Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links opent de aanval op Ahold-top vanwege graaiflatie

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2361 keer bekeken
  •  
jesseklaver

SP, GroenLinks en PvdA hebben woensdagochtend een topman van Ahold-Delhaize het vuur na aan de schenen gelegd. Casper Assinck, Senior Vice President HR van de supermarktketen, verscheen in de Tweede Kamer voor een hoorzitting over graaiflatie. Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat bedrijven de grootste aanjager zijn van de toegenomen inflatie. Zij jagen de prijzen op, waardoor meer mensen niet meer kunnen rondkomen.

Assinck probeerde de rol van Ahold-Delhaize te bagatelliseren: het bedrijf haalt een groot deel van zijn monsterwinst uit de Verenigde Staten en werknemers krijgen meer salaris, beweerde hij. Jesse Klaver wees er echter op dat uitzendkrachten in de distributiecentra de meest flexibele contracten krijgen en dat Etos-medewerkers sinds 2010 maar liefst 11 procent aan reëel inkomen hadden ingeleverd. Ondertussen kreeg de topman van het bedrijf er afgelopen jaar 14 procent bij.

Ook Lilian Marijnissen was niet onder de indruk van het betoog van Assinck, schrijft het AD. “Ik heb met verbijstering naar uw verhaal geluisterd. U heeft 2,5 miljard winst gemaakt. Waarom spreekt u met geen woord over de mensen in uw winkels die de boodschappen niet kunnen betalen? Waar is uw moraal?

Dirk Bezemer, hoogleraar economie, wees op het onderzoek van de ECB en cijfers van het CBS waaruit blijkt dat er wel degelijk sprake is van graaiflatie. Dat grote bedrijven een steeds groter deel van de koek opeisen is volgens de professor overigens niet iets van vandaag of gisteren. “De winsten van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven stegen sinds de eeuwwisseling met 500 procent, terwijl de lonen met nog geen 50 procent stegen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

a.doorgeest
a.doorgeest25 mei 2023 - 8:42

Blijft een schande, het veel te milde belastingklimaat voor met name multinationale ondernemingen. Enig verweer hiertegen is wel denkbaar: wijk uit naar een niet-beursgenoteerde concurrent, die vaak goedkoper is. Ook is het denkbaar het pad van de shoppende guerrilla op te gaan: spaar zegeltjes van Ahold-Delhaize en zet je spaarboekje om in aandelen, dan krijg je aan de achterkant terug wat je in de winkel teveel betaalde. Wel oppassen voor koersdalingen. Je kunt er (ook) behoorlijk mee op je bek gaan. Proletarisch winkelen is ook een optie, maar dat pad is de consument al ten dele uit zichzelf op gegaan. Dan verreken je het teveel betaalde op de meest directe manier. 's lands grootste mensenvriend, zoals G.K. van het Reve Albert Heijn ooit omschreef, zal hier - in noodgevallen - geen moeite mee hebben. Filialen voorzien van een kleine voedselbank - voor mensen die ècht geen geld meer hebben - zou de pijn voor menigeen ook kunnen verzachten, en getuigen van goed ondernemerschap.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 mei 2023 - 8:12

Bedrijven als ASML, Philips, Shell, Unilever, Apple, Alphabet, Meta, en noem er nog eens honderd bedrijven lachen om dit soort winstmarges. Allemaal bedrijven waar de Nederlandse consument (indirect) producten van afneemt. Deze focus op Ahold is niets meer dan populistisch gemekker. Blijkbaar heeft iedereen zijn zondebrok nodig.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 mei 2023 - 15:19

Hmm... de winstmarges van veel bedrijven komt onder druk te staan door voedselspeculatie elders. I.i.g. neemt het aantal aanbiedingen met hoge kortingen in mijn inbox kwadratisch toe.

Jozias2
Jozias225 mei 2023 - 6:59

“Dirk Bezemer, hoogleraar economie, wees op het onderzoek van de ECB en cijfers van het CBS waaruit blijkt dat er wel degelijk sprake is van graaiflatie. “ Dit is gebaseerd op het artikel in het AD. Daarin spreekt hij niet over ahold of specifiek over de supermarkt branche maar over grote bedrijven in het algemeen. Daarbij komt dat andere deskundigen de graaiflatie betwijfelen, zeker in de supermarktbranche met dalende winstmarges en sterke concurrentie. Overigens stelt Bezemer niet dat dit blijkt. Hij spreekt over een ‘vermoeden’ volgens het artikel in AD.

Mathijsco
Mathijsco24 mei 2023 - 16:25

SP, SP: laat jullie alsjeblieft niet meer in met die besmette club GroenLinks en hun toneelstukjes over neoliberalisme terwijl ze Rutte aan een meerderheid helpen in de eerste kamer. Het zijn volksverlakkers.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier25 mei 2023 - 7:33

Aldus iemand die constant het feit dat de PVV de belangrijkste gedoger van de VVD is. Als de PVV de neoliberale VVD de afgelopen jaren niet had gesteund had Nederland er heel andrs uitgezien.

Aeacus
Aeacus25 mei 2023 - 12:06

@oproerkraaier "Aldus iemand die constant het feit dat de PVV de belangrijkste gedoger van de VVD is. Als de PVV de neoliberale VVD de afgelopen jaren niet had gesteund had Nederland er heel andrs uitgezien." Knap, een ad hominem en een whataboutism in 1 reactie. Waarom is onduidelijk, ze doen niets af -of voegen niets toe- aan de waarheid van de opmerking van Mathijsco.

oproerkraaier
oproerkraaier25 mei 2023 - 13:49

Aeacus: Het is stomweg een leugen dat GL het VVD beleid steutn. Dat doet Geert W wel, maar daar hoor je Mathijs nooit over. Puur fascistoide links-haat zoals je dat bij veel PVVers ziet en net zo leugenachtig.

Marcmokum
Marcmokum24 mei 2023 - 15:06

Kamerleden die iemand gebrek aan moraal verwijten. Hilarisch!

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 mei 2023 - 14:48

Het is prima om iedereen die mee doet in dit graaispel kritisch te benaderen maar het mag best wat minder populistisch. Concentreer je niet op de middleman maar op de echte veroorzakers: de producenten en leveranciers van de GWB. Boeren die hun melkprijs verdubbelen, Fiesland Campina die die bedragen naar boven afrondt, waardoor de marge voor winkelbedrijven daalt omdat ze klanten willen houden. Dat geldt ook voor de graanleveranciers, boeren (alweer) en de tussenhandel, die werkelijk miljarden verdient aan de zgn inflatie waardoor een pak Brinta, mijn favoriete ontbijtje, twee keer zo duur is als een jaar geleden. Verrassend is het niet dat boeren ok nu weer opduiken als verantwoordelijken. Ze staan aan de basis van onze belangrijkste voedingsketens, die in allemaal een graai in onze portemonnee willen doen. Jumbo heeft zelfs leveranciers aan de deur gezet omdat ze haar prijzen niet wilde verhogen. Ga eens praten met de francisehouders van de winkel in je buurt. Kleine ondernemers die het niet makkelijk hebben.

9 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem24 mei 2023 - 18:11

'Verrassend is het niet dat boeren ok nu weer opduiken als verantwoordelijken. ' Als je een hekel aan boeren hebt (zoals jij) niet nee. Heel specifiek de melkprijzen er uit pakken. Bah bah.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 mei 2023 - 21:04

GP, dat doe ik speciaal voor jou. Nee, ik noem boeren omdat naast graan de zuivelprijzen door het dak zijn gegaan. En dan kun je niet om boeren heen. Om mijn dure Brinta te kunnen eten moet ik het aanmaken met even dure melk. Ik word dus dubbel gepakt. Als tegenzet ben ik overgestapt op sojadrink. Blijkt ook nog eens veel gezonder te zijn.

Ejoth
Ejoth25 mei 2023 - 8:02

Soja, was dat niet iets waar in het verre oosten bomen moeten wijken ?

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 mei 2023 - 8:47

Als je een grootfirma bent heb je een relatieve monopolie. Ze zijn de plaatselijke dorps kruidenier niet. Het is dus en en. Niet de een of de ander. En verder is er niet genoeg links populisme meer.

omaoeverloos
omaoeverloos25 mei 2023 - 8:59

Tja, voor het exploderen van de graanprijs moet je toch echt bij Vladimir zijn, consuptiegraan wordt in Nederland nauwelijks verbouwd. De melkprijs is daarnaast niet verdubbeld, de cooperaties betalen momenteel zo'n 45 cent per liter, jij betaalt de Jumbo 1,77. Maar je gaat natuurlijk voor biologisch, die prijs is momenteel rond de 65 cent. Bij de Jumbo 2,23. Ik denk dat dat graaien door de boer wel meevalt.

Daslief
Daslief25 mei 2023 - 12:30

@omaoeverloos Bij de Jumbo 2,29 voor een liter biologische melk, serieus? Mooie winstmarge! Bij de Odin is een liter biologisch-dynamische 'een stap verder dan biologische' VOLLE melk 2,09 (ledenprijs 1,85), gewoon biologische HALFvolle melk is 1,35 (ledenprijs 1,19)...

Daslief
Daslief25 mei 2023 - 14:13

'Soja, was dat niet iets waar in het verre oosten bomen moeten wijken ?' Etjoh klopt, je bedoelt waarschijnlijk het verre westen (Brazilië) waar bomen moeten wijken voor onze bio-industrie. Soja voor sojamelk en tofu komt daarentegen grotendeels uit Europa.

omaoeverloos
omaoeverloos25 mei 2023 - 14:53

"Bij de Jumbo 2,29 voor een liter biologische melk, serieus? Mooie winstmarge! " Ja, Daslief, Camina en de Supers graaien lekker, maar agrofoben als Martin geven graag de boeren de schuld.

Daslief
Daslief26 mei 2023 - 9:35

@oma, eens. Dus beter de grote supers mijden en zoveel mogelijk kopen bij kleinere ketens of rechtstreeks bij de boer. Er zijn in veel regio's al bezorgservices die je boodschappen thuis brengen, dus veel tijd hoeft het niet te kosten. En meer geld dus ook niet, als je het vergelijkt met AH en Jumbo biologisch.

omaoeverloos
omaoeverloos24 mei 2023 - 14:25

De buurtsuper, bakker, slager en groenteboer, als ze er nog zijn, zijn nog steeds een stuk duurder dan de Appie, dus de massa blijft zich daar toch wel volproppen. Voeding? kwaliteit boeit niet, het gaat om veel voor weinig.

KritischKijken
KritischKijken24 mei 2023 - 14:24

Ach ja, dus als je 2.5 niljard winst boekt in de VS!! Dan is het logisch dat je hier de prijzen vd boodschappen naar beneden bijstelt. Goedkoop Kamerpraatje weer van onze Sociale Academie man.. Maar dat de AD man 120x meer verdient dan de laagst betaalde is wel een terechte schande. En als het dan over moraal hebben: De NL overheid is zelf rupsje nooitgenoeg met die immer oneindige belastingverhogingen, mevr Lilian, mr Klaver!!!

8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 mei 2023 - 14:45

KK, u weet dat geen van de door u genoemde personen in de regering hebben gezeten de afgelopen decenia? Dan moet u toch echt bij de VVD en haar gedogers, (PVV!) zijn.

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 mei 2023 - 14:45

Mag ik aan de heer/mevrouw KK de brutale vraag stellen wanneer 'mevr Lilian, mr Klaver!!!' hier in Nederland ooit de belastingtarieven hebben bepaald? Dank voor uw antwoord! Mijn mening: de belastingen in Nederland zijn veel en veel te laag voor de steeds meer uitdijende groep van (zeer) rijken. Net als de vermogensbelastingen, enz.

Gentleman
Gentleman24 mei 2023 - 14:47

De belastingverhogingen heeft u toch echt te danken aan de rechtse regeringen van de afgelopen jaren. Voor de lagere en middeninkomens zijn de belastingen met ca 25% gestegen, en voor de hogere en hoogste inkomens met ca 25% gedaald.

Ejoth
Ejoth25 mei 2023 - 5:44

Kan je nagaan, dan zitten Klaver en Lilian nog steeds niet in de regering. Anders was de belastingverhoging nog veel groter geweest.

De gewone nederlander
De gewone nederlander25 mei 2023 - 7:28

@Willemde groot [Mijn mening: de belastingen in Nederland zijn veel en veel te laag voor de steeds meer uitdijende groep van (zeer) rijken. Net als de vermogensbelastingen, enz.] Wat denk je dat de (zeer) rijken gaan doen als we de belasting veel en veel hoger maken? Hoeveel mensen denkt u dat er blijven werken in Nederland als de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 80% is? Hoeveel rijken denkt u dat er hier blijven wonen als de vermogensbelasting ieder jaar bijvoorbeeld 10% van hun vermogen is? Overigens Nederland kent zo ongeveer al de hoogste belastingdruk ter wereld. Als voorbeeld: door belasting is energie in ons land bijna het duurst ter wereld... Er zijn genoeg andere en ook mooiere landen. De meeste mensen met vermogen houden meer van hun vermogen dan van dit land.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2023 - 12:27

'Wat denk je dat de (zeer) rijken gaan doen als we de belasting veel en veel hoger maken?' Niks. Ik zou om te beginnen een schaal van 60-70% invoeren voor salarissen van 250,000 en hoger. Deze salarissen worden verdiend door het grootste talent die daardoor makkelijker van Nederland afscheid kunnen nemen. Dan kunnen ze ergens anders laten zien wat ze allemaal kunnen. En ten tweede erfenissen en inkomsten uit vermogen op dezelfde manier belasten als inkomsten uit arbeid.

De gewone nederlander
De gewone nederlander25 mei 2023 - 13:42

@ stokkickhuysen 60-70% is niet veel en veel hoger als nu het geval is. En salarissen boven de 250.000 zijn ook heel dun gezaaid. Dus zoveel geld haal je hier niet mee binnen. Punt 2: Erfenissen en inkomsten uit vermogen op dezelfde manier belasten als inkomsten uit arbeid. Het meeste vermogen zit in aandelen of andere bezittingen (vast goed). Hoe ga jij dat geld innen? Als een koophuis 50.000,- meer waar is geworden wil jij daar dan laten we zeggen ongeveer 25% belasting over heffen? En als het huis volgend jaar 50.000 zakt hebben de mensen dan pech? Denk jij ook echt dat mensen die echt rijk zijn het prima vinden als 60-70% van hun vermogen naar de staatskas gaat bij een erfenis? Neem een John de Mol. Die zou dan 70% van 2 miljard belasting moeten betalen. Gaan ze niet doen. Dat geld zit allemaal in bedrijven en constructies. Kortom, gaat niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 mei 2023 - 12:33

'Kortom, gaat niet.' hahaha Leuek verzameling dooddoeners trouwens

Cruise
Cruise24 mei 2023 - 14:18

Ik ben eens gaan checken of de nettowinst van het beursgenoteerde Ahold Delhaize ook 500% ( vervijfvoudiging ) is gestegen sinds 2000 zoals professor Bezemer aangeeft als de gemiddelde winststijging van de beursgenoteerde bedrijven sindsdien. Wat blijkt: in 2000 werd door Ahold Delhaize een netto winst behaalt van €1,1 miljard op een omzet van € 52,5 miljard en in 2022 ( meest recent) een netto winst van € 2,5 miljard op een omzet van €87 miljard. Ruim een verdubbeling van de netto winst dus in 22 jaar voor Ahold Delhaize maar daarvoor is dus wel een veel grotere omzet nodig. Ahold Delhaize is dus duidelijk niet het meest winstgevende beursbedrijf maar met een vrij constante /stabiele winstmarge van 4% ( over wereldwijde omzet) kun je ook weinig vuurwerk verwachten!

5 Reacties
r v b
r v b24 mei 2023 - 15:26

2,5 miljard is natuurlijk een belachelijk hoge winstmarge, dat mag best fors belast worden. winstpercentage is niet belangrijk.

Ranonkel2
Ranonkel224 mei 2023 - 15:34

Rvb, 2.5 miljard op een omzet van 87 miljard is eigenlijk heel weinig, ver o der het gemiddelde. De gemiddelde zzper doet het een stuk beter...

Cruise
Cruise24 mei 2023 - 15:43

@RVB: die €2,5 miljard betreft de netto winst na aftrek winstbelastingen die in de Verenigde Staten, Nederland en België worden betaald en gemiddeld 25% bedragen. Op een omzet van €87 miljard stelt die netto winst €2,5 miljard van Ahold Delhaize niet veel voor. Unilever bijvoorbeeld ( dat veel producten in de winkels van AH heeft liggen) had in 2022 een nettowinst van €8,3 miljard op een omzet van €60,1 miljard en Shell een netto winst van €38,5 miljard op een omzet van € 347 miljard. Het grote geld wordt dus niet in de supermarkten verdiend !

badgast
badgast24 mei 2023 - 16:29

@rvb: ter overweging toch bedenken dat omzet versus winst erg relevant is voor investeerders. Als een spaarrekening meer oplevert dan je geld in het bedrijf te laten/steken, haal je het geld uit de onderneming weg (doek je het bedrijf op) een stuk je je geld in de spaarrekening. Omgekeerd: als het percentage aan winst fors hoger is dan een rentepercentage, zou je natuurlijk prima zwaarder kunnen belasten.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 mei 2023 - 19:59

@Cruise Oh, ja. Dus jouw huis was in 2000 e. 250.000,- waard en nu e.380.000,- terwijl je jaarsalaris in 2000 e.50.000,- was en nu 113.000,- , dan ben je geen spekkoper?? (jouw AH factoren omgezet) Je rekensom heeft sowieso niets te maken met wat Bezemer stelt: ,,De winsten van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven stegen sinds de eeuwwisseling met 500 procent, terwijl de lonen met nog geen 50 procent stegen. Daar zit dus echt iets scheef.’’

Ranonkel2
Ranonkel224 mei 2023 - 14:07

2,5 miljard winst uit omzet van 87 miljard omzet is gewoon weinig. Ver onder het gemiddelde zelfs. De gemiddelde zzp'er doet het beter. Stiekem weet marijnissen dit ook maar 2.5 miljard winst doet het natuurlijk goed bij de achterban..

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 mei 2023 - 13:47

Hoe de politieke verhoudingen liggen in Nederland toonde deze hoorzitting aan: 'links' is een randverschijnsel geworden in ons land. Steun aan de kwetsbaren, langzamerhand enkele miljoenen, is een bijkomstigheid geworden in ons politieke spectrum. Geen enkele aandacht van midden en rechts (laat staan extreemrechts), want er zijn belangrijker zaken: moord en brand schreeuwende subsidie vretende boeren, stikstof uitmaken voor linkse hype, klimaat is een onderdeel van een wereldwijd sprookje, zorg is voor les miserables, niet voor ons, toeslagenschandaal: waait wel weer over, .... De realiteit is dat we sinds eind jaren '80 met graagte het overgewaaide neoliberalisme hebben omarmd. Overheid op grote afstand en niet mee bemoeien, zoveel mogelijk maatschappelijke verworvenheden op geprivatiseerde afstand, laat alles maar aan de vrije markt over, enz. En ja, dit laten 'we' zelf toe, want links stemmen lijkt iets van generaties geleden. Populisten en multinationals bepalen wereldwijd ons z.g. denken. En al huiverend gaat de wereld langzaam maar zeker ten onder aan ons egocentrische denken en handelen, geraffineerd gemanipuleerd door de illusies van ons beeldtijdperk, waarin sociale media meer kunnen bepalen dan goed is voor het leven op aarde, ook dat van de mens.

Robbin_T
Robbin_T24 mei 2023 - 13:39

"Jesse Klaver wees er echter op dat uitzendkrachten in de distributiecentra de meest flexibele contracten krijgen en dat Etos-medewerkers sinds 2010 maar liefst 11 procent aan reëel inkomen hadden ingeleverd. Ondertussen kreeg de topman van het bedrijf er afgelopen jaar 14 procent bij." Hoe vergroot je het zoveel mogelijk uit voor je eigen punt. Knap gedaan.

oproerkraaier
oproerkraaier24 mei 2023 - 13:26

Heel goed dat links zich hier tegen verzet. Dit beleid wordt trouwens al heel lang mede mogelijk gemaakt door de grootste gedoger van de VVD, de PVV. Als de PVV zich niet achter dit gedrag had geschaard had Nederland er heel anders uitgezien. Ook een goed voorbeeld voor hoe bepaalde mensen hier lopen te liegen over GL die de grootste gedoger van de VVD zou zijn. Dat is klip en klaar de PVV. Klaarblijkelijk willen die huigelaars dat onder de pet houden.

Nicolay2
Nicolay224 mei 2023 - 13:24

Zeventig procent van de bevolking heeft een laag inkomen in vergelijking met de andere dertig procent. Dus we moeten maar afwachten wat de mensen met de lagere inkomens gaan stemmen als deze neo liberale regering valt. Gaan ze eindelijk weer eens op linkse partijen stemmen die hun belangen behartigen? Ik denk het niet want teveel van deze stemmers weten niet wat een linkse of rechtse partij is.

Vuurrood
Vuurrood24 mei 2023 - 13:23

Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat bedrijven de grootste aanjager zijn van de toegenomen inflatie. Dat is toch iets heel anders dan de Rabobank beweerd!

Berend22
Berend2224 mei 2023 - 13:19

Moraal hebben deze neoliberale ondernemers inderdaad niet, dat is ook het enige echte probleem van het neoliberalisme. De aandeelhouders is de enige stakeholder. Bij het Rijnlands kapitalisme is de aandeelhouder ook een stakeholder maar dan wel samen met de klant, leveranciers en werknemer. Groot verschil.