Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met dank aan GeenStijl: een boodschap aan de Eerste Kamer

  •  
16-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
10296538945_d702250192_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Onbedoeld lijkt GeenStijl met haar mislukte actie te hebben aangetoond dat een van de belangrijkste redenen voor het intrekken van de referendumwet niet langer geldig is
We weten het al enkele dagen: het referendum over de donorwet komt er niet. GeenStijl wierp al begin van de week de handdoek in de ring. De toelichting op het intiatief was een interessante: “We strijden voor een referendum over de donorwet, en onderliggend daarmee voor het behoud van het referendum als instrument”. Men probeerde kortom een laatste keer wat eerder lukte: middels een referendum over actuele wetgeving, een ander onderwerp bepleiten. En de zittende macht in verlegenheid te brengen. Zonder succes dit maal. Schijnbaar althans.
Onbedoeld lijkt GeenStijl met haar mislukte actie te hebben aangetoond dat een van de belangrijkste redenen voor het intrekken van de referendumwet niet langer geldig is. Of minimaal relativering behoeft. Een opzichtige poging tot misbruik van het middel werkt, naar blijkt, geen tweede keer. Als een onderwerp niet leeft, verzamelt men geen 300.000 handtekeningen, steunt de kiezer een referendum niet. Ook niet onder aanvoering van ervaren campaigners.
De initiatiefnemers selecteerden, in een schijnbaar diep gevoeld verlangen tot D66 bashen – een hobby die tot op zekere hoogte te begrijpen is maar, zoals alles in het leven, niet overdreven moet worden – , een wet die de steun van een groot deel van de bevolking blijkt te hebben. Opiniepeilingen varieerden de afgelopen jaren drastisch tussen een grote steun en een kleine meerderheid voor de initiatiefwet van Pia Dijkstra. De aanname dat de laatste peilingen juist zouden zijn was van het begin af aan kwestieus.
Dat verzet of weerzin tegen de nieuwe wet minimaal is gebleken en dat vertrouwen op opiniepeilingen zijn gevaren kent, zijn daarom waardevolle conclusies van het gestrande initiatief. Vooral de laatste les is waard herhaald te worden. Hij lijkt, hoe vaak ook geleerd, telkenmale door media en politiek, door links en door rechts, vergeten te worden.
Maar ook en vooral luidt de conclusie dat de burger intelligenter is dan onze huidige regering lijkt te denken. Dan ook GeenStijl lijkt te denken. Een boodschap aan de Eerste Kamer daarom, hoewel goeddeels onbedoeld: geef het referendum kans verder volwassen te worden. Zoals de Nederlandse kiezer er mee leert om te gaan, moet ook de politiek zelf dat durven leren. Afschaffen is al te eenvoudig.
Pak die handschoen op. Het zou u sieren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.