Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nancy Pelosi 'getraumatiseerd' door aanslag op haar man

  •  
30-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1245 keer bekeken
  •  
ANP-403021465

Nancy Pelosi heeft ‘een gebroken hart en is getraumatiseerd’ door de aanslag op haar man. Dat heeft de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden laten weten. De 82-jarige Paul Pelosi werd vrijdag aangevallen met een hamer door een man die op zoek was naar Nancy. De aanslag doet vrezen voor meer geweld in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten aankomende maand.

Paul Pelosi ligt nog altijd in het ziekenhuis met een schedelbasisfractuur en verwondingen aan zijn rechterarm en handen. Volgens Nancy Peloso is hij aan de beterende hand, maar ontvangt hij nog wel ‘levensreddende zorg’. 

De aanslagpleger, de 42-jarige David Depape, viel vrijdag de woning van het echtpaar in San Francisco binnen waar Paul Pelosi op dat moment alleen aanwezig was. Nancy Pelosi was op dat moment aan de andere kant van het land in Washington DC. Depape viel Pelosi aan waarna er een worsteling tussen de twee ontstond. De intussen gealarmeerde politie was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat Depape een hamer wist te grijpen en daarmee Pelosi op zijn hoofd, arm en handen sloeg. Depape was van plan geweest Paul Pelosi vast te binden en te wachten ‘tot Nancy thuiskwam’, maar kon voor die tijd worden overmeesterd. Gedurende de aanval zou Depape herhaaldelijk ‘waar is Nancy?’ hebben geschreeuwd.

Op 8 november staan de midterms gepland, de tussentijdse verkiezingen voor onder meer de senaat. Veiligheidsexperts vrezen dat de aanslag op Pelosi een voorbode is voor meer politiek geïnspireerd geweld. President Joe Biden heeft de aanslag veroordeeld en riep op tot een einde aan geweld tegen politieke tegenstanders. ‘Genoeg is genoeg,’ aldus de Amerikaanse president.

Nancy Pelosi is een van de machtigste politici van het land. Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is ze na vicepresident Kamala Harris de tweede in de lijn van opvolging voor het presidentschap. Tijdens de MAGA-aanslag op het Capitool op 6 januari vorig jaar, was Pelosi een van de voornaamste doelwitten. Trump-extremisten zochten het gebouw af op zoek naar Pelosi. Die was er niet meer, maar haar kantoor werd volledig vernield, persoonlijke eigendommen werden gestolen en ten minste één Trumper poepte op haar bureau terwijl hij het live op YouTube streamde. De poeper noemde het in de rechtszaal een ‘vreedzaam protest’. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.