Joop

Klimaatactivisten breken ondanks verbod door hekken van megavervuiler Tata Steel

  •  
24-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1455 keer bekeken
  •  
ANP-472274587

Klimaatactivisten zijn zaterdag het terrein van Tata Steel in Velsen op gegaan, ondanks een expliciet verbod hiertoe. Onder luid gejuich braken ze de hekken open. Op het terrein zijn inmiddels honderden activisten aanwezig. Dat meldt ANP.

Op deze manier demonstreren had de burgemeester verboden. Er was een noodverordening afgekondigd voor het terrein van Tata Steel. De demonstranten lopen op het terrein richting de fabriek. Op het terrein is geen politie. Agenten te paard staan op de openbare weg. Aan de demonstratie doen meerdere actiegroepen mee, onder andere van Extinction Rebellion en Greenpeace.

Samen met omwonenden eisen de actievoerders dat de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel dicht gaan, om de gezondheid van omwonenden te beschermen. Honderden actievoerders gingen het terrein van de staalfabriek op met spandoeken en vlaggen. Daarop staan teksten als: ‘Tata Steel, we zijn er ziek van’, ‘Ziek van deze fabriek’ en ‘Overheid, laat ons niet stikken’. 

Actievoerders hebben vrijdagnacht geslapen in een speciaal voor dit protest opgezet actiekamp. Vanochtend vertrokken enkele honderden activisten in rode overalls in een stoet vanuit het kamp richting de fabrieken van Tata Steel. Ze zijn, onder andere met fietsen, het terrein van Tata Steel opgegaan om in het hart van de grote vervuiler te protesteren. Ook vanaf het water wordt actie gevoerd tegen de vervuilende fabriek.

De actievoerders willen dat de overheid omwonenden, het klimaat en de natuur beschermt tegen grote vervuilers. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace: “We vinden dat de overheid moet weten wat er speelt bij de vervuilende bedrijven en ingrijpt als de gezondheid van omwonenden of de natuur in gevaar wordt gebracht. Tata Steel kan alleen staal blijven maken in de IJmond als het de gezondheid van omwonenden, de natuur en het klimaat niet langer schade toebrengt”.  

In het tv-programma Op1 zei advocate Bénédicte Ficq, die zich bij XR heeft aangesloten, vrijdagavond aangifte te doen tegen het bestuur van Tata wegens "het plegen van criminele verontreiniging en criminele vervuiling waardoor er gevaar voor de gezondheid ontstaat".

Tata Steel bij IJmuiden is een van de grootste en meest vieze staalfabrieken van Europa en staat midden in een dichtbevolkt gebied. Jaap Venniker komt uit Wijk aan Zee en is bestuurslid van FrisseWind.nu: “De gifwolken achtervolgen je overal, je ziet ze vanaf het duin vanuit de zee en het dorp. We weten inmiddels dat deze vol kankerverwekkende stoffen zitten. Ik heb zelf jonge kinderen en net als veel andere ouders maak ik me daar ernstig zorgen over. De giftige uitstoot van Tata Steel moet echt stoppen.”

Ook Greenpeace maakt zich grote zorgen over de gezondheid van omwonenden van de fabriek. “In de omgeving is de kans om longkanker te krijgen tot wel 50% hoger, dan in de rest van Nederland en kinderen hebben een grotere kans op hersenschade. We eisen daarom dat de overheid de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel per direct sluit. Allereerst moeten de kooksfabrieken dicht. Bijna dagelijks komen daar gifwolken vrij, want de installaties zijn roestig en oud. Dat moet stoppen. Tata Steel heeft te lang getreuzeld,” aldus Oulahsen.

Eerder deze week werd bekend dat Tata Steelper direct onder verscherpt toezicht zijn gesteld. De problemen bij de vervuilende installaties zouden "zich opstapelen", aldus de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

pahan
pahan25 jun. 2023 - 4:46

Tata terrein is groot zat, ze kunnen er gaan wonen wat mij betreft. Voor wat de eisen betreft, het bedrijf staat er al vanaf 1918. Plak je oor nou eens vast aan degenen die al die jaren vergunning hebben verleend om te bouwen, en laten we zeggen vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw willens en wetens groei hebben gefaciliteerd wetend dat het de gezondheid in gevaar bracht. Ook hier, en sterker nog dan in Groningen, geldt die 'ereschuld' van de overheid. Ook hier zijn bakken met geld verdiend over de ruggetjes van kuchende kinderen, en daarmee kan het vergroenen gewoon versneld worden.

VeganHarrie
VeganHarrie24 jun. 2023 - 17:02

Waar is het nu weer voor nodig gevaarlijk gebied te betreden en jezelf en anderen in gevaar te brengen, wordt je actie daar beter van?

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 jun. 2023 - 14:58

40 jaar neo liberaal beleid en de middelvinger. Dat is het. Lak aan regels en maar doen wat je wilt.

Olav Meijer
Olav Meijer24 jun. 2023 - 13:52

[Faiza Oulahsen.....; “We vinden dat de overheid moet weten wat er speelt bij de vervuilende bedrijven....."] Dat weet de overheid natuurlijk al lang. Het is dat onaanvaardbare gedogen, waaraan een einde moet worden gemaakt, want dat is eigenlijk ook al crimineel.

Markzelluf
Markzelluf24 jun. 2023 - 10:27

Hier heb ik dan weer minder moeite mee dan met asfaltplakkers en soortgelijke lieden die onschuldige burgers in gevaar brengen en of treiteren.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen24 jun. 2023 - 13:28

Hoe komt het dat u onwaarheden vertelt? Er is al zoveel over gepubliceerd dat u kon weten dat wat u zegt onwaar is. 1. Burgers zijn voor een groot deel niet onschuldig, want men stemde op partijen die maar niets doen aan de wereld van morgen, slechts uit economische motieven. 2. Ze werden niet getreiterd, want er waren meer dan voldoende omleidingen en andere toeganswegen. 3. Er is niemand in gevaar gebracht, want de weg was ruim een uur voordat de demonstratie begon al afgezet door de politie. Weet u, van mij mag u van alles vinden over de motieven van een demonstratie. Maar wat u nu doet is het zwartmaken van demonstranten. Dat is eigenlijk heel onfatsoenlijk en ondemocratisch.

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 jun. 2023 - 14:58

markzelluf = leugenaar.

Markzelluf
Markzelluf24 jun. 2023 - 15:58

Dag Alfred, laten we het even over het asfaltplakken hebben. Over Tata zijn we het wel eens, vermoed ik zo. Als treiteren of in gevaar brengen van burgers (volgens jou grotendeels ook schuldig aan klimaatproblemen) GEEN doel/middel van was, waarom werd dan wel de openbare weg geblokkeerd? Iets moet er toch toe geleid hebben dat niet voor het Malieveld is gekozen.