Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatrebellen bezetten Haagse Hofvijver, eisen burgerberaad

  •  
01-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Euan Monaghan_2
Leden van Extinction Rebellion(XR) Nederland hebben in Den Haag actiegevoerd tegen het oeverloos vergaderen en gebrek aan maatregelen om de klimaatcrisis te bezweren. De actievoerders: “Polderen tot het water ons aan de lippen staat? Wij eisen een burgerberaad!”.
Bij de demonstratie waren enkele honderden mensen aanwezig. Zo’n dertig activisten sprongen in het water van de Hofvijver om letterlijk duidelijk te maken dat het spreekwoordelijke water tot aan de lippen staat. Met de actie, waar ook Fridays For Future en Jongeren Milieu Actief aan deelnamen, trapt Extinction Rebellion het nieuwe actieseizoen af. Op Prinsjesdag keren de activisten terug naar het Binnenhof om te protesteren tegen de troonrede. In de tussentijd zullen in Den Haag en Amsterdam acties van burgerlijke ongehoorzaamheid gevoerd worden. De rebellen stellen dat alle acties coronaproof zijn.
In een persverklaring stelt een woordvoerder van Extinction Rebellion:
"“Al tientallen jaren worden we gewaarschuwd voor de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis en nog steeds doet de politiek niet wat nodig is. Tegengehouden door partijpolitiek, de angst om niet herkozen te worden en de lobby van grote bedrijven laat de politiek ons in de steek. Het Nederlandse klimaatakkoord gaat niet ver genoeg en we zijn ondanks de huidige maatregelen onderweg naar een opwarming van 5 tot 6 graden. Ver boven de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarom eisen we een burgerberaad voor een eerlijk klimaatbeleid.”"
In een toelichting legt de organisatie uit wat zo’n burgerberaad inhoudt en moet opleveren.
"In een burgerberaad overleggen burgers uit alle lagen van de samenleving over beleid. Met input van experts en ongehinderd door lobbyisten. Een burgerberaad kan zonder electorale of ideologische overwegingen op de lange termijn gerichte voorstellen doen die weldoordacht en rechtvaardig zijn. Een recent Burgerberaad in Frankrijk heeft stevig klimaatbeleid opgeleverd: Frankrijk neemt het bestrijden van klimaatverandering in de grondwet op, maakt wetten tegen ecocide en investeert 15 miljard euro in het vergroenen van de maatschappij."
Euan-Monaghan_3
Foto’s: Euan Monaghan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Rugleuning
Rugleuning2 sep. 2020 - 7:46

Een verfrissende duik na een dag hard werken kan nooit kwaad.

Pater
Pater2 sep. 2020 - 2:20

Zo'n actie geeft de dag weer wat hoop & kleur.

Marcus A.2
Marcus A.21 sep. 2020 - 17:43

"Op Prinsjesdag keren de activisten terug naar het Binnenhof om te protesteren tegen de troonrede." Is de tekst nu alweer uitgelekt?! Verder lijken deze activisten mij hartstikke leuke mensen als ik naar de foto's hierboven kijk. Je kunt dus ook protesteren en ondertussen gewoon gelukkig zijn en lekker in je vel zitten.

2 Reacties
Pater
Pater2 sep. 2020 - 1:56

Ach, je weet toch van te voren dat dit kabinet op milieugebied is uitgeregeerd?

Marcus A.2
Marcus A.22 sep. 2020 - 11:29

@pater Als je dat weet, waarom zou je dan nog demonstreren?

Willem D2
Willem D21 sep. 2020 - 14:52

Welke realistische oplossingen stellen deze rebellen voor? Ik laat me graag overtuigen, mag ook gerust wat kosten.

5 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols1 sep. 2020 - 17:26

Klimaattafels waaraan bedrijven niet mogen aansluiten, alleen burgers. Of dat een goed idee is laat ik even in het midden, maar dat stellen ze concreet voor.

Willem D2
Willem D21 sep. 2020 - 19:23

Burgers die 13% van alle elektriciteit en ongeveer net zoveel van al het gas verbruiken. Ik zou graag van de rebellen vernemen hoe we al die energie duurzaam gaan opwekken. Even flink rekenen en je zult zien dat zon, wind en laat staan waterstof een serieuze optie is.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind2 sep. 2020 - 1:41

Extinction rebellion heeft zelf geen oplossingen, ze roepen alleen dat anderen, sneller met effectieve oplossingen moeten komen. Bij een burger beraad zullen juist lobbyisten aantreden. Bijvoorbeeld milieuclubs die willen dat we stoppen met biomassa syipoken in kolencentrales, dat is klimaat neutraal. En dat in plaats van die klimaat neutrale biomassa, Nog meer Russisch aardgas gestookt wordt. Want dat is volgens de milieuclubs beter voor het klimaat. Zij zijn dan ook de nuttige idioten van Putin

GoudenBergen
GoudenBergen2 sep. 2020 - 8:08

"Even flink rekenen en je zult zien dat zon, wind en laat staan waterstof een serieuze optie is." Dat is nu nog niet het geval. Dat zit hem vooral in de opslagmogelijkheden. Pas als die beschikbaar zijn, is het probleem van het ongelijke aanbod van zon- en windenergie *gedeeltelijk* opgelost. Als het ook nog lukt om met elektrolyse voldoende H2 te maken zijn we spekkoper. Het bestaande aardgasnet kan gebruikt worden voor de H2-distributie. De keerzijde is een land vol met enorme windmolens en zonneparken. Hetzelfde geldt voor ons deel van de Noordzee. Waarschijnlijk moet er voor de dagen zonder zon en wind reservecapaciteit aangehouden worden in de vorm van gascentrales en de kerncentrale van Borsele. Wat het rekenen aangaat, dat kun je niet overlaten aan milieuactivisten, daarvoor heb je ingenieurs nodig. Milieuactivisten zijn vaak veel te optimistisch en hebben meestal geen benul van de technische uitdagingen.

Willem D2
Willem D22 sep. 2020 - 9:13

@GoudenBergen. Als je gaat rekenen, zal je zien dat het zonder opslagprobleem ook niet realistisch is om met zon en wind voldoende energie op te wekken. In ieder geval niet in de komende decennia.

Buitenstaander
Buitenstaander1 sep. 2020 - 13:21

Lekker laten zwemmen :-)

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 sep. 2020 - 17:59

Norm wordt pas boos als ze iets gaan doen dat meer effect heeft.

Tampert
Tampert1 sep. 2020 - 12:53

Heb een familielid en die woont op een groot Indonesisch eiland. Dat land heeft bijna 270 miljoen inwoners en volgens hem is men systematisch bezig om op de meeste eilanden tijdens het droge seizoen de bossen massaal in de fik te steken om daar voornamelijk oliepalm-plantages te stichten. Weg oerwoud! Voor het klimaat heeft dit vele malen meer impact dan hetgeen wij hier met 17 miljoen mensen aan ecologische footprint genereren. Doe daar eerst eens iets aan, XR!

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 14:58

Verbeter de wereld begin bij jezelf.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2020 - 16:00

Ondertussen kopen wij in de winkel allemaal producten met die palmolie.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2020 - 12:52

Prima initiatief.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 sep. 2020 - 12:46

"De rebellen stellen dat alle acties coronaproof zijn." Als ik de foto zo bekijk niet, maar ik kan daar niet echt mee zitten. Het wordt inderdaad tijd dat de burgers, niet gehinderd door de overheid of het bedrijfsleven, het heft zelf in handen nemen. Extinction Rebellion is een prima club om daar het voortouw bij te nemen.

5 Reacties
Max6
Max61 sep. 2020 - 15:29

De burgers hebben de overheid (en het bedrijfsleven) ook helemaal niet zo hard nodig voor de eerste stappen... consuminderen, minder vlees, isoleren, thermostaat lager, minder auto rijden, etc, etc Als we minder consumeren gaan de bedrijven ook minder produceren...

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 sep. 2020 - 17:56

Maximus -Terwijl de overheid ondertussen de fossiele energieopwekking en de vleesproductie subsidieert met belastingvoordelen en andere stimuleringsmaatregelen? Tegen de stroom inzwemmen = verzuipen.

GoudenBergen
GoudenBergen1 sep. 2020 - 20:12

@Pontifex Maximus Inderdaad, als de consumenten (dus wij) echt gaan consuminderen zullen bedrijven zich wel moeten aanpassen. Tot nu toe bewijst men slechts lippendienst en komt er weinig concreets uit. Ook GLers vliegen nog steeds naar verre oorden en laten voedsel uit andere werelddelen komen. Het zijn de mensen aan de onderkant van onze samenleving die, weliswaar noodgedwongen, de kleinste carbon footprint hebben.

Max6
Max61 sep. 2020 - 20:55

@vrij de overheid subsidieert ook 'groene' biomassa, zonnepanelen, isolatie en (voorheen) windmolens... geen idee welke subsidies voor vlees je specifiek bedoelt... maar gok dat ook groente e.d. gesubsidieerd worden. De overheid subsidieert zich suf... maar uiteindelijk zijn het toch de consumenten die bepalen... door zelf hun consumptie-patroon aan te passen... en de bedrijven de juiste kant op te sturen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 sep. 2020 - 23:39

Maximus: "Het zijn de mensen aan de onderkant van onze samenleving die, weliswaar noodgedwongen, de kleinste carbon footprint hebben." Dat is inderdaad een goed argument om héééle hoge belastingen te heffen.