Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland heeft net als Noord-Korea eigen kernwapens nodig

  •  
23-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1879 keer bekeken
  •  
ANP-465644269

Toen ik op de radio hoorde dat Noord-Korea inmiddels tien kernbommen heeft, waarmee dictator Kim Jong-un het hele grondgebied van Amerika kan raken, was voor mij de maat vol. Als zo'n in de oksel van China verscholen Stalinistisch themapark een serieuze kernmacht is, mag – nee, moet – Nederland dit ook zijn.

Er zijn goede argumenten voor de aanleg van een Hollands kernwapenarsenaal. Belangrijkste is de toenemende onbetrouwbaarheid van bondgenoten. Hoe volatieler de wereld wordt, hoe groter de vraag of bijvoorbeeld Amerika een kernoorlog met Rusland wil riskeren om ons te redden.

Aan de EU hebben we sowieso niks waar het aankomt op de verdediging van Nederlands grondgebied. Omdat er niet één Europees volk bestaat, zal er nooit één Europees leger zijn. Persoonlijk weiger ik te vechten op bevel van de Duitse bondskanselier of de Hongaarse premier.

We bewegen langzaam naar een wereld waar het normaal is elkaar nucleair te chanteren. Laten we daar voor de verandering niet zuur over doen, maar gewoon proberen de beste te worden. Nederland, de nucleaire nummer één, het land waar niemand zijn vingers aan durft te branden.

Dit is hoe ik het voor me zie: we schaffen twintig van de nieuwste B61-bommen aan, die hebben een vernietigingskracht tot vijftig kiloton, volgens mijn berekeningen is dat voldoende om Moskou en Sint Petersburg van de kaart te vegen. In onze Grondwet nemen we onderstaand artikel op:

“Een buitenlandse mogendheid die gewapenderhand één teen op Nederlands grondgebied zet, krijgt automatisch het volledige kernwapenarsenaal van ons Koninkrijk op zijn dak. Nederlandse politici, militairen of andere functionarissen die weigeren dit Grondwetsartikel uit te voeren, worden geëxecuteerd.”

Het klinkt absurd en Noord-Koreaans, en u denkt waarschijnlijk dat ik een grap maak, maar de hier geschetste benadering zou achteraf, in de geschiedenisboeken, weleens de enige uitweg kunnen blijken uit onze benarde geopolitieke positie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.