Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kandidaat Le Pen liep rond in nazi-uniform

  •  
02-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3469 keer bekeken
  •  
rn-nazi

Een kandidaat van RN, de extreemrechtse partij van Marine Le Pen, heeft zich teruggetrokken uit de verkiezingen nadat er een foto is opgedoken waarop ze lachend een nazi-pet met hakenkruis draagt. Ludivine Daoudi uit Caen haalde in de eerste ronde meer dan 20 procent van de stemmen. De pet is een uniform-onderdeel van de Luftwaffe, de luchtmacht van de nazi's. De vrouw houdt zich schuil voor de media maar heeft wel bevestigd dat de foto, die zes jaar gelden werd genomen op een wapenbeurs, authentiek is.

Rassemblement National (RN), voorheen Front National geheten, is ontstaan uit een politieke beweging die in de jaren zestig werd opgericht door Franse nazi's. De oprichter Jean-Marie Le Pen werd al veroordeeld wegens antisemitische uitspraken. Zijn dochter Marine, die inmiddels de leiding heeft overgenomen, tracht zich te ontdoen van het nazi-imago. De partij eindigde zondag bij de eerste ronde van de verkiezingen als winnaar met 34 procent van de stemmen.

Daoudi had zich gekwalificeerd voor de tweede rond maar ziet nu van deelname af. De strijd gaat komende zondag tussen de linkse kandidaat Emma Fourreau die de foto van Daoudi op X plaatste en een kandidaat van de rechtse Les Républlicains. De voorzitter van die laatste partij volgt de lijn Yesilgöz en heeft een monsterverbond gesloten met extreemrechts. Dat heeft geleid tot grote onrust binnen de partij. Niet alle kandidaten volgen de lijn van de voorzitter. Het bestuur heeft de voorzitter geroyeerd maar dat besluit is gesneuveld bij de rechter.

Ondertussen hebben al zo'n tweehonderd kandidaten zich vrijwillig teruggetrokken. Dat doen bijvoorbeeld linkse kandidaten en die van de partij van Macron onderling om te voorkomen dat de fascisten worden gekozen en mogelijk een absolute meerderheid in het parlement halen. Jordan Bardella, de 28-jarige nazaat van Italiaanse migranten die een relatie heeft met de nicht van Le Pen, wordt dan premier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.