Mensen zetten hun hele hebben en houwen op social media (bijvoorbeeld Facebook) en vinden het dan vreemd dat er misbruik van gemaakt wordt. Ja mevrouw/mijnheer, we leven niet meer in 1950 toen je niet eens de voordeur van je woning hoefde af te sluiten als je boodschappen ging doen. Vooral de wat oudere generaties onder ons moeten toch wat meer op hun hoede zijn als het over bankzaken gaat...
Inmiddels mijn ouders al hun geld naar mij laten overmaken, niet te geloven dit zeg.
De oplossing werd gegeven in de laatste woorden va de de veiligheidsprofessor: De bank bellen jou uitsluitend met het verzoek hen terug te bellen via een officieel (gratis) nummer.
Mijn banken zeggen altijd dat ze nooit met de telefoon contact opnemen. Als men dat dus weet dan vertrouw je een telefoongesprek van hen dus niet. Kennis en vertrouwen zijn synoniem aan elkaar. Dat brengt me tot de stelling: hoe minder kennis hoe minder vertrouwen . Wantrouwen is het voorrecht van degenen die nood hebben aan kennis. Of gebrek aan mededogen, dat kan ook.
Dan kunnen de oplichters toch een nummer geven die je moet bellen?
@Griezel "kunnen de oplichters toch een nummer geven" Niet als het een officieel, reeds in de bank-documentatie bekend nummer is. De bank zal naar dat nummer verwijzen, zonder het te noemen. En anders deugt het niet.
Treurig verhaal, zomaar je spaargeld foetsie, het blijft me een raadsel hoe de criminelen aan de gegevens van rekeninghouders komen, wellicht ligt daar nalatigheid van de bank aan ten grondslag waardoor klantgegevens op straat komen te liggen, door een lek b.v. omdat de it afdeling zat te slapen, het zou niet de eerste keer zijn.
Je wilt niet weten hoe vaak mensen hun bankrekening nummer ergens opgeven. Daar heeft de bank helemaal niets mee van doen.
De vrouw aan de telefoon wist dingen die niemand kon weten, hoeveel op de rekening stond, transacties, machtigingen, dat is iets meer dan een bankrekening, enfin bekijk de uitzending eens en probeer het dan nog een keer.
Er was een tijd dat bijna elke website om veel te veel gegevens vroeg. Die data is niet altijd verdwenen, maar soms wel gestolen en niet altijd verouderd.
Oh? Je wordt zogenaamd gebeld door je bank.. wat ze nooit doen.. en je maakt geld over.. en dan zou de bank, die je dus niet gebeld heeft, de schade moeten betalen? Banken waarschuwen hier continu voor. Dus...als je zo achterlijk bent om na een telefoontje geld naar een onbekend rekeningnummer over te boeken dan is dat compleet je eigen schuld.
Heb je de uitzending wel bekeken? Het zit behoorlijk slim in elkaar: echte banken bellen ook naar hun klant als er wat is dus 'uw bank belt u nooit' gaat al niet op, een vriendelijke vrouw die belt met het nummer van jouw bank in het display, weet je huidige saldo en een transactie te vertellen (u heeft gisteren betaald bij de Blokker). Er is tijdsdruk (help, engerds zitten nu aan mijn gekd, ik moet nu wat dien) Zij lijken iets voor je te doen, de 'kluisrekening' staat niet op naam van Pietje Puk maar een combinatie van letters (bnkkzltq, ja vreemd dat een bank als Knab dat toestaat mogelijk zakelijke rekening en dat als bedrijfsnaam opgegeven?) Etc. Ik snap dus wel dat mensen hier in trappen. Ja, iemand bij wie de alarmbellen af gaan het lukt een stapje terug te doen, rustig te worden en dan denkt 'de bank kan ook met een druk op de knop mijn rekening bevriezen en dan zoeken we het morgen wel rustig uit op kantoor' maar psychologisch lukt lang niet iedereen dat.
Goed dat de RABO de schade vergoed. Zolang het alleen mensen geld kost zal de politie immers niets doen, pas als een bedrijf "slachtoffer" is komt de politie in actie.
Ik heb voor dit soort gevallen afgesproken met mijn ouders dat als iemand namens een bank of andere instelling zegt te bellen/ mailen /whats app of SMS bericht stuurt en aangeven dat er iets betaald moet worden of iets mis zou zijn gegaan met betaling, ze hierover eerst contact met mij opnemen of het bericht aan mij doorsturen om uit te zoeken of dit klopt en wat er aan de hand is. De e-mails die mijn vader tot heden ontving en naar naar mij doorstuurde waren meestal aanmaningen die van CJIB en Belastingdienst afkomstig zouden zijn maar aan het e mail adres , bankrekeningnummer en de knullige redactie van het bericht kon je hier gewoon doorheen prikken.Ik heb ze recentelijk nog wel gewaarschuwd dat als ze via internet aankopen van boven de € 50,- doen dit altijd bij een van de bekende grote webwinkels moeten doen en anders mij de betreffende webshop laten controleren op betrouwbaarheid.
Mooi beeld zet je neer van je ouders. Ben jij zo slim en zij zo stom?
“ING en ABN Amro laten de klanten opdraaien voor het verlies.” Uitgerekend de banken die gered moesten worden tijdens de bankencrisis door de gewone man af te knijpen met enorme asociale bezuinigingen door Rutte II. Deze banken moeten zich diep schamen.
En banken die ons min of meer verplichten online te bankieren, maar het laten afweten als het om beveiligen gaat.
als een bank een kroeg of supermarkt was dan zou er geen hond komen
De ING en Amro reageren wel erg laat, het is al een tijdje bezig zo rond half 2019. Mijn vader wordt ook regelmatig gebeld door onbekende nummers, telefoonproviders kunnen er weinig aan doen zeggen ze dan gewoon het nummer blokkeren. Echter in dit geval gaat het om een bekend nummer zoals de ING of Amro, verder vind ik het vreemd dat ze bijna alles weten van de klant tot aan het banksaldo doet. Het kan iedereen gebeuren, zelf mensen die in de ICT werken trappen erin dus ik denk dat banken eerst maar eens een goed veiligheidsnet moet inbouwen want het gaat zo wel erg makkelijk.
Er zit eerder iets fout bij telefoonmaatschappijen, want telefoons laten een ander nummer zien dan het nummer van de beller.