Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Natuurlijk werken er niet alleen maar monsters bij de Belastingdienst, maar dat is juist het probleem’

  •  
25-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1596 keer bekeken
  •  
pieterderks

De Nederlandse regering overweegt toe te geven dat er bij de Belastingdienst sprake is geweest van institutioneel racisme. Geen gemakkelijke beslissing. Want institutioneel racisme klinkt zo heftig, zegt Druktemaker Pieter Derks bij De Nieuws BV. “Terwijl het enige wat er gebeurd is, is dat dat mensen anders behandeld werden op basis van hun achternaam, huidskleur, religie of afkomst. Door een overheidsinstelling. Structureel. Op basis van interne memo’s en instructies. Ja, als we dat al institutioneel racisme gaan noemen, dan is de volgende stap dat we waar de Chinezen mee bezig zijn genocide gaan noemen. Alleen maar omdat ze strafkampen hebben waar Oeigoeren worden opgesloten om gemarteld, mishandeld of heropgevoed te worden.”

De regering zal wel een belangrijk voorbehoud maken: niet de hele Belastingdienst is racistisch. “Dat was de grote angst tot nu toe. Dat toegeven zou afstralen op de hele dienst. Dat mensen misschien zouden denken dat het hele Belastingkantoor vol spugende racisten zit. En die angst is precies wat de oplossing van dit probleem in de weg zit: dat je voor racisme altijd racisten nodig hebt. Wat ik juist zo angstaanjagend vind is dat de meest verschrikkelijke dingen vanuit een keurig kantoorgebouw geregeld worden. Wapens worden misschien afgevuurd door 18-jarige gekken, maar ze worden ontworpen en geproduceerd door hele slimme en waarschijnlijk vriendelijke mensen.”

“Natuurlijk werken er niet alleen maar monsters bij de Belastingdienst die gedachteloos een swastika op een blaadje doodlen, terwijl ze vergaderen hoe Nederland wit moet worden. Maar dat is juist het probleem. Het gaat sluipenderwijs, achteloos, verstopt in keurige termen als ‘efficiënte opsporing’ of ‘doelgerichte fraudebestrijding’.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Sonic2
Sonic225 mei 2022 - 20:41

In 2013 heeft de hysterische Telegraaf, onfatsoenlijke schreeuwend "rechts" en naïef en "realistisch" links zich op dit gebied als een stel tirannen gedragen. Het was in 2013 totale hysterie. Vijf miljoen mensen ontvingen een toeslag. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bulgarenfraude En wel 800 fraudeurs. Wat mij betreft moet ook iedereen aftreden die hysterie heeft gemaakt in 2013. We zien nu de enorme schade. Morgen nog al die Stalinistische fraude maatregelen het raam uit. En doe dat ook met die haat maatregelen tegen mensen die van een uitkering afhankelijk zijn. De belastingdienst heeft krankzinnig beleid moeten uitvoeren. Nederlanders moeten ook naar zichzelf kijken. Al die mensen die in 2013 zaten te janken en te bedelen om strenge maatregelen zijn geen NSB'ers, maar hebben een NSB mentaliteit. Alles om je moreel superieur te voelen. En alles om je "minder productieve" buurman wat aan te naaien. Nederland moet zich schamen. En niet zozeer de politiek vind ik. Die kon in 2013 niet anders, omdat de hysterie zo extreem was.

youppie
youppie25 mei 2022 - 18:34

Het probleem is de 'Ambtenaris Universalis'. Sommige technocraten veranderen in een Eichmann en vanwege het 'Befehl ist Befehl'-principe en de straffeloosheid bij uitwassen kunnen er hele enge dingen gebeuren. De Jodenvervolging en vreselijke misstanden bij de toeslagen zijn daar sprekende voorbeelden van.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2022 - 12:03

Misschien moet je erkennen dat zoiets ook t.a.v. bijstandsgerechtigden speelt. Dat is ook een minderwaardig soort mens. Ik vraag me af of Pieter ooit extra inkomstenbelasting heeft moeten betalen als hij bij anderen op een etentje gevraagd werd, of een (duur) cadeau kreeg? Of als hij geld terug ontving dat hij uitgeleend had aan een op zwart zaad zittende bekende?

1 Reactie
Karingin
Karingin25 mei 2022 - 17:11

Dat hoef je van Rutte en zijn onderknuppels niet te verwachten. Maar gelukkig is het op gemeenteniveau in Amsterdam en langzaamaan ook bij andere gemeentes allang bekend en die weigeren dus het keiharde beleid uit te voeren. Ze bieden juist hulp, laten een bepaald bedrag aan bijverdiensten toe en doen niet aan dwangarbeid. And well whatta ya know; er stromen meer mensen uit, mensen die niet direct of helemaal nooit meer aan het werk kunnen zijn gezonder en nemen vaak op andere manieren actief deel aan de maatschappij, ze komen minder snel en/of minder diep in de schulden en dus ook niet snel op straat te staan. Maar ja, dat is soft gedoe en daar houdt de rechtsmens niet van. Dat de keiharde aanpak zowel op individueel niveau als voor de samenleving heel slecht uitpakt en ook nog eens klauwen vol met geld kost boeit ze totaal niet...of nee erger, ze snappen niet dat het niet werkt, dat ze nog te soft zijn en zetten er als het even kan nog een tandje bij. Mensen die steeds hetzelfde blijven doen en dan een andere uitkomst verwachten, die noemen we krankzinnig. Al heb ik persoonlijk nog wel steviger kwalificaties voor dat soort mensen