Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Bijleveld: 'Nederland is in een cyberoorlog verwikkeld met Rusland'

  •  
14-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
40496702705_fbc072fd4b_z
Volgens minister Bijleveld van Defensie is Nederland in een cyberoorlog verwikkeld met Rusland. In het programma WNL op Zondag zei Bijleveld verder dat “we af moeten van de naïviteit in Nederland”.
Begin deze maand werd bekend dat de MIVD in april van dit jaar een Russische aanval op het OPCW , de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, heeft weten te verstoren. Volgens de minister kon met de MIVD-actie worden voorkomen dat gevoelige systemen werden gehackt. Vier Russische spionnen zijn na de mislukte aanval het land uitgezet. De verijdelde hack wijst er volgens Bijleveld op dat de aard van oorlogsvoering is veranderd:
"Men probeert hier publiek debat te beïnvloeden. Dat is gevaarlijk. Je zag dat onze informatie heeft opgeleverd dat ze bij antidopingorganisatie WADA actief waren en dat ze bij MH17 actief waren. Ik heb bij de NAVO aangeboden dat we onze cybersoldaten kunnen inzetten. We zijn actief aan het kijken waar we kunnen beveiligen en de weerbaarheid vergroten, maar ook zelf offensief dingen kunnen doen als het nodig is."
Cc-foto: Minister Bijleveld in gesprek met haar Amerikaanse collega James N. Mattis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Geesteman
Geesteman15 okt. 2018 - 9:23

Rusland word beschuldigd over van alles en nog wat. Overal schijnt bewijs van te bestaan. Als Rusland dan vraagt om dat bewijs te mogen inzien krijgen ze nul op hun request. Is het dan gek dat Rusland zelf op zoek gaat naar dat bewijs. Iedereen kan schande roepen maar beschuldigingen uiten zonder het bewijs te overleggen is net zo verwerpelijk als hacken.

Pieter Z
Pieter Z15 okt. 2018 - 8:17

We hadden natuurlijk nooit gedacht dat de Russen zouden reageren op het agressieve gedrag van de NAVO. Het steeds dichter tegen de grenzen van Rusland aan schurken en dan nog een keer bevriende staten van Rusland binnenvallen en landje pik doen. Nu Rusland duidelijk te kennen geeft dit getreiter niet te pikken is opeens "Holland in last" en zijn de Russen agressief. Lol.

henk-alexander
henk-alexander14 okt. 2018 - 19:40

Stoere mannenpraat van Bijleveld om de bevolking angst aan te jagen voor de Russen die de onberispelijke en exceptionele westerse beschaving bedreigen. Verontrustend dat er in Nederland geen partij meer te vinden is die antimilitaristisch is of op z'n minst streeft naar ontspanning en een vredespolitiek voorstaat.

1 Reactie
adriek
adriek15 okt. 2018 - 6:34

Als er geen partij meer is, leeft dit blijkbaar niet (meer) onder de bevolking. We zijn vrede vanzelfsprekend gaan vinden. Problemen spelen zich alleen nog overzees af. Wij maken ons druk over zwarte piet en een (relatief) handjevol asielzoekers dat ons land weet te bereiken.

robheus2
robheus214 okt. 2018 - 15:29

Naïef. Het is wel heel naïf inderdaad om in deze anti-rusland hetze te trappen, alsof amerikanen niet in ons land spioneren (en ook bij de OPCW!)... Zijn we de sleepwet al vergeten? Net doen alsof we in 'cyberoorlog' met de russen zijn is natuurlijk een perfecte dekmantel voor spionage activiteiten van de tegenpartij.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens14 okt. 2018 - 15:53

@ robheus Jij schrijft: Het is wel heel naïf inderdaad om in deze anti-rusland hetze te trappen, alsof amerikanen niet in ons land spioneren Natuurlijk bespioneren de Amerikanen ons. Maar het zo pas echt stom zijn geen oog te hebben voor het gevaar van de Russen. Bijleveld is geen genie maar de inbraak poging van de Russen was bizar. Dom idioot en zonder enige beperking. De Russische leiders zijn lui zonder enig verantwoordelijkheid gevoel, gebruiken geweld naar goed dunken, vermoorden politieke tegenstanders en geven bevriende rebellen een wapen waarmee enige honderden ook Nederlandse burgers vermoord zijn. Bijleveld is naïef en wellicht niet echt capabel, maar op de schaal van naïviteit scoor jij toch vele punten hoger dan zij.

quatsch
quatsch14 okt. 2018 - 21:51

@ daanouwens # lui zonder enig verantwoordelijkheid gevoel, gebruiken geweld naar goed dunken, vermoorden politieke tegenstanders en geven bevriende rebellen een wapen # Bovenstaande is ook geheel van toepassing op Amerikanen! Waarom mag dat dan wel in uw optiek?

henk-alexander
henk-alexander14 okt. 2018 - 22:17

DaanOuwens Over naïviteit gesproken. Ben je bekend met de track record van de door jou zo verdedigde westerse politiek? Bekommer je eerst om de balk in je eigen oog, voordat je wijst op de splinter die het oog van de ander irriteert. De vijandige Rus opvoeren leidt goed af van de interne sores die het Westen (Trump) en i.h.b. de EU (kruiwagen met kikkers) momenteel plaagt. Zoals rechts met islamofobie aan de haal gaat, zo meent quasi links of pseudoprogressief zich met russofobie te kunnen profileren.

Aurora01
Aurora0114 okt. 2018 - 15:09

Als ik zo haar gezicht bekijk rust er een zware verantwoordelijkheid op haar schouders. Althans, dat wil ze doen geloven. Een lichtpuntje: het CDA en met name Bijleveld voelt zich erg op het gemak bij WNL. Een soort thuiswedstrijd.

Bert de Vries
Bert de Vries14 okt. 2018 - 15:08

In tijden van oorlog staat een Minister van Defensie in veel hoger aanzien dan in vredestijd. En ook in veel hoger aanzien dan in een discussie over het blootstellen van militairen aan kankerverwekkende stoffen. Het is begrijpelijk dat Minister Bijsterveld vindt dat we oorlog hebben met de Russen.

1 Reactie
robheus2
robheus214 okt. 2018 - 15:30

Schijnt iets met gas te maken te hebben?

Meta  Foor
Meta Foor14 okt. 2018 - 14:13

- gelukkig heeft voorganger Hennis met zeer veel inzicht een aantal straaljagers op de kop weten te tikken (en daarmee het NL bedrijfsleven erg geholpen). Die komen nu goed van pas in de komende oorlog!. Een eitje om te winnen dus geen prbleem ... gaat u maar lekker slapen want de Overheid zorgt goed voor u (kost een paar centen maar dan ben je wel veilig)

tempest
tempest14 okt. 2018 - 11:44

Het gebruik van het woord “oorlog” blijft een beetje raar. Blijkbaar is dit “oorlog” in de zin van een spelletje, want meer dan een nieuw potje stratego lijkt het niet. Wat extra verdediging hier, misschien wel een preventieve aanval etc. Maar ondertussen handelen we door, reizen we heen en weer en zijn er nog geen gewonden te betreuren. Misschien moeten we opzoek naar een betere term dan cyberoorlog, zeker als de overheid het woord oorlog gebruikt zou geen twijfel moeten zijn over de ernst.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen14 okt. 2018 - 13:43

De term "cyberoorlog" maakt gewoon deel uit van de propaganda"oorlog". Het gaat in wezen om en concurrentie"oorlog" en het streven is dat.de bevolking de kosten daarvan draagt in het geloof dat het gaat om een gemeenschappelijke vijand. Alleen is het niet onze "oorlog", maar hun "oorlog"...