sponsors blij maken, en hen eerder aanmoedigen op de ingeslagen terroristische weg door te gaan.

Rutger Groot
Rutger Groot3 nov. 2023 - 11:25

Goed betoog maar er wordt teveel verwacht van de VN, die net Iran in de mensenrechtencommissie heeft laten plaatsnemen. Een knieval voor de oliedollars en een dolksteek in de rug van met name Iranese vrouwen.

android1984
android19843 nov. 2023 - 11:24

Beste mevrouw marijnissen. Wat gaat u doen aan de vijandelijkheden in Nederlandse straten van Nederlanders onderling? Die joodse kindertjes die niet naar school kunnen, die moslimkindertjes die op Hamas aangesproken worden? Die Nederlanders die openlijk elkaar aan het haten zijn geslagen om een (1) van de oorlogen. (niet die van Afghanistan, Central African Republic, Ethiopie, Libyie, Mali, Somalie, Kurdistan, Zuid Sudan of Syrie maar specifiek Gaza) Neem het voortouw voor verbinding en verbroedering en pak die taak van Nederland op. Bouw vrede in eigen land. Alleen de vinger wijzen vanuit onze armstoel naar het midden oosten is makkelijk. Waarom erdogan niet aanspreken om zijn tanks in Irak die koerdische burgers ombrengen? Allemaan redelijk overbodig als we hier in ons land al geen vrede kunnen brengen.

pahan
pahan3 nov. 2023 - 11:00

Ik heb wat moeite de rollen partijleider, fractievoorzitter en Kamerlid te scheiden, merk ik aan mijn weerstand bij dit artikel. Ik heb geen idee hoe de informatiestromen in de Kamers lopen, maar ik mag toch hopen dat het gemiddelde Kamerlid beter geïnformeerd is dan de gemiddelde burger? Mijn burgerinformatie: In de motie mocht geen verwijzing staan naar het handelen van Hamas, daarmee werden de Islamitische landen tegen de schenen geschopt. Het amendement haalde de twee derde meerderheid niet, de 55 landen die tegen stemden omvatten alles wat daar onder valt. NRC heeft er nog een schokkende analyse van gemaakt. Verdoe de tijd van de Kamer niet als je dat niet kan of wil adresseren. En blijf bij de feiten, dat is ook handig om escalatie te voorkomen.

Mark Huysman
Mark Huysman3 nov. 2023 - 10:28

Ik denk niet dat we terugmoeten naar het idee van twee staten. Afgezien van het feit dat het immoreel is om Palestijnen een klein, opgedeeld, deel van hun oorspronkelijke thuisland toe te wijzen gaat het ook niet werken. De vorige keer dat er langs deze lijn werd onderhandeld bleek het een rookgordijn. Tijdens de onderhandelingen ging Israël gewoon door met het volbouwen van Palestijns gebied met illegale kolonies. Alles moet ingezet worden op gelijke rechten in het hele gebied van de rivier tot de zee. Natuurlijk zal ook dat moeilijk zijn, en wil Israël daar niks van weten, net als van de tweestaten. Maar dat gold ook voor Zuid-Afrika. En toch is het daar gelukt om de apartheid af te schaffen en gelijke rechten voor iedereen te creëren.

Jan-Diederik
Jan-Diederik3 nov. 2023 - 8:38

Hamas dient volledig vernietigd te worden. Kost wat kost? Misschien.

3 Reacties
JohnVKR
JohnVKR3 nov. 2023 - 9:35

@Jan-Diederik Met de huidige 'strategie' van zoveel mogelijk Palestijnen uitmoorden gaat dat niet gebeuren. Hiermee wordt een Hamas 2.0 gezaaid dat nog veel erger zal zijn. De genante domheid van veel mensen vind ik fascinerend. Alsof je met pogingen tot volkerenmoord het verzet van de kaart veegt in plaats van op termijn alleen maar maar groter, heftiger en sterker maakt. Alleen een heel snel te realiseren vrij Palestina te vestigen op een substantieel deel van historisch Palestina kan een Hamas 2.0 nog helpen voorkomen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 nov. 2023 - 11:46

Jan. Hoe Israël dat doet, is door meteen de halve Palestijnse bevolking mee te nemen in die vernietiging Hamas vernietigen, door vluchtelingen te bombarderen? Gaaf ? Gaaf landje? Denk eens een stapje vooruit, probeer dat eens. Israël is nu de volgende golf Hamas terroristen aan het creëren. De mensen die ze nu traumatiseren, zullen later radicaliseren en zo is het een vicieuze cirkel Over tien jaar staat de volgende golf Hamas terroristen op en kan het verhaal weer opnieuw beginnen. Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers. Maar rechts ziet blijkbaar graag bloedvergieten en leed

Gerygrr
Gerygrr3 nov. 2023 - 12:34

Tja, elke beweging, die werd vernietigd heeft tot het ontstaan van nieuwe nog extremere bewegingen geleid.

Druzhni
Druzhni3 nov. 2023 - 8:17

Elk artikel pro Palestina valt simpel samen te vatten: 7 oktober is slecht Hamas is slecht Israel is slecht Nu stoppen en Israël moet concessies doen aan Palestina om dit te voorkomen in de toekomst. Dit artikel is er ook weer een van velen. En niemand kan hier eerlijk gezegd tegen op zijn. De kolonisten zijn klootzakken en moeten verwijderd worden van de Westelijke Jordaanoever. Maar zolang Hamas bestaat hebben concessies geen zin. Voor hun is er geen vrede, alleen wapenstilstand om de voorraad opnieuw aan te vullen en dan een nieuwe 7 oktober lanceren. Het is waar het Westelijke pro palestina wereldbeeld door naïviteit stuk loopt. Dat of lafheid om niet de harde waarheid te benoemen: Oorlog is noodzakelijk om Hamas te vernietigen. Dat is dan ook wat Israël doet. Maar ja, Hamas zit als ongedierte in de tunnels. Hopen op een ondergrondse guerrilla oorlog met boven hen Palestijnen. Maar geen enkel leger zou die tunnels betreden tot de allerlaatste fase. "Wij willen vrede" is een mooie maar lege leus in dit conflict. Een die niet reëel is op dit moment, voor beide partijen niet. Het zou interessant zijn om van Westerse pro palestijnen nou eens een artikel te lezen hoe Hamas militair verslagen kan worden.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2023 - 10:09

@ Druzhni Jij schrijft: Het zou interessant zijn om van Westerse pro palestijnen nou eens een artikel te lezen hoe Hamas militair verslagen kan worden. Dat is een onzinnige vraag. Want het is onmogelijk om hamas militair te verslaan. Het is namelijk geen leger. Het zijn bewapende burgers. En schiet er 1000 dood dan zijn er over een paar jaar weer 1000. Als israel zijn beleid niet aanpast zullen er keer op keer weer palestijnen opstaan die israelische burgers willen doden. Dus is het militair verslaan van hamas onmogelijk. Dat jij die vraag stelt is trouwens zorgelijk. Het getuigt van nogal weinig realiteitsbesef. En omdat dit ontbreekt niet alleen bij jou maar ook bij veel politici en burgers is men ook niet in staat dit op te lossen. De enige oplossing die er is die aansluit bij jouw manier van denken is alle palestijnen te deporteren. Naar een plek ver van israel. Maar je kan ook wel bedenken dat dit ook nog wat gevolgen zal hebben. Het deporteren van miljoenen mensen levert als respons een golf van haat op. Hoewel ik mij afvraag op de israelische politici dat beseffen en erkennen lijkt het mij vrijwel zeker dat daar de wereld niet veiliger van zal worden. Ook in israel niet.

Druzhni
Druzhni3 nov. 2023 - 12:08

Dus pappen en nathouden. Dat is de militaire benadering van u? En dan maar concessies zodat Hamas (vanuit Qatar natuurlijk) de overwinning claimt en nog harder groeit? Dit is niet te verkopen in Israël. Hamas heeft als doel om Israël te vernietigen. Staat gewoon voor iedereen te lezen in het manifest. Dus concessies hebben geen zin zolang Hamas bestaat. En als het inderdaad zo is, voor elke 1000 dode"burgers" 1000 nieuwe dan houdt het inderdaad nooit op. Ja er is dan nog een laatste duistere oplossing voor beide partijen. Last Man Standing. En ik vrees dat zowel Hamas als Netanyahu en zijn coalitie op dit punt aankomen. Daar mag u wat vinden, dat doe ik ook. Ik zit ook niet te wachten op een portie van die 2.3 miljoen die 100% richting Nederland vertrekken en hou ze liever in Palestina. Maar ik zie geen andere uitweg zolang Hamas bestaat en "Israel=Slecht" als een mantra is geen oplossing.

Jan-Diederik
Jan-Diederik3 nov. 2023 - 12:25

@daanouwens “ Dat is een onzinnige vraag. Want het is onmogelijk om hamas militair te verslaan.” Stel nou dat 20 van de 100 Palestijnen ‘zich bij Hamas goed thuis voelen’ dan zijn er toch nog 80 die kunnen ingrijpen ? Of ligt de hele verhouding anders? Want dan is de verhouding gedode hamas - ‘gewone Palestijn’ ook anders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2023 - 12:37

Hamas valt niet te verslaan. De getraumatiseerde kinderen die de bombardementen en andere acties overleven vormen de potentiële recruten voor de volgende ronde.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 nov. 2023 - 13:08

Nee, je zou je eens op vrede richten. Beter is het om liters olie op het vuur te gooien, toch ? Vergeet diplomatie, gooi nog wat ziekenhuizen plat. Gaaf, toch? Hoe je Hamas verslaat? Israel is nu de volgende golf hamas terroristen aan het maken. Snap je dat? De jongeren die nu getraumatiseerd zijn, door de aanvallen van Israël, zijn over tien jaar de volgende islamisten/Hamas terroristen. Als ze Hamas zouden willen verslaan, zouden ze Hamas moeten aanvallen en niet willekeurige burgers die er niets mee te maken hebben. Hoe moeilijk is het om dat te begrijpen? Stuur elitetroepen op die tunnels af. Ga te werk met scherpschutters en speciale eenheden. Niet met bommen op vluchtelingen. Hoe moeilijk is het om dat te begrijpen ?

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2023 - 15:10

@ Druzhni Jij schrijft: Dus pappen en nathouden. Dat is de militaire benadering van u? Merkwaardige conclusie. Ik schrijf dat een militaire benadering niets oplevert en jij beweert dat je niets ziet in mijn militaire benadering. Is het heel moeilijk voor je om te begrijpen dat ik heb opgeschreven dat een militaire benadering niet werkt? Zit je zo vastgeroest in je eigen denken dat het muntje nooit gaat vallen? Dat jij uitkomt bij Last Man Standing? Je snapt niet eens de enkele regels die ik hier schrijf. Alles wat buiten jouw eigen simplistische opvattingen valt dringt gewoon niet tot je door. Dat is nou exact het probleem. In israel zijn er meer die ook zo denken. Als je blijft vasthouden aan het idee dat mensen doodschieten de oplossing is dan blijft het probleem dus bestaan. Kortom jouw visie is het probleem niet Hamas.

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2023 - 15:18

@ Jan-Diederik Jij schrijft: Stel nou dat 20 van de 100 Palestijnen ‘zich bij Hamas goed thuis voelen’ dan zijn er toch nog 80 die kunnen ingrijpen ? Waarom zouden die 80 ingrijpen? Die mensen hebben geen enkel motief om dat te doen. Israel schiet hen dood en als zij zich actief tegen hamas strijders verzetten schieten die hen dood. Kan je nou echt niet verder nadenken dan dit? En: Of ligt de hele verhouding anders? Want dan is de verhouding gedode hamas - ‘gewone Palestijn’ ook anders. Bijna alle inwoners van israel staan achter de bombardementen op gaza. Er is een regering van nationale eenheid gevormd. Een kleine minderheid is kritisch. Dus als ik even jouw logica toepas dan mogen volgens jou hamas-strijders alle israelische burgers doden. Dan kan jij dus geen kritiek meer hebben op de aanval van hamas. Ik blijf mij verbazen over mensen die de meest extreme opvattingen hier dumpen en zelf denken dat zij nog een beetje beschaafd zijn.

Druzhni
Druzhni4 nov. 2023 - 12:39

@Daan Geen militaire benadering? En dan noem je mij simplistisch? Je weet niet eens half hoe de wereld werkt. Vanuit je veilige kikkerlandje even Israël vertellen dat ze Hamas met liefde moeten verslaan? Je ontkent de realiteit van de wereld van de menselijke aard.

DaanOuwens
DaanOuwens4 nov. 2023 - 18:41

@ Druzhni Jij schrijft: Vanuit je veilige kikkerlandje even Israël vertellen dat ze Hamas met liefde moeten verslaan? Ik beweer zelfs niet dat israel hamas moet verslaan. Je ene reactie is nog kortzichtiger dan de andere. Kennelijk denk jij dat als je maar genoeg palestijnen doodschiet dat de overblijvende palestijnen zo bang zijn geworden dat ze instemmen met een leven als tweederangs mens. En bij al die nabestaanden blijft volgens jou geen wrok over. Het probleem met jouw gedachtegoed is dat je denkt dat als je nu van jongen van 10 zijn ouders, broers en zussen doodschiet dat diezelfde jongen over 10 jaar als hij israelische burgers gaat vermoorden dat hij dat dan doet met antisemitische motieven. Degene die hier de realiteit van de wereld van de menselijke aard ontkent ben jij.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 nov. 2023 - 7:55

Mooie tekst, en ik ben het er in grote lijnen ook wel mee eens.... maar het gaat natuurlijk nooit gebeuren. Het moet eens afgelopen zijn met de pappen en nathouden aanpak. Een Palestijnse staat gaat er niet meer komen, Israël (en de VS) gaan nooit een vrije staat toestaan onder het bewind van bijvoorbeeld een Hamas, want dan gaat deze staat gigantisch bewapend worden (door bijvoorbeeld Iran en Rusland), en dan zal er een enorme geweldsexplosie volgen over x jaar waar het geweld van nu allemaal niets bij voor stelt. Het is absurd dat generatie op generatie een vluchtelingenstatus houdt, om ooit te wonen in een staat die misschien ooit, maar waarschijnlijk nooit gaat komen. Het is triest dat de VN deze situatie in stand houdt. Als generaties terug gewoon 500.000 Palestijnen waren opgenomen in de wereldbevolking, zoals nu ook bij Syriërs gebeurd, hadden deze generaties een mooie toekomst gehad ipv nu te wonen in een 'vluchtelingenkamp'. Het is tijd om te handelen naar de realiteit ipv te blijven handelen op basis van principes en emoties, zodat de toekomstige generaties Palestijnen wel ergens een toekomst kunnen opbouwen.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 nov. 2023 - 11:47

Dit klinkt misschien raar, maar kunnen ze niet voor Palestijnen een nieuw land opzetten, ergens anders in de wereld?

MichielV2
MichielV23 nov. 2023 - 18:21

@baloe Waar dan? Friesland ofzo?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 nov. 2023 - 21:56

Michiel het zou het meest logische zijn. Als je nationalistische gevoelens en gevoelens van wraak weg denkt. Israel gaat het land niet opgeven en Hamas gaat zichzelf niet opheffen Het beste wat je kan doen is vluchten, als je Palestijnse burger bent Het beste wat ze kunnen doen is elders opnieuw beginnen

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 nov. 2023 - 7:52

Afgelopen nacht was het een hel, letterlijk een vuurzee over Gaza. Het is moeilijk die genocide, de uitroeiing van mensen, zich voor je ogen te zien voltrekken en een Nederlandse PO en bevolking, inclusief de politiek die zwijgt. Ach ja het is reces, moet je daar nu voor terugkomen.Het zijn verkiezingen, ik ben meer bezig met mijn eigen portemonnee toch? Gaza is nauwelijks van belang voor de verkiezingen lees ik dan. We wentelen ons in zelfgenoegzaamheid. Bestaanszekerheid is belangrijk zeggen ze dan en zorg. Wie zijn bestaanszekerheid vraag ik me dan af, wie zijn zorg? Ze bedoelen vast niet die van de Palestijnen.

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot3 nov. 2023 - 11:22

Vanwaar de selectieve verontwaardiging? Waar zijn de protesten tegen Iran, Afganistan en waarom werd er niet gedemonstreed tegen de massamoord op moslims in Syrie door Assad?

Mark Huysman
Mark Huysman4 nov. 2023 - 9:03

[Vanwaar de selectieve verontwaardiging? Waar zijn de protesten tegen….] Als je dat zo belangrijk vindt dan organiseer je toch protesten? Of vind je het eigenlijk helemaal niet belangrijk en probeer je alleen maar mensen die zich inzetten voor Palestina zwart te maken?

VeganHarrie
VeganHarrie5 nov. 2023 - 11:26

Het is niet gezellig in Gaza, maar het gebruik van het woord 'genocide' is het napraten van de terroristen van Hamas.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2023 - 11:26

VeganHarry En jij gelooft dat, ik praat niemand na, ik zie het dag in dag uit op de TV zich voor mijn neus voltrekken en luister naar de retoriek, Overigens houd ik me al langer bezig met Israel en de Palestijnen en steek ik mijn kop niet in het zand zoals de rest in Nederland en Europa.

MichielV2
MichielV23 nov. 2023 - 7:28

Volgens Israel heeft de VN maar één stem die er toe doet en dat is die van de VS. Zolang VS Israel blijft steunen met dollars en wapens en de acties in gaza niet onomstotelijk gaat veroordelen zal Israel doorgaan met het terroriseren en onderdrukken van de Palestijnse bevolking. VS is het enige land wat Israel kan bewegen om te stoppen. Daar gaat geen enkele motie verandering in brengen.

Palipka
Palipka3 nov. 2023 - 7:16

Dank je Lilian, in ieder geval fijn om te horen dat onze zuiderburen België en Frankrijk nog wel enig geweten hebben en dat er politici zijn met moed in NL jammer genoeg niet de destructieve leugenaars die nu aan de macht zijn.

1 Reactie
Jan-Diederik
Jan-Diederik3 nov. 2023 - 11:27

"Dank je Lilian, in ieder geval fijn om te horen dat onze zuiderburen België en Frankrijk nog wel enig geweten hebben en dat er politici zijn met moed in NL. Jammer genoeg niet de destructieve leugenaars die nu aan de macht zijn." Ik lees het met deze interpunctie.