"Op Prinsjesdag keren de activisten terug naar het Binnenhof om te protesteren tegen de troonrede." Is de tekst nu alweer uitgelekt?! Verder lijken deze activisten mij hartstikke leuke mensen als ik naar de foto's hierboven kijk. Je kunt dus ook protesteren en ondertussen gewoon gelukkig zijn en lekker in je vel zitten.
Ach, je weet toch van te voren dat dit kabinet op milieugebied is uitgeregeerd?
Welke realistische oplossingen stellen deze rebellen voor? Ik laat me graag overtuigen, mag ook gerust wat kosten.
Klimaattafels waaraan bedrijven niet mogen aansluiten, alleen burgers. Of dat een goed idee is laat ik even in het midden, maar dat stellen ze concreet voor.
Burgers die 13% van alle elektriciteit en ongeveer net zoveel van al het gas verbruiken. Ik zou graag van de rebellen vernemen hoe we al die energie duurzaam gaan opwekken. Even flink rekenen en je zult zien dat zon, wind en laat staan waterstof een serieuze optie is.
Extinction rebellion heeft zelf geen oplossingen, ze roepen alleen dat anderen, sneller met effectieve oplossingen moeten komen. Bij een burger beraad zullen juist lobbyisten aantreden. Bijvoorbeeld milieuclubs die willen dat we stoppen met biomassa syipoken in kolencentrales, dat is klimaat neutraal. En dat in plaats van die klimaat neutrale biomassa, Nog meer Russisch aardgas gestookt wordt. Want dat is volgens de milieuclubs beter voor het klimaat. Zij zijn dan ook de nuttige idioten van Putin
"Even flink rekenen en je zult zien dat zon, wind en laat staan waterstof een serieuze optie is." Dat is nu nog niet het geval. Dat zit hem vooral in de opslagmogelijkheden. Pas als die beschikbaar zijn, is het probleem van het ongelijke aanbod van zon- en windenergie *gedeeltelijk* opgelost. Als het ook nog lukt om met elektrolyse voldoende H2 te maken zijn we spekkoper. Het bestaande aardgasnet kan gebruikt worden voor de H2-distributie. De keerzijde is een land vol met enorme windmolens en zonneparken. Hetzelfde geldt voor ons deel van de Noordzee. Waarschijnlijk moet er voor de dagen zonder zon en wind reservecapaciteit aangehouden worden in de vorm van gascentrales en de kerncentrale van Borsele. Wat het rekenen aangaat, dat kun je niet overlaten aan milieuactivisten, daarvoor heb je ingenieurs nodig. Milieuactivisten zijn vaak veel te optimistisch en hebben meestal geen benul van de technische uitdagingen.
@GoudenBergen. Als je gaat rekenen, zal je zien dat het zonder opslagprobleem ook niet realistisch is om met zon en wind voldoende energie op te wekken. In ieder geval niet in de komende decennia.
Lekker laten zwemmen :-)
Heb een familielid en die woont op een groot Indonesisch eiland. Dat land heeft bijna 270 miljoen inwoners en volgens hem is men systematisch bezig om op de meeste eilanden tijdens het droge seizoen de bossen massaal in de fik te steken om daar voornamelijk oliepalm-plantages te stichten. Weg oerwoud! Voor het klimaat heeft dit vele malen meer impact dan hetgeen wij hier met 17 miljoen mensen aan ecologische footprint genereren. Doe daar eerst eens iets aan, XR!
Ondertussen kopen wij in de winkel allemaal producten met die palmolie.
"De rebellen stellen dat alle acties coronaproof zijn." Als ik de foto zo bekijk niet, maar ik kan daar niet echt mee zitten. Het wordt inderdaad tijd dat de burgers, niet gehinderd door de overheid of het bedrijfsleven, het heft zelf in handen nemen. Extinction Rebellion is een prima club om daar het voortouw bij te nemen.
De burgers hebben de overheid (en het bedrijfsleven) ook helemaal niet zo hard nodig voor de eerste stappen... consuminderen, minder vlees, isoleren, thermostaat lager, minder auto rijden, etc, etc Als we minder consumeren gaan de bedrijven ook minder produceren...
Maximus -Terwijl de overheid ondertussen de fossiele energieopwekking en de vleesproductie subsidieert met belastingvoordelen en andere stimuleringsmaatregelen? Tegen de stroom inzwemmen = verzuipen.
@Pontifex Maximus Inderdaad, als de consumenten (dus wij) echt gaan consuminderen zullen bedrijven zich wel moeten aanpassen. Tot nu toe bewijst men slechts lippendienst en komt er weinig concreets uit. Ook GLers vliegen nog steeds naar verre oorden en laten voedsel uit andere werelddelen komen. Het zijn de mensen aan de onderkant van onze samenleving die, weliswaar noodgedwongen, de kleinste carbon footprint hebben.
@vrij de overheid subsidieert ook 'groene' biomassa, zonnepanelen, isolatie en (voorheen) windmolens... geen idee welke subsidies voor vlees je specifiek bedoelt... maar gok dat ook groente e.d. gesubsidieerd worden. De overheid subsidieert zich suf... maar uiteindelijk zijn het toch de consumenten die bepalen... door zelf hun consumptie-patroon aan te passen... en de bedrijven de juiste kant op te sturen.
Maximus: "Het zijn de mensen aan de onderkant van onze samenleving die, weliswaar noodgedwongen, de kleinste carbon footprint hebben." Dat is inderdaad een goed argument om héééle hoge belastingen te heffen.