© VPRO
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Schouten wil voor de bühne overkomen alsof ze een minister is met goede, vooruitstrevende ideeën en een moderne alleenstaande vrouw voor wie vrijheid heel belangrijk is. Hoe hypocriet kan het zijn, ze is notabene van de ChristenUnie.
@Norsemen - waarom zouden er bij de ChristenUnie of überhaupt onder christenen geen moderne alleenstaande vrouwen zijn, met goede vooruitstrevende ideeën, voor wie vrijheid heel belangrijk is? Zo'n uitspraak getuigt van een behoorlijke mate van onwetendheid aan uw kant.
@Middenman De onwetendheid zit meer aan jouw kant, je lijkt niet te beseffen dat religie en vrij denken niet samen gaan. Als je voor vrijheid bent kun je niet tegen abortus, euthanasie en homohuwelijk zijn.
@Norsemen - uw antwoord bevestigt het. Er zijn genoeg religieuze mensen, inclusief christenen, die een vorstander zijn van abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Zeker zijn er ook christenen die daar niet voor zijn, maar die kunnen ook vrij denken en vrij bepalen waar ze voor en tegen zijn. Ik zie net zo veel vrije denkers in religieuze hoek als daarbuiten. Hetzelfde geldt andersom voor mensen die gevangen zitten in hun aangeleerde denkpatronen en groepsdruk.
“ Er zijn genoeg religieuze mensen, inclusief christenen, die een vorstander zijn van abortus, euthanasie en het homohuwelijk.” Niet bij de CU.
De Groenlinkser Breman laat weinig heel van het kringlooplandbouwconcept. Op foodlog is een samenvatting te vinden en een link naar zijn rapport. "Onder het gezag van Rutte III introduceerde minister Carola Schouten het begrip kringlooplandbouw. Ze werd daartoe mede geïnspireerd door D66 Kamerlid Tjeerd de Groot. Het beleid is nooit eenduidig concreet gemaakt of consequent cijfermatig doorgerekend. Breman laat in zijn notitie zien dat de Nederlandse landbouw niet eens als een schim van zichzelf zal kunnen overleven als de importen van veevoer en het gebruik van kunstmest worden gestaakt. Daarnaast zal het resulteren in minder natuur, een slechter boereninkomen, negatieve klimaateffecten en uitgeputte bodems. Dat is het gevolg van een agronomisch en biologisch onsamenhangend concept, toont hij aan. "(https://www.foodlog.nl/artikel/vergeet-kringlooplandbouw-vervang-maximale-productie-door-optimale/). Schouten zal als minister wel niet meer terugkomen denk ik en kringlooplandbouw blijft een idee dat vooral tot positieve gevoelens leidt zoals ook visies als geïntegreerde landbouw, natuurvriendelijke landbouw enz. maar de gangbare landbouw niet wezenlijk verandert. Maar Breman's begrip 'optimale productie' is natuurlijk even vaag.
"Maar Breman’s begrip ‘optimale productie’ is natuurlijk even vaag." Temeer daar niet duidelijk wordt of productiemethodes die sommigen beschouwen als dierenmishandeling voor de ‘optimale productie’ nodig en/of aanvaardbaar worden geacht. Eveneens wordt niet duidelijk of het niet beter zou zijn het natuurlijk verloop van de bevolkingsafname te laten plaatsvinden, in plaats van werkgelegenheid te scheppen die een aanslag vormt op het milieu, waarvoor de inzet van arbeidskrachten "van buitenaf" noodzakelijk is. Het grote probleem is en blijft de noodzaak tot economische groei binnen een kapitalistische economisch model. Ook het probleem van de "vergrijzing" zullen we zelf moeten oplossen.
In Nederland is geen plaats meer voor boeren. Het is jammer maar het is de waarheid. Of we het nu leuk vinden of niet als Nederland nog toekomst wil hebben dan moeten de boeren verdwijnen. En niet alleen de boeren, ook de zware industrie, Schiphol en de Rotterdamse haven zullen moeten inkrimpen en veranderen of ze zullen moeten verdwijnen. Dit is niet erg, maar dit is juist goed. Om een gezond en welvarend Nederland voor de toekomst te bouwen, een Nederland met een goed klimaat zonder stikstof hebben we geen boeren, luchtvaart en industrie nodig. We moeten bouwen aan een Berlijn aan de Rijn, een nieuw land met een diverse slimme bevolking van 24 miljoen mensen, een land waarin Nederlanders met migratieachtergrond de ruimte hebben en zich thuisvoelen, alleen dan kunnen we welvaart creeëren. Een Nederland waarin de klimaattransitie een succes is geworden, een Nederland dat een voorbeeld is voor de hele wereld.
@LeonTrotsky - en welke sectoren moeten dan gaan zorgen voor het inkomen van die 24 miljoen mensen?
@Norsemen - Als je zoals Leontrotsky aangeeft drie sectoren wilt opdoeken die nu een groot deel van onze economie vormen én 7 miljoen mensen meer dan nu werk, inkomen, scholing en zorg wilt geven, dan is dat de meest logische vraag die je maar kunt bedenken.
Schackmann verbaast me. "Uit alles blijkt eigenlijk: de stikstofcrisis is niet een algemeen politiek probleem, maar een probleem van politiek gericht op eeuwige groei." De eeuwige gerichtheid op Groei is nu juist het algemene politieke probleem. Op het moment dat Schouten een verplichte vermindering van de veestapel, met maatregelen daartoe, in de plannen opneemt is het stikstofprobleem wat betreft de Raad van State voldoende aangepakt. Dat doet ze dus niet. Waarbij onduidelijk blijft of ze dat niet mag van CDA en VVD of dat ze het zelf ook niet wil. Ik denk eigenlijk beide.
Pater: "De eeuwige gerichtheid op Groei is nu juist het algemene politieke probleem." Dat is een andere manier om te zeggen dat de ondernemingsgewijze productie binnen een kapitalistische vorm van economie het "algemene politieke probleem" is. Daar ben ik het wel mee eens, maar bedoelt Pater dat ook zo?
@Pater - lees het programma van de ChristenUnie en je weet dat ze niet mag van CDA en VVD. Die beschermen samen met de SGP de boetenlobby die tegen verandering is. Bij de CU achterban zitten ook boeren, maar van een ander slag. Een heel interessant standpunt van de CU waar je helaas weinig over hoort is de Europese regionalisering van de voedsel- en veevoerproductie. Als de EU daar nu eens echt werk van zou maken.
@Middenman Nieuwsgierig gemaakt door jouw verwijzing heb ik het CU-programma er inderdaad op nageslagen. M.i. is dit een sleutelzin: "De Nederlandse land- en tuinbouw is toonaangevend in de wereld en is van groot belang voor de Nederlandse economie. Dat willen we graag zo houden." Die stelling is niet te verzoenen met een landbouw die niet meer grootschalig veevoer invoert en werkelijke kringlooplandbouw af wil dwingen. Er staan ook tal van sympathieke voorstellen in, maar die hebben weinig zin als je de huidige landbouw niet aan durft te pakken. Kortom, dank voor de tip, ik weet nu zeker dat Schouten niet alleen door VVD en CDA gedwongen wordt maar dat ze ook gevangen zit in haar eigen prisoners dilemma. @Vrije geluiden De Here verhoede een staatseconomie zonder ondernemingsgewijze productie. De overheid moet die productie dusdanig sturen en reguleren dat kapitaal niet de doorslag geeft maar natuur, milieu, klimaat en grondstoffen en sociale rechten worden gerespecteerd en beschermd. Groei is daarin voorbehouden aan sectoren die de maatschappij echt nodig heeft, zoals duurzame energie, (infrastructuur voor) OV, isoleren van woningen en heel goed geïsoleerde sociale woningbouw. Ongewenste sectoren, zoals de bio-industrie, worden juist afgebouwd.
@Pater - dat is een kwestie van interpretatie. Alleen door die sector totaal anders in te richten kan deze ook in de toekomst toonaangevend in de wereld en van groot belang voor de Nederlandse economie blijven. Dat is de lijn van de CU volgens mij. Hoe moeilijk dat ook blijkt te zijn in de praktijk, toch willen ze dat proberen om samen met de boeren te doen, zo begrijp ik uit het verhaal van Schouten. Dat is volgens mij ook het zwakke punt, want bij een flink deel van de boeren gaat dat niet lukken. Zoals Cees Veerman in zijn afscheidsrede zei: we hebben een normatieve politiek nodig. De boer staat met zijn anonieme en homogene producten steeds verder af van de samenleving af, het heersende neoliberale beleid laat essentiële maatschappelijke krachten buiten beschouwing en onverantwoordelijke bankiers en consumenten ontberen een moreel kompas, aldus Veerman. https://resource.wur.nl/nl/show/Veerman-oordeelt-voor-de-laatste-keer-.htm. Het CDA zou wat meer naar deze man mogen luisteren.
@Middenman Veerman is inderdaad andere koek. De CU spaart helaas kool en geit; handhaving van de huidige exportpositie is vanwege de dan noodzakelijke enorme import van veevoer echt onverzoenbaar met kringlooplandbouw.
Pater trekt daaruit gelijk de conclusie dat het enige alternatief een dictatuur naar het voorbeeld van USSR zou zijn, wat wijst op een enorm gebrek aan fantasie en/of ideologische gedrevenheid.
Naast inkrimping van de veestapel moeten we ook denken aan inkrimping van de mensenstapel want als we de gewonnen stikstof ruimte meteen weer opmaken aan meer woningen voor meer mensen dan ben je wel heel erg dom bezig.