Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dictatoriaal regime Rusland stuurt makers toneelstuk naar strafkolonie na 'illegaal' schijnproces

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
504 keer bekeken
  •  
ANP-503077158

Een Russische toneelschrijver en theaterregisseur zijn door een militaire rechtbank in Moskou veroordeeld om een theaterstuk dat gaat over IS-bruiden. Volgens de rechters hebben de twee vrouwen zich daarmee schuldig gemaakt aan “het verheerlijken van terrorisme”. De Russische culturele sector heeft met afschuw gereageerd op het proces dat achter gesloten deuren plaatsvond.

Regisseur Yevgenia Berkovich en toneelschrijver Svetlana Petrichuk werden beiden veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en worden naar een afgelegen strafkolonie gestuurd. De twee zaten al sinds april van dit jaar vast.

Volgens de advocaten van de vrouwen hebben de twee met ontzetting gereageerd op hun veroordeling. Beiden hebben laten weten dat het toneelstuk juist een waarschuwing is tegen terrorisme en wordt in de voorstelling ook duidelijk dat de makers terrorisme veroordelen en verafschuwen. De advocaat van Berkovich spreeky van een “absoluut illegaal” en “oneerlijk” proces.

Het toneelstuk van de vrouwen, dat al sinds 2020 speelt en diverse prijzen won, is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en vertelt het verhaal van Russische vrouwen die tijdens de burgeroorlog in Syrië naar Syrië reisden om te trouwen met leden van de Islamitische Staatsgroep.

Medestanders van de twee vrouwen laten weten dat de veroordeling vermoedelijk een andere achtergrond heeft. Zo zou Berkovich voorafgaand aan haar arrestatie enkele gedichten hebben geschreven waarin ze kritiek uit op de Russische invasie van Oekraïne. Verschillende prominente Russische kunstenaars, schrijvers en journalisten hebben zich uitgesproken om de vrouwen te steunen.

Sinds Rusland in 2022 Oekraïne binnenviel, voert het dictatoriale bewind van Vladimir Poetin de druk op de artistieke gemeenschap in Rusland op. Het Kremlin drukt met harde hand elke vorm van kritiek op de Russische agressie de kop in. Vorige week nog werd een 15-jarige jongen veroordeeld, wederom achter gesloten deuren, voor “deelname aan een terroristische organisatie”. De hoogbegaafde scholier Arseni Toerbin had een pamflet verspreid waarin hij kritiek uitte op dictator en oorlogsmisdadiger Poetin en de oorlog in Oekraïne.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.