Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klinkende overwinning Zembla in granulietzaak

  •  
28-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1941 keer bekeken
  •  
granulietstort

© Foto: Zembla

Het gerechtshof in Den Haag heeft Zembla op alle punten in het gelijk gesteld in een slepende zaak over een uitzending over granuliet. Zembla liet in de uitzending deskundigen aan het woord die grote vraagtekens zetten bij het dumpen van granuliet in natuurplas Over de Maas. De experts stelden dat granuliet schadelijk afval is.

Nadat de rechtbank eerder bepaalde dat Zembla op één punt moest rectificeren, oordeelt het hof nu dat “Zembla op geen enkel punt onrechtmatig heeft gehandeld”. Roelof Bosma, eindredacteur van Zembla, is blij. “Eindelijk gerechtigheid! Na een jarenlange strijd is deze uitspraak van het hof een enorme opluchting.”

“Voor mij persoonlijk en Zembla-researcher Marco de Lange is deze zaak de afgelopen jaren een onderdeel van ons leven geworden. In dit dossier hebben we grote tegenkrachten ervaren, ook uit onverwachte hoek. Niet alleen zijn we ontzettend opgelucht dat het ‘grote geld’ hier niet gewonnen heeft en dat een onafhankelijke rechter een overduidelijke uitspraak heeft gedaan.”

Ook voor deskundige Gustaaf Biezeveld, die in de uitzending aan het woord kwam, is het vonnis een enorme opsteker. Bosma: “Hij heeft de afgelopen jaren persoonlijk een strijd gevoerd. Naast dat dit gerechtigheid is voor hem persoonlijk is het ook een overwinning voor de onderzoeksjournalistiek. Het is al moeilijk om deskundigen voor de camera te krijgen en zonder deze uitspraak zou dat helemaal onmogelijk worden.”

“Deze zaak bewijst dat je met feiten en een zorgvuldige aanpak nog kan winnen tegenover een grote macht”, stelt Bosma. “De rechters hebben alle feiten op een rijtje gezet. En al die feiten staan aan onze kant. Niet aan de kant van GIB, niet aan de kant van het ministerie, Halbe Zijlstra of andere betrokken partijen. Sterker nog, die krijgen allemaal een tik op de vingers.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.