Joop

Kremlin gaf kapitaal uit om wereldwijd politiek te beïnvloeden, via Brussel steun aan extreemrechts

  •    •  
14-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2671 keer bekeken
  •  
ANP-454310755

Het Kremlin heeft sinds 2014 zeker 300 miljoen euro gebruikt om in minstens 24 landen de politiek te beïnvloeden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten op basis van een inlichtingenrapport. Vermoedelijk is het werkelijk bedrag vele malen hoger, maar is een groot deel van de uitgaven verborgen. Ook zou er een plan zijn om nog honderden miljoenen extra uit te geven onder meer om verkiezingen te sturen.

Om welke landen of politici het specifiek gaat, is niet bekendgemaakt, zo laat The Washington Post weten. De krant meldt dat in elk geval Albanië, Montenegro, Madagaskar en mogelijk Ecuador op de lijst staan. De landen zelf worden vertrouwelijk ingelicht door de Amerikaanse overheid. Wel duidelijk is dat meerdere landen in Europa een Russisch doelwit zijn. 

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de Russische inmenging in politieke processen over de hele wereld ‘een aanval op de soevereiniteit’ van die landen, vergelijkbaar met de Russische invasie van Oekraïne. De uitgekozen Kremlin-marionetten kregen betaald met contant geld, cryptovaluta en goederen. De betalingen werden gedaan door twee vertrouwelingen van dictator Vladimir Poetin en liepen onder meer via ambassades en lege vennootschappen. Volgens het rapport werden in Europa vooral denktanks en stichtingen gebruikt, met name om extreemrechtse partijen en groeperingen te financieren. Brussel diende hierbij als hub vanuit waar de marionetten werden betaald en aangestuurd.

Ook in Nederland zijn er politici die krampachtig campagne voeren voor het Kremlin en de oorlogsmisdaden van Vladimir Poetin verdedigen en zelfs toejuichen. Onder hen Geert Wilders (PVV), Sybren van Haga (BVNL) en Thierry Baudet (FvD). Van die laatste is bekend dat hij in aanloop naar het Oekraïnereferendum nauw samenwerkte met een aan het Kremlin gelieerde Rus. In app-berichten verwees de Forum-leider zelf naar betalingen van de man. In hoeverre deze Nederlandse politici ook werkelijk op de loonlijst van het Kremlin staan is vooralsnog niet duidelijk. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

onyxcumulus
onyxcumulus15 sep. 2022 - 10:16

Ach, lijkt mij niet zo vreemd. Ter vergelijking zou ik graag willen weten hoeveel bijvoorbeeld de VS uitgegeven heeft om buitenlandse mogendheden en politici om te kopen en te beïnvloeden en nog steeds uitgeeft Kom niet met een dit is een #Whataboutism. Dit is gewoon een vergelijking en jezelf een spiegel voorhouden

1 Reactie
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna15 sep. 2022 - 21:33

@onyxcumulus, 15 sep. 2022 - 12:16 "...de VS uitgegeven heeft om buitenlandse mogendheden." - Dat is niet helemaal onwaar De VS heeft, vooral in het verleden, bijna alle rechtse en fascistische regimes gesteund of in het zadel geholpen, van Pinochet tot aan het verachtelijke Apartheidsregime toe. Zelfs hun rol tijdens de 2de Wereldoorlog is enigszins dubieus, omdat ze zich er pas in mengden na de aanval op Pearl Harbour, terwijl al geruime tijd de deportatietreinen richting de Duitse vernietingskampen denderden. De Russen hebben aanzienlijk meer offers (+/- 26 miljoen) gebracht om de nazi's van straat tot straat en van deur tot deur te bevechten en zonder de onverzettelijke tegenstand die de Britten aan het begin van de Duitse inval hebben geboden, was Europa volledig onder de voeten gelopen. De VS heeft na de oorlog een apatische heksenjacht ontketend tegen alles wat communistisch zou kunnen zijn, maar nooit tegen fascisten. Er lopen meer fascisten rond in Amerika en Z-Amerika rond, dan dat er ooit in nazi-Duitsland hebben gediend. Dankzij de nazi, Werner von Braun hebben ze de Russen af kunnen troeven door de eerste mens op te maan te doen landen. Het grootste belang dat Amerika ooit gediend heeft is eigenbelang, maar we hebben ze helaas wel nodig, want als we op de NAVO moeten wachten was het minder florissant gelopen in Oekraïne. Hoe het ook zij. Het geeft Putin niet het recht een soevereine staat onder de voeten te lopen!

Debby Teusink
Debby Teusink15 sep. 2022 - 10:07

Blijft overigens raar, om niet te zeggen verdacht dat noch de NRC, de Telegraaf of zelfs het NOS journaal hier kond van doen. Misschien die redacties maar eens doorlichten?

EenMening3
EenMening314 sep. 2022 - 23:22

Iedereen die zich na 24 februari 2022 positief uitlaat over Poetin, moet goed in de gaten gehouden worden (AIVD?). Dat geldt overigens ook voor mensen die tegen de NAVO en de VS zijn. Het is de te hopen dat de Russen zich compleet stuklopen op Oekraïne en de oorlog verliezen. Het ziet er nu inderdaad rooskleuriger uit voor de Oekraïners. Op termijn moet Oekraïne lid kunnen worden van de NAVO.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus15 sep. 2022 - 10:17

Voor mij gaat hetzelfde verhaal op voor de mensen die voor de NAVO, VS en Oekraine zijn. Pot blacks kettle

EenMening3
EenMening314 sep. 2022 - 20:46

Ik heb regelmatig aangegeven dat het Westen zowel Rusland als China in bedwang moet houden. Wat Rusland betreft lijkt dat niet meer zo nodig. Het Russische lijkt zich stuk te lopen op de Oekraïners. Straks is er van het "op papier een na sterkste leger ter wereld" niet zo veel meer over. Als Europa erin slaagt om onafhankelijk te worden Russisch gas, stuikt de Russische economie ook in elkaar. China leek op weg naar de wereldhegemonie maar het land zit zichzelf nu erg in de weg. Xi heeft maatregelen genomen die de Chinese economie ondermijnen: de staat bemoeit zich teveel met de economie en de lockdowns hebben ook veel schade aangericht . China heeft ook te leiden onder enorme corruptie, zeer grote binnenlandse schulden en een kolossale onroerend goed bubbel. Het hoge snelheidsnet is een disaster, en er is natuurlijk de snel toenemende vergrijzing als gevolg van de eenkindpolitiek. Als China besluit om Taiwan aan te vallen, zal dat leiden tot enorme verliezen en het in elkaar storten van de Chinese economie.

PVDB2
PVDB214 sep. 2022 - 18:13

Dat is niet zo vreemd om voor te stellen. Baudet als grootste verdediger van Rusland. Zolang er aanhangers zijn die het geloven wat deze man uitkraamt kan twijfel zwaaien, polarisatie kweken. Meer verdeeldheid, zwakkere status door overheden. Thierry die betaald werd door Kornilov, welke banden had met Rusland/Kremlin/later separatisten in Oekraïne. John Laughland die hoofd van een denktank was gefinancierd door en banden met het Kremlin. Zie de aflevering van Zembla hier over. De voorliefde van Geert met het Kremlin. Poetin, de sterke man, de (extreem) rechtse kiezer graag ziet. En nog misschien wel. Op persoonlijk voet naar toe ging. Nadat de MH17 was neergeschoten door Russische rebellen en de inval van de Krim. Niet bij de toespraak van Zelenski in de tweede kamer was. Tegen een motie en onderzoek naar financiële banden tussen Russische en Nederland organisaties. Geen officiële inkomsten heeft. Al eerder de aandacht van de AIVD trok. Geen bewijs maar wel dubieus op zijn minst. Al zal de achterban er geen boodschap aan hebben. Net als bij aanhangers van grote voorbeeld Trump in de VS.

Gio Servas
Gio Servas14 sep. 2022 - 16:17

Tjeemig een land dat geld spendeert om zaken in andere landen te beinvloeden? Moet toch niet gekker worden. Kunnen ze beter een voorbeeld geven aan Nederland. Daar zijn politici die 900 miljoen euro gewoon kunnen laten verdwijnen als echte tovenaar.

Abdu
Abdu14 sep. 2022 - 15:29

“300 miljoen euro” voor “24 landen” om “de politiek te beïnvloeden” Wat een armoedige investering, en dat voor 24 landen? Laat de VS maar staan, die soms biljoenen uit geeft voor enkel een land, onze kleine Nederland heeft jaarlijks tientallen miljoenen uitgegeven om in Afghanistan, Irak en Syrië de gewenste macht behouden of creëren. Ieder land doet zoiets met de een of ander manier. Het moet niet gaan over de betalende landen, maar over de aanleg voor fraude en ongeoorloofde financiële constructies binnen eigen land. Anders ben je geen haar beter dan de ander!

Greendutch
Greendutch14 sep. 2022 - 15:02

wij worden als burgers in richtingen gedrongen -waarin we niet willen zijn- en gevraagd of ongevraagd wordt onze privacy geschonden. dit soort bankgegevens moeten openbaar gemaakt worden zodat wij allen inzicht krijgen en kritiek kunnen leveren, dit verdient geen privacy

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna14 sep. 2022 - 13:53

Over landverraders gesproken, Pepijn van Houwelingen!

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 sep. 2022 - 13:09

Kremlin gaf kapitaal uit om wereldwijd politiek te beïnvloeden, via Brussel steun aan extreemrechts Het Westen is in politiek verval, een verval van hoogopgeleiden. Onze rechten zijn niet universeel meer. Als A het doet, dan is het goed. Als B het doet, dan is het fout. Hoogopgeleiden kunnen zaken niet meer van verschillende kanten bekijken. Bovendien zijn ze arrogant en agressief. Dit zien we aan de (“Goede”) censuur met repressie en de negatief verbale retoriek. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13914 sep. 2022 - 14:54

Het westen is in politiek verval. Dat politieke verval zie je alleen bij LIBERALE partijen. Want de meeste Europese regeringen zijn liberaal. Als Woeki Hypo werkelijk zo stom is geweest om een woeker hypotheek af te sluiten, dan begrijp ik nu hoe iemand die liberale regeringen de maat neemt, zich gematigd liberaal kan noemen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo15 sep. 2022 - 12:20

@ Pietje Puk139, 14 sep. 2022 - 16:54, “Dat politieke verval zie je alleen bij LIBERALE partijen.” Ik zie het ook bij progressief en links, waarop ik bijna altijd gestemd heb. De meeste Europese regeringen zijn neoliberaal en niet liberaal. Men moet onderscheid maken tussen neoliberaal en liberaal. Men moet in de politiek bijvoorbeeld denken aan de logica van de rechte lijn (de sociaal economische dimensie, van het politieke spectrum). Deze logica is niet van het (sterke) zwart wit type, maar kent minimaal een tegenstelling met gradaties. Woeki Hypo.

Martin108
Martin10814 sep. 2022 - 12:16

Die Poetin toch: overal nazis sponsoren om dan vervolgens een excuus te hebben om landen te denazificeren. Rare vent...

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13914 sep. 2022 - 14:56

Nee, hoor, gewoon een politicus, zoals je er in Europa honderdduizenden tegen komt. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke.

Jan Wijn
Jan Wijn14 sep. 2022 - 12:05

Wereldwijd politiek beïnvloeden: Moskou heeft dat bijna honderd jaar lang kunnen leren van het Pentagon.

5 Reacties
KritischKijken
KritischKijken14 sep. 2022 - 12:54

Ach ja, "hunnie deden het ook"

onyxcumulus
onyxcumulus14 sep. 2022 - 15:50

@KritischKijken 14 sep. 2022 - 14:54 ''''Ach ja, "hunnie deden het ook" '''' Wat is er verkeerd aan vergelijken en zelf in de spiegel kijken. Jan Wijn heeft gewoon een erg goed en sterk punt

LaBou
LaBou 14 sep. 2022 - 16:40

"Ach ja, "hunnie deden het ook"" In dit geval wel, ja.

oproerkraaier
oproerkraaier14 sep. 2022 - 18:27

KK: Ik haat Putin, maar Amerika is minstens zo erg en daar is nooit kritiek op. Rusland kan nog wel even doorgaan wil het het niveau van de Amerikanen halen op het gebied van illegale oorlogen, inmenging in binnenlandse aangelegenheden van soevereine landen, het steunen van terrorisme, het vermoorden van onschuldige burgers. Zie ook hoe Israel al decennialang tekeer gaat in de bezette gebieden en in Gaza.

EenMening3
EenMening314 sep. 2022 - 21:02

@Allen Jullie lijken uit het oog te verliezen dat je deze onzin alleen uit kunt kramen omdat de VS de vrijheid van Europa garandeert. Als Amerika buiten de Tweede Wereldoorlog was gebleven, is het nog maar de vraag of de Sovjet-Unie Nazi-Duitsland had kunnen verslaan. Nazi-Duitsland en Japan zouden dan oppermachtig zijn geworden, met grootschalige genocide en enorme onderdrukking tot gevolg. Na 1945 heeft de VS de Sovjet-Unie de voet dwars gezet, zodat de communisten West-Europa niet hebben kunnen overheersen. Je zou kunnen spreken van een (extreem)linkse paradox. Men heeft op links een verschrikkelijke hekel aan de VS en de NAVO, maar heeft daaraan wel zijn vrijheid te danken. Dat blijkt ook nu weer: Poetin durft de NAVO-landen niet aan te vallen en de NAVO is niets zonder de VS. Dat hebben de Finnen en de Zweden inmiddels ook begrepen, vandaar dat ze lid willen worden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans314 sep. 2022 - 11:56

De pot verwijt de ketel dat hij zwart is. Dat een (grote) mogendheid een budget heeft om in het geniep de gang van zaken te beïnvloeden in een ander land is toch geen nieuws. Het wordt pas interessant als het wie, wat, waar, wanneer concreet onthuld wordt voor ons eigen land. Met deze onthullingen uit de VS zijn we niet veel opgeschoten.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2022 - 11:44

Is Baudet al preventief geïnterneerd?

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem14 sep. 2022 - 16:11

Mensen preventief opsluiten.., als Geert Wilders dit geroepen had stond Paul te schreeuwen dat het een schande was.

Kikkerts5
Kikkerts514 sep. 2022 - 11:33

Biden heeft zijn ministerie van Buitenlandse Zaken aan zijn gewillige roeptoeter The Washington Post laten lekken dat: ''Op basis van een of ander inlichtingenrapport'' Het Kremlin heeft sinds 2014 zeker 300 miljoen euro gebruikt om in minstens 24 landen de politiek te beïnvloeden. Etc. Komt dit bedrag in de buurt van wat andere mogendheden/landen spenderen aan pogingen om de politiek (van extreem links tot en met extreem rechts) van andere soevereine en niet-soevereine landen te beïnvloeden? Of is het gewoonweg een lachertje.

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken14 sep. 2022 - 12:55

Moeilijk he, kritiek op uw geliefde Rusland.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 sep. 2022 - 14:15

Rusland is een heel mooi land, maar het is geen democratie.

onyxcumulus
onyxcumulus14 sep. 2022 - 15:51

@KritischKijken 14 sep. 2022 - 14:55 ""Moeilijk he, kritiek op uw geliefde Rusland. """" Nee hoor sukkel, is gewoon jezelf een spiegel voorhouden

Bouwman2
Bouwman214 sep. 2022 - 11:24

Dit is toch niet nieuw? Dit zijn methodes van alle tijden en van alle landen. Spionage en contra-spionage. En zeg nou es, u bent er toch dol op? Of gaat u niet naar de nieuwe James Bond film?

oproerkraaier
oproerkraaier14 sep. 2022 - 11:05

De genoemde partijen kunnen dus met recht de nieuwe NSB genoemd worden.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 sep. 2022 - 10:15

Je kunt je afvragen wat erger is: betaald worden om te heulen met de vijand of het doen vanuit een vergelijkbare ideologie.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 sep. 2022 - 16:42

Aangezien het in beide gevallen stiekem gebeurt lijkt geen sprake te zijn echte vrienden.

TeeJee2
TeeJee214 sep. 2022 - 9:44

Van 300 miljoen zijn wij toch niet onder de indruk? Al was het een miljard beste mensen, dat is klein bier voor de begrotingen van het Westen. Kan mij maar moeilijk voorstellen dat een dergelijk bedrag nou echt veel invloed heeft kunnen kopen,

4 Reacties
Karingin
Karingin14 sep. 2022 - 11:10

Oh dan is het niet erg! Je hebt zelf ook vast een fooi gekregen

Gerygrr
Gerygrr14 sep. 2022 - 11:25

Begin het je maar eens voor te stellen. Kijk naar de totale omvang van de minima en nu de middeninkomens, die op omvallen staan. Vanaf het aantreden van Rutte zijn steeds nieuwe groepen het ravijn ingeduwd. Je bezuinigt op abonnementen en stapt in de valkuilen, de konijnenholen…

TeeJee2
TeeJee214 sep. 2022 - 12:22

@Karingin Ik zeg nergens dat het niet erg is. Ik zeg dat het niet indrukwekkend is. Smerige insinuaties, is dat verder het beste wat weet te brengen? Wat een armoede, mevrouw.

GeenProbleem
GeenProbleem14 sep. 2022 - 16:13

@Karingin Grappig, want was jij niet degene die riep dat we een 'klein beetje fraude' met uitkeringen maar moesten accepteren?

Miss Piggy
Miss Piggy14 sep. 2022 - 9:44

Zoiets had ik wel verwacht. Elk land probeert middelen in te zetten om de publieke en politieke opinie in haar voordeel te buigen. Dit kan op een positieve manier, door bijvoorbeeld culturele uitwisseling etc. Maar ook een sneaky manier, door het omkopen van politici en vooraanstaande zakenlui. Ondersteunen van campagnes etc. Bij Thierry Baudet heb ik wel zwaar het vermoeden dat er een Russisch luchtje aan zit. Je kunt om verschillende reden anti-oorlog zijn, als je pacifist bent bijvoorbeeld. Of simpelweg niets met Oekraïne hebben en om die reden verdere ondersteuning afkeuren. Maar Baudet maakt het wel erg bont.

Karel Drenth
Karel Drenth14 sep. 2022 - 9:31

Grappig. Zoals linkse partijen door het Kremlin voor de val van de Sovjet-Unie maar ook China op dezelfde manier beïnvloed zo niet gewillig aangestuurd werden, in Nederland zeker ook, variërend van CPN, PPR, PSP, het huidige GroenLinks, PvdA, en SP, is dat nu inderdaad bij ons FvD en in andere Europese landen vergelijkbare partijen.

9 Reacties
Karingin
Karingin14 sep. 2022 - 11:15

Ja grappig ook dat het hier weer stikt van de downplayers en goedpraters met non-argumenten

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 sep. 2022 - 11:15

K. Drenth: `Grappig'; en dan volgt zoals gewoonlijk bij dom rechts een suffe jijbak van vóór 1989 (sic) zonder énige onderbouwing, als sneue slag in de lucht.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 sep. 2022 - 11:29

Inderdaad grappig dat partijen die hetzelfde in het verleden hebben gedaan nu opeens moord en brand schreeuwen wanneer er een vermoeden is dat een ander het ook doet.

pk49
pk4914 sep. 2022 - 11:40

heb je hier bewijzen voor of is het weer het gebruikelijke rechts gebral?

oproerkraaier
oproerkraaier14 sep. 2022 - 13:00

Het werkt echt! Je moet gewoon uitgaan van het tegenover gestelde van wat "ikhebnooitgelijk" zegt. 1. Het is niet grappig. 2. Het is de Washington Post die er mee naar buiten kwam. 3. Het zijn geen vermoedens maar feiten. Lachen toch!?

onyxcumulus
onyxcumulus14 sep. 2022 - 15:54

@oproerkraaier 14 sep. 2022 - 15:00 """"2. Het is de Washington Post die er mee naar buiten kwam."""""" Eigendom van crimineel Bezos!

EenMening3
EenMening314 sep. 2022 - 21:40

@Karel Er waren inderdaad nogal wat mensen op links die erg gecharmeerd waren van de DDR, Cuba en andere communistische heilstaten. Na de val van de Muur werd duidelijk dat ook Nederlanders "Freiwillige Mitarbeiter der Stasi" geweest waren. Beatrice de Graaf promoveerde in 2004 op een proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken. Zij laat zien dat er nogal wat dubieuze figuren lid waren van Christenen voor het Socialisme en het IKV. Feit is dat het communisme in 1989 onder zijn eigengewicht is bezweken is en krakend in elkaar is gestort. Dat ging, m.u.v. Roemenië, zonder een schot te lossen. Het Westen bleek in alle opzichten superieur. Dat waren nog eens mooie tijden. De Russen zijn er niet veel mee opgeschoten. Van de regen in de drup, van de ene dictatuur in de andere en nog altijd even arm. Afkeer van de VS, de NAVO en het kapitalisme dreef voor 1989 een aantal linkse mensen in de armen van de DDR en de Stasi. Diezelfde afkeer zorgt er nu voor dat ook (extreem)linkse mensen zich als Putinversteher presenteren. Voor extreemlinkse en extreemrechtse Poetinadepten geldt dat de ideologie verschillend is, maar de uitkomst hetzelfde (hoefijzermodel).

Karel Drenth
Karel Drenth15 sep. 2022 - 5:30

CPN werkte willens en wetens, openlijk zelf, samen met de Sovjet-Unie als lichtend voorbeeld. Dat gold in dat geval voor de SP m.b.t. China welk regime haar zelfs ter oprichting had gefinancierd. De PPR was idolaat van hetzelfde Chinese regime wat bleek na de juichende verslagen na terugkeer van een partij-afvaardiging o.l.v. Bas de Gaay-Fortman naar dit land in haar donkerste tijden. PSP, maar zeker ook PvdA in haar tijd van Nieuw Links, zagen in het communistische Europese oosten van de Sovjet-Unie openlijk te prefereren staatsmodellen. Zo verklaarde men bij de PvdA de DDR als het goede Duitsland tegenover de Bundesrepublik. De Sovjets vanuit het Kremlin en China deden er ook veel aan om deze warme onderlinge contacten te stimuleren. Dit zijn allemaal feiten.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 sep. 2022 - 11:32

K.Drenthe: `Dit zijn allemaal feiten.' Goh, ik ben onder de indruk van je feitenkennis uit de kouwe oorlog. Iedereen die toen links was, moet alsnog worden opgepakt als lándverrader, zo te lezen. Ontwaakte rabiaatrechtse endeldarmen hebben Joop ontdekt om fascistoïde faecaliën uit te sproeien, naar het zich laat aanzien.

sAt0Ri...
sAt0Ri...14 sep. 2022 - 9:01

Beaudet is een marionet. Lekker tegen het boreale (Le Pen) en uitwassen van het communisme aanschurken...

2 Reacties
r v b
r v b14 sep. 2022 - 11:28

Er is niets communistisch meer aan het huidige Rusland, het is tegenwoordig extreem rechts.

onyxcumulus
onyxcumulus16 sep. 2022 - 6:08

@r v b 14 sep. 2022 - 13:28 ""Er is niets communistisch meer aan het huidige Rusland, het is tegenwoordig extreem rechts. """" Klopt staatsrechtelijk is er niet communistisch meer aan. En de economie al helemaal niet