Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Microplastics voor het eerst bij mensen aangetroffen in de longen

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
586 keer bekeken
  •  
ANP-402542731

Voor het eerst zijn diep in de longen van levende mensen plastic deeltjes aangetroffen. Dat meldt The Guardian. Voor het onderzoek werden monsters genomen van weefsel afgenomen van dertien personen die een operatie ondergingen in het ziekenhuis. Bij elf van hen werd microplastics gevonden. 

De meest voorkomende deeltjes waren polypropyleen, dat wordt gebruikt in plastic verpakkingen en buizen, en PET, gebruikt in flessen. In twee eerdere onderzoeken waren ook al microplastics in longweefsel aangetroffen, maar dat gebeurde tijdens autopsies op overleden personen.

Het was al bekend dat mensen kleine plastic deeltjes inademden, net als dat die het lichaam binnendringen via voedsel en water. Ook was al bekend dat werknemers die worden blootgesteld aan hoge niveaus van microplastics een verhoogd risico lopen op ziektes.

In maart van dit jaar werden voor het eerst microplastics aangetroffen in menselijk bloed, een bewijs dat de deeltjes door het lichaam reizen en zich in organen kunnen nestelen. De impact daarvan op de gezondheid is nog niet ontdekt. Wel maken onderzoekers zich zorgen omdat in laboratoriumtests is vastgesteld dat microplastics menselijke cellen beschadigen. Jaarlijks worden miljoenen vroegtijdige sterftes toegeschreven aan luchtvervuilende deeltjes. 

Hoofdonderzoeker Laura Sadofsky van het Britse geneeskundig instituut Hull York, zegt niet verwacht te hebben dat in het diepste gedeelte van de longen het hoogste aantal plastic deeltjes zou worden aangetroffen: "Dat is verrassend omdat de luchtwegen kleiner zijn in de lagere delen van de longen en we hadden verwacht dat deeltjes van deze grootte eruit zouden worden gefilterd." Volgens Sadofsky betekent de ontdekking een belangrijke stap om de gezondheidseffecten van luchtvervuiling nauwkeuriger in kaart te brengen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.