Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moorddadig regime Rusland probeert nu ook weduwe Navalny achter slot en grendel te krijgen

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1113 keer bekeken
  •  
ANP-500295393

Rusland heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Joelia Navalnaja. Dat meldt ANP. De weduwe van de in gevangenschap overleden Aleksej Navalny wordt beschuldigd van deelname aan een extremistische organisatie, een van de gebruikelijke beschuldigingen van het Kremlin om de oppositie de mond te snoeren. Ze moet van de Russische rechter zeker twee maanden in voorarrest.

De 47-jarige Navalnaja woont in Berlijn en is al enige tijd niet in Rusland geweest. Ze vloog in januari 2021 samen met haar echtgenoot Navalny terug naar Moskou en was er daar getuige van hoe hij op het vliegveld direct werd opgepakt. Zijzelf werd ook opgepakt bij een protest tegen zijn gevangenschap, maar kwam nog diezelfde dag vrij. Binnen een maand vertrok ze weer naar Duitsland.

Navalny kwam nooit meer vrij. Na een schijnproces werd hij overgebracht van het een naar het andere strafkamp, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden verbleef. Op latere foto's van Navalny was hij zichtbaar vermagerd. Hij overleed afgelopen februari onder verdachte omstandigheden. Navalnaja houdt de Russische president Vladimir Poetin en het Kremlin verantwoordelijk voor de moord op haar echtgenoot. Ze heeft gezegd het werk van Navalny voort te willen zetten.

Navalnaja zei in een reactie op het arrestatiebevel dat Poetin een "moordenaar en oorlogscrimineel" is. "Zijn plaats is in de gevangenis, en niet ergens in Den Haag in een gezellige cel met een tv, maar in Rusland. In dezelfde strafkolonie en dezelfde 2-bij-3-metercel, waarin hij Aleksej heeft vermoord."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.