Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministerie VWS ontmoedigde extra IC-bedden op hoogtepunt pandemie

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2547 keer bekeken
  •  
enschedeziekenhuis

Het ministerie van VWS ontmoedigde ziekenhuizen middenin de coronacrisis om extra IC-capaciteit te creëren. Sommige ziekenhuizen kregen zelfs het advies om IC-bedden te schrappen, meldt NRC na onderzoek.

Hoewel het kabinet publiekelijk aandrong op het vergroten van de capaciteit, werd er achter de scherm voortdurend gebakkeleid over de kosten van de IC-bedden. Een IC-bed kost een half miljoen euro per jaar.

NRC schrijft: “Ziekenhuizen kunnen bij de zorgverzekeraar alleen IC-bedden declareren zolang er een patiënt in ligt. Dat moedigt ziekenhuizen aan niet al te veel bedden neer te zetten. In gewone tijden zijn er precies genoeg bedden – zo’n duizend in totaal. Maar als de pandemie uitbreekt, komen IC’s razendsnel onder druk te staan.

Omdat de zorgverzekeraars de uitbreiding van de IC-capaciteit tijdens een pandemie niet als hun verantwoordelijkheid beschouwen, moeten de ziekenhuizen en de overheid ervoor zorgen. Het ministerie komt in de loop van 2020 met een ingewikkelde subsidieregeling op de proppen.

De vergoeding per bed is riant, maar als de epidemie meevalt, is het financiële risico voor de ziekenhuizen. Dan kan „de minister de subsidieverlening ten nadele van de subsidie-ontvangende instelling wijzigen of de subsidie lager vaststellen”, staat op 30 oktober 2020 in de Staatscourant. Oftewel, ziekenhuizen kunnen verbouwen, extra opleiden en bedden uitbreiden en daar toch geen vergoeding voor krijgen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Karingin
Karingin12 mei 2022 - 15:17

Well whatta you know....it's all about the money, it's all about the ding ding dingadingding....who would've thought?

Joop  den Uil
Joop den Uil12 mei 2022 - 12:19

opmerkelijk bericht en cnclusie ... temeer daar indertijd zeer vele Nederlanders liepen te schreeuwen om ''meer bedden'' (en niet alleen door de wokkies of wappies...). Steevast antwoord van de coalitie d66/CU/VVD/CDA : niet nodig, te duur en proces duurt 2 jaar ... Ook de 2e kamer (behalve PVV moet gezegd worden) pikte dat antwoord. Me dunkt: een stevig debat (voordat De Jonge ook met de woningmarkt dezelfde uitsteltruuk gaat uithalen).

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13913 mei 2022 - 9:56

Een debat is zinloos. De tweede kamer bestaat voor 80 % uit min of meer liberale partijen. Het tegenovergestelde van liberaal = sociaal. Sociaal betekent dat wij met zijn allen voor elkaar zorgen. Liberaal betekent dat de commerciële ondernemingen (de verzekeraars) mogen doen en laten wat ze willen. Het stemgedrag van de afgelopen 40 jaar laat duidelijk zien dat de Nederlandse bevolking zo snel mogelijk van alle sociale voorzieningen af wil en het landsbestuur wil overdragen aan het bedrijfsleven, ingeval dat nog niet zo is. Als de bevolking dat zo graag wil, dan moeten ze ook niet gaan klagen dat die liberale overheid 12.000 landgenoten laat sterven, terwijl dat niet nodig was geweest. De Nederlandse bevolking heeft VVD en CDA toegestaan om van de ziekenfondsen commerciële ondernemingen te maken (2006). Omdat de zorgaanbieders die voorheen in loondienst waren plots ondernemertje mochten gaan spelen, stegen de kosten met meer dan 10 % per jaar. Dus: eigen risico. Meer dan een miljoen gezinnen is zo arm (gemaakt) dat zij dat niet kunnen betalen en niet naar de huisarts gaan, om er een tijdje later achter te komen dat de tumor is uitgezaaid en er niets meer aan te doen is. Hoe je het ook wendt of keert: liberalisme = moord. Iedereen die op een liberale partij stemt, geeft opdracht tot moord. Dat deden Willem Holleeder en Ridoean Tachi ook. En waar zijn die?

Phantom3
Phantom312 mei 2022 - 9:57

Het gaat steeds duidelijker worden wat een wanstaltig beleid Rutte en De Jonge hebben gevoerd.

Sonic2
Sonic212 mei 2022 - 9:10

Het is het gevolg van de oorlog die is gevoerd tegen uitkeringsgerechtigden en ambtenaren. Uiteraard stopt het niet bij lagere uitkeringen en minder ambtenaren. Beide dingen zullen rechts en ultra rechts goed in de oren klinken. Dat hele neoliberale beleid zie je hier nu ook weer. Het is een uitvloeisel. Het hele politieke landschap moet op de schop. Onze politiek cultuur moet terug naar de jaren 70.

Radio-Head
Radio-Head12 mei 2022 - 8:26

Opschalen?, en de KPMG modellen dan, het was dan wel een paardenmiddel zo,n kostenbeheersing, maar hey de lasten moesten wel binnen de perken blijven naturlich, dat snapt toch iederéén. (en oh ja, er moet ook nog wat verdient worden, https://www.volkskrant.nl/economie/pfizer-op-recordwinst-door-coronavaccins~b1f05814/) Hannah Arendt: De grondstroom van Totalitarisme is het blinde geloof in een soort statistische cijfermatig onderbouwde 'wetenschappelijke fictie' die een radicale minachting voor de feiten vertoont. "Het ideale subject voor een totalitair regime is niet de overtuigde nazi of communist, maar iemand voor wie het onderscheid tussen feit en fictie en het onderscheid tussen waar en vals niet meer bestaat." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-wie-long-covid-biomedisch-blijft-aanpakken-zal-van-een-koude-kermis-thuiskomen~b830f2bd/ Fijne dag en geniet van het stralende zonnetje.😊

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr12 mei 2022 - 9:53

Dankjewel Radio head! Zo fijn, dat er nu meer mensen gewaarschuwd worden. Ik deed mijn best…. Toen nog Grijsje trouwens.

Gerygrr
Gerygrr12 mei 2022 - 12:24

Josephine Schopman, internist en oncoloog in het LUMC heeft zelf long covid. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcasts/serie/ondertussen-in-de-kosmos/eindelijk-beginnen-wetenschappers-long-covid-te-be/ Wel biomedisch onderzoek nodig!

Gimli1955
Gimli195512 mei 2022 - 7:17

Zeer waarschijnlijk zullen de wappies binnenkort, de snappies zijn. Bij ieder WOB verzoek en uitkomst blijkt het blunderwerk van de regering incluis OMT en RIVM. Nog geen enkele uitkomst van onderzoek laat blijken dat de regering wist waar het mee bezig was of dat er effectief werd opgetreden. Het grote ontwijken is alweer ingezet, want de smoes zal zijn dat ze hun best hebben gedaan en dat het erg complex was. Als iedere uitkomst en onderzoek aangeeft dat ze elke keer de foute besluiten hebben genomen, dan is die conclusie valide.

13 Reacties
Gerygrr
Gerygrr12 mei 2022 - 11:24

Of zeer waarschijnlijk komt uit, dat beiden ernaast zaten. De waarheid wordt niet verteld door pseudo-wetenschappers als Willem Engel, die uit zijn verouderde en niet afgeronde studie zijn wijsheden haalt en ook niet door de infectiearts die ons RIVM leidt. Ook hij bezat oude kennis. Dit is een virus, dat nog sneller muteert dan wij in Nederland bevatten. Het zicht op wat het doet is onmogelijk. Wachtrijen en niet tijdig in te plannen bloedonderzoeken waardoor infecties wel worden gevonden, maar de veroorzaker alweer weg is! Asymptomatische coronainfecties …….. Eenvoudigweg genegeerd.

Phantom3
Phantom312 mei 2022 - 12:04

Wappies zullen de snappies zijn. Ik geloof en hoop dat niet, maar ik vind hem echt leuk gevonden.

Gimli1955
Gimli195512 mei 2022 - 13:40

Bedankt Phantom, Als ik de laatste tijd het nieuws goed volg, worden de feiten steeds duidelijker, incluis de onwil om de behandeling met medicatie beter te onderzoeken. Er is ook niet met de behandeling van de huisarts van Valthermond gedaan. Hoofdzakelijk door het narratief dat vaccinatie de oplossing tezamen met het opleggen van allerlei strenge maatregelen, die nu niet het gewenste effect schijnen te hebben gehad. Het is niet en, verder niets. Het hoort en en, en of te zijn, daar wees ik in het verleden altijd op. Dat werd verbasterd en met beschuldigingen verder uitgewerkt, dat ik tegen vaccinatie ben en was. Daarna werd het wappie en nog verder extreem rechts, fascistisch en racistisch. De onverdraagzaamheid op Joop vierde hoogtij en nu blijkt steeds vaker dat ik er niet zo naast zat als de aanhangers van het regering narratief. Vergeet niet dat Rutte een notoire leugenaar is en de partij principieel onbetrouwbaar blijkt. Het is in mijn ogen de optelsom en gezien Gerygrr hebben ze er nog steeds niets van opgestoken. De bekende tactiek wordt nog steeds uit de kast getrokken, voornamelijk op de persoon spelen en verdacht maken. De bewijzen zullen zich steeds vaker opstapelen, net als met het Toeslagschandaal. Tot nu toe is er nog niets wat het tegenovergestelde suggereert. Lees het boek van Mattias Desmet : De psychologie van het totalitarisme. Ik stel niet dat ik gelijk heb, ik stel kritische vragen, en ik wijs op de discrepanties bij de conclusies van instanties

Gimli1955
Gimli195512 mei 2022 - 13:50

@Gerygrr Dat blijkt niet uit de uitkomsten van steeds meer rapporten, waarvan tijdens de Covid crisis al kritische vragen werden gesteld, en niet achteraf nu wijzen naar de fouten van de leidinggevende instanties. Er werd alleen niet naar geluisterd, er werd beschuldigd, gedemoniseerd, gesensibiliseerd. Eigenlijk het normale gedrag om on welgevallige vragen te ontwijken door deze regering en zijn aanhangers. De benadering van de aanhangers was alles behalve wetenschappelijk maar nog steeds op de persoon gespeeld. De tegenstanders dan van onwetenschappelijk gedrag beschuldigen is dan een gotspe. Het virus muteert en ieder virus muteert, wat wil je daarmee zeggen? Wat je zegt, is dat de maatregelen eigenlijk zinloos waren? Daar kan het mee eens zijn, het heeft op zijn best wat tijd gekocht in het begin van de crisis. Toen er onvoldoende IC bedden waren, en iedereen kan weten aan wie dat gelegen heeft. de Kabinetten Rutte 1 tm 4 en daar gaat dit item juist over en is de cirkel rond.

Gerygrr
Gerygrr12 mei 2022 - 14:59

Beste Gimli, Ik wees altijd naar het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek. Ik heb vanaf het begin kritiek gehad op het RIVM. Luister je naar de podcast van Josephine Schopman en haar eigen long covid verhaal? Zij is een wetenschapper, die benadrukt dat er wetenschappelijk onderzoek nodig is naar haar post virale syndroom. Er is schade in organen, aderen zitten vol kleine ontstekinkjes en zenuwuiteinden afgestorven. Dit is niet te linken aan corona. Corona is al weg. Wat is er in gang gezet in het immuunsysteem? Wie zijn hiervoor gevoelig en lopen risico? Eerst corona, daarna na elke vaccinatie opleving van symptomen. Mijn conclusie: ik wil geen vaccin meer maar ook geen corona. Waarom wilde ik het vaccineren steunen? Om de virusverspreiding tegen te gaan anderen te beschermen. Geen long covid onder essentiële beroepen helpen verspreiden. Serieus wetenschappelijk onderzoek!

VictoriaX
VictoriaX12 mei 2022 - 15:15

Het is heel simpel, de bevolking bangmaken en boa's opleiden was belangrijker dan het probleem serieus aanpakken.

Karingin
Karingin12 mei 2022 - 15:22

De wappie-kwalificatie slaat vooral op ontkenners en downplayers van het virus, en idioten die rare (soms gevaarlijke) remedies aanprezen, niet de mensen die (al dan niet terecht) gewoon vraagtekens hadden bij het gevoerde beleid

Gerygrr
Gerygrr12 mei 2022 - 15:24

https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/slecht-nieuws-voor-het-coronavirus-belgisch-onderzoek-legt-sleutel-in-aanvalsmechanisme-bloot~b4b75d9b/ Dit is hoopvol! Gimli graag lezen! Het stekeleiwit dat ik verantwoordelijk acht voor de post virale ziekte. Gelukkig hebben we de Belgen nog……

Gimli1955
Gimli195512 mei 2022 - 15:46

@Karingin De kritische burger is constant op 1 grote hoop gegooid en uitgescholden als wappie, fascist, egoïst, racist, extreem rechts en nog een reeks andere benamingen. Iedereen die afweek van het opgelegde narratief was verdacht en staatsgevaarlijk. Nu dat weer afzwakken is laf en ongeloofwaardig. Ik heb constant met inhoudelijke argumenten kritiek gehad op dat opgelegde narratief met maar de bekende oplossingen :vaccineren en steeds stringentere maatregelen. Wijzen op de leugens van Rutte werd genegeerd, Gezien het verloop van opnames en sterftegetal grafieken hebben de maatregelen vrijwel geen effect laten zien aan het verloop. Het was belangrijker om andersdenkenden te neutraliseren dan zelf na te denken, dat was en is nog steeds het doel van deze regering, de media en de aanhangers. Kijkend naar het debat over de uithuisplaatsingen geeft precies het probleem van het huidige systeem aan. Het is de oorzaak van het falen en de resultaten worden steeds zichtbaarder. De gevolgen worden gedragen door de slachtoffers van een repressief corrupt systeem. Behoud van macht als doel en repressie als middel, zorgt niet voor oplossingen. Geen enkel fundamenteel probleem is gedurende Rutte 1 tm 4 opgelost, en dat blijf ik herhalen. Blijven wijzen naar bijv de FVD of Engel lost ook niets op. Het is ontwijk gedrag bevordert de falende tactiek van Rutte en consorten. Er is nog geen enkel bewijs geleverd dat de aanpak van Rutte effectief is geweest.

Gimli1955
Gimli195512 mei 2022 - 15:52

@Karingin Het tegenovergestelde is wel aangetoond door de verschillende WOB verzoeken. Het is vergelijkbaar met de invoering van de marktwerking, het zou goedkoper, beter en efficiënter worden. Het tegenovergestelde is waarheid gebleken, idem met de invoering van het zorgstelsel. Mijn voorspelling dat het nieuwe pensioen stelsel ook een verslechtering zal betekenen. Kun je 1 verbetering noemen van Rutte 1 tm 4? Kun je 1 oplossing voor een fundamenteel probleem noemen van Rutte 1 tm 4? Wordt wakker en ga eens nadenken, Rutte lijkt wel de rattenvanger van Hamelen en is iedereen gehypnotiseerd. Het zou eindelijk eens tijd worden. Nu belooft hij de Oekraïners dat hij achter ze blijft staan, dat zal ook een leugen blijken te zijn, zoals alles wat hij uitkraamt een leugen blijkt te zijn.

Sonic2
Sonic213 mei 2022 - 9:20

@ Gimli Nee dat zullen ze niet. Je weet namelijk nooit wat er gebeurt was zonder maatregelen. Hadden we dan een Bergamo 2.0 gehad? Weet je niet. Wat was het geworden zonder vaccinatie? 1500 mensen op de IC? Of had het geen verschil gemaakt? Of misschien zelfs minder. Misschien hadden uw wondermiddelen verschil gemaakt. Ook wondermiddel hebben bijwerkingen. U wilt 1 ding. U wilt uw gelijk. En zoals ik al vaker aangeef is dat in dit geval een kwestie van perspectief. Overigens is al vele malen beargumenteerd dat als je een virus hebt dat exponentieel groeit dat meer IC bedden hooguit je een week of 2 weken extra tijd geeft. Bij de huidige variant is de koppeling besmettingen en ziekenhuisopnames gelukkig doorbroken. Dus geldt het bovenstaande niet. Ik maak wel een belangrijke fout. Het gaat niet om feiten. Het gaat om geloof. Het geloof om je niet te laten vaccineren. Het geloof in het nationalisme en haar leiders. Daar doe je weinig tegen.

Gerygrr
Gerygrr13 mei 2022 - 10:30

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/19/in-april-oversterfte-begin-mei-niet-meer Oversterfte als direct of indirect gevolg van corona? Zijn andere virussen “aangezet” door corona? Zie de zieke kinderen met mis-c en de leverontsteking, die niet door vaccinatie zijn te verklaren…. Na corona …. Adenovirus gevonden…. Wetenschap trekt conclusies op grond van wat men aantreft. Tijdig onderzoek is door alle krapte onmogelijk geworden.

Gerygrr
Gerygrr13 mei 2022 - 13:00

Roxane van Iperen: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/12/hoe-de-yogamoeders-naar-rechts-opschoven-a4124230 De wellness lobby was net als Willem Engel antivax….. Laat maar rondgaan dat virus. Wie ziek wordt heeft al onderliggend lijden of een verkeerde leefstijl. Dan hoef je ook geen extra IC bedden, toch? Laat maar sterven…. Van deze crisis heb ik opgestoken, dat de logica ontbreekt. Dat iedereen zijn eigen belangen boven die van de anderen stelt. Eigen welzijn eerst.