Joop

Minister Van Der Wal krabbelt terug en wil stikstofkaart samen met boeren opnieuw inkleuren

  •    •  
22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8357 keer bekeken
  •  
ANP-450280996

Het boerenprotest en de intimidatie op haar eigen stoep, heeft zijn uitwerking niet gemist op stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Tegen BNR zegt de minister de “emotie en frustratie” te snappen en dat het stikstofbesluit nog niet vaststaat. Van Der Wal staat ervoor open de stikstofkaart “opnieuw in te kleuren” en dat samen met de boeren te willen doen.

Nadat de minister het stikstofbeleid van het kabinet ontvouwde, trok een groep boze boeren naar het woonadres van Van Der Wal. Die liet weten dat het ongevraagde bezoek dusdanig intimiderend was, dat haar kinderen ‘bibberend van angst’ in huis zaten. Afgelopen weekend verscheen in de Volkskrant een pagina’s lang interview met de voorman van de extremistische boerenclub Farmers Defense Force, die de kinderen van de minister daarom “pussy’s” noemde en aankondigde nog veel meer intimidatiepogingen op de agenda te hebben staan. 

Van Der Wal zegt nu tegen BNR dat er van concrete stikstofplannen nog helemaal geen sprake is, maar dat er slechts “richtinggevende indicatieve doelen” zijn gepresenteerd:

“Dat is gewoon het vertrekpunt. Je moet gewoon iets neerleggen om het met elkaar erover te kunnen hebben. En dan leg je het eerste kaartje neer. Ik wil dit soort kaartjes, hoe impactvol ook, niet in mijn bureaula laten liggen, maar juist open en transparant neerleggen van: jongens we gaan met elkaar kijken hoe we per gebied hier invulling aan gaan geven. En daar een jaar de tijd voor nemen. Is dit het gebied, moet het gebied iets groter? Iets kleiner? Zijn dit de juiste reductiepercentages, zijn er gebieden waar dit niet haalbaar is en ga je schuiven met andere gebieden?”

Hoewel de minister nu zegt dat over de invulling van de kaart nog wel te praten valt, zegt ze wel dat het uiteindelijk doel niet onderhandelbaar is. Namelijk 50 procent minder stikstofuitstoot in 2030 voor heel Nederland. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

J.janssen2
J.janssen223 jun. 2022 - 18:20

Het zou van der Wal sieren en meer solidariteit onder de boeren kweken als de grootste vervuilers van stikstofoxiden zoals b.v. Tata Steel en Schiphol ook eens flink aangepakt zouden worden. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk maar de manier waarop dit nu dreigt te gebeuren door boeren te onteigenen is onacceptabel! Tast maar diep in de buidel om de boeren hun bedrijf te laten saneren maar geen gedwongen onteigeningen. Er zijn ook best andere manieren om de natuur beter te beschermen met onmiddellijk in te voeren beschermingsmaatregelen . Begin eens met de kapvergunning weer in te voeren, sowieso snoei en kapverbod in het broedseizoen, absoluut verbod om te bouwen in natuurgebieden, handhaven milieumaatregelen zoals de maximum snelheid op snelwegen controleren e.d. Dan sta je als politiek ergens voor: nu lijkt het een lukrake keuze om boerenbedrijven te onteigenen zgn om de stikstofuitstoot te beperken maar uiteindelijk ook om ruimte creeren voor uitbreiding voor woningbouw en infratructuur of datacenters en zonnepaneelvelden?

Phantom3
Phantom323 jun. 2022 - 17:36

Die motie op het VVD congres zal ook wel invloed hebben gehad.

Peace ....
Peace ....23 jun. 2022 - 16:38

Dat wordt niets meer. Onervaren minister.... Boeren gewonnen en D66 verloren. Dit duurt nog jaren en dan zijn er nieuwe verkiezingen.

bouwvarken
bouwvarken23 jun. 2022 - 16:30

het is onzinnig te denken dat het weghalen van N-ruimte de natuur gaat helpen. 70% vd ingeleverde N-ruimte vanuit de landbouw mag gebruikt worden tbv andere activiteiten als industrie, woningbouw en wegenaanleg. dat 60% vd N-emissie afkomstig zou zijn vanuit de landbouw is evengoed te bediscusieren, Schiphol heeft zelfs geen vergunning voor N-emissie, terwijl die er heel zeker is, vliegtuigen +900M1 tellen niet mee, terwijl de N wel in NL neerslaat. Zo zijn er wel meer grote uitstoters die niet meetellen. Wanneer het dan toch zo zou zijn dat de landbouw voor 60% verantwoordelijk is, dan geeft het afnemen van alle N-emissierechten vd landbouw maximaal 15 a 20% depositiereductie op de beoogde gebieden. Waar het D666 en GL vooral om bedoeld is veehouderij weg uit NL en grond vrij voor een paar miljoen woningen, de natuur zal de grote verliezer blijken

Frans Akkermans
Frans Akkermans23 jun. 2022 - 12:03

Dat 'terugkrabbelen' slaat nergens op. Dat een wijziging van standpunt vooraf is gegaan door, in dit geval een ongewenst bezoek van activisten, wil nog niet zeggen dat dit laatste ook de oorzaak is. De schrijver weet het niet en speculeert erop los. . Dat over de invulling gepraat gaat worden is duidelijk, er deugt van alles en nog wat niet aan dat kaartje. Doelen staan vast daarentegen.

Effie2
Effie223 jun. 2022 - 9:19

'Kan Henk Bleker het stokje van mevrouw van der Wal overnemen? Een regelrechte ramp voor de planeet. Maar ach, als onzeeconomie als een tierelier draait, waarom dan zo moeilijk gedaan?'

1 Reactie
Pater
Pater23 jun. 2022 - 16:35

Bleker was inderdaad een ramp voor de planeet.

dirkzeeman
dirkzeeman23 jun. 2022 - 6:37

Wat een lafheid. Wat een gebrek aan ruggengraat. Angstaanjagend hoe dit weekdier zwicht voor subsidie slurpende miljonairs op tractoren.

Jan vd Akker
Jan vd Akker23 jun. 2022 - 5:38

Raymond De boeren saneren is niet de oplossing. Gaat ook niet gebeuren. Ze hebben nu een balletje opgegooid hoe dat ze denken dat ze het stikstofprobleem gaan oplossen. Uiteindelijk zal er zoals altijd weer een compromis gaan komen. Is ook mooi aan Nederland, samen oplossen. De reden dat ze vooral voor het buitenland produceren is wel een hele slechte. We leven in een wereld waar we handelen ,iedereen zijn specialiteit heeft. Als we om elk land een hek gaan zetten en we alleen lokaal gaan produceren wordt het hier wel heel lastig leven. Treinen, auto’s,staal,graan,hout? Halen we allemaal van verderop. Auto-industrie zit in Duitsland, Frankrijk, Japan, Zuid Korea.. Zijn die gasten goed in.. Fransen misschien iets minder. We leven op een geglobaliseerde planeet. Alles is met elkaar verbonden. Daarom ook de ellende met zijn allen oplossen. Dat kunnen wij, al heel lang zelfs. Dat alles daarnaast wel ietsje minder kan, weten we ook. Moeten mensen vijf keer per jaar met het vliegtuig op vakantie omdat ze bij moeten komen van hun 36 urige werkweek? Moeten we 7 dagen per week vlees eten? Moeten we met de auto naar het werk als we maar op 8 km vanaf het werk wonen? Een stukje bewustzijn kweken is denk belangrijkste. Jammer is alleen dat we niet echte inspirerende politici hebben. Beroepsvergaderaars die vooral hun achterban dienen.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2022 - 9:50

Jan, bedankt voor je antwoord en de moeite om je standpunt te verduidelijken, de grote veroorzaker van dit probleem is cda ér Henk Bleker, de grootste bedrieger die onze politiek heeft gekend, kijk maar: https://www.boerderij.nl/henk-bleker-een-schavuit-of-schurk “Uiteindelijk zal er zoals altijd weer een compromis gaan komen. Is ook mooi aan Nederland, samen oplossen.” Daar ligt een deel van mijn probleem, boeren hebben zich van een slechte kant laten kennen, intimidatie en vernielzucht, ik heb begrepen dat het bij de afgelopen actie redelijk rustig eraan toe is gegaan op hinderen van verkeer na maar als je de naam hebt (en terecht) kom je daar moeilijk vanaf en heb ik niet de indruk dat boeren uit zijn op een compromis. Niemand kan ontkennen dat we in een geglobaliseerde wereld leven en ik ben niet vies van een dikke boterham verdienen aan onze specialiteiten, zeker als het ten goede komt aan het volk in het algemeen, ik ben het met je eens dat de sturing van de politiek belabberd is, alsof Rutte en zijn handlangers de handen van het nederlandse volk hebben afgetrokken, niemand wordt beschermd tegen grote bedrijven, ook boeren niet die overgeleverd zijn aan wat een supermarkt keten ervoor geeft, voor de rest ben ik het eens met de argumenten die je aanvoert.

Pater
Pater23 jun. 2022 - 2:45

Zolang het doel niet onderhandelbaar is snap ik niet waarom er wordt gesuggereerd dat Van der Wal slappe knieën heeft. Het was vanaf het begin de bedoeling dat de provincies de zaak invullen, het kaartje is nooit heilig geweest.

4 Reacties
GHS
GHS23 jun. 2022 - 11:39

Was het ook vanaf het begin duidelijk, dat de vrijkomende grond gebruikt zou worden voor woningbouw i.p.v. voor de natuur?

Gimli1955
Gimli195523 jun. 2022 - 12:29

@GHS De politiek heeft altijd een dubbele agenda, ze zeggen het gene wat de burger wil horen na de verkiezingen en voeren na de verkiezingen het tegenovergestelde uit of de resultaten zijn omgekeerd aan de belofte. Denk aan de invoering van de marktwerking en de resultaten.

Pater
Pater23 jun. 2022 - 16:39

@GHS Er is zeker ruimte voor woningbouw nodig, maar de gemeenten hebben zeggenschap over de plaats waar dat gaat gebeuren. Van der Wal heeft daar niks over te zeggen. Het is te hopen dat er naast natuurbieden biologische landbouw komt.

Pater
Pater23 jun. 2022 - 16:41

@Gimli Wat Van der Wal nu doet is in elk geval het tegengestelde van marktwerking. Wees blij!

Greendutch
Greendutch22 jun. 2022 - 23:55

de hele dag zo’n beetje gevolgd en hoewel ik de boeren hun gedrag afkeur, mijn loyaliteit weg is, heb ik wel begrepen dat het kennis niveau bij de boeren heel laag is, zij snappen niet wat de samenhang van het probleem is. ze geven ook allemaal verschillende redenen op waaraan het ligt. sommigen benoemen onderdelen als klokgeluid maar weten niet waar de klepel hangt, anderen halen drogredenen aan maar overeind blijft dat men niet realiseert -op ’n enkeling na maar die is al overgestapt op een ander systeem- dat het een tot het ander leidt en de optelsom het probleem is ik vind dat de minister vast moet houden aan haar plannen, omdat de rest van de bevolking wel snel vooruit wil, maar de boeren in hun eigen dorpen onderwijs moet geven door mensen van het jeugdjournaal [dat bedoel ik absoluut niet denigrerend maar niet iedereen begrijpt wetenschappersjargon] als de boeren goed begrijpen wat, wanneer, waarom, waar en hoe nodig is zal men bereidwilliger zijn. bovendien is het geld beter besteed aan jonge boeren[gezinnen] die goed verder willen dan aan oudere boeren uitkopen zodat die in het buitenland gaan rentenieren.

5 Reacties
pahan
pahan23 jun. 2022 - 5:34

Ze, ze en ze maar je wekt zelf niet de indruk dat je een clou hebt? Probeer er maar eens een te vinden en ga in gesprek. Dan leer je nog eens wat.

Gimli1955
Gimli195523 jun. 2022 - 7:20

Het is weer de bekende framing, ze zijn dom en onwetend, ze snappen het niet meer, andere belangen zijn belangrijker. Ik denk dat de boeren het heel goed snappen, zij worden geslachtofferd voor de wensen uit de Randstad. Wat zij inleveren, wordt ergens anders direct gebruikt om de ontwikkelaars ruimte te geven om veel geld binnen te harken incluis de overheid en de gemeenten. Scheikunde beslaat veel gebieden en het gaat vaak om wat en hoeveel. Welke stoffen doen wat en hoeveel zorgt voor de interactie. De milieu groepen hebben het constant over het hoeveel, ook gisteren werd een onwaarschijnlijke pH uitslag gemeten, want met proeven van de groei van plantjes met verschillende invloeden is de zuurgraad ook getest. Met een pH van 2.6 is er weinig groei mogelijk en er is in ieder bos wel een stervende boom te vinden. Wat ik tot nu toe altijd mis, is welk zuur dan voor die pH verlaging zorgt? Die uitleg heb ik nog nooit gezien, welke stof voor de schade zorgt, is van groot belang. Is het zoutzuur, zwavelzuur, azijnzuur of salpeterzuur. Stikstof oxiden, veroorzaakt door de industrie, verkeer (lucht, weg en scheepvaart) zorgt opgelost in regenwater voor salpeterzuur. Ammoniak opgelost in water (grond) zorgt voor ammonia en dat is een base. Hoe dat voor een verzuring kan zorgen in de grond, heb ik nog nooit ergens kunnen lezen. Wel wordt het als een mantra herhaald. Ik zeg niet dat ammoniak niet schadelijk is, sommige planten zullen er minder op groeien en anderen juist beter.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 jun. 2022 - 7:27

@green, "omdat de rest van de bevolking wel snel vooruit wil". Eh, ik gok dat de steun voor deze plannen rond (misschien onder) de 50% zit (slechts zo'n 60% vindt dat er überhaupt iets moet gebeuren). Kom anders maar met andere cijfers. En tja, de meeste boeren weten niet precies hoe het zit, het is ook hele complexe materie. Denk jij het zelf wel allemaal te weten? Ik gok dat jij ook vooral hoort wat je wilt horen, net zoals andere Jopers (mijzelf incluis), weinigen overzien het het complete plaatje.

Gimli1955
Gimli195523 jun. 2022 - 7:36

Ik mis al sinds de start van deze problemen een duidelijke, in mijn ogen uitgebreide uitleg. de boeren wegzetten als dom en onwetend is de makkelijkste manier om de discussie uit de weg te gaan. Daar horen natuurlijk wat beschuldigingen bij als populistisch en andere niet inhoudelijke non-argumenten. Vergeet niet dat als de boeren onteigend kunnen worden, met dezelfde argumentatie dat voor iedereen geldt. De aanpak van het Toeslagschandaal is de voorloper geweest van de komende stappen door de overheid. Fundamentele rechten werden geschonden en met succes. De schade is net als met chroom 6 en de gaswinning nog steeds niet verholpen en dit is de volgende stap in een plan, wat nog niet bekend wordt gemaakt. Toeval bestaat niet en het feit dat Rutte nog steeds in het zadel zit en de bekende partijen hem nog beschermen, zegt voldoende. Heel veel van wat 2 jaar geleden nog niet voorstelbaar was, is nu realiteit geworden. Afbraak van grondrechten, repressie, en een reeks van verslechteringen op sociaal gebied, infra structuur, woningbouw, zorg onderwijs en veiligheid (politie en leger) zijn evident. De overheid speelt de burgers tegen mekaar uit met een goeduitgevoerde verdeel en heers tactiek. Met elke keer nieuwe slachtoffers, de voorbeelden zijn te over en de meerderheid gelooft nog steeds de leugens van Rutte en zijn vazallen. Veel instanties en instituten hebben zich bij het neoliberale systeem aangesloten, terwijl zij de rechten zouden moeten beschermen van de burger.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2022 - 10:27

“Het is weer de bekende framing, ze zijn dom en onwetend, ze snappen het niet meer, andere belangen zijn belangrijker.” Noem je dit geen framen dan, iemand geeft aan hoe die tot die conclusie komt en ik zou de uitspraak van rechters en de Raad van State niet zomaar terzijde willen schuiven, misschien ligt het probleem genuanceerder dan de Randstad en jouw gebruikelijke “neoliberale”litanie.

TwoTone
TwoTone22 jun. 2022 - 21:59

Slecht onderbouwd dossier dat stikstofverhaal. Gewoon opnieuw het huiswerk doen, kijken of de wet wel deugt en dan nieuw beleid maken waar de natuur echt wat aan heeft, namelijk beleid wat gesteund wordt door de boeren en industrie. We moeten van de eu/haagse dictaten af. We moeten beleid maken wat hoort bij nederland en gesteund wordt door de kiezers.

Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 19:56

Vanavond werd aangegeven dat onze productie per hectare 4 x hoger laag dan het Europese gemiddelde. Kan iemand me dan uitleggen met statistieken en cijfers, waarom de grens dan 143 x kleiner is dan in Duitsland en 286x kleiner dan in Denemarken? Laat maar zien die tabellen en inhoudelijke doorrekening, ik heb hem nog nergens gezien. Daarnaast zal iedere chemicus weten dat wanneer je ammoniak oplost in water, in de grond, er een base ontstaat met een hoge pH tot gevolg en geen zuur. Een zuur ontstaat wel als je een stikstof oxide oplost in de regen bijvoorbeeld, wat een lage pH veroorzaakt in de grond waar het terecht komt. Het laatste heb ik wel eens gevraagd aan afgestudeerden en studenten uit Wageningen gevraagd, Ik moet het antwoord met de inhoudelijke chemische uitleg nog krijgen. Ik heb de ouderwetse HBO klinische chemie opleiding tot analist gevolgd en ik ben benieuwd of er iemand is die het me kan uitleggen. Ook heb ik gedurende de afgelopen 24 jaar in het scheikunde onderwijs als TOA op een HAVO/VWO school een reeks scheikundige onderzoeken over de bufferende werking van allerlei soorten grond over verschillende jaren en vele plaatsen uitgevoerd met afstuderende leerlingen. Ik heb nog nooit een pH van 2.6 gevonden, de meeste zaten tussen de 5.5 tot 7.0. Die soorten grond kwam uit bosgebied, parken, tuinen, boerderijen, sloot kanten, vaart kanten en in de loop van de jaren zijn dat er honderden geweest, van vele plekken in de natuur en stad.

5 Reacties
pahan
pahan23 jun. 2022 - 5:37

@Gimli, Ja kan natuurlijk niet inhoudelijk de boel gaan rechtzetten nu de grootste landdiefstal ooit op het punt staat rond te komen. Al die linkse kapitalisten hier steunen dat beleid, dus niet dwars gaan liggen.

Andre6
Andre623 jun. 2022 - 5:40

@Gimli1955 Daar ga jij geen antwoord op krijgen. Simpelweg omdat er geen verklaring voor is! Dat is ook de reden dat er zoveel terechte kritiek op die stikstofplannen is. Verder ben ik verheugd om te zien dat er ook veel Joopers zijn die niet zomaar klakkeloos alles aannemen ten aanzien van die stikstofplannen maar kritisch zijn en heel normale vragen stellen.

LaBou
LaBou 23 jun. 2022 - 7:53

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/mest-is-goed-voor-planten-en-verzuring-bestaat-niet/. Maar hbo klinische aanlyse is dan ook veel beter dan hbo analytische chemie.

Gimli1955
Gimli195523 jun. 2022 - 8:56

@Pahan Dit heeft niets met links of rechts te maken, dit is neoliberaal beleid. Het is juist de verdeel en heers tactiek die de burgers het gevoel moeten geven een kant te kiezen. Deze tactiek wordt als heel lang gebruikt. Vroeger was het kapitalisme en communisme, wat gewoon staats kapitalisme was met de leiders en hun dascha's. Vergelijkbaar met het communisme in China. Progressief tegen conservatief, christelijk tegen socialistisch en vele andere vormen van vijanddenken. Creëer een vijandbeeld en alles is geoorloofd, zelfs oorlogen worden uitgevoerd door de propaganda van de machthebbers en hun helpers. De media doet mee, incluis de meeste instanties en instituten die met een andere opdracht zijn opgericht en die hun functie niet meer vervullen in een steeds verder ontspoorde samenleving. Kijk altijd naar de verloop van de geschiedenis. De ene democratische verslechtering volgt op de volgende waarbij de controle en toezicht al jaren wordt afgebroken en vervangen door repressie. Nu is de volgende fase aangebroken en de echte reden is nog steeds onzichtbaar. De oorzaak is wel bekend, maar de gevolgen worden slecht aangepakt door de ineffectieve maatregelen van incompetente politici. Ze worden ook niet gekozen op hun competenties, maar of ze manager staal spreken, geholpen door de spindoctors en PR functionarissen. De politiek controleert niet meer en de aanhang holt direct achter de hype aan. Fundamentele problemen worden niet opgelost, dat wordt steeds meer zichtbaar.

dirk den boer
dirk den boer23 jun. 2022 - 15:14

Ammoniak wordt in de bodem direct omgezet in nitraten door mikro leven (bacterien), Gimli, dus dan wordt het toch weer een zure bedoening.

Break on through
Break on through22 jun. 2022 - 15:17

Kijk eens aan, met de VVD in de regering is het landsbestuur zo ineens vatbaar voor agressie, intimidatie, bangmakerij. Dat moet de rechts conservatieve law and order achterban die meer heeft met 130 km/uur dan het klimaat echt heel errug goed doen. Maar goed, ik stem verstandig. Ik stem links. Dat rechts zo'n verstandige keuze is geweest de afgelopen decennia kun je natuurlijk moeilijk zeggen. Ik bedoel, kijk eens uit het raam hoe zo'n tering bende ons eigen land is geworden sinds begin deze eeuw....

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 20:00

Er bestaat amper links meer, het is iets minder rechts of gewoon neoliberaal. De overheid voert institutioneel racisme uit en doet dat door middel van agressie en intimidatie jegens de slachtoffers, zelfs de controlerende instanties zijn aangesloten bij de overheid en hebben de schade vergroot.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert23 jun. 2022 - 15:33

@ Break on through & Gimli1955 - dank voor jullie inzendingen. Ze zijn bemoedigend, en ook een bevestiging van het volgende: steeds meer mensen gaan inzien wat het reactionaire beleid van de voorbije decennia met ons land en andere naties gedaan heeft. Destructie van al het sociale, voortgaande vergroting van de inkomensongelijkheid, grote nood in zorg, onderwijs, woningvoorzieningen, uitputting van de natuur en verwoesting van landschappen en klimaat, sterk toenemende prevalenties van allerlei somatische en geestelijke aandoeningen... de lijst is te lang om hem hier compleet te maken. Enkele jaren geleden nog konden rechtse inzenders claimen dat 'neoliberalisme' niet bestaat, en dat linksige types de oorzaak van veel misstanden zijn. Gelukkig is dat verleden tijd. Neoliberale politici noemen zichzelf nooit neoliberaal. Dat ligt voor de hand. Econoom en wetenschapshistoricus Philip Mirowski schreef een lang artikel over de doctrine in kwestie: "The Political Movement That Dared Not Speak Its Name". Ik denk aan Hegel. De wijsheid, de goede geschiedschrijving, die komt altijd achteraf, helaas: "Die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug.“ (1820)

TheBigLebowski
TheBigLebowski22 jun. 2022 - 15:09

Je zult als boer maar kinderen hebben; die hebben bloed aan hun handen door de toekomstige generatie zo te behandelen. Schaam je, boertje!

2 Reacties
itsme3
itsme322 jun. 2022 - 17:05

Dat zijn hele grote woorden. Om misselijk van te worden zelfs.

PGS
PGS22 jun. 2022 - 18:34

Ach, hebben wij in het westen door onze manier van leven en economie bedrijven niet allemaal bloed aan onze handen .......

Ewout Pool
Ewout Pool22 jun. 2022 - 14:15

Hmm, feitelijk “krabbelt” de minister helemaal niet terug. Zij toont begrip voor de emoties. Dat lijkt me wijs op dit moment. En als de storm is gaan liggen kan ze gewoon met een vrijwel gelijk voorstel komen, desnoods met een inlegvelletje. Dus als boer zou ik me niet rijk rekenen.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus22 jun. 2022 - 15:01

Dan beginnen ze gewoon weer, met politiesteun is alles mogelijk. En de achterban staat ook niet achter haar, nog de partij genoten. Dus ja...wat wil je dan beginnen? Ik zou gewoon opstappen als ik haar was met als reden :"Ik laat mijn gezin niet de dupe zijn van een zooitje VVDers zonder ruggegraat en een politie die alleen maar voor de mensen met centen werken. Ik kan in het bedrijfsleven veel meer verdienen met minder gezeik. Zoek het lekker zelf maar uit! De mazzel!"

Mokker
Mokker22 jun. 2022 - 14:03

Hulde dat de minister zo wijs is nog eens goed naar de stikstofplannen te kijken, want de boeren hebben wel degelijk een punt dat dit op arbitraire wijze tot stand is komt, en tot idiote juridische consequenties leidt die het beoogde doel (beschermen natuurgebieden) geen steek verder helpen.

Dehnus
Dehnus22 jun. 2022 - 13:51

Herenboertjes weer hun zin, als je rijk bent mag je letterlijk met trekkers dreigen. Helemaal als je ook rechts bent. Ben je alleen rechts, dan mag je dreigen, tot bij een persoon haar huis, dan word je opgepakt (Corona demonstranten)... Ben je dat bovenste niet? Dan krijg je gewoon klappen. Zo werkt dat nu eenmaal in Nederland. Ze is teruggefloten. Weet je wat, maak het ook maar kapot dat heideland, kan dat allemaal boerenland worden opgekocht door een paar herenboeren families en fuck de CO2 en NOx uitstoot. DIESEL, RACEN EN VASTGOED YEAH! Oh en minderheden treiteren want anders:"Mag je ook helemaal niks meer". LOL, wat een land is het geworden.

1 Reactie
Lauren de Leeuw
Lauren de Leeuw22 jun. 2022 - 18:35

Wacht maar tot de 'boertjes' uw eten niet meer op tafel zetten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jun. 2022 - 13:15

Oftewel hoe ondermijn je het gezag van binnen uit, kortom we zijn overgeleverd aan een boeren republiek, je maintiendrai een vlag op een modderschuit, hollandse lafheid zegeviert, de brutalen hebben de halve wereld luidde het gezegde, vergeet het maar ze willen de hele wereld, anti democratisch, anti wetenschap en anti sociaal, enfin er is nog een beetje rechtstaat over dus zit er niets anders op om andermaal de gang naar de rechter te maken in de hoop dat Rutte gaat inzien dat je de boel niet kan blijven belazeren, ik denk dat je mag vaststellen dat Rutte geen heil ziet in stikstof maatregelen, het cda gaf een voorzetje, Rutte casht, aan het oog onttrokken door losgebroken boze boeren bruinhemden die uit zijn op oorlog.

2 Reacties
Jan vd Akker
Jan vd Akker22 jun. 2022 - 13:41

Ho,ho Gooi Schiphol gewoon 11,5 maand per jaar dicht. Sluit tata. Haal geen verse mensen meer binnen. Verbiedt overdag personenwagens. Haal driekwart van de natura2000 gebieden van het lijstje af. Er zijn echt wel andere oplossingen aanwezig. Maar boeren/ agrarische sector staan de overheid slecht aan. Bezitten 50 % van de grond in Nederland.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jun. 2022 - 14:52

Welja Jan, we gooien de hele maatschappij op slot anders voelen boeren zich tekort gedaan. “Er zijn echt wel andere oplossingen aanwezig.” Zeker, laat maar waaien. “Maar boeren/ agrarische sector staan de overheid slecht aan.” Zou je niet zeggen naar de toegefelijkheid die ik bespeur.

Pindaklaas
Pindaklaas22 jun. 2022 - 13:00

Blijkbaar zijn onze ministers alleen keihard als het gaat om mensen in de bijstand en als het om het minimumloon gaat.

3 Reacties
Jan vd Akker
Jan vd Akker22 jun. 2022 - 13:48

Daar hebben we volgens mij een toeslagen systeem voor opgetuigd. Werk je weinig /niet krijg je veel, Werk je juist veel, krijg je weinig / niks. Het voorbeeld is dagelijks op tv te zien. Er wil geen asielzoeker naar Polen/ Tsjechië/Moldavië enz.. Hoe zou dat toch komen? Het weer? Natuur? Taal? Ze komen naar Nederland omdat het hier fijn vertoeven is. Je krijgt geld na een tijdje een woning. Het is hier niet zo slecht. In ieder geval beter dan elders andere gingen ze wel die kant op.

Dehnus
Dehnus22 jun. 2022 - 13:54

Die hebben geen trekker en zijn niet rijk. Als ze rechts zijn mogen ze wel demonsteren, tot een zekere hoogte. Vrindjes mogen nu eenmaal wat meer, die mogen wel bij het huis van gekozen politici dreigen. Linkse of Milieu Activisten? Die hebben het recht op de knuppel en het pistoolschot. Zo werkt dat al meer dan een eeuw in Nederland. Het leuke is: Op den duur komt er teveel van die stikstof in de grond, en dan groeit er helemaal niks meer behalve bepaalde planten die we niet kunnen eten. Niet dat het de grefos interesseert want :"Als het kapot is dan komt Jesus terug! Dat geloven we als calvinisten!" Wat een beschamend zooitje bij elkaar. Echt....

TheBigLebowski
TheBigLebowski22 jun. 2022 - 15:07

Lol @Jan vd Akker; de mensen met het meeste geld werken het minst in dit land. dat is een feit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2022 - 11:58

Boeren verkopen per jaar voor 90 miljard aan het buitenland. Vorig jaar 640 miljoen gedode dieren. Dit om eindelijk eens de romantiek uit 'de' reacties te halen.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 12:36

Wat is de omzet en de winst van de industrie richting export en de bijkomende schade van de burgers van Dordrecht, IJmuiden, rond de Westerschelde, Schiphol en vele andere plekken waar de industrie soms zelfs zonder vergunningen de boel vergiftigd. Laten we de romantiek uit de reacties halen.

vdbemt
vdbemt22 jun. 2022 - 13:15

@Gimli. Je beschrijft het resultaat van 12 jaar Rutte. Daar moeten we inderdaad niet verder mee willen. Niet zoals het in Dordrecht en Ijmuiden gaat, met Schiphol, met KLM, met SHELL, en niet zoals het met de veeteelt gaat.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine22 jun. 2022 - 13:46

@minoes, hoeveel dieren (en vissen) worden er wereldwijd per jaar gedood?

onyxcumulus
onyxcumulus22 jun. 2022 - 15:13

@A little bit of sunshine 22 jun. 2022 - 15:46 ==>@minoes, hoeveel dieren (en vissen) worden er wereldwijd per jaar gedood? Wil je de exacte getallen hebben of voldoet teveel? Sorry hoor ....de vraag is gewoon dom. Do the math

Lauren de Leeuw
Lauren de Leeuw22 jun. 2022 - 18:37

Geweldige exportcijfers. PS: Alleen bij ons thuis zijn dit jaar al 20 muggen gedood.

Mirzas
Mirzas22 jun. 2022 - 11:53

Ik heb zelf meer begrip voor de emotie en frustratie van automobilisten die in deze zon in de eindeloze files staan. Daarnaast vind ik kleuren met boeren een nieuw tv-programma waard. Misschien iets naast de ballonnen show van Krabbé en Janzen.

1 Reactie
pahan
pahan23 jun. 2022 - 5:40

Mirzas, Die zitten ondanks de brandstofprijzen alleen in de auto, met de ramen dicht en de energieslurpende airco aan. En met de kennis die we in de lockdowns opgedaan hebben weten we dat de meesten zinloos onderweg waren, dus och. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 jun. 2022 - 11:47

Nu al twee kamerleden (Campen VVD, en GrootD66) gewaarschuwd voor eigen veiligheid, door nota bene het NCTV! Hoe geschift gaat het worden met die terreur? Wil best geloven dat de minister derhalve bewust stapje achteruit doet.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 17:26

@Hannes: meer politici waren gewaarschuwd, maar gingen gewoon. Natuurlijk is er niets gebeurd.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 jun. 2022 - 11:47

Nu al twee kamerleden (Campen VVD, en GrootD66) gewaarschuwd voor eigen veiligheid, door nota bene het NCTV! Hoe geschift gaat het worden met die terreur? Wil best geloven dat de minister derhalve bewust stapje achteruit doet.

2 Reacties
Lauren de Leeuw
Lauren de Leeuw22 jun. 2022 - 18:38

Behalve demonstraties nog niets van 'terreur' gemerkt. Voorheen waren de linkse politici altijd dol op het demonstratierecht.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 jun. 2022 - 19:58

Gemelijk geboerte geniet het voorrecht te hooi en te gras te mogen dreigen met gevolgen.

Beisser
Beisser22 jun. 2022 - 11:31

slappe knieën hoor, die minister. Je laten intimideren door een stelletje kortzichtige, egoïstische, asociale boerenbotteriken met grote trekkers. Zo komt er natuurlijk nooit iets terecht van een behoorlijk milieubeleid. En de volgende generaties (ook de kinderen en kleinkinderen van diezelfde boeren) draaien op voor de steeds hoger oplopende rekening, die langzamerhand al vrijonbetaalbaar begint te worden.(en dan heb ik het niet alleen over geld)

Bernie2
Bernie222 jun. 2022 - 10:58

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Van der Wal zwaar geïntimideerd en bedreigd wordt door Rutte & kompanen. Zou de man al bij Christianne aan de deur hebben gestaan?

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert22 jun. 2022 - 11:34

@ Bernie2 - ha, dat zou zomaar kunnen... Rutte op huisbezoek, want daar was nog wat van dat VVD-ledencongres en zo... een mes in de rug, weet je nog? Die visite zal dan wel incognito zijn geweest; en het zal er heet aan toegegaan zijn, qua eisenpakket. Van der Wals kinderen reageerden nu anders: 'ha, Ome Mark, Ome Mark!', zo iets. Een bekend en vertrouwd gezicht voor hen. Ach - zo werkt dat in een dictatuur. In 2019 was er het plan om de dividendbelasting te schrappen (voor een lucratiever investeringsklimaat). Grote heisa hierover. Mark Rutte zelf kreeg in Den Haag privébezoek: in een geblindeerde bus kwamen de Zware Jongens van de multinationals en de Fintech-mafia eens even op bezoek. Om Mark hun eigen ideetjes dwingend op te leggen. Laten we eerlijk zijn: dit zijn de methoden van de Cosa Nostra met haar Omertà. Nog in 2022 te verwachten: een paardehoofd op het bedkussen van een kritisch politicus.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 jun. 2022 - 10:49

Rechts zou het stikstofdrama moeten koppelen aan het immigratiedrama. Geen vermindering van het een zonder vermindering van het ander. Anders kan Rutte ne zo goed opstappen en Kaag officieel minister president maken. Onofficieel lijkt ze het al te zijn gezien het D66 beleid van dit kabinet.

1 Reactie
Mamsa
Mamsa22 jun. 2022 - 12:10

Zo is het!

LaBou
LaBou 22 jun. 2022 - 10:45

Als ik dus iets aan bijv. de pensioenwet wil doen moet ik, samen met voldoende gelijkgezinden op huisbezoek bij de verantwoordelijke minister om die met harde taal duidelijk te maken dat bepaalde beslissingen wél konsekwenties hebben.

Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 10:45

Goed zo! De boeren protesteren niet alleen voor hun eigen bestaan, maar ook voor het welzijn van ons allemaal. Denk maar eens na als je in de ochtend je boterhammetje eet. Waar komt de boterham vandaan? Waar komt de boter vandaan? Waar komt je plakje kaas vandaan? Waar komt je bekertje karnemelk vandaan? Van de Jumbo of Aldi? Leuk! We merken nu al steeds meer en steeds sneller de effecten van het foute beleid in Den Haag. De energieprijzen schieten omhoog. De dagelijkse boodschappen worden heel snel duurder. Kijk eens rond in je winkelcentrum en constateer dat de bedrijven in een flink tempo verdwijnen. Ze vallen om! Natuurlijk speelt de oorlog ook een grote rol, maar deze had voor ons tien jaar geleden nog bijna geen effect gehad omdat we toen nog veel meer zelfvoorzienend waren. We naderen een economische crisis die erger kan worden dan die van bijna vijftig jaar geleden toen de hele economie dreigde in te storten. Vergeet niet dat we toen nog veel meer dan nu een maakindustrie hadden. Inmiddels zijn al die bedrijven van toen wel vertrokken of ze denken aan een vertrek. De kolencentrales worden inmiddels weer opgestart. De plannen van van der Wal worden herzien. De schade voor het land is echter al gigantisch.

6 Reacties
Mamsa
Mamsa22 jun. 2022 - 12:11

Dit verhaal is onzin. Producten zijn voor export.

Mohawk2
Mohawk222 jun. 2022 - 12:25

"Waar komt de boterham vandaan? Waar komt de boter vandaan? Waar komt je plakje kaas vandaan? Waar komt je bekertje karnemelk vandaan?" In ieder geval niet van de 80% die naar het buitenland geëxporteerd wordt door onze (vee)boeren. Dus wat is je punt? Dat we in Nederland van de honger om zullen komen als we daar een procent of 30 vanaf halen door inkrimping? Niet zo'n sterk punt, moet je toch toegeven... Blijft erover "het welzijn van ons allemaal". Hoe komt ons welzijn in gevaar als de boeren deze stikstofplannen uit zouden voeren?

Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 12:40

@Mamsa Het overgrote deel van wat de industrie produceert is voor de export, ik hoor elke keer hetzelfde mantra. Echter net als met het stikstof probleem, blijft de industrie en het vervoer buiten schot. De helft van wat er op Schiphol gebeurt gaat naar het buitenland en de helft komt terug uit het buitenland.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 jun. 2022 - 12:48

Ik zie ook echt niet waarom we in een tijd van toenemende voedselonzekerheid onze agrarische industrie aan het vernielen zijn. Begrijp ook niet de algehele antipathie op joop tegenover boeren. Eten doen we allemaal toch.

een andere naam
een andere naam22 jun. 2022 - 13:41

Probleem dat dit probleem altijd benaderd wordt met een schijn tegenstelling: Boeren vs milieu; Maar dat is niet waar. Vroeger noemde we het stikstof probleem mest overschot weet je nog wel? De heer bleker kwam met die onzalige Programmatische Aanpak Stikstof Links en de natuur bewegingen waarschuwde dat dat dus niet ging werken en wat blijkt? ze hadden gelijk. Het gaat hier niet om de Boeren vs milieu; Maar onhoudbaar grootschalig industrieel boeren vs milieu en Klimaat of, Om het nog maar wat scherper te stellen Bio-industrie vs de toekomst van ons allemaal en vooral; die van onze Kinderen. Het is goed mogelijk om goed te Boeren En er zijn Boeren die dat dus ook doen. Rara waar de subsidie niet naar toe gaat.

Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 15:33

@Mamsa: Zelfs al zou wat je stelt waar zijn dan nog is wat ik stel geen onzin. Wereldwijd zijn er enorme voedseltekorten en je ziet aan wat er in Ukraine gebeurt dat er weinig hoeft te gebeuren en er valt een belangrijke voedselstroom weg. Overigens zijn we al erg lang niet meer volledig zelfvoorzienend wat ons voedsel betreft. Ja wij zijn een grote exporteur, maar een groot deel van onze export bestaat uit kennis en machines. In de wereld is een aanzienlijk percentage van de bevolking ondervoed. Ook in ons land stijgen de voedselprijzen zeer snel. Iedereen kan dat zien bij de dagelijkse boodschappen. Ruim een miljoen huishoudens in ons land redt het niet meer. Tegelijk voert onze overheid een keiharde strijd tegen degenen die ons voedsel produceren.

Pindaklaas
Pindaklaas22 jun. 2022 - 10:43

Jammer, het is tenslotte geen 5 voor 12 maar half 1. De boeren en burgers roepen en vergelijken de gehele tijd de situatie met Duitsland, maar dat land is qua oppervlakte zoveel groter, en zelfs daar gaat natuur dood. Je zou bijna wensen dat over een jaar of wat de hel echt over Nederland trekt en men dan eindelijk (te laat) tot inkeer komt.

4 Reacties
Mokker
Mokker22 jun. 2022 - 13:59

Kom je wel eens in Nederlandse natuurgebieden? Beetje overdreven om te doen alsof de wereld vergaat.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 jun. 2022 - 22:16

Mokker. Zolang je in de buurt plaatslijk nog vogeltjes ziet is het goed? Zo is het natuurlijk niet. De natuur in het algemeen gaat er aan, steeds verder, steeds meer. En ook plaatselijk zijn er tich soorten en gebieden die vernietigt zijn en worden, ook al zijn er wat over en komt soms iets terug.

Pindaklaas
Pindaklaas23 jun. 2022 - 5:42

@Mokker, Ja, Dagelijks. Ik woon in een gebied met veel 'natuur' en veel land- en tuinbouw. Zeker de laatste 10 jaar zie ik alles hard achteruitgaan. Zelfs de natuurlijke waterputten -dit heeft dan niets met stikstof te maken, maar alles met klimaatverandering- staan al 10 jaar droog. Kom je zelf wel eens in de natuur vraag ik me af .

Gimli1955
Gimli195523 jun. 2022 - 9:13

@Paul Vraagje: Is er ooit een definitie vastgesteld wat de natuur inhoudt? Wat wel natuur is en wat niet? over welke natuur heb je het als je stelt dat het slecht gaat met de natuur? Is je tuin natuur, of de landerijen van de boeren of alle aangelegde natuurgebieden, want ongerepte natuur en oerbossen bestaan al lang niet meer in Nederland? Vanwaar de blinde wens om onderscheid te willen maken wat wel of niet natuur genoemd mag worden. Je voert een verdeel en heers strategie in, en zet groepen tegenover elkaar. Dat geeft macht aan de ene of de andere zijde, en omdat de verdeling nooit volledig aan 1 kant ligt, kun je zonder controle als politiek andere belangen onzichtbaar houden. Als de uitstoot van stikstof oxiden en ammoniak gelijkelijk verdeeld is, hoe kan het dan dat de schade tussen de boeren 40% zijn en de industrie en vervoer +/- 20% zijn? Daarnaast is de schade door het buitenland 30% en hoe ligt de verdeling daar tussen stikstof oxiden en ammoniak? Heel veel informatie wordt ingevuld volgens een gewenst narratief en ook genegeerd als daar vragen over gesteld worden. Ik wacht ook op uitleg, die zeer waarschijnlijk wordt ontweken door alles complex te noemen. Als het zo complex is, waarom worden de standpunten van de overheid dan in beton gegoten en is iedereen zo zeker van zijn of haar zaak? Het idee dat wij de natuur kunnen manipuleren op grote schaal, heb ik nog niet gezien. De resultaten van het herstel zijn zelfs nog onduidelijk, of wordt complex genoemd.

Ranonkel2
Ranonkel222 jun. 2022 - 9:46

De enige juiste beslissing. Nu kijken of de minister wil toegeven dat het plan zoals er nu is extreem overdreven is en dus de nodige grote aanpassingen wil gaan doen. Het is iig al een goed teken dat ze dit samen met de boeren wil gaan doen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert22 jun. 2022 - 9:45

'Richtinggevende indicatieve doelen' - wat je ook van onze politici vinden mag, een beperkt poëtisch talent hebben ze. Hoog inzetten, aanhoren wat er van de tegenpartij komt, stapje terug, herformuleren in bedeesde en opake bewoordingen, en dit alles zonder normoverdragende en sensibiliserende inpepering. Vooralsnog. Kijken hoe de tractorbrigade te Stoe zal reageren. Over twintig minuten kunnen de hyperboeren loos gaan.

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert22 jun. 2022 - 10:00

(Stroe)

Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 10:49

Wat er ook gebeurt met dit dossier, de schade is al enorm. Regeren is vooruitzien. Tenminste dat zou zo moeten zijn. Nu wordt een complete sector de nek omgedraaid zonder dat onze overheid met de gevolgen rekening houdt. Als deze sector inderdaad omvalt dan valt er nog veel meer om. Heel wat meer dan onze economie aan zal kunnen.

vdbemt
vdbemt22 jun. 2022 - 9:41

Ze houdt in ieder geval nog wel aan het doel vast (nog wel).

vdbemt
vdbemt22 jun. 2022 - 9:40

Je kon het ook niet echt verwachten van een VVD-minister.

Peace ....
Peace ....22 jun. 2022 - 9:38

Prima van deze minister; en ook snel gehandeld. Openstaan voor meningen en feiten, dat is de basis van democratie.

west012
west01222 jun. 2022 - 9:33

Dat de minister terugkrabbelt was te verwachten. De electorale gevolgen zijn enorm en dat is nog net iets belangrijker dan het milieu. Roepen dat de doelstelling in stand blijft is makkelijk daar kan je alle kanten mee op. D66 was euforisch maar zal uiteindelijk in het (stik)stof bijten.

r v b
r v b22 jun. 2022 - 9:30

ze buigt voor terreur.