Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstenaar lijmt zich vast aan Nachtwacht

  •  
28-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25225 keer bekeken
  •  
rembrandt

© cc-foto: Rob Oo

Performancekunstenaar Bram Ulavic heeft zich vanochtend in het Rijksmuseum met zijn oor vastgelijmd aan de Nachtwacht. Hij wilde daarmee naar eigen zeggen op geen enkele manier een statement maken over wat dan ook.

Ulavic erkent dat hij zich liet inspireren door klimaatactivisten die zich de afgelopen dagen vastlijmden in musea. “Door dit stukje realiteit los te weken uit de werkelijkheid wordt het als vanzelf een kunstwerk dat niet zozeer iets zegt over die werkelijkheid als wel over de daad van het isoleren. Mijn actie is in de fysieke dimensie gelijk aan die van de activisten, maar omdat het geen enkel doel dient, heeft het meer artistieke betekenis. Het is kunst om de kunst. Daarom zijn de rechten op mijn performance onmiddellijk door het museum aangekocht.”

Het oor van Ulavic moest operatief van de Nachtwacht gescheiden worden, omdat er geen beschermende glasplaat voor Rembrandts meesterwerk zit. De kunstenaar wilde niet, zoals de activisten, een nepbeschadiging aanbrengen. “Als je iets alleen voor het effectbejag doet, is het geen kunst. Een performance moet authentiek en doorleefd zijn. Stukjes van mijn oor zullen voor altijd deel uitmaken van de Nachtwacht. Dat is juist de artistieke kracht ervan.”

Kritiek
Er kwam de afgelopen dagen veel kritiek op de klimaatactivisten. “Kunst moet schuren, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de samenleving terugschuurt”, zegt kunstkenner Wim Pijbes. “Musea zijn geen plek om ongevraagd maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Zet jezelf lekker in de hens op de Dam of zo, maar val de kunsten niet lastig. Het is echt de bijl aan de wortel van onze beschaving wanneer kunst voor iets anders gebruikt wordt dan waarvoor het is bedoeld, namelijk om in aanbidding murmelend langs te schuifelen.”

Klimaatactivisten riposteren dat een van hen zichzelf onlangs inderdaad in brand stak en overleed. Dat leidde tot veel minder ophef dan het blikje tomatensoep tegen de glasplaat voor een schilderij van Vincent van Gogh. De activisten zijn verheugd: “We hebben duidelijk beet. Dit vergt minder organisatie en mankracht dan het blokkeren van een weg, en de fossiele boomers gaan er veel meer van over de rooie.”

Volgens Ulavic slaan de activisten daarmee de plank mis: “Musea zijn gewend aan gekken die bekende schilderijen toetakelen met een mes of iets dergelijks. Dat is in al zijn zinloosheid iets dat wordt begrepen. Het werkt echt averechts als mensen doelbewust kunstwerken ontheiligen door ze als requisiet in te zetten om aandacht te vragen voor hun profane boodschap.”

cc-foto: Rob Oo 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Kuifje3
Kuifje331 okt. 2022 - 11:14

Dat oor zullen ze vast wel weer van het schilderij kunnen verwijderen. Bij die idioot groeit het nooit meer aan. Ik hoop en verwacht dat de man financieel aansprakelijk gehouden zal worden voor de schade aan het kunstwerk en de gederfde inkomsten van het museum. Dat mensen aandacht vragen voor milieu of klimaat is prima, maar blijf daarbij van kunstwerken af! Deze activist beschadigde niet alleen een belangrijk stuk kunst, maar vooral ook zijn eigen zaak.

Rick Hofland
Rick Hofland29 okt. 2022 - 5:58

Zo lang Guus Meeuwis met zijn band en Entourage naar New York vlieger om daar een concert te houden voor 1500 Nederlandse fans die daar ook met het vliegtuig zijn gekomen en er niemand in de MSM niet de vraag durft te stellen of dit nou nog wel van deze tijd is zijn acties van activisten blijkbaar nog heel erg nodig. Hopelijk plakken een aantal actievoerders zich bij Guus Meeuwis zijn volgende optreden vast op het podium of zoiets.

PGS
PGS29 okt. 2022 - 3:52

Deze reactie is verwijderd

Jan Wijn
Jan Wijn28 okt. 2022 - 22:05

In het Van Gogh museum heeft de een of ander onverlaat zijn oor afgesneden en dat met een tube lijm aan van Gogh geschonken. Wanneer die eco terroristen niet willen luisteren wil ik ze mijn andere oor schenken, riep hij toen hij door de politie werd afgevoerd.

Dave lubeck
Dave lubeck28 okt. 2022 - 21:04

Ja ach , Ledigheid is des Duivels oor Kussen ! Als je niets nuttigs hebt om te doen ga je gekke dingen doen om op te vallen . Tja, wat heeft Rembrandt te maken met Klimaat . Ik kom er niet achter ! Jullie wel ? Ben benieuwd .

Middenman
Middenman28 okt. 2022 - 19:23

Ik moet eerlijk bekennen dat ik aan het schuiven ben. Waar ik eerder deze week nog luid verkondigde dat het een slechte actie is van de activisten, merk ik nu dat ik me afvraag waarom. Waarom zijn we zoveel bezorgder om de beschadiging van cultureel erfgoed, om één schilderij, dan om de schade aan ons ecologisch erfgoed, om de hele aarde? Omdat er een prijskaartje aan het schilderij hangt? Omdat het anders verloren gaat voor het nageslacht? Omdat het zo mooi is? Is ons ecologisch systeem niet veel kunstiger, waardevoller en belangrijker voor ons nageslacht? Waarom zijn we minder boos om de beschadiging dáárvan dan om de beschadiging van een schilderij? Is het misschien omdat we bij een aanval op een schilderij boos kunnen zijn op iemand anders en bij de schade aan ons ecosysteem ook boos zouden moeten zijn op onszelf? Als het iemand zoals ik, die zichzelf van het midden beschouwt, zo aan het denken zet, dan heeft het blijkbaar toch effect.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2022 - 10:26

Was het niet "rechts" dat voordurend afgeeft op kunst en cultuur en er ook liefst geen geld in zou steken?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal28 okt. 2022 - 16:02

satire of niet: Blijf met je poten van andermans spullen af, Simpeler kan het niet. Doe je het wel, dan (in Nederland , daarom ook) krijg je taakstrafje of aantekening of aandacht op TV. Denk dat de tijd rijp is om het eigen-rechter-principe weer te gaan hanteren.

1 Reactie
Folkward
Folkward29 okt. 2022 - 8:22

Het eeuwigdurende alleenrecht om een goed te gebruiken (=eigendom), zonder een gebruiksplicht is apart, maar nog wel begrijpelijk. Mensen die dat recht koste wat kost, zonder de relatie met andere rechten of de werkelijkheid te willen zien, vind ik dogmatisch en armoedig. Verder stel ik voor dat u uw standpunt voor eigenrichting rap herziet. Pandora's doos wordt dan geopend met allerlei mensen die vanuit een eigen moreel principe genoegdoening voor het één of ander willen. Een belangrijke reden waarom het rechtsstelsel en handhaving bestaat, is om eigendom te beschermen. Als u denkt dat u in een wetteloze toestand uw huis, have en goederen ten allen tijde kunt beschermen, ga uw gang. Mocht u daar twijfels over hebben, dan zou ik uw standpunt heroverwegen...

Ranonkel2
Ranonkel228 okt. 2022 - 15:42

Zie, waar ik in een eerdere reactie al bang voor was. Geïnspireerd door de wappies die zich omwille van het klimaat vast lijmen aan kunst krijg je nu andere gekken die het zelfde doen. Scherm die mensen af die dit doen en geef ze geen aandacht. Straks blijft het niet bij enkele duizenden schade maar gaat er een kunstwerk verloren.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 okt. 2022 - 6:15

Ranonkel De middelen die je kiest om aandacht te vragen voor het een of ander, dat bepaalt niet of je een 'wappie' zou zijn of niet. Kijk, als je gelooft dat injecteren tegen Corona betekent dat je een chip ingespoten krijgt, dan maakt het niet uit hoe je daartegen protesteert want hoe dan ook word je 'wappie' genoemd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2022 - 12:36

Who is afraid of Red Yellow and Blue.... Maar dat was "een verwarde man".

Sven Stevin
Sven Stevin28 okt. 2022 - 15:04

Prachtig.

Volrin
Volrin28 okt. 2022 - 13:51

"Mijn actie is in de fysieke dimensie gelijk aan die van de activisten, maar omdat het geen enkel doel dient, heeft het meer artistieke betekenis. Het is kunst om de kunst. Daarom zijn de rechten op mijn performance onmiddellijk door het museum aangekocht.”" Wat een onzin.

5 Reacties
Erik20
Erik2028 okt. 2022 - 14:08

Het hele stuk is satire... dit verhaal is niet werkelijk gebeurd. Op Facebook is ook te zien dat veel mensen die informatie blijkbaar hebben gemist.

gravin2
gravin228 okt. 2022 - 14:48

@erik, ssssst!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert28 okt. 2022 - 15:20

@ Erik20 - zijn er veel mensen die dit verhaal meteen voor waar aangenomen hebben? Het moet niet zover komen dat er bij geslaagde satire al vooraf een stem uit je luidspreker opklinkt, met een disclaimer. Anderzijds: het is wel enigszins verontrustend dat een grote groep een goed geschreven stuk voetstoots voor feitelijk houdt. Dit tijdsgewricht is erg labiel. AD en Gelderlander presenteren de inhoud van net uitgezonden televisieshows als nieuwsbericht. Denk aan de treurigheid rond de Meilands en B&B Vol Liefde. Het niveau van deze teksten is nog niet eens van de kwaliteit van basisschool-opstellen. Samenlevingen waarin feit en fictie, realiteit en fantasie in de media niet te onderscheiden zijn, die hebben niet lang meer te gaan. Alles van waarde verzuipt in PR. (OK, ik dwaal af, maar doelbewust, dat weer wel.)

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2022 - 16:50

Jongeneel = Satire

Nemo2
Nemo228 okt. 2022 - 18:26

@drs. Q: satire is geen satire meer als die niet van de werkelijkheid te onderscheiden is. Gezien het toenemend aantal idioten die dit soort acties ondernemen, en de onzinnige argumenten die je vaak hoort, is het niet zo vreemd dat mensen denken dat dit echt gebeurd is. Ik beken dat ik ook aannam dat dit echt gebeurd was, in werkelijkheid zijn er ook genoeg gekken.

Dehnus
Dehnus28 okt. 2022 - 13:33

Kortom: Lekker meeliften op mensen die echt totaal depresief zijn over de toekomst en ook nog schade aanbrengen om zo lekker zelf in de media te komen. Waarna je hun een trap na gaat geven want zij krijgen de klappen. Terwijl veeboeries straks weer lekker mensen echt kunnen bedreigen onder gejuich van fascistisch NEEderland. :( .

1 Reactie
toentomatentomaten
toentomatentomaten28 okt. 2022 - 16:09

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2022 - 13:24

Je kunt het ook aan de kunstenaars zelf overlaten om hun werk te vernielen. Gustav Metzger was een pioneer in de auto-destructieve kunst. https://www.tate.org.uk/art/art-terms/a/auto-destructive-art

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa28 okt. 2022 - 13:24

oeps !