Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAVO-baas: 'Rusland hergroepeert voor groot offensief in Donbas'

  •  
05-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1359 keer bekeken
  •  
ANP-444837155

Rusland maakt zich op om de Oost-Oekraïense regio Donbas volledig in te nemen. Dat meldt persbureau AFP na een verklaring van NAVO-baas Jens Stoltenberg. Die waarschuwt dat de zogenaamde terugtrekking van Russische troepen uit de omgeving van Kyiv een wassen neus is. 

Hoewel Oekraïense troepen een deel van de regio rond de hoofdstad weer heeft heroverd op de Russen, is van een werkelijke terugtrekking geen sprake, aldus Stoltenberg. Ook zou de Russische troepenmacht momenteel bezig zijn met voorbereidingen van een groot offensief in het zuiden en oosten van Oekraïne. Op die manier moet een landbrug naar het acht jaar geleden geannexeerde schiereiland De Krim tot stand worden gebracht. 

De Donbas-regio is het eerste gebied dat de Russen ruim een maand geleden innamen na de inval van Oekraïne. Ook het zuiden ligt zwaar onder vuur, met onder andere dagelijkse raketaanvallen op havensteden Odessa en Marioepol. In die laatste stad zitten nog altijd zo’n 130.000 burgers vast. Inmiddels heeft een pro-Russische burger zichzelf benoemd tot burgemeester van de stad en wordt daarin gesteund door het Kremlin.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.