Joop

Nestlé bedreigt schildpadden om fleswater te kunnen verkopen

  •  
26-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
schildpaddensantafe

© Cc-foto: Anoldent

Nestlé, bekend van onder meer KitKat en Nespresso, wil dagelijks ruim 4 miljoen liter water wegpompen uit de natuurlijke waterbronnen van Ginnie Springs in de Amerikaanse staat Florida. Dat kan grote gevolgen hebben voor de schildpadden die rond de Santa Fe-rivier leven, waarschuwen natuurbeschermers.
Merrillee Malwitz-Jipson van de organisatie Our Santa Fe River vertelt in The Guardian dat er vijftien verschillende soorten schildpadden in de omgeving van de rivier en de bronnen leven. De dieren gedijen het beste bij een hoge rivierstand en krachtige waterstroom. “Het is onmogelijk om zonder gevolgen elke dag miljoenen liters water weg te halen.”
Malwitz-Jipson maakt zich grote zorgen:
"“Er zijn maar weinig plaatsen op aarde waar zoveel verschillende schildpadsoorten naast elkaar leven. Ongeveer een kwart van alle Noord-Amerikaanse zoetwaterschildpadsoorten woont in dit kleine gebied. De achteruitgang van hun leefgebied, die zal plaatsvinden als de hoeveelheid water afneemt, betekent een grote bedreiging voor de diversiteit aan soorten die er nu is.”"
Nestlé, dat ook Nuts en Nesquick op de markt brengt, wil het water uit Ginnie Springs in flesjes op de markt brengen. In afwachting van een vergunning heeft het voedingsmiddelenconcern, dat je behalve van Maggi wellicht ook kent van Nestlé Dreumesvla, al miljoenen geïnvesteerd in een fabriek in de buurt om het water te bottelen.
Cc-foto: Anoldent
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Norsemen
Norsemen27 aug. 2019 - 10:16

Er zijn weinig bedrijven die zo slecht voor het milieu zijn als Nestle.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje527 aug. 2019 - 11:26

Inderdaad. Ze kopen wereldwijd zoveel mogelijk drinkwater bronnen op. Steeds meer bronnen raken uitgeput of vervuild. De 3e wereldoorlog zou wel eens om schoon drinkwater kunnen ontstaan.

Katootje2
Katootje227 aug. 2019 - 10:03

Ik denk dat ik eens gebakken lucht op de markt ga brengen, als het zo door gaat dan is dat vast binnenkort goud waard.

Ijzer67
Ijzer6727 aug. 2019 - 8:04

Triest zeker 4 miljoen liter water .terwijl je in de states prima uit de kraan kan drinken. Ook ik gebruik nooit flessenwater waanzin als dit drinkt in ons land . Maar 4 miljoen beste mensen is helemaal niks vergeleken bij de hoeveelheid goed grondwater wat er gebruikt wordt om lithium te winnen . Voor een ton lithium is 1000 kilo . Wordt 250000 gallon gebruikt afhankelijk welke gallon je gebruikt niet dat het veel uitmaakt de gallon ligt rond de 4 liter of iets meer . Ik pak het gemiddelde dus 4 is dus 1miljoen liter water voor 1 ton lithium. Dat wordt verladen in bulkcarriers grote schepen met een gemiddeld laadvermogen van rond de 200000 ton . X 1 miljoen liter goed grondwater . Dus wordt dat 200000000000 liter verpest goed grondwater . Dit gebeurd in voornamelijk Chili en Bolivia waar mensen voor een hongerloontje dit werk doen . Waar drinkwater schaars is waar ze dat water goed kunnen gebruiken voor de landbouw en zo ook pm er drinkwater van te maken . Want in die landen is het verstandig om flessen water te drinken . En dan nu de ham vraag . Waar wordt lithium voor gebruikt juist goed zo voor de groene koorts. En als je dat goedkeurt joop klopt er iets niet . Rijdt u maar met een gerust gevoel in uw Tesla

1 Reactie
datkanniet
datkanniet27 aug. 2019 - 10:02

Oplossing: Minder energie gebruiken. Dus ook geen 5G. Maar niemand wil minder energie gebruiken.

quatsch
quatsch27 aug. 2019 - 2:25

Ik zie dagelijks mensen vertrekken met mega grote verpakkingen plastic flessen(bron)water. Men denkt daarmee waarschijnlijk 'zuiver' water te kopen. Een misvatting! Daarnaast is de kwaliteit van het leidingwater in Nederland top. Ze doet niet onder voor het gekochte spul. Ik zou een verbod willen zien in Nederland, maar ook in de e.u., op dit milieu vervuilende product.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen27 aug. 2019 - 8:16

.... Maar spuitwater is toch wel lekker. Kun je ook zelf maken met gaspatronen (CO2!) maar die zijn vreselijk duur.

Hank Nozemans
Hank Nozemans26 aug. 2019 - 20:24

Daar staan ze toch al jaren bekend om? Eerst de gratis natuurlijke bron leegpompen en vervolgens de flesjes verkopen aan de lokale bevolking. https://www.spiegel.de/international/europe/vexed-in-vittel-a-1252370.html Of moeders in derde wereldlanden afhankelijk maken van melkpoeder wat ze niet kunnen betalen http://www.businessinsider.fr/us/nestles-infant-formula-scandal-2012-6 Of landen aanklagen wegens betalingsachterstand bij een hongersnood https://www.theguardian.com/uk/2002/dec/19/marketingandpr.famine Ik koop daarom al jaren geen producten van de Nestlé groep meer.

Gandalf2
Gandalf226 aug. 2019 - 19:57

Ik hoop dat dit tegengehouden wordt. Ik drink zelden flessenwater, op een terrasje soms en in het buitenland waar kraanwater niet goed is. Toch zie ik zeer veel mensen dit doen in Nederland, terwijl onze water kwaliteit zeer hoog is hier.

Karingin
Karingin26 aug. 2019 - 19:28

Ik heb sowieso een hekel aan flessenwater, is gelukkig in Nederland ook niet nodig. Maar holy crap, dit is wel weer een milieuramp in wording. Helaas lijkt het welhaast onmogelijk om Nestlé te boycotten. Wat een assholes. Ik las vandaag een interview met een criminoloog, over hoe we misdaad definiëren. Hij zei zoiets als: we moeten veel meer naar boven kijken, naar de directiekamers. Dit lijkt me een goed voorbeeld. Ecoterrorisme!