Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mensonwaardige opvang vluchtelingen gevolg van wanbeleid kabinetten-Rutte

  •  
20-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1984 keer bekeken
  •  
terapel

De Groningse burgemeester Koen Schuiling noemde het asielzoekerscentrum in Ter Apel eerder deze maand “ons eigen Lampedusa”. De opvang is mensonwaardig: kinderen spelen tussen het afval, er hangt een penetrante rioollucht en vluchtelingen hebben geen privacy. In noodtenten waar officieel plek was voor maximaal 275 vluchtelingen, sliepen de afgelopen weken geregeld 700 man.

Om iets te doen aan de enorme drukte in het centrum werd dinsdag besloten om de noodtenten af te breken. De driehonderd asielzoekers die hun onderdak kwijtraakten, moesten de hele dag wachten tot ze te horen kregen waar ze naartoe konden.

De ongekende problemen in de opvang, die worden vergroot nu er in Oekraïne een oorlog woedt, zijn het gevolg van het jarenlang wanbeleid. Zo is er een groot tekort aan beschikbare woningen voor vluchtelingen die een status hebben gekregen. Ruim 13.000 mensen wachten daarom nog altijd in de opvang tot ze eigen woonruimte krijgen.

Dagblad Trouw schrijft: “Het vierde kabinet Rutte worstelt met de erfenis van eerdere kabinetten, toen de opvang op papier ‘flexibel’ moest meebewegen (aldus het regeerakkoord uit 2017), maar in de praktijk locaties van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa) hun deuren sloten zodra ze leger raakten. Den Haag is sinds de vorige grote vluchtelingencrisis van 2015 vooral gericht op ‘opvang in de regio’ en het weren of afschrikken van mensen die geen recht zouden hebben op asiel. Aan een crisis in eigen regio wordt niet gedacht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.