Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mensenrechtenorganisaties willen dat kabinet in actie komt tegen illegale deportatie Palestijnen door Israël

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1986 keer bekeken
  •  
ANP-456552487

De pas aangetreden ultrarechtse regering in Israël maakt zich op duizend Palestijnen op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever te deporteren. Het kabinet van de meervoudig van corruptie beschuldigde Benjamin Netanyahu heeft de bewoners van het gebied een ultimatum gesteld. Wanneer zij niet zelf vertrekken, worden ze door het Israëlische leger afgevoerd.

Uit berichtgeving van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem blijkt dat Israël het illegaal bezette stuk Palestina heeft bestempeld tot militair oefenterrein. De bewoners zijn “illegaal” verklaard. The Rights Forum verduidelijkt:

Het gaat om de duizend inwoners van acht dorpen in Masafir Yatta, een landstreek in de South Hebron Hills op de Westoever. Zij zijn al vier decennia speelbal van de Israëlische autoriteiten, die hun woongebied in 1981 tot militair oefenterrein – ‘Firing Zone 918’ – bestempelden, een geijkte Israëlische methode om gebied ‘Palestijnenvrij’ te maken.

B’Tselem merkt op dat het deporteren van de Palestijnen een oorlogsmisdaad is, zoals vastgelegd onder het Statuut van Rome. Desondanks blijft ingrijpen van de internationale gemeenschap uit. Zowel The Rights Forum als mensenrechtenorganisatie PAX voor Vrede roepen in een petitie de Nederlandse overheid op om alsnog stappen te ondernemen om de illegale deportatie van Palestijnen te stoppen.

Vorige maand stelde Netanyahu zijn nieuwe regeringscoalitie samen, wat leidde tot de meest rechtse regering die Israël ooit gehad heeft. De coalitie bevat openlijk fascistische en homohatende partijen. In het nieuwe kabinet is onder meer ruimte voor ultranationalist Itamar Ben-Gvir, die in 2007 is veroordeeld wegens terrorisme en aansporing tot racisme. Ben-Gvir, voorstander van het met scherp op Palestijnen schieten is nu hoofd de binnenlandse veiligheid en daarmee verantwoordelijk voor de grenspolitie op de Westelijke Jordaanoever.

Een ander kabinetslid is Bezalel Smotrich, zelfverklaard homofoob en voorstander van het volledig annexeren van Palestina. Nadat zijn vrouw was bevallen pleitte hij voor aparte kraamafdelingen voor Palestijnen, omdat hij niet wilde dat Israëlische kinderen ter wereld kwamen op de plek waar “toekomstige terroristen” worden geboren. Smotrich heeft de leiding over het deel binnen het ministerie dat het burgerlijke leven in de bezette gebieden bestuurt, voor zowel de kolonisten als de Palestijnen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

MartinSijes
MartinSijes8 jan. 2023 - 0:01

@Sachs, De vraag is tot welke groep u zich rekent. Pas dan heeft uw beschrijving betekenis. Plaats mij bij Meretz. Ik doneer aan Betselem en Sjowriemstika. Doe af en toe mee aan demonstraties vanuit die hoek. Ben geen man die met vlaggen en borden op bruggen op rotondes staat.

1 Reactie
Sachs
Sachs8 jan. 2023 - 22:47

Mooi. Mag ik daaruit concluderen dat u de rechten van de Palestijnen respecteert?

MartinSijes
MartinSijes7 jan. 2023 - 17:45

Labou en Achterhout "Ben benieuwd of en zoja wanneer onze vaste zionistische reaguurder hier komt vertellen dat hij het echt eerlijk waar heel erg vindt maar dat het nu eenmaal niet anders kan." Even afgezien dat ik de kwalificatie "reaguurder" onzin vind, ben ik wel zionist. In Israel zal ik onomwinden zeggen wat ik van deze regering vind. Hier beperk ik mij tot de opmerking, dat het bestaansrecht van Israel niet afhangt van de regering die na een serie verkiezingen aan de macht is. In polls is deze regering zijn meerderheid al weer kwijt. Als links en centrum links en de Arabische partijen stembusakkoorden hadden afgesloten waren niet enkele honderduizen stemmen verloren gegaan als gevolg van kiesdrempels. Ook dit keer hebben veel Arabieren op Likud gestemd; en zelfs uit strategisch stemmen op Ben Gvir. Eerst maar eens zien of deze ploeg het jaar vol maakt en of het burgerlijk verzet op gang komt.

4 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jan. 2023 - 19:14

Sijes, mij ontgaat het waarom mijn naam wordt genoemd in dezen. Tevens is het hier op Joop, en elders ook dunkt me, een goede gewoonte om direct te reageren op reflectanten binnen een topic en niet 32 reacties opwaarts in de kolommen als los reageersel.

Sachs
Sachs7 jan. 2023 - 23:43

@ MartinSijes U beschrijft zichzelf als zionist. Dat begrip is in de loop der tijd een toverbal gebleken. Sommigen beweren dat het een vredelievend streven is dat geenszins ten koste gaat van andermans rechten, anderen gebruiken het juist ter legitimatie daarvan. De vraag is tot welke groep u zich rekent. Pas dan heeft uw beschrijving betekenis. Het is volstrekt irrelevant welke regering Israël bestuurt. Zowel de Arbeiderspartij c.s. als Likud c.s. hebben schuld aan de oorlogsmisdaden van de staat, waarvan nu een nieuwe op stapel staat. Een scenario waarin een Israëlische regering aantreedt die de rechtsorde respecteert is ondenkbaar. Het feit dat binnen Israël (en in het NIW, zoals u hieronder schrijft) kritiek klinkt op de nieuwe regering is niet omdat men de Palestijnen plotseling als mensen beschouwt. Verder lijkt het me nuttig dat u eens definieert wat u onder het 'bestaansrecht van Israël' verstaat. Die term klinkt redelijk, maar dobbert geheel feitenvrij door het debat. Wat betekent het bijvoorbeeld voor het bestaansrecht van Palestina en de Palestijnen?

MartinSijes
MartinSijes7 jan. 2023 - 23:58

@Achterhout. U heeft gelijk,dat ik u per abuis er bij zette. U schreef een reactie op Labou. En op de kleine mobiel zag ik het verkeerd.

JaapBo
JaapBo9 jan. 2023 - 11:18

Tja, het bestaansrecht van Israël ... Natuurlijk heeft Israël, net zomin als elke andere staat, het recht te bestaan als een racistische apartheidsstaat. Israël hoort de staat te zijn van alle mensen die op haar grondgebied thuis horen, inclusief de Palestijnen die verdreven zijn en terug willen keren. Dat is de grond van het bestaansrecht van Israël (en niet Joodse suprematie), net zoals bij elke andere staat.

Déjà vu
Déjà vu7 jan. 2023 - 2:49

Voor Mark Rutte is de ene mens niet gelijkwaardig aan de andere. Vandaar dat hij niet vanuit zichzelf in beweging zal komen om misstanden een halt toe te roepen.

Déjà vu
Déjà vu7 jan. 2023 - 2:34

Het wordt hoog nodig tijd dat Joodse organisaties in Europa afstand nemen van de bewering dat kritiek op Israël gelijk staat aan antisemitisme. Daarnaast is het overigens ronduit schandelijk te noemen dat deze organisaties zelf nooit enige kritiek hebben geuit op de staat Israël vanwege schendingen van de mensenrechten.

2 Reacties
MartinSijes
MartinSijes7 jan. 2023 - 17:31

@Deja vu." Daarnaast is het overigens ronduit schandelijk te noemen dat deze organisaties zelf nooit enige kritiek hebben geuit op de staat Israël vanwege schendingen van de mensenrechten." Lees een keer het NIW(Nieuw Israëlitisch Weekblad) Ook deze week staan daar verschillende zeer kritische artikelen in. Bijna alle Joodse organisaties staan positief t.ov. het Zionisme. Net als ik die overigens Nederland en Israel als verblijfplaats afwisselt. Maar dat betekent niet, dat alle Joden het met deze regering eens is. In tegendeel. Veel Joden zullen in een niet Joodse omgeving hun kritiek niet uiten. En terecht, want het bestaansrecht van Israël staat zo wie bij velen in Nederland politiek onder druk.

Lopez
Lopez8 jan. 2023 - 8:31

@MartinSijes [En terecht, want het bestaansrecht van Israël staat zo wie bij velen in Nederland politiek onder druk.] Welnee, er is in ons parlement geen politicus die ook maar een vraagteken zet bij het bestaansrecht van Israël, het is volstrekt geen item en dat zal het ook niet worden. Het bestaansrecht van Palestina daarentegen staat zwaar ‘onder druk’. Kijk naar partijen als de ChristenUnie, SGP, PVV en FvD, de openlijke supporters van de Israëlische bezetting en koloniale From the River to the Sea-politiek, die niets van Palestina heel heeft gelaten. Even veelzeggend: ondanks die politiek is er geen partij die openlijk pleit voor sancties tegen Israël. Het thema wordt een enkele keer voorzichtig geopperd, om direct weer van de agenda te verdwijnen. Het is een gotspe dat uitgerekend veel die-hard supporters van Israël – en Israël zelf – zich in de slachtofferrol wentelen en suggereren dat het bestaansrecht van Israël op het spel staat.

Lopez
Lopez7 jan. 2023 - 0:24

@Ranonkel2 [En wat willen ze dan precies dat Nederland gaat doen?] Zij willen dat Nederland de Palestijnen in bescherming neemt tegen de misdaden van een bezetter, zoals het dat verplicht is krachtens internationale verdragen die het heeft ondertekend (Conventies van Genève, VN-Handvest), het eigen mensenrechten- en buitenlandbeleid en de Nederlandse Grondwet. Zij willen dat Nederland na 55 jaar bezetting ophoudt juist de bezetter in bescherming te nemen door al diens wandaden te accepteren en zelfs te belonen met almaar inniger en profijtelijker banden. Zij willen dat er een eind komt aan de Nederlandse medeplichtigheid aan Israëlische oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van de mensenrechten ‘op industriële schaal’, zoals Erwin van Veen van Clingendael het noemt. Zij willen dat Nederland sancties tegen Israël treft, zoals het dat ook doet tegen andere misdadige regimes, met Rusland als actueel voorbeeld.

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk27 jan. 2023 - 11:17

@Lopez Precies!

Sachs
Sachs6 jan. 2023 - 23:14

@ Joop den Uil [toch aanvuling; die organisaties lopen aan de lijn van PLO. Toch maar even inlezen zou ik aanbevelen.] U schrijft hieronder dat het Israëlische B'Tselem en de Nederlandse organisaties PAX (Utrecht) en The Rights Forum (Amsterdam) aan de leiband van de PLO zouden lopen. Mensen die dat niet weten moeten zich maar even 'inlezen'. Omdat ik de organisaties goed ken en nooit een indicatie heb gehad voor uw beschuldiging vraag ik me af waar ik me moet 'inlezen' om iets van uw theorie gestaafd te zien. Aan u het verzoek om die bronnen hier te presenteren. Met daarnaast nog de vraag wat mensenrechtenorganisaties bij de PLO te zoeken zouden hebben. Hebt u überhaupt een idee wat die organisaties voor werk doen? De reden dat ik bij uw kretologie stilsta is dat ik kotsmisselijk ben van de eindeloze smerige verdachtmakingen aan het adres van organisaties en personen die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. En van de mensen die zich ervoor lenen om het narratief van de bezetter uit te venten met harde leugens en gure verdachtmakingen. Steun aan een bezetter en oorlogsmisdadiger is voor uw eigen rekening. Die wast u niet wit door mensen die juiste keuzes maken te belasteren.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 jan. 2023 - 7:33

Sachs Ik kan u garanderen dat u geen bronnen (laat staan overtuigende bewijzen) aangereikt krijg.

Sachs
Sachs8 jan. 2023 - 22:39

U hebt gelijk gekregen.

oproerkraaier
oproerkraaier6 jan. 2023 - 18:02

ik las op de website van de NOS dat volgens de VN in 2022, 122 Palestijnen zijn vermoord door de Israëlische bezetters. Veel tieners. Jonge levens verwoest door naziachtige praktijken.

1 Reactie
Sachs
Sachs6 jan. 2023 - 22:41

Hier staat een gedetailleerd overzicht: https://mondoweiss.net/2022/12/231-palestinians-were-killed-this-year-these-are-their-stories/ Hier is het NOS-bericht: https://nos.nl/artikel/2458889-dodelijk-jaar-voor-palestijnen-op-westoever-waar-steun-voor-gewapend-verzet-groeit

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jan. 2023 - 16:32

Ik denk dat israel de grenzen van het empathisch vermogen van haar buitenlandse fanbase aan het testen is.

PVDB2
PVDB26 jan. 2023 - 16:18

Dat blijft nog wel even doorgaan. Van een paar procent een eeuw geleden tot bijna dominantie nu. Zeker met de huidige regering, waar een voor fraude veroordeeld politicus weer premier kan worden en koste wat kost premier wilde worden. Met als resultaat een minister van Veiligheid die veroordeeld is voor racisme, haatzaaien en lid zijn (geweest) van een terroristische organisatie. Welke was opgericht door de rabbijn Kahane. Waar van een lid een 30 jaar geleden 1 van de grootste moordpartijen door een extreem rechtse en conservatie Jood, Baruch Goldstein, gepleegd werd. Deze schoot in een moskee 29 mensen dood en 125 raakte gewond. Al eerder geradicaliseerd en gepoogd moslims in de moskee te doden werd niets door de overheid en premier ondernomen. Voor de extreem rechste stemmer valt dit wel mee natuurlijk. Want Palestijnen zijn natuurlijk veel erger. Inmiddels is nummer 4 alweer gedood door Israelische militairen dit jaar en maakt men aanstalte ruim 1100 Palestijen te deporteren van hun eigen, jarenlange leefgebied op de Westbank. Met een mooie smoes, maar met als einddoel verdere kolonisatie en nieuwe nederzaettingen te bewerkstelligen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 jan. 2023 - 16:12

BDS voor deze schurkenstaat

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk26 jan. 2023 - 19:41

Eens!

Olav Meijer
Olav Meijer6 jan. 2023 - 15:40

Dit doldrieste optreden van het zeker met recht fascistisch te noemen nieuwe Israëlische kabinet is weerzinwekkend. Het "Palestijnenvrij" maken (waar doet dat ons toch aan denken?) van een z.g. "militair oefenterrein" is een ronduit (oorlogs)misdadige onderneming.

oproerkraaier
oproerkraaier6 jan. 2023 - 12:52

zionisme is fascisme.

Ranonkel2
Ranonkel26 jan. 2023 - 12:44

En wat willen ze dan precies dat Nederland gaat doen? Israël binnen vallen om de regering af te zetten? Militairen sturen om de uitzetting te voorkomen? Volgen mij is er niet zo heel veel wat de Nederlandse regering kan doen. Dat weten deze organisaties natuurlijk ook maar ze zijn wel weer even in het nieuws nu.

4 Reacties
JaapBo
JaapBo6 jan. 2023 - 15:40

Heel simpel: BDS!

oproerkraaier
oproerkraaier6 jan. 2023 - 15:54

Ze proberen aandacht te vragen voor het lot van de Palestijnen die te maken hebben met een fascistische misdadige land stelende en moordende bezetter.

Olav Meijer
Olav Meijer6 jan. 2023 - 15:55

@ Ranonkel: Dan onderschat je het belang dat de Israëlische regering stelt in internationale support, die telkens verder afbrokkelt zodra zich weer dit soort misdadigheid voordoet. Waarom dacht je dat die regering zoveel moeite en geld stopt in de "hasbara", de zionistische propaganda, waarvan in Nederland o.a. het CIDI een kanaal is?

Sachs
Sachs6 jan. 2023 - 23:29

[En wat willen ze dan precies dat Nederland gaat doen?] Rare vraag. Daar zijn regels voor. Zie Myanmar. Zie Rusland. Zie het artikel van 10 fractieleiders dat John noemt. Zie de Grondwet. Zie de Geneefse Conventies. Enz. [Volgen mij is er niet zo heel veel wat de Nederlandse regering kan doen. Dat weten deze organisaties natuurlijk ook ...] Het is precies andersom slimmerd. Die organisaties weten precies wat de regering hoort te doen, dat is namelijk hun werk. Sterker, de regering weet het zelf ook, maar laat het na omdat Israël de dader is en het toch maar Palestijnen zijn die de prijs betalen. Daar draait dit om, uw framing ten spijt.

JohnVKR
JohnVKR6 jan. 2023 - 12:16

Benieuwd of de schrijvers van het opiniestuk over Iran - Sophie Hermans (VVD), Gert-Jan Segers (CU), Attje Kuiken (PvdA), Jan Paternotte (D66), Lilian Marijnissen (SP), Pieter Heerma (CDA), Kees van der Staaij (SCP), Jesse Klaver (GroenLinks), Farid Azarkan (DENK) en Joost Eerdmans (JA21) - een vergelijkbaar opiniestuk gaan schrijven over de Israëlische misdaden. Segers, Hermans, Heerma, Van der Staaij en Eerdmans haken natuurlijk alvast af, zij zijn immers supporters van de misdaden tegen het Palestijnse volk. Maar van de overige politici mag ik toch veronderstellen dat zij zich vaker gaan uitspreken tegen de misdadige Israëlische regering.

2 Reacties
JaapBo
JaapBo6 jan. 2023 - 13:33

Goede opmerking John! Speelde ook door mijn hoofd: Gert-Jan Segers op de radio over Iran en het belang van vrijheid, universele waarden, gewelddadig regime, etcetera. Wat een enorm hypocriete man is dat toch!

LaBou
LaBou 6 jan. 2023 - 17:18

Helemaal eens, maar in het verkeerde draadje.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal6 jan. 2023 - 12:08

Als deze -wat zo fijntjes wordt genoemd- deportatie illegaal is , dient de VN in het geweer te komen en niet de individuele EU landen. Komt onder de noemer van ''maak jezelf niet

1 Reactie
Volrin
Volrin6 jan. 2023 - 13:16

De VN is geen op zich zelf staande organisatie. De leden, waaronder dus ook de EU landen, moeten aan de bel trekken.

Joop  den Uil
Joop den Uil6 jan. 2023 - 11:13

kleine correctie op zijn plaats: het zijn mensenrechtenorganisaties uit Palestina. En denkt men dat een klacht vanuit NL zin heeft ? Overigens doneert NL al substantiele financiele hulp aan Palestina en staat Palestina op de lijst van Landen waar ondersteuning aan gegeven wordt (Malawi niet , en dat is een serieuze miskleun van Ploumen indertijd).

6 Reacties
Lopez
Lopez6 jan. 2023 - 12:52

@Joop den Uil [kleine correctie op zijn plaats: het zijn mensenrechtenorganisaties uit Palestina.] Grote correctie op z’n plaats: The Rights Forum en PAX zijn Nederlands, B’Tselem is Israëlisch. [En denkt men dat een klacht vanuit NL zin heeft?] Ja, en sancties helemaal. U weet wel, maatregelen zoals die ook tegen Rusland worden getroffen. Tekenen dus, die petitie, als ik u mag adviseren.

Olav Meijer
Olav Meijer6 jan. 2023 - 15:49

@ Joop den Uil: Als je niet onder een steen hebt geleefd (zoals dat tegenwoordig heet), ben je ermee bekend dat Nederland zich altijd afzijdig heeft gehouden van een gerechtvaardigde, noodzakelijke veroordeling van de Israëlische (oorlogs)misdaden jegens Palestijnen, en slaafs de Amerikaanse lijn heeft gevolgd. Als daaraan eindelijk eens een einde komt is zeker een slag gewonnen. En helemaal als de BDS-beweging wordt gesteund.

Joop  den Uil
Joop den Uil6 jan. 2023 - 17:37

@Lopes, toch aanvuling; die organisaties lopen aan de lijn van PLO. Toch maar even inlezen zou ik aanbevelen.

LaBou
LaBou 6 jan. 2023 - 20:58

"die organisaties lopen aan de lijn van PLO" Toon dat maar aan dan.

Volrin
Volrin6 jan. 2023 - 21:56

@Joop den Uil "toch aanvuling; die organisaties lopen aan de lijn van PLO. Toch maar even inlezen zou ik aanbevelen." Feitenvrij gezwets is geen aanvulling.

Lopez
Lopez7 jan. 2023 - 0:20

@Joop den Uil [die organisaties lopen aan de lijn van PLO. Toch maar even inlezen zou ik aanbevelen.] Dat zal ik zeker doen als u mij vertelt waar ik dat kan lezen. Ik vraag me af wat u met uw onzinbeweringen beoogt. Eerst zegt u dat The Rights Forum, PAX en B’Tselem ‘uit Palestina’ komen, nu dat ze ‘aan de lijn van de PLO lopen’. What’s next? Is het uw bedoeling de organisaties in een ‘verdacht’ licht te plaatsen om zodoende hun protest tegen de dreigende deportatie van duizend Palestijnen te ondermijnen? Zit het u dwars dat zij in actie komen tegen de misdaden van een bezetter?

LaBou
LaBou 6 jan. 2023 - 11:11

Ben benieuwd of en zoja wanneer onze vaste zionistische reaguurder hier komt vertellen dat hij het echt eerlijk waar heel erg vindt maar dat het nu eenmaal niet anders kan.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 jan. 2023 - 16:57

Ja, of dat figuur dat van méning is dat de Nederland de plícht heeft het Heilige Land te beschermen.