Joop

Klimaatdemonstranten laten auto op weg naar het ziekenhuis direct door

  •  
14-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3241 keer bekeken
  •  
xrziekenhuis

“Levensgevaarlijk”, noemde SGP-Kamerlid Roelof Bisschop de actie van Extinction Rebellion op de A12. De netjes aangekondigde blokkade in Den Haag kan ook een spoedrit naar het ziekenhuis belemmeren, beweren klimaatontkenners op zoek naar een stok om de activisten mee te slaan. Maar klopt dat eigenlijk wel? Nee, zo blijkt donderdag tijdens de demonstratie. Een automobilist die meldt dat hij naar het ziekenhuis moet, wordt direct doorgelaten. Dat is te zien op beelden van verslaggever Chris Klomp. Binnen enkele seconden is de weg vrijgemaakt. Wachten op het stoplicht duurt doorgaans langer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Koenmaat
Koenmaat15 sep. 2023 - 11:10

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

haarklover
haarklover14 sep. 2023 - 14:49

Aan de mensen die zich nu druk maken over 1 automobilist die naar het ziekenhuis wil... Waren jullie ook zo bezorgd toen de bosbranden plaatsvonden deze zomer? Of de overstromingen in 2021 in de Eifel?

Satya
Satya14 sep. 2023 - 14:13

De hypocrisie van rechts wordt bij dit artikel mooi weergegeven, nu zal een mensenleven voor hun waarde hebben. Zodra het een vluchteling in een bootje betreft zien ze het bootje het liefst zinken en over een oplossing voor migratieredenen valt niet te bespreken. Hypocrisie ten top, blijkt wel hoe nationalisme stinkt. Zelf zou ik als klimaat beweging een andere weg kiezen bv een binnenstad vreedzaam doortrekken met mijn boodschap.

Ranonkel2
Ranonkel214 sep. 2023 - 13:32

"Nee, zo blijkt donderdag tijdens de demonstratie. Een automobilist die meldt dat hij naar het ziekenhuis moet, wordt direct doorgelaten" Dus je bent onderweg naar het ziekenhuis, mischien met spoed. Je moet stoppen, je moet uitstappen en aan iemand vragen of die van een weg waar die niks te zoeken heeft wil gaan. Weer instappen en dan pas als de weg vrij gemaakt is kan je je weg vervolgen. In bepaalde situaties duurt dit gewoon veel en veel te lang. Bizar dat je überhaupt moet vragen of je over de weg naar het ziekenhuis mag. Helemaal bizar dat dit soort onnodige tijdverspilling als iets positiefs gezien word...

6 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde14 sep. 2023 - 14:02

Ranonkel, wat dacht je van stoplichten, oude mensen die traag oversteken, een bus vol scholieren, een vuilniswagen, een postnl bestelbus of iemand met pech? Als je een stok zoekt vind je die overal. Wat deze demonstranten doen is in ons aller belang, hoe stug je ook probeert de andere kant op te kijken. Toen boeren hier in de stad het Provinsjehûs bezetten zaten mensen uren vast in een parkeergarage. Hoe vriendelijk de politie de boeren verzocht die mensen en hun kinderen er uit te laten, dat gebeurde niet. Hun eigen belang was groter.

Dr. McLovin
Dr. McLovin14 sep. 2023 - 14:23

Als er een file had gestaan was ie wel langer onderweg geweest...stond ie mooi achteraan de file....

Pindaklaas
Pindaklaas14 sep. 2023 - 14:57

Voor een verkeerslicht moet je ook stoppen. Als je op een file stuit ook. Je mag namelijk niet door rood rijden, en mag ook de vluchtstrook niet op!

BrotherV
BrotherV14 sep. 2023 - 15:19

Waarom maak jij je zo boos? Heb je echt geen plezier in je leven?

Ranonkel2
Ranonkel214 sep. 2023 - 15:24

"Ranonkel, wat dacht je van stoplichten, oude mensen die traag oversteken, een bus vol scholieren, een vuilniswagen, een postnl bestelbus of iemand met pech? " Wat je opnoemt zijn doodnormale verkeerssituaties. Die zijn met geen mogelijkheid te vergelijken met het doelbewust treiteren van weggebruikers. "Wat deze demonstranten doen is in ons aller belang, hoe stug je ook probeert de andere kant op te kijken." Dit is niks meer dan een persoonlijke mening. Net zoals de boeren van mening waren dat zei in het belang van ons allen protesteerden. "Als je een stok zoekt vind je die overal." Klopt, net zoals jij dit nu doet met de boeren. Er zijn ook voorbeelden waar auto's wel door gelaten werden door de boeren omdat die auto's ergens heen moesten. Net zoals we de beelden kennen van vast zittende ambulances vanwege een klimaat demonstratie. Extremen zijn er aan beide kanten en blijkbaar zijn we geneigd het positieve er uit te zoeken als we het eens zijn en het negatieve er uit te zoeken als we het er niet mee eens zijn.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen14 sep. 2023 - 15:46

Handig hè dat je inmiddels 200km kunt rijden zonder dooie insecten van je autoruiten te hoeven krabben.

Professor Zegellak
Professor Zegellak14 sep. 2023 - 13:29

Aan al die rechtse personen die protesteren tegen de acties van XR. Jullie stemmen allemaal op een politieke partij die GELD belangrijker vindt dan het welzijn van mens, dier en natuur. Als jullie daar nou eens mee gingen stoppen, dan werden er andere politieke keuzes gemaakt en hoefde XR geen actie te voeren. Kortom: oorzaak - gevolg De oorzaak van de acties van XR is jullie asociale stemgedrag. Het gevolg van jullie asocale stemgedrag zijn de acties van XR. Actie - reactie Jullie actie om te stemmen op partijen die van dit land in rap tempo weer een nachtwakersstaat aan het maken zijn, zorgen voor een REactie die de A12 verstopt. Vraag jezelf eens af wie er hier nou eigenlijk de veroorzaker van de problemen is. N.B. Een nachtwakersstaat is het doel van liberale partijen, zoals VVD, CDA, PVV, JA21 enz. In een nachtwakersstaat bestaat geen AOW. En ook geen pensioenfondsen. Steek jezelf weer een mes in de rug op 22 november.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt14 sep. 2023 - 15:10

Heel goed, Professor.

Jozias2
Jozias214 sep. 2023 - 15:48

@professor Er is geen enkele politieke partij die het doel van XR : netto nul uitstoot in 2025 in haar programma heeft staan. Ook is er geen enkele politieke partij die een nachtwakersstaat in haar programma heeft staan of daartoe moties toe heeft ingediend.

MG1968-2
MG1968-215 sep. 2023 - 9:17

@Jozias "Er is geen enkele politieke partij die het doel van XR : netto nul uitstoot in 2025 in haar programma heeft staan." Nee. Maar hoewel dat niet gaat gebeuren is het wel een logische doelstelling van XR. Dat zelf géén politieke partij is. Er zijn echter wel politieke partijen die in het programma hebben staan om niets tegen klimaatverandering te doen en alle maatregelen die er al zijn terug te draaien. Er zijn wel politieke partijen die alleen adaptatie willen. Er zijn wel politieke partijen die 'zeggen' wat te willen doen maar ieder tijdspad afwijzen (dus uitstellen tot in het oneindige). En als je bij demonstreren eisen formuleert (of bij onderhandelingen je startpunt) is het helemaal niet gek of onbegrijpelijk maar zelfs raadzaam om het standpunt van je ideologische tegenstander te spiegelen. Het standpunt "gaat niet gebeuren" heeft een logisch contrapunt "we willen het nu". Daarnaast kun je natuurlijk ook andere subdoelen opnemen (zoals b.v. op de a12 gebeurd) maar dit soort doelen zijn waardevol al was het maar dat als (door gewijzigd beleid en omstandigheden) spiegelen geen significant verschil meer geeft je het optimale resultaat behaalt hebt. En nee dat zal niet 2025 zijn. Als je zegt 'de eis is nogal ver van de realiteit' geef je al aan dat de ideologische tegenstander ook een standpunt heeft dat ver af staat van de realiteit. Jij wilt dat XR start daar wat ze zelf als een acceptabele (reëele) uitkomst zouden zien. Zo werkt het natuurlijk niet.

Jozias2
Jozias215 sep. 2023 - 9:49

@mg Als partijen zoals fvd belachelijke standpunten heeft oa op het gebied van klimaat, dan hoe te daar niet op te stemmen. Dat doe ik ook niet. Verder mag XR van mij elk doel formuleren wat ze zelf willen. Maar je kunt je wel afvragen waarom XR dan niet zelf een partij opricht als ze dat willen bereiken op democratische weg. Verder reageerde ik op de bijdrage van professor waarin hij zegt: “Jullie stemmen allemaal op een politieke partij die GELD belangrijker vindt dan het welzijn van mens, dier en natuur. Als jullie daar nou eens mee gingen stoppen, dan werden er andere politieke keuzes gemaakt en hoefde XR geen actie te voeren.“ Ook al zou er niemand op een rechtse partij maar ipv daarvan op een linkse partij dan zou XR nog steeds actie voeren want ook geen enkele linkse partij heeft het doel van XR in haar programma staan. De suggestie dat linkse partijen en XR het op dat punt met elkaar eens zijn is dus onjuist.

Karingin
Karingin15 sep. 2023 - 12:25

Ach, PietjePuk is gepromoveerd! Kudo's! Alleen jammer dat het op de universtiteit van hardleersheid is; liberalisme is geen libertarisme meneer Zegellak

MG1968-2
MG1968-215 sep. 2023 - 16:22

@jozias Dat je het moet hebben over verschillen op links (ja duh) had je misschien ook kunnen concluderen dat het inderdaad zinnig is om niet al te beginnen waar je wilt uitkomen. Maar eigenlijk wist je dat al.

MG1968-2
MG1968-215 sep. 2023 - 16:22

@jozias Dat je het moet hebben over verschillen op links (ja duh) had je misschien ook kunnen concluderen dat het inderdaad zinnig is om niet al te beginnen waar je wilt uitkomen. Maar eigenlijk wist je dat al.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 sep. 2023 - 13:15

Prima, niet alleen omdat ze het doen maar ook omdat het bijdraagt aan een positiever beeld van de demonstranten.

Geer1
Geer114 sep. 2023 - 13:11

OK maar andere auto's die stil staan en waar je niet langs kunt, ik kan me niet voorstellen dat alle "urgente" verkeer ongehinderd passeert.

Jozias2
Jozias214 sep. 2023 - 12:58

Dat werkt als je vooraan staat maar niet als je drie straten verderop in de file staat door de blokkade.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV14 sep. 2023 - 15:20

Ja hoor jij denkt dat die niet worden omgeleid maar dat alles daar tot een grinding halt is gekomen? Nee toch? Waarom zeg je dit dan?

Jozias2
Jozias214 sep. 2023 - 20:12

@brother De Utrechtse baan blokkeren zonder verkeershinder is onmogelijk. Op een normale dag staat zowel de Utrechtse baan als omringende wegen ook al vol.

omaoeverloos
omaoeverloos14 sep. 2023 - 12:23

Lijkt me niet meer dan normaal.

Ejoth
Ejoth14 sep. 2023 - 11:52

Bij 25 mensen die de A12 blokkeren kan ik mij voorstellen dat de weg binnen enkele seconden vrijgemaakt wordt. Maar bij 10000 als elke seconde telt ? Blokkades zijn verboden.

4 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten14 sep. 2023 - 12:00

Onjuist: https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/demonstratierecht-in-nederland/wat-is-burgerlijke-ongehoorzaamheid

LaBou
LaBou 14 sep. 2023 - 16:28

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5344388/zorgautoriteit-wil-af-van-rijtijdnorm-ambulance-naar-ziekenhuis#:~:text=Er%20geldt%20in%20Nederland%20nog,45-minutennorm%20aan%20te%20passen. Kortom, wat lul je nou?

Ejoth
Ejoth15 sep. 2023 - 6:46

Zorgauthoriteit wil van 45 minuten norm af. Wat lul je nou ? Benieuwd hoe jij er over denkt als je in doodsnood zit. Dan lul je niet meer inderdaad.

LaBou
LaBou 16 sep. 2023 - 20:41

Ejoth moet niet bij mij klagen maar bij de door hem gesteunde regering. Ik heb het niet bedacht.

weereenmening
weereenmening14 sep. 2023 - 11:42

Leuk bedacht maar ambulances zullen gewoon omrijden als er een demonstratie is. En dit omrijden kost extra tijd.

6 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten14 sep. 2023 - 12:02

Misschien moeten we prinsjesdag dan ook maar afschaffen. En koninginnedag. Al die blokkades op de weg, kan niet hoor! O, en misschien verplichte spreiding van werktijden, want files.

Peterrr3
Peterrr314 sep. 2023 - 12:21

Koninginnedag en Prinsjesdag afschaffen.... Lijkt me een prima plan. Ik ben voor !!!

weereenmening
weereenmening14 sep. 2023 - 13:30

Prinsjesdag op de Utrechtsebaan? Dat is nieuw voor mij. Ja binnenstad is dan afgesloten, maar daar gaan geen ambulances doorheen.

Bellie2
Bellie214 sep. 2023 - 14:47

@weereenmening Want in de binnenstad van een grote stad wonen geen mensen?

weereenmening
weereenmening14 sep. 2023 - 19:00

@Bellie2 Is autovrij inderdaad.

MG1968-2
MG1968-215 sep. 2023 - 20:58

@WeerEenMening "Is autovrij inderdaad." Kijk dat kan. Als het maar bekend is bij de diensten zoals die ambulance. Dan nemen ze een andere weg of gebruiken een andere methode. En doen ze al jaren hoor.

jean-mineur
jean-mineur14 sep. 2023 - 11:37

wow wat gaaf

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout14 sep. 2023 - 11:37

Groots gebaar.

5 Reacties
Left is not right
Left is not right14 sep. 2023 - 11:59

Nou zeg, omwille van een situatie om leven en dood je heel eventjes aan de wet houden, om daarna weer snel op oude voet door te gaan. Petje af, chapeau en enorme dank voor alle compassie!

Jeromba2
Jeromba214 sep. 2023 - 12:21

Niet meer dan vanzelfsprekend zou ik zeggen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 sep. 2023 - 13:12

Left en Jeromba, het gaat niet over of het vanzelfsprekend is, het gaat over de opmerking van tegenstanders dat het gevaar oplevert. Niet dus.

Mardya
Mardya14 sep. 2023 - 13:24

Als u het niet-ophouden van iemand die naar ziekenhuis moet al een groots gebaar vindt, dan legt u de lat niet erg hoog.

Satya
Satya14 sep. 2023 - 14:15

"Petje af, chapeau en enorme dank voor alle compassie!" Hou dit vast als het over vluchtelingen gaat, vanuit compassie zullen we daadwerkelijk oplossingen vinden.