Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leren we dan nóóit van de geschiedenis?

  •  
27-10-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
2466 keer bekeken
  •  
ANP-482161885

Hoe kunnen we verklaren dat een land met een bevolking waarvan (de voorouders van) veel mensen zó hebben geleden, in staat is de misdaden te plegen die we nu 24/7 voorbij zien komen?

Change is valuable because it lets the oppressed be the oppressor.” Deze tekst was ooit te lezen boven wat we vroeger in Rotterdam de Berenkuil noemden, gelegen aan de Lijnbaan. Het citaat kwam ter sprake toen ik de recente drama’s in Israël/Palestina met een vriendin besprak, een vrouw die op jonge leeftijd met haar moeder en zus van Rwanda naar Nederland was gevlucht.

In onze gesprekken hebben we het nogal eens over intergenerationele trauma’s, iets waar veel Rwandezen als gevolg van de genocide op vele honderdduizenden burgers last van hebben. Kan het zijn dat de massaslachtingen die nu op bevel van enkele Israëlische politici worden aangericht mede zijn te verklaren uit de intergenerationele trauma’s onder (een deel van) het Joodse volk, een gevolg van de verschrikkingen van de Holocaust?

Daarbij moeten we ons wel realiseren dat de uitwerking van een mogelijk intergenerationeel trauma bij iedere persoon anders is. Zo behoren burgers met een Joodse achtergrond ook vaak tot de meest fanatieke strijders vóór de Palestijnse zaak, waaronder mensen (en hun nakomelingen) die de vernietigingskampen hebben overleefd. Dé Israëliër en dé Jood bestaan daarom net zo min als dat dé Palestijn bestaat.

Maar de kern is: hoe kunnen we verklaren dat een land met een bevolking waarvan (de voorouders van) veel mensen zó hebben geleden, in staat is de misdaden te plegen die we nu 24/7 voorbij zien komen? En dan ook nog eens in de wetenschap dat de slachtoffers van vandaag níet de dáders zijn van de genocide op de Joodse Europeanen.

Als reactie op het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila zong de Britse band Special AKA al in 1982: “From the graves of Belsen where the innocents were burned, to the genocide in Beirut, Israel was nothing learned? I can still hear people crying, now who takes the blame? The numbers are different; the crime is still the same.

Dehumaniserend taalgebruik

De Rwandese vriendin herkent in de uitspraken van enkele hedendaagse Israëlische politici veel van het taalgebruik dat heeft geleid tot de genocide op de Tutsi’s, de etnische groep waar ook zij toe behoort. Daar waar in de huidige tijd Palestijnen door Israëlische politici en legerleiders onder meer kakkerlakken, een kanker en ongedierte zijn genoemd, waren het zo’n dertig jaar geleden de Tutsi’s in Rwanda die op vergelijkbare wijze werden gedehumaniseerd.

Voor de regering Netanyahu staat Hamas gelijk aan álle Palestijnen van Gaza, zo is inmiddels gebleken. Een onderscheid wordt niet gemaakt: baby’s, kinderen, medici, VN- en Rode Halve Maan-medewerkers, journalisten; voor het Israëlische kabinet is iedere in Gaza wonende burger Hamas.

Dat alles roept de gerechtvaardigde vraag op: zijn de Palestijnen van Gaza de Tutsi’s van vandaag?

Ruim twee weken geleden zei een Israëlische woordvoeder dat men tot dan toe zesduizend bommen op Gaza had afgevuurd met in totaal vierduizend ton aan explosieven. Afgelopen dinsdag meldde een Palestijnse woordvoerder dat er inmiddels al twaalfduizend ton aan explosieven op het kleine Gaza zou zijn losgelaten. De slachtoffers zijn voor het merendeel gewone burgers, geen militanten.

In de praktijk blijken Palestijnse burgers geen ‘collateral damage’ van de strijd tegen Hamas, Hamasstrijders zijn ‘collateral damage’ van de strijd tegen Palestijnse burgers.

Zijn onze westerse waarden waardeloos?

In de Tweede Wereldoorlog waren het witte Europeanen die zes miljoen Joden in de vernietigingskampen om het leven brachten. En rond de voorlaatste eeuwwisseling werden tijdens het bestuur van de Belgische koning Leopold II vele miljoenen Congolezen afgeslacht; sommigen spreken zelfs over tien miljoen doden.

De bedenkelijke rol van westerse landen die resulteerde in de Rwandese genocide van 1994 is te complex om hier toe te lichten. Wel vroeg president Macron van Frankrijk in 2021 om vergeving voor het Franse falen, hoewel excuses meer op zijn plaats zouden zijn geweest.

Vandaag staat de internationale gemeenschap wéér aan de zijlijn toe te kijken. Al bijna drie weken lang krijgt Israël de vrije hand. Leren we dan nóóit van de geschiedenis?

Nu de burgers van Gaza al wekenlang 24/7 worden weggebombardeerd, blijven de meeste westerse leiders het Israëlische recht op ‘zelfverdediging’ steunen - concreet: het de dood injagen van (nu al) meer dan zevenduizend burgers, waaronder minstens 2700 kinderen en baby’s; daarnaast zijn er tienduizenden gewonden en liggen er mogelijk nog een paar duizend mensen onder het puin - allemaal als onderdeel van het collectief straffen van álle 2,3 miljoen burgers in Gaza.

Maar let wel: het aantal doden en gewonden zegt nog weinig over de daadwerkelijke humanitaire ramp in Gaza. Met hun schijnbare poging de Palestijnse bevolking van Gaza uit te hongeren, zoveel mogelijk woningen plat te bombarderen, medische zorg te beperken of zelfs te ontnemen, kent de oorlogsmisdaad een omvang die in de huidige tijd zijn weerga niet kent. Zij die aan de massaslachtingen in Gaza weten te ontkomen, zijn voor het leven getekend. De trauma’s waar een miljoen kinderen in de openluchtgevangenis mee opgroeien kunnen nog generaties doorwerken.

Bovendien: worden de pakweg tweehonderd Israëlische en buitenlandse gegijzelden met déze misdaden geholpen? Komt hún vrijheid dichterbij door een paar miljoen onschuldige inwoners van Gaza op werkelijk walgelijke wijze te terroriseren? En geeft de wraak op al deze burgers de veertienhonderd Israëlische slachtoffers van de terreurdaad van Hamas daadwerkelijk genoegdoening?

Wie dagelijks de verschrikkingen in Gaza voorbij ziet komen, denkt dat de wereld gek aan het worden is… en denkt vooral dat de westerse wereld gek aan het worden is!     

Op het gebied van mensenrechten en humanitair oorlogsrecht blijken de westerse waarden waardeloos. Compleet waardeloos.

Is de vrijheid van meningsuiting een farce?

Freedom of speech is apparently a universal value, except when you mention Palestine,” aldus de Jordaanse koningin Rania in een door CNN’s Christiane Amanpour afgenomen interview waarin zij de ‘double standards’ van de westerse wereld aan de kaak stelde.

Zo vroeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan de Qatarese premier “to tone down Al Jazeera’s rhetoric”. In Duitsland zijn veel pro-Palestijnse demonstraties verboden. Social accounts die de verschrikkingen in Gaza openbaren worden geregeld geblokkeerd of beperkt in hun bereik. De Amsterdamse burgemeester en de meerderheid van de Tweede Kamer vinden de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ onaanvaardbaar - maar geldt die onaanvaardbaarheid ook als met ‘From the river to the sea’ een Groot-Israël wordt bedoeld? En Israël zélf heeft het buitenlandse journalisten verboden om Gaza binnen te gaan uit angst voor onwelgevallige berichtgeving. De meeste buitenlandse verslaggevers bevinden zich daarom in Tel Aviv en Jeruzalem, in de hoop op maximale beïnvloeding.

Al eerder schreef ik over het gevaar van onterechte beschuldigingen van antisemitisme zodra je je uitspreekt over het onrecht dat het Palestijnse volk wordt aangedaan. Zo vielen in recente jaren tientallen Joodse leden van de Britse Labour Party beschuldigingen van antisemitisme ten deel vanwege hun pro-Palestijnse sympathieën. En deze week deed het CIDI aangifte tegen het populaire Insta-account Cestmocro omdat het antisemitisme zou verspreiden: de miljoen volgers zien dagelijks de beelden van de Israëlische oorlogsmisdaden in hun timeline.

Het lijken allemaal doorzichtige afleidingsmanoeuvres om de menselijke drama’s in Gaza zoveel mogelijk buiten beeld te houden. Want zodra het kritiek op Israël betreft worstelen de westerse landen nadrukkelijk met hun ‘waarde’ van de vrijheid van meningsuiting. Het schuldgevoel over de Holocaust is daarvoor de meest waarschijnlijke verklaring.

Daar komt bij dat er geregeld een vals narratief wordt gecreëerd. Zodra je pro-Palestijns bent, zou je anti-Israël zijn. Nu heb ik door de jaren heen veel mensen gesproken die opkomen voor de rechten van het Palestijnse volk, maar niemand van hen heb ik ooit een pleidooi horen houden dat níet als uitgangspunt heeft het vreedzaam samenleven van Israëlische en Palestijnse Joden, moslims en christenen op basis van gelijke rechten voor iedereen. Je scherp uitlaten over het afgrijselijke onrecht dat het Palestijnse volk wordt aangedaan, betekent nog niet dat je anti-Israël bent. Ook een vrij Palestina, van de rivier tot aan de zee, omvat voor veel mensen één binationale staat Israël/Palestina op basis van gelijke rechten voor alle in het gebied woonachtige bevolkingsroepen.

En “even if you’re an ally to Israel, you are doing it no service by giving it blind support,” aldus koningin Rania.

De Jordaanse koningin constateert dat westerse waarden als de vrijheid van meningsuiting en humanitair oorlogsrecht niet gelden zodra de slachtoffers Palestijnen zijn. “Do our lives matter less?” vraagt ze zich hardop af. En de Rwandese vriendin denkt dat veel westerse landen zich alleen druk maken om oorlogsmisdaden wanneer de slachtoffers wit zijn.

Ik vrees dat ze allebei gelijk hebben.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (68)

Satya
Satya28 okt. 2023 - 13:03

We leren nooit. Rassenleer, collectieve schuld, het zijn begrippen die weer een grote schare aanhang hebben.

Inzicht
Inzicht28 okt. 2023 - 12:06

In een onderstaande reactie lees ik: 'Hoe kan je van westerse mensen verwachten dat ze dan niet partij kiezen voor een (...) op wetenschap geënte (...) samenleving.' Ik zou op dit moment geen andere samenlevingen kunnen bedenken waarin de ontstaansgeschiedenis en doeleinden zo zeer verbonden zijn met religieuze mythevorming en daarmee zo ver verwijderd zijn van de wetenschap dan die van de Israëlische samenleving. Door dit geheel anders voor te stellen, wordt van wetenschap een inhoudsloos symbool gemaakt dat alleen dient het 'wij' te onderscheiden van het 'zij'. Ook wordt op deze wijze ons veronderstelde wetenschappelijke niveau een rechtvaardiging van oorlogsmisdaden: We laten mensen opsluiten, uithongeren en bombarderen opdat ze ooit even verlicht mogen worden als wijzelf.

agnar123
agnar12328 okt. 2023 - 11:15

De Joden die in Auschwitz zijn vermoord, zijn niet de Joden die de ellende in het Midden Oosten veroorzaken. In de jaren '1920 waren er in Duitsland veel zionisten, die een machtsovername in Palestina planden. Daarbij spraken ze over Erets Israel (Groot Israel) en over etnische zuivering. Ze wilden Erets Israel vrijmaken van alle Goyiem (niet Joden). Korte tijd later begon Hitler te brullen over Groot Duitsland en etnische zuivering. Hitler deed precies dat waar de zionisten over spraken. Voor WO II waren de zionisten al uit Duitsland vertrokken. Deze zionisten hadden alleen maar verachting voor de Joden, die zich hadden laten vermoorden. En deze zionisten verschilden alleen marginaal van de nationaal socialisten. Vermoedelijk heeft ieder volk wel mensen, die 'het eigen volk eerst' stellen en bereid zijn tot etnische zuivering. Het gaat fout, wanneer dit soort mensen in de regering worden opgenomen. Dat gebeurde in Duitsland in 1933. En Israel heeft al heel lang zionisten in de regering. Het moderne Duitsland bestrijdt het nationaal socialisme. De Israelische top politici heeft de zionisten nodig. Netanyahu kan alleen uit de gevangenis blijven als hij de zionisten geeft wat ze willen. Als Joe Biden nog enig fatsoen heeft, breekt hij met Netanyahu en eist hij, dat de zionisten uit de regering worden gehouden. De USA gaf in 2022 3,3 miljard dollar steun aan Israel. Dan mag je wel een fatsoenlijke regering eisen.

2 Reacties
TheunT
TheunT28 okt. 2023 - 17:26

"I am a zionist" Joe Biden 2023...

Pater
Pater30 okt. 2023 - 17:38

Kom eens met onderbouwing van die holle frases over de zionisten in de jaren '20 en '30 en die kwaadaardige analogie met de nazi's. De Zionistische wereldbeweging had het tot 1942 over een joods tehuis, en dat was niet persé een joodse staat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2023 - 7:06

Ik heb datzelfde hier me al zo vaak afgevraagd m.b.t. dit conflict. De volgende vraag is; hoe komt het dat dezelfde landen als destijds dit wederom steunen., inclusief Nederland en we kunnen het raden, uitgerekend Duitsland als een soort 'wedergutmachung'

Pater
Pater28 okt. 2023 - 3:01

Romer slaat door. "Hamasstrijders zijn ‘collateral damage’ van de strijd tegen Palestijnse burgers." Dat kun je niet zomaar zeggen. Bij Hamas zat er vanaf het begin een onverdraagzaam religieus aspect aan dat ook voor de Egyptische mohammedanen onaanvaardbaar was. (Hamas kwam voort uit de Egyptische Moslimbroederschap). Hamas trok ten strijde tegen een Fatah dat had getekend voor de Oslo vredesakkoorden. Consequent doorredenerend op de de Romer-opvatting zou Fatah eigenlijk nooit op vrede aan hebben kunnen koersen. Zijn beschuldigingen van antisemitisme "doorzichtige afleidingsmanoeuvres om de menselijke drama’s in Gaza zoveel mogelijk buiten beeld te houden"? Dat is nogal wat. Het CIDI verspreidt systematisch beschuldigingen van antisemitisme, maar je moet wel zeker weten waar je het over hebt. Cestmocro, is dat niet die site die complotten verspreidt over de MH 17? Die Russische propaganda overneemt? Ik ga het niet nazoeken, maar het lijkt me heel goed mogelijk dat ze ook antisemitische verhalen overnemen. En Corbyn mag dan naar mijn mening geen antisemiet zijn, zijn aanhangers hebben joodse Labourleden wel degelijk op een antisemitische manier aangevallen. En is het dan een "doorzichtige afleidingsmanoeuvre" dat Joodse kinderen zijn op Amsterdamse scholen wel degelijk op antisemitische wijze zijn gepest? Beseft Romer wel wat hij zegt? "Zodra je pro-Palestijns bent, zou je anti-Israël zijn." Gelul. Die tijd is voorbij, Israël verliest steun door het brute optreden.

11 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2023 - 8:30

m.i. niet voorbij, helaas is dat nog steeds zo!

René Romer
René Romer28 okt. 2023 - 9:59

@Pater Als je werkelijk wilt weten welke verschrikkingen in Gaza plaatsvinden, luister dan naar mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International, naar de Rode Halve Maan/Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib, VN-organisaties. En volg de berichten van die lokale journalisten in Gaza die nog niet door Israël zijn vermoord - en dat zijn er steeds minder. Wat we in Nederland zien is dat de headline story dreigt te veranderen van genocide in Gaza naar antisemitisme. Nu moet daadwerkelijk antisemitisme altijd en overal worden aangepakt, net zoals dat geldt voor álle vormen van racisme, waaronder anti-moslimracisme. Maar als je als Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) 'as we speak' vermeend antisemitisme belangrijker vindt dan je invloed uitoefenen om te helpen de genocide die nú plaatsvindt te stoppen, dan zijn of je prioriteiten totaal verkeerd of je vindt genocide op de Palestijnse bevolking van Gaza helemaal niet zo erg. In dat laatste geval is al je geloofwaardigheid van je op zichzelf uiterst belangrijke strijd tegen antisemitisme natuurlijk in één keer weg. De strijd tegen antisemitisme vindt immers vooral plaats om een nieuwe genocide te helpen voorkomen. Alleen vindt die genocide vandáág plaats!! Als het merendeel van de vermoorde mensen kinderen en vrouwen zijn, heel Gaza wordt platgebombardeerd, de hele bevolking dreigt te worden uitgehongerd… ja, dan is dit inderdaad een strijd tegen alle Palestijnse burgers.

René Romer
René Romer28 okt. 2023 - 10:23

@Pater Als toevoeging hier nog een copy/paste van een bericht van vandaag van War Child: "De laatste berichten van onze War Child collega’s uit Gaza zijn hartverscheurend. De afgelopen 48 uur alleen zijn in Gaza al 553 kinderen vermoord en dat is het topje van de ijsberg. Het dodental zal naar verwachting dramatisch stijgen omdat kinderen en gezinnen vast blijven zitten onder het puin. Er wordt wanhopig gezocht naar minstens 800 kinderen die momenteel vermist zijn." Zoals ik al zei: in de praktijk is dit een strijd tegen álle inwoners van Gaza met Hamasstrijders als ‘collateral damage’.

Pater
Pater30 okt. 2023 - 18:02

@Romer Je copy/paste van Warchild vind ik natuurlijk even schrijnend als jij en, gelukkig, als zo langzamerhand steeds meer NL-ers. Maar waarom haal je de verschrikkingen in Gaza erbij? Die bestrijd ik absoluut niet; ik vind je suggestie dat ik het leed in Gaza niet zo zwaar op zou nemen ronduit beledigend en nergens op gebaseerd. Mij gaat het erom dat je doordraait in je ontkenning van antisemitisme, dat antisemitisme ""doorzichtige afleidingsmanoeuvres om de menselijke drama’s in Gaza zoveel mogelijk buiten beeld te houden" betekent. Ik heb aangegeven dat CIDI zich daar inderdaad voluit mee bezig houdt, maar dat ik in NL wel degelijk enige serieuze toename van antisemitisme zie, zoals het pesten van joodse kinderen op school. Waarom ontken je bij voorbaat antisemitisme bij Cestmocro en ga je niet in op mijn vraag daarover? Waarom ga je niet in op mijn constatering dat er bij aanhangers van Corbyn sprake was van antisemitsme? Je maakt een grote fout: bombardementen en uithongering van Gaza zijn vreselijk en verdienen keiharde veroordeling, maar dat geldt ook voor (toename van) antisemitisme. Dat is óók een groot kwaad!

Pater
Pater30 okt. 2023 - 18:06

@Minoes Er is nu een meerderheid van de bevolking die zich kritischer opstelt tegen het eeuwige geweld van en de structurele onderdrukking door Israël. De tijd van de kritiekloze steun is echt voorbij.

René Romer
René Romer30 okt. 2023 - 20:22

@Pater Ik benadrukte met kracht opnieuw het leed in Gaza. Volgens mij zeg ik nergens dat jij dat leed zou bestrijden. Cestmocro plaatst géén antisemitische posts, wel zijn er reacties op posts van Cestmocro die antisemitisch zijn, zoals er ook op X antisemitische posts staan. Ik stel nergens dat antisemitisme geen serieus probleem zou zijn, maar ik zie tegelijkertijd dat de steeds zwaardere nadruk op antisemitisme goed werkt om onze aandacht af te leiden van Gaza. Ook over de IHRA-definitie schreef ik in april dat “de zware focus op Israël (m.b.t. antisemitisme) het zicht dreigt te ontnemen op de daadwerkelijke oorzaken van de Holocaust en de gevaren van het demoniseren van burgers op grond van ras, godsdienst, genderidentiteit, seksuele gerichtheid en beperking.” En dat demoniseren is nu exact wat we momenteel zien gebeuren ten aanzien van het Palestijnse volk. Ook gisteren riep Netanyahu weer impliciet op tot een genocide op de Palestijnen in Gaza. We bestrijden antisemitisme meestal méér dan andere vormen van racisme en discriminatie, juist vanwege de genocide op het Joodse volk in WO2. En ik ben het ermee eens dat we antisemitisme altijd en overal moeten bestrijden. Maar alle signalen wijzen erop dat er vandáág een nieuwe genocide dreigt plaats te vinden, dus het voorkómen daarvan hoort vandaag in onze aandacht tópprioriteit te hebben, en mag niet naar de achtergrond worden gedrukt door vermeend antisemitisme het nieuws te laten domineren.

René Romer
René Romer30 okt. 2023 - 20:25

@Pater Wat Labour betreft: ik heb aangegeven dat JOODSE leden van Labour werden beschuldigd van antisemitisme en zelfs uit de partij zijn gezet, waarbij hun activisme voor het Palestijnse volk doorslaggevend was. Check op YouTube de schokkende serie ‘The Labour Files’ om er meer over te weten: https://www.youtube.com/results?search_query=the+labour+files

Pater
Pater31 okt. 2023 - 1:58

@Romer "Volgens mij zeg ik nergens dat jij dat leed zou bestrijden." Nee. Dat heb ik ook niet beweerd. Je schreef: "...of je vindt genocide op de Palestijnse bevolking van Gaza helemaal niet zo erg." Alleen al die mogelijkheid opperen vind ik ronduit beledigend. Ik vind dat je doorslaat omdat je de reële toename van antisemitisme ook nu weer opzij veegt als niet of minder relevant vergeleken met het geweld in Gaza. Dat vind ik een gevaarlijke, eenzijdige visie. Antisemitisme is al vele eeuwen een motor achter moord en onderdrukking. Dat het CIDI daar misbruik van maakt is geen reden om dat gevaar te onderschatten.

Pater
Pater31 okt. 2023 - 1:58

PS Voor de zekerheid toch even op de CIDI-website gekeken. "Het moge duidelijk zijn dat er nu te veel onschuldige Gazaanse burgers in de val zitten in de kleine strook waar terreurorganisatie Hamas het voor het zeggen heeft. Demonstreren en opstaan tegen het omkomen van onschuldigen is in welke context dan ook een morele plicht." Had ik niet gedacht.

René Romer
René Romer31 okt. 2023 - 8:53

@Pater "Je schreef: "...of je vindt genocide op de Palestijnse bevolking van Gaza helemaal niet zo erg." Dat is dan een misverstand. Hiermee doelde ik niet op jou, maar op het CIDI. Wat het CIDI op haar website impliceert is dat het Hamas is dat verantwoordelijk is voor de dood van onschuldige burgers. En dat terwijl Israël al meer dan 8000 onschuldige burgers heeft vermoord. Ik herhaal nog een keer wat ik bedoel. Online zien we op talloze plekken oproepen tot genocide op de Palestijnen. Of dat nu is in bewoordingen als Gaza moet worden platgebombardeerd, of via illustraties waarop Gaza alleen nog maar zand is, of door gebruik van dehumaniserende woorden. Ook in Rotterdam was er een groepje pro-Israel demonstranten dat feitelijk opriep tot genocide. De prioriteit op dit moment hoort dus te zijn: 1. Helpen voorkomen van genocide. 2. Bestrijden van antisemitisme en andere vormen van racisme en discriminatie. Nogmaals, genocide op de Joodse Europeanen is nu juist de reden waarom we antisemitisme vaak meer bestrijden dan andere vormen van racisme en discriminatie. Maar omdat er op dit moment genocide plaats vindt (of plaats dreigt te vinden), hoort in het (verder) helpen voorkomen daarvan op dit moment onze prioriteit te liggen, zeker die van het CIDI.

Pater
Pater2 nov. 2023 - 5:28

@Romer We komen dichter bij elkaar, da's mooi. Het voorkomen van genocide is enorm urgent en heeft mijn warme steun, maar zonder jouw nummering, beide staan naast elkaar. En dat zelfs het CIDI tegen de massale bombardementen is (in een verder zeer pro-Israël-verhaal waarin voluit met antisemitisme wordt geschermd) bevestigt mijn indruk dat bijna iedereen zulke genocide wil voorkomen. Uitingen op internet zijn niet representatief, net zo min als wat idiote Rotterdamse jongeren. Je ziet wat je wilt zien, ben ik bang. Het draait op dit moment vooral om de Amerikaanse opstelling, en die is onder democratische presidenten de laatste decennia wat kritischer. En dat groeit!

Deugkeizer
Deugkeizer27 okt. 2023 - 21:51

Ach je ziet dat het in dit land toch ook weer allemaal mis gaat. Alle mensen waren schatjes na of tijdens corona, maar zodra ze weer wat aanspraak krijgen en belangrijk worden dan komen de streken weer langzaam uit de mauwen lopen en sociopaten/narcissten zijn overal weer het belangrijkst. Lekker in de eigen morele bubbel en het moraal achter je laten. Met andere woorden zolang er maar inzet is maakt het grotere plaatje ook niet meer uit. Die fout zie je toch steeds. Morele inzet zonder toetsing van het moraal.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2023 - 18:36

1/2 Shir Hever Ik heb een jaar in de stad Sderot gewoond. Sderot ligt heel dicht bij Gaza en was een van de plaatsen die op 7 oktober werd aangevallen. Ik werkte op een school, en sommige leerlingen op die school die op de basisschool zaten toen ik ze les gaf, zijn nu volwassenen. Statistisch gezien is het duidelijk dat hun namen behoren tot de mensen die zijn vermoord. Sommige van mijn leerlingen moeten op deze lijsten staan, maar de lijsten worden niet gepubliceerd. Zelfs de Israëliërs kunnen de slachtoffers nog niet opnoemen. [...] Paul Jay De positie van de Amerikaanse regering is net zo agressief pro-Israël als men in lange tijd heeft gezien. De stemming in de VN-Veiligheidsraad, waar zelfs de westerse landen die traditioneel voor Israël stemmen, stemden voor een soort staakt-het-vuren en toelaten dat humanitaire hulp Gaza bereikt. De Amerikanen hebben dit veto uitgesproken. De Amerikanen lijken te proberen dit om te zetten in een nieuwe controverse tussen Oost en West. Zelfs de Chinezen waren – ik moet niet zeggen zelfs de Chinezen – de Chinezen over Oekraïne hebben niet veel gezegd, maar hierover steunden de Chinezen de hulp aan Gaza. Wat vindt u van de agressieve houding van Biden toen hij daar was? Hij bewees een beetje lippendienst aan onschuldige Palestijnen, die niet op één hoop gegooid moeten worden met Hamas, maar dat is precies wat er gebeurt. Shir Hever Wat ik van al mijn Palestijnse vrienden hoor, is dat wat Hamas feitelijk volledig zou elimineren

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2023 - 18:36

2/2 geen materiële goederen zijn,[...] maar vrijheid, gewoon fundamentele gelijkheid en mensenrechten. Dat is veel belangrijker. Ze zeggen dat als er in een democratische situatie slechts een stemrecht zal zijn, ‘één persoon, één stem’, Hamas nul stemmen zal krijgen omdat niemand hen onder deze omstandigheden zou steunen. […] Ik denk niet dat de Israëli’s op dit moment in staat zijn om een ​​dergelijke aanpak zelfs maar te overwegen. Wat hen zo sterk maakt in hun agressie, in hun blindheid en in hun bereidheid om het geweld zonder onderscheid te intensiveren, zijn de Verenigde Staten. Niet alleen de Verenigde Staten, maar ook andere westerse landen. Duitsland, absoluut. Ze zijn in principe bereid bommen te sturen. Duitsland stuurt zeebommen naar Israël. Groot-Brittannië stuurt oorlogsschepen en andere munitie. De Verenigde Staten sturen meer dan alle anderen, in het duidelijke besef dat dit wapens zijn die zullen worden gebruikt om burgers te doden. De Israëliërs begrijpen het ook. Binnen het Israëlische discours op dit moment, bij elk gebaar van steun, als de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zegt: we zijn nu allemaal Israëliërs, of als Biden zijn toespraak hield, zeggen ze: oké, dit betekent dat het internationale recht niet op ons van toepassing is. Dit is hoe zij het interpreteren. Ze zeggen het in de nieuwsberichten in het Hebreeuws. https://theanalysis.news/demand-a-cease-fire-in-gaza-shir-hever/

1 Reactie
Pater
Pater28 okt. 2023 - 3:04

De Amerikaanse publieke opinie dwingt Biden tot een meer kritische opstelling. Kan nog heel veel beter, maar het is een begin. Duitsland moet je hierover niet als maatstaf hanteren. De moord op 6 mln joden zal hun politiek t.o.v. Israël nog wel een tijdje bepalen. Evengoed zijn de verboden daar inderdaad anti-democratisch.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2023 - 16:51

'Daar komt bij dat er geregeld een vals narratief wordt gecreëerd. Zodra je pro-Palestijns bent, zou je anti-Israël zijn' Helaas wordt op dit forum op vrij grote schaal bevestigd dat dit niet bepaald een vals of onjuist narratief is. Wat niet belicht wordt in uw artikel is dat Hamas Joden als minderwaardige ondermensen ziet en ook kwalificaties als 'kakkerlakken' en 'ongedierte' voor Joodse medemensen gebruikt. De rabiate weerzin tegen Joden wordt er in Gaza met de paplepel ingegoten, zelfs in het onderwijs. Zo wordt de diepe haat van generatie op generatie overgedragen. Dit gebeurt bij mijn weten niet, zeker niet op vergelijkbare schaal , aan Israëlische kant. Wat u ook niet vermeldt is dat Hamas er belang bij heeft dat er vanwege de beeldvorming zoveel mogelijk burgerslachtoffers vallen bij de aanvallen van Israel. Han heeft hier onlangs nog een column over geschreven. Daarom moet Hamas met wortel en tak worden uitgeroeid. Het liefst met min mogelijk burgerslachtog

5 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2023 - 19:37

met zo min mogelijk burgerslachtoffers

JoostJK
JoostJK27 okt. 2023 - 21:27

"Wat niet belicht wordt in uw artikel is dat Hamas Joden als minderwaardige ondermensen ziet en ook kwalificaties als 'kakkerlakken' en 'ongedierte' voor Joodse medemensen gebruikt" "Dit gebeurt bij mijn weten niet, zeker niet op vergelijkbare schaal , aan Israëlische kant" Met de nadruk vooral op BIJ MIJN WETEN! Ik herinner me een bezoek van een Israelische vrouw die ik had ontmoet tijdens een verblijf in een kibboetz. Zij bracht mij een tegenbezoek, en ik zal nooit vergeten hoe angstig ze met mij door het kleine Nederlandse stadje liep, om de 5 minuten zeggend dat er " zoveel Arabieren hier gewoon mochten loslopen". Hou toch op met je kulpraat Israelische jongeren ( de Joodse ) worden opgevoed door het leger, waarmee ik bedoel dat ze van jongs af aan worden opgevoed met de zekerheid dat ze het leger in moeten, omdat "De Arabieren" altijd aan de poorten zullen staan. Ik ben geen wetenschapper, maar me dunkt dat dat niet onderdoet voor de psychose waarmee "Hamas de jodenhaat met de paplepel ingiet" https://www.frontaalnaakt.nl/archives/ik-haat-hamas-en-hou-van-de-joden.html

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 okt. 2023 - 10:11

Zonder een groot leger met dito dienstplicht was Israel allang van de kaart geveegd door Arabische landen in de regio of door Iran. Is puur uit zelfbehoud. Het vijandsbeeld van 'de Arabier' is daar helaas een harde realiteit. En uw voorbeeld van het bezoek van de Israëlische dame toont toch niet aan dat zij Arabische jongeren als minderwaardig beschouwt? Dit lijkt mij in de Israëlische context bezien een reële angst. Is een diepgeworteld wantrouwen, voor ons is dit niet voorstelbaar maar vanuit haar beleving kunnen die jongeren haar iets willen aandoen.

JoostJK
JoostJK28 okt. 2023 - 14:31

@Nou ja Kijk... "En uw voorbeeld van het bezoek van de Israëlische dame toont toch niet aan dat zij Arabische jongeren als minderwaardig beschouwt?" Nee, zeker niet omdat zij zelf kind was van Sefardische joden uit Marroko. Ik probeerde duidelijk te maken dat wat jij zegt over het met de paplepel ingieten van gif door Hamas, en dat dat in Israel niet gebeurt, ver van de realiteit staat. Mijn "Israelische Dame" zag arabieren niet als minderwaardig, ze was doodsbang! Omdat in mijn kleine stadje geen gewapende soldaten rondliepen om de Arabieren in de gaten en in toom te houden.

linksert
linksert28 okt. 2023 - 16:10

Deze reactie is verwijderd

JaapBo
JaapBo27 okt. 2023 - 15:54

Dat de Westerse wereld keer op keer een uitzondering maakt en Israël niet aan universele waarden houdt heeft vast wel te maken met de Holocaust en 1000 jaar Europees antisemitisme. Het vertroebeld in elk geval de blik van velen. Ook het zionisme doet vaak alsof Joden altijd slachtoffer zijn, terwijl in dit conflict Joden de aanstichters zijn. Het conflict kan ook elk moment voorbij zijn als Israël universele waarden aanvaard en Palestijnen gelijke rechten geeft. Zo simpel is het

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2023 - 7:21

VN resolutie van afgelopen nacht voor een eenvoudige humanitaire staakt het vuren od pauze, is door Nederland niet aanvaard, ze heeft zich onthouden van stemming. Dit in weerwil van dat wat Rutte ons wil doen geloven cq. op de mauw spelt. België Franktijk en Spanje stemden voor, In wat voor land woon ik. Ik heb hier weinig gereageerd, wel BBC world gevolgd en een enkele keer Al Jazeera, omdat ik niet meer wist wat te zeggen. Heeft de Nederlandse politiek een volkomen black-out of wat is dat toch. Nederland geeft niets om het internationaal recht. Niemand zou kunnen goedkeuren dan alleen al dat een volk onthouden wordt alles wat verenigbaar is met überhaupt het menselijk leven mensen wordt onthouden. Het is zo verdrietig en zo onvergeeflijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2023 - 8:27

Niemand zou kunnen goedkeuren dan alleen al dat een volk onthouden wordt alles wat verenigbaar is met überhaupt het menselijk leven. (sorry heb weinig geslapen.)

agnar123
agnar12327 okt. 2023 - 15:12

Deze reactie is verwijderd

agnar123
agnar12327 okt. 2023 - 15:01

Nrc handelsblad 8 november 2003. Meyer (1924) is een uit Duitsland afkomstige jood die in 1939 naar Nederland vluchtte. Hij ziet duidelijke parallellen tussen het Duitsland tussen 1928 en 1939 en Israel onder leiding van Sharon. 'Ik ben een ervaringsdeskundige, ik weet wat een Palestijn doormaakt als tweederangsburger. De vernederingen die ik tijdens het nazi-regime moest ondergaan zal ik nooit vergeten. Maar des te meer pijn doet het besef dat mijn volk nu de Palestijnen op volkomen soortgelijke wijze onnodig en met averechtse uitwerking keer op keer vernedert.' Hij is teleurgesteld dat de internationale gemeenschap zich niet mengt in het conflict. 'Alleen een derde partij kan de vechtende honden uit elkaar halen.' De pro-Israellobby in de Verenigde Staten is volgens Meyer zo invloedrijk dat ze tot gevolg heeft dat Israel met 'fluwelen handschoenen' door de VS wordt behandeld. En Europa zwijgt omdat iedere kritische opstelling tegenover Israel afgedaan wordt als antisemitisme. ' Ik ben van mening, dat Nederland een veel grotere schuld heeft aan het palestijnse volk dan aan de Joden die voor en tijdens en na WO II niet goed behandeld zijn door de Nederlandse overheid. Ik vind het totaal onacceptabel dat ik als Nederlander lid ben van een vernietigingsmachine. Af en toe probeer ik wat te schrijven over wat er werkelijk gaande is in Israel. Gewoonlijk worden mijn reacties over Israel niet geplaatst. De westerse media onderdrukken ieder tegengeluid.

1 Reactie
Pater
Pater28 okt. 2023 - 3:06

@agnar Het is inderdaad diep triest wat Israël doet. Maar de tegengeluiden worden echt steeds sterker.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout27 okt. 2023 - 14:45

Begeesterde cheerleaders van het Judeo-Christelijke Transatlantische Westen, zo geheten sinds 1948, -met US, UK, Pólen en Nederland voorop- zullen nog schrikken van de gevolgen achteraf voor de rechtse gemeenschap: Collectieve gewetenswroeging, PTSS-achtige trauma's, als straks het Palestijnse volk grotendeel is weggesaneerd. Geheel naar Oudtestamentische snit, de Wrake Gods indachtig.

Ivan61
Ivan6127 okt. 2023 - 14:09

Beste René, Er zijn geen Westerse waarden maar gewoontes net zoals Oosterse of welke andere. Ik neem je naar Srebrenica in 1995. Jij weet wat daar gebeurd is en onze( Nederlandse) regering bekend als Paars1 was te laf om waarheid te vertellen. Sterker nog konden zij doorgaan met regeren en belangrijke gebeurtenissen doodzwijgen. Mitterrand keek weg in Rwanda destijds, Zelfde man kwam in1992 naar Sarajevo. Dankzij zijn bezoek werd openlucht gevangenis Sarajevo een feit. Pijnlijk voor ons in Sarajevo maar de wereld vond dat goed genoeg. VS en rest van “beschaafde ”wereld heeft betere infrastructuur voor Taliban achtergelaten. Terwijl ik dat schrijf worden onschuldige mensen afgeslacht in Gaza en wie nog leeft in beroofd van stroom, eten en drinken mededankzij Westerse steun aan Israël. Wij hadden tijdens oorlog Amanpour alert. Jij mag raden waarom.

TheunT
TheunT27 okt. 2023 - 13:57

Culturele eenheidsworst is zo slecht nog niet...

Palipka
Palipka27 okt. 2023 - 13:17

Nee we leren nooit van de geschiedenis omdat de mensheid te stom is.

1 Reactie
Smitke
Smitke27 okt. 2023 - 21:57

Velen denken dat ze boven de dieren staan , dat klopt wij zijn als het er op aan komt de echte beesten. Dat blijkt nu wel weer , geschiedenis of niet .

Mirzas
Mirzas27 okt. 2023 - 12:58

Het leren van geschiedenis is vanuit veiligheid overzichtelijk en generiek te maken. Vanuit collectief trauma en angst is dat toch een ander verhaal. De reactie doet geen recht aan je stuk overigens, maar ik word getriggerd door het eeuwige 'leren van geschiedenis'. We leren allemaal van geschiedenis. De vraag is alleen wat en onder welke omstandigheden.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer27 okt. 2023 - 21:28

Mensen willen macht en zien zichzelf als machtig, maar geven nooit hun fouten toe, waardoor leugens maar blijven voortbestaan.

Bert H
Bert H27 okt. 2023 - 11:48

Helemaal mee eens, voor Israel is het behouden van de slachtofferrol van essentieel belang om hun apartheids agenda uit de kunnen voeren met westerse instemming. Logisch dus nu dat meteen volop misbruik wordt gemaakt van de gelegenheid de Palestijnse bevolking op alle fronten (bombarderen Gaza, bewapenen illegale kolonisten in de Westbank) extra te terroriseren, verdrijven en vermoorden.

weereenmening
weereenmening27 okt. 2023 - 11:36

We leren juist heel goed van de geschiedenis, misschien wel iets te goed. In het westen is de mens geleerd dat democratie de ultieme staatsvorm is. Deze dient te allen tijde met vuur en zwaard verdedigd te worden. We hebben immers gezien waar dictaturen en totalitaire regimes toe hebben geleid. In het westen is geleerd dat orthodoxe religie verwerpelijk is. Het staat haaks op de verlichting. En de verlichting heeft ons grote welvaart gebracht. De wetenschap is een belangrijke pijler van onze samenleving. Zelfs zo belangrijk dat kritiek erop wordt gezien als een soort heiligschennis. Dit omdat we weten dat veel van de armoede in het verleden kwam omdat mensen niet begrepen waardoor ziektes ontstonden en hoe je een veilige en efficiënte leefomgeving moest inrichten. En in deze context beoordelen we dus ook dit conflict. We zien een religieuze totalitaire ondemocratische samenleving, die de oppositie heeft vermoord. Een samenleving die uit de naam van een orthodoxe beleving van de religie geweld lijkt te rechtvaardigen. Een samenleving waarin de religie wordt gezien als een vorm van wetenschap die alles kan verklaren. Hoe kan je van westerse mensen verwachten dat ze dan niet partij kiezen voor een ogenschijnlijk democratische en op wetenschap geënte welvarende samenleving. Het is ons immers zo geleerd. En ik vrees dat het ook de enige manier is om op lange termijn vreedzaam samen te leven.

19 Reacties
MG1968-2
MG1968-227 okt. 2023 - 12:45

Jij toont in https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/israel-biedt-who-geen-veilige-hulproute-naar-noorden-van-gaza-grootschalige-ziekteuitbraak- dat in jou ogen er geen wanverhouding tussen uitgeschakelde burgerslachtoffers en hamas-strijders bestaat. Je laat telkenmale zien dat ieder mens in Gaza wat jou betreft een legitiem doelwit is en dat burgerslachtoffers alleen in Israel zijn gevallen. Met die manier van denken ben je in niets anders dan die Hamas-adept die roept dat iedereen in Israel legitiem doelwit is. Je ondersteund genocide. In het bovenstaande stukje verklaar je je stellingname aan de hand van de slechtheid van totalitaire systemen, religie en verlichting. Maar feit is natuurlijk dat iemand die zich zo afkeert van mensenrechten in het algemeen en humanitair oorlogsrecht in het bijzonder zich zelf nou niet op enige moraliteit te beroepen. Je hebt niets met democratie. Een democratie zonder mensenrechten bestaat niet. En jij verwerpt die. Twee terroristische actoren. En jij ondersteund er eentje van.

MG1968-2
MG1968-227 okt. 2023 - 12:46

MG1968-2 27 okt. 2023 - 14:45 was in antwoord op @weereenmening 27 okt. 2023 - 13:36

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2023 - 12:51

@ weereenmening Jij schrift: We zien een religieuze totalitaire ondemocratische samenleving, die de oppositie heeft vermoord. Wat je ziet is dat israel in toenemende mate wordt geregeerd door orthodoxe joden die andere bevolkingsgroepen willen verwijderen van wat zij zelf zien als de aan hen door god gegeven grond. Dat dit jou helemaal ontgaan is bij het schrijven van jouw stukje zegt veel over de oogkleppen waarmee je naar dit probleem kijkt. Het zegt ook veel over jouw beperkte beeld van een democratie. De democratie is lang niet altijd de ultieme staatsvorm. Er zijn in het verleden maar ook in het heden veel democratieën die verantwoordelijk zijn voor talloze doden en misdrijven. Een democratie wordt gemaakt door de mensen die er deel van uitmaken. En als er veel mensen jouw opvattingen delen is er ook veel te zeggen voor een dictatuur.

Vuurrood
Vuurrood27 okt. 2023 - 13:12

mening: denk jij serieus dat er binnen een democratie geen plaats is voor religie? Is vrijheid van religie en vrijheid van meningsuiting niet te vangen onder een noemer? Namelijk vrijheid? De rest van jouw betoog is een samenraapsel van onzin!

JoostJK
JoostJK27 okt. 2023 - 13:18

"En in deze context beoordelen we dus ook dit conflict. We zien een religieuze totalitaire ondemocratische samenleving, die de oppositie heeft vermoord" En het is de taak van Israel om die samenleving naar Democratie te bombarderen? Zoals Bush dat met Irak deed? Niet "we", "JIJ" beoordeelt dit "conflict" in deze context

JoostJK
JoostJK27 okt. 2023 - 13:22

https://www.youtube.com/watch?v=DU-RuR-qO4Y Leonard Cohen Democracy

weereenmening
weereenmening27 okt. 2023 - 13:30

@DaanOuwens Mijn persoonlijke mening is niet relevant. Ik beschrijf waarom de westerse wereld in overgrote meerderheid Israël steunt. En dat deze mensen daarom op partijen zullen blijven stemmen die dit ook beleid steunen (of dit beleid steunen omdat ze anders niet worden gekozen). Dit kan alleen veranderen indien de moslim wereld kiest voor democratie en verlichting. Dat hoeven ze uiteraard niet te doen. Maar zolang ze dat niet doen is het uitgesloten dat de steun voor Israël vermindert. Overigens verwacht ik ook dat de steun voor Israël vermindert indien het land kiest voor dictatuur. Maar alhoewel Netanyahu zeer polariserend beleid voert is hij gewoon democratisch gekozen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2023 - 13:31

[Wat je ziet is dat israel in toenemende mate wordt geregeerd door orthodoxe joden ....] Ook niet-orthodoxen moeten zich er veilig kunnen voelen. Wat ik zou toejuichen is de overgang naar een seculiere staat al gaat dat even duren en zal het op veel weerstand kunnen rekenen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2023 - 13:53

@ DanielleDefoe Die seculiere staat komt er nooit daar. Het aantal orthodoxe joden binnen de israëlische samenleving neemt toe. De drang om het totale grondgebied te bezetten van wat zij de joodse staat noemen neemt alleen toe. Ik denk dat jij ook in de toekomst niets zult hebben om toe te juichen, wel het tegendeel daarvan.

Willem D2
Willem D227 okt. 2023 - 14:08

MG Daar ga je weer. Er wordt nergens iets gezegd over burgerslachtoffers en Hamasstrijders door “weer een mening” , maar jij begint er over en valt hem/haar/x er op aan. Niet dat ik het met de mening van Danielle of Daan eens ben, maar zij gaan tenminste daadwerkelijk in op wat er gezegd wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2023 - 15:49

DaanOuwens Ik geloof er ook niet echt in. Vooral progressieve Israeliers zullen het ook elders gaan proberen. Dubbele paspoorten zijn niet ongewoon.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2023 - 17:59

Interessant verklaringsmodel. Maar niet alleen religie vormt een obstakel voor voor duurzame vrede. De gehele Arabische wereld is na 1948 zeer vijandig tov Israel en de Joden. Antisemitisme is hier vaak een intergenerationeel proces. Het bewind van Hamas is de sublimatie van een aangeleerde rabiate afkeer van Joden. Zelfs lesmateriaal op basisscholen is hiermee doordrenkt. In Israel is dit-muv van kolonistenmilieus - gelukkig veel minder het geval. Hoe kun je niet alleen Hamas fysiek uitroeien maar ook de kwaadaardige memes uit de Gazanen krijgen? Ik ben daar nogal pessimistisch over.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2023 - 18:35

@ weereenmening Jij schrijft: Mijn persoonlijke mening is niet relevant. Alle reden om dus jouw account hier te beëindigen. En: Ik beschrijf waarom de westerse wereld in overgrote meerderheid Israël steunt. Nee jij geeft jouw eigen mening, die volgens jouw eigen tekst niet relevant is. En: Maar alhoewel Netanyahu zeer polariserend beleid voert is hij gewoon democratisch gekozen. Poetin ook, Erdogan ook. Het feit dat iemand wordt gekozen is geen garantie voor een beleid dat rekening houdt met mensenrechten. Op dit moment is een meerderheid van de burgers in israël voor het doden van van ongewapende palestijnse burgers in gaza. Dus meerderheden kunnen er heel goed naast zitten. En er is ook geen overgrote meerderheid pro israël. Er zijn wel veel mensen zoals jij die de mensenrechten van de ene groep wat minder belangrijk vinden dan die van anderen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2023 - 18:40

@ Nou ja, kijk... Jij schrijft: De gehele Arabische wereld is na 1948 zeer vijandig tov Israel en de Joden. Antisemitisme is hier vaak een intergenerationeel proces. Het bewind van Hamas is de sublimatie van een aangeleerde rabiate afkeer van Joden. Hamas is de sublimatie van een aangeleerde rabiate afkeer van israelische burgers. Die afkeer wordt hen heel zorgvuldig aangeleerd door israelische burgers en soldaten. Met het jodendom heeft het niet te maken. Het enige probleem is dat de israëlische moordenaars en de verantwoordelijke politici zichzelf joden noemen. Als ze dat niet zouden doen en joden afstand zouden nemen van de staat israel zouden joden normaal kunnen leven in arabische en andere landen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2023 - 20:00

@ Daan Lees onderstaand artikel, het gaat wel degelijk om haat jegens Joden. https://time.com/6323178/antisemitism-israel-gaza-attack-essay/

MG1968-2
MG1968-227 okt. 2023 - 21:08

@willem d2 Anders dan jij neemt weer geen mening wel eigenaarschap op zijn eerdere Posts. Waar ik notabene naar verwijs. Jij niet. Maar eerlijk is eerlijk. Jij bent op de manier gemotiveerd waar weer een mening in deze post stelling tegen neemt. En ja, de fundamentalisten, de gelovigen aan beide kanten zijn een groter probleem dan weer een mening is. Dus steek hem maar in je zak. Je discussieert niet in het luchtledige Willem. Doe als anderen die niet meer met de eigen mening geconfronteerd willen worden. Start een nieuw account. Nu is in volle omvang duidelijk wie jij bent. Weer een mening ondersteunt een der terroristische partijen. Jij bent vanuit geloof gemotiveerd tot genocide en hebt dat in Posts beargumenteerd. Volg de links die ik je gegeven hebt en je geen afstand van neemt. Jij Willem, jij bent degene waar zelfs weereenmening afstand van neemt en de oorzaak van de problematiek legt. Zelfs hij Willem.

weereenmening
weereenmening27 okt. 2023 - 22:02

@JoostJK Treffend nummer. Democratie is inderdaad een bijna ongrijpbaar ideaal.

Pater
Pater30 okt. 2023 - 18:17

@Danielle, Ouwens Het gaat om de positie van de VS. Als daar de kritiek toeneemt ontstaat er geleidelijk een mogelijkheid dat de VN Israël bedwingen. En wie weet zelfs dwingen tot een binationale seculiere staat. Voordat Kosovo zelfstandig werd moet Servië bedwongen worden. Ik geef toe: het is een mogelijkheid, geen waarschijnlijkheid.

Pater
Pater31 okt. 2023 - 2:40

@ouwens Natuurlijk is Hamas een o.a. religieus gemotiveerde onderdrukker van het eigen volk en een dictatuur. Net zo goed als er in Israël tendenzen bestaan richting religieuze dictatuur. Waarom wel het ene en niet het andere erkennen? De moordpartijen van Hamas, waarmee deze oorlog begon, zijn terroristisch van aard. Het geweld van en tussen democratieën heeft altijd bestaan, en al zeker tijdens het kolonialisme. Democratie de ultieme staatsvorm zul je mij niet horen zeggen. Het is wel de beste staatsvorm die er tot op heden bestaat, en het verdedigen meer dan waard. Niet alleen vanwege wie de beslissingen neemt, ook vanwege de burgerrechten. Een besluit tot oorlog zal altijd democratisch gelegitimeerd moeten worden. Voor dictaturen zijn burgerrechten niet van belang, en oorlog voeren is daar een besluit van een dictatuur. Dat maakt dictaturen m.i. veel gevaarlijker. WO II was een agressieoorlog van dictaturen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2023 - 11:32

Goed artikel. Het enige waar ik wat moeite mee heb is dit: “Maar de kern is: hoe kunnen we verklaren dat een land met een bevolking waarvan (de voorouders van) veel mensen zó hebben geleden, in staat is de misdaden te plegen die we nu 24/7 voorbij zien komen?” Volgens mij is dat tamelijk irrelevant. Zoals de schrijver zelf al zegt zijn er juist ook veel joden die vooraan lopen in de strijd tegen de Israëlische terreur. Veel belangrijker lijkt mij dat Israël een vestigingskolonie is. En de logica van een vestigingskolonie is dat de inheemse bevolking gezien wordt als een probleem. Dat gold ook voor eerdere vestigingskolonies als Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De bevolkingen die daar leefden moesten plaatsmaken voor de nieuwe bevolkingen. En dat leidde tot etnische zuiveringen en genocide. En dat is wat we in Palestina zien. Rond de vestiging van Israël is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking verjaagd. In 1967 opnieuw. En buiten de grote golven van verjaging vindt er een sluipende etnische zuivering plaats. Huis voor huis en soms een heel dorp. We zijn nu weer op zo’n Nakba moment beland. Israël vermoordt duizenden en duizenden Palestijnen waaronder ontzettend veel kinderen, onthoudt hen basale levensbehoeften, verjaagt hen en vernietigd hun huizen, wijken, scholen, ziekenhuizen etc. Het liefst zou men de hele bevolking over de grens kieperen maar buurlanden weigeren daar vooralsnog aan mee te werken.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2023 - 8:20

En de mensen die zich daar vestigden waren niet geheel toevallig Europeanen?

JaapBo
JaapBo27 okt. 2023 - 11:24

Goed artikel. Spreek alleen niet over Westerse waarden als je het over universele waarden hebt. Een Westerse waarde is misschien het niet universeel toepassen van universele waarden?

5 Reacties
Frans4
Frans427 okt. 2023 - 12:50

Universele waarden bestaan niet, waarden worden gewaardeerd vanuit een context. Een waarde als de totale gelijkheid van man en vrouw bijvoorbeeld wordt wereldwijd zeker niet universeel gedeeld.

René Romer
René Romer27 okt. 2023 - 13:28

@JaapBo Je hebt helemaal gelijk: westerse waarden zijn universele waarden. Die nuancering had ik moeten aanbrengen. Maar de kern van wat ik beoog te zeggen: westerse landen claimen de vrijheid van meningsuiting, respect voor de mensenrechten en humanitair oorlogsrecht vaak als westerse waarden. Maar te vaak blijken deze zogenaamde ’westerse’ waarden een lege huls, zoals we de afgelopen weken hebben kunnen constateren. Maar om jouw woorden te gebruiken: de westerse landen passen universele waarden selectief toe.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 okt. 2023 - 14:39

René Romer, "westerse landen claimen de vrijheid van meningsuiting, respect voor de mensenrechten en humanitair oorlogsrecht vaak als westerse waarden. Maar te vaak blijken deze zogenaamde ’westerse’ waarden een lege huls, zoals we de afgelopen weken hebben kunnen constateren. Maar om jouw woorden te gebruiken: de westerse landen passen universele waarden selectief toe." Dat maakt ze nog geen lege huls. U heeft geen oog voor gradatie. Als er in Duitsland een demonstratie verboden is, is Duitsland nog steeds een klap beter op vrijwel alle gebieden dan Jordanië, het land waarvan u zo instemmend de koningin citeert. In alle staatjes, of het nu gaat over persvrijheid, vrijheid van religie, vrijheid van vereniging etc. zal je de Westerse landen in de top zien, meestal zijn het de Scandinavische landen die de lijst aanvoeren. De houding lijkt te zijn: als we niet 100 procent consequent zijn in het leven naar die waarden zijn ze 'maar een lege huls'.

JaapBo
JaapBo27 okt. 2023 - 15:49

Je hebt helemaal gelijk Rene

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2023 - 8:23

Rene Romer Prima antwoord. Ik vind het onbegrijpelijk. Dan moet je de leugen van dit kabinet maar incalculeren. Onthouden van stemming vannacht is het ermee eens zijn wat Israel doet. Spanje België en zelfs Frankrijk doen het beter.