Joop

Misbruik in Franse katholieke kerk

  •  
05-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
misbruik
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Effie2
Effie26 okt. 2021 - 13:04

‘Goddank kunnen we biechten, en hebben we de aflaat. Want anders hadden we dit heerlijks niet kunnen doen’.

AlexanderVolken
AlexanderVolken5 okt. 2021 - 15:49

216.000 slachtoffers. Daar hebben er veel de andere kant op gekeken. Kennelijk dragen de Katholieke geestelijken hun pileolus om de boter op hun hoofd mee te verbergen.

PVDB2
PVDB25 okt. 2021 - 13:26

Nu zijn deze 3000 dienaars van God. Maar een tweetal jaren gelden kwam een zaak naar buiten in Duitsland die dit aantal ver oversteeg. Dat waren geen dienaren maar gewoon burgers. Pedonetwerken bestaan dus zeker, alleen uiteraard uit het zicht op het dark web. Maar dan het tienvoudige in dit geval. Geen verzonnen door extreemrechtse partijen waar linkse politici het uitbuiten. Je vraagt je of wat deze mensen stemmen, of ze getrouwd zijn of niet, of men werkt of niet. Als dat bekend zou worden dan is een scheiding überhaupt voor handen lijkt me en je zal veel vrije tijd krijgen. En dan heb je nog geluk als het daar blijft. Je bent sowieso van het padje af. Een, in mijn ogen, wat zielige, seksueel gefrustreerde figuren. Het zou niet verbazend zijn dat ze overdag aardig en voorkomend zijn, maar in de avond of nacht hun lusten laten botvieren. Een beetje Jambers. Maar dan vele, vele malen erger. En zelfs een stuk erger dan de dienaren van God in bovenstaand artikel. https://www.ad.nl/buitenland/ruim-30-000-verdachten-in-duitse-misbruikzaak-rond-vaders-die-kinderen-uitwisselden~a54375d9/

1 Reactie
Paul!
Paul!5 okt. 2021 - 20:58

3000 priesters is verhoudingsgewijs een enorm groot aandeel, ongeveer 2.5 %. Bij de gewone burgers in Duitsland gaat het inderdaad om veel meer daders. Maar 30.000 daders, op een bevolking van 80 miljoen is verhoudingsgewijs toch echt van een totaal andere orde. Minder dan 0.1%, al is dat nog steeds veel, en veel te veel. Maar los van de statistieken kun je zoiets natuurlijk nooit relativeren door te zeggen dat het ergens anders ook gebeurt. De kerk heeft, al dan niet bewust, een bijna ideale omgeving voor dit soort misdadigers geschapen. Dat mag je ze best aanrekenen, vind ik. En je mag ze daarom ook op hun verantwoordelijkheid wijzen, lijkt mij. Verander de omgeving, maak de kerk en de religie gewoon tot een veilige plek, voor kinderen. Of hef het anders op voor mijn part. Of zeg anders gewoon eerlijk dat het je eigenlijk niet zo erg veel kan schelen. Want dat is ook iets wat altijd heel erg opvalt.... De aandacht voor slachtoffers is meestal zo minimaal in verhouding tot de aandacht voor daders. Ik lees regelmatig over terechte verontwaardiging over de daders, maar zelden tot nooit over steun of hulp aan slachtoffers. Het is bijna alsof de slachtoffers er niet toe doen, alsof het alleen om de daders draait. Soms ga je bijna twijfelen aan de oprechtheid van die verontwaardiging, als je kijkt naar de desinteresse voor slachtoffers. 216.000 slachtoffers, 216.000 mensen beschadigd, 216.000 kinderen opgroeiend in angst. 216.000 kinderen die op jonge leeftijd leren dat hun lichaam een inwisselbaar stuk speelgoed is. 216.000 mensen die zich, een leven lang, altijd een beetje vies zullen voelen. 216.000 ernstig beschadigde volwassenen die leven in een maatschappij waarvan ze aantoonbaar weinig tot niks van mogen verwachten. Probeer je eens voor te stellen dat ze allemaal samen op een plein staan, bij een kerk terwijl je van boven uit de toren kijkt. Overal slachtoffers, zover je kijken kunt. Zou je het dan nog droog kunnen houden? Hoe dan ook. Gaat er nu eindelijk iets gebeuren? Of zeggen we gewoon dat het buiten de kerk soms ook heel erg kan zijn?

PVDB2
PVDB25 okt. 2021 - 11:43

3000 pedofielen die een veelvoud aan slachtoffers maakten in de afgelopen paar decennia. Maar aangezien wij, de christenen, perfect zijn, moeten de andere religies wel veel slechter zijn. Ook al gaat het dan om extremen die voorvallen, gepleegd door extremisten willen we graag de hele geloofsgemeenschap hier voor gelijk stellen aan deze extremisten. Waar het jarenlang verzwegen en goedgepraat werd (men werd gewoon verplaatst) kan men er al lang niet meer om heen. Je maakt voor velen de jeugd kapot. Iets waar men als volwassene ook nog schade van zal ondervinden. Of je moet, door ooit de door christen bezette landen (over omvolking gesproken) verplicht worden tot het christendom te bekeren (Canada kostscholen). Van de VS, tot Ierland, Nederland en dus Frankrijk. Een indrukwekkende film over journalisten van de Boston Globe die een groot misbruik schandaal aan de oppervlakte bracht en veel tegengewerkt werd door de kerk (Spotlight). Van mij mag je hier het naming and shaming toepassen. Helaas heb je ook mensen die rigoureuzere "oplossingen" willen zoals castratie. Wat niet helpt. Dat deden we 60 jaren geleden in sommige Europese landen bij homoseksuelen toen nog inclusief een celstraf. Dat zullen deze geestelijken, als ze nog leven, waarschijnlijk niet krijgen. Velen zouden het ook niet overleven ben ik bang. Het zal met een sisser aflopen. Waar het extreem rechts of christelijke geloven betreft wordt zaken die het fatsoen of het daglicht niet kunnen verdragen gebagatelliseerd (zie Urk; een gesprekje en klaar. Laat ze 120 uur échte beelden of films zien zeg ik). Laat in ieder geval de 3000 dienaars van God boetedoening afleggen wordt tegenover de slachtoffers. Laat ze niet wegkomen met een aflaat. Of met een bisschop die zegt het niet geweten te hebben...

Oki Doki
Oki Doki5 okt. 2021 - 11:16

Het misbruik in de kerk is niets nieuws. Zo lang als de kerk bestaat vindt er al seksueel misbruik plaats. Monniken en priesters hadden seks met nonnen en vrouwelijke parochianen, nonnen hadden seks met nonnen, monniken hadden seks met elkaar en priesters hadden seks met elkaar en hadden seks met jongens gedurende de hele middeleeuwen.

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 10:16

Uit het rapport blijkt dat 1,25 procent van de bedienaren van de Algemene zich schuldig maakte aan machtmisbruik. De helige Vader heeft zich dan ook terecht zijn kleren gescheurd en zich met as bestrooid. Maar..... er is veel meer misbruik van macht. Iedereen weet het, over gezinnen waar de vader een tiran is, En soms woont die Vader elders, in het Kremlin of zo. Wordt er op verzwegen knoppen gedrukt die beter niet beroerd hadden mogen worden.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen5 okt. 2021 - 11:22

Machtsmisbruik? Kindermisbruik bedoel je. Maar ach, religieuzen mogen van jou natuurlijk net wat meer dan anderen.