Joop

Microplastics voor het eerst bij mensen aangetroffen in het bloed

  •  
24-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
539 keer bekeken
  •  
microplastics

Plastic wordt niet alleen aangetroffen op de top van de Mount Everest of op de bodem van de oceaan, microplastics belanden ook in het bloed. Wetenschappers vonden de kleine deeltjes bij maar liefst 80 procent van de testpersonen, meldt The Guardian.

In de helft van de gevallen ging het om PET-plastics, bekend van frisdrankflessen. Bij een derde van de monsters werd polystyreen (bekend van voedselverpakkingen en wegwerpservies) aangetroffen. In een kwart van de bloedmonsters zat polyethyleen, dat onder meer wordt gebruikt voor wat chiquere winkeltassen. Sommige bloedmonsters bevatten twee of drie verschillende soorten plastics.

Het is voor het eerst dat microplastics worden vastgesteld in het bloed bij mensen. Wat de gezondheidseffecten zijn, is nog onduidelijk, maar deskundigen maken zich wel zorgen. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat microplastics menselijke cellen kunnen beschadigen. “Er is zeker reden tot zorg”, verklaart VU-hoogleraar Dick Vethaak tegenover The Guardian. “De grote vraag is wat er in ons lichaam gebeurt.”

Het is al langer bekend dat mensen microplastics doorslikken of inademen, en de deeltjes worden al langer aangetroffen in de uitwerpselen van baby’s en volwassenen. Bij baby’s ligt het aantal microplastic-deeltjes veel hoger dan bij volwassenen – vermoedelijk omdat ze worden gevoed met plastic flessen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar